сабота, 23 јуни 2007

ИЛИНДЕН - ИЛИНДЕНЦИТЕ СО МАКА ГО УЧЕЛЕ БУГАРСКИОТ ЈАЗИК

Ilindenci  Или: Бугарски документи за постоењето на македонското национално чувство во периодот околу Илинденското востание.

Имено, големобугарските пропагандисти честопати тврдат дека наводно сите илинденци себеси се декларирале како “Бугари” и слично. Меѓутоа, емпириката зборува дека не само што во периодот во и околу Илинденското востание имало сосема јасни македонски национални пројави кај бројни илинденци, туку и дека постојат бројни бугарски документи од тоа време кој дури и предупредуваат на опасноста по бугарштината од страна на македонските националисти! Жално е што овие документи денес се кријат од пошироката јавност во Бугарија. Во овој напис ќе спомнеме некои од нив.       Се работи за писмата што Ефтим Спространов му ги упатил на бугарскиот министер-претседател Р. Петров во времето непосредно по Илинденско востание. Инаку, Ефтим Спространов бил во дослух со бугарскиот политички врв (еден вид бугарски шпион уфрлен меѓу илинденците) и во своите тајни писма, упатувани до бугарскиот политички врв во врска со македонското дело, сосема јасно ги опишувал состојбите околу пројавите на македонската национална свест кај припадниците на нашиот народ од почетокот на овој век. Така, на пример, во писмото до бугарскиот премиер Петров во врска со зачестените манифестации на македонското национално самосознание во тој (ноември 1903 година) Спространов меѓу другото пишува: Како што гледате господине Министер-претседателе, ваквите идеи што веќе нашироко се прифаќаат од македонското население, не се ни малку за потценување за да не им се посвети големо внимание. Ако притоа додадам дека пропагаторите на македонскиот сепаратизам се зафатиле мошне студиозно и со ентузијазам да печатат книги, речници, читанки, историски учебници и граматика на македонски јазик, тогаш можете да ја сфатите пореално опасноста за бугарштината во Македонија. Убеден сум дека за мошне кратко време, освен тенкиот слој на македонската интелигенција школувана во бугарските училишта, народот ќе го отфрли бугарскиот јазик и ќе го прифати македонскиот, односно мајчиниот, бидејќи ќе нема потреба да го учи, како што со мака го прави тоа со бугарскиот јазик (подвлекувањата се мои, з. м.)!

 

Значи гледаме дека постои бугарски документ во кој се потврдува вистината дека бугарскиот јазик за тогашните Македонци бил неразбирлив, па со ова испаѓаат смешни тврдењата на големобугарските пропагандисти дека наводно јазикот на илинденците бил “бугарскиот” и слично. Веќе на 24. 11. 1903 година Ефтим Спространов упатил друго писмо до бугарскиот премиер Петров, од чија содржина, не само што се гледа фактот дека во екот на Илинденското востание се правеле подготовки за списанија и весници на македонски (а не на бугарски) јазик, туку и Спространов отворено изјавува дека т. н. македонски сепаратизам незапирливо продолжува да се шири наспроти волјата на бугарската влада и пропаганда.

 

Така, тој на бугарскиот премиер меѓу другото му напишал: “...Но ме чуди и Вашиот став бескомпромисно да се борите против секаков македонски сепаратизам. Веројатно имате и државнички план за неговата ликвидација... Вашите забелешки дека не сум служел чесно на државата од која сум примал плата, посебно ме жалостат. Што се однесува за моето пишување во списанијата и весниците на македонско наречје, тоа го правев од едноставна цел да им се приближам на сепаратистите за да можам поподробно да се зпознам со нивната дејност. Ако притоа резултатот од таквата моја дејност го оценувате како штетен за бугарското дело во Македонија, јас не сум виновен, бидејќи тие списанија и весници ќе излегуваат на македонското наречје и без мои статии и творби, како што и сепаратистичкото движење и натаму ќе се шири, го сакале ние тоа или не.”

 

Во продолжение на истото писмо Спространов напишал нешто што слободно може да претставува одраз и на денешниве односи помеѓу Македонија и Бугарија: “Ваквиот развој на настаните во врска со македонското национално движење не треба да Ве чуди, господине министер-претседателе... Затоа кога Ви пишував дека е можеби подобро за Вашата влада да ги има предвид опасностите што се јавуваат од македонското национално движење и да биде прва, а не последна, што ќе ја сообрази својата државна политика со националните тенденции на Македонците, мислев пред се на идните односи меѓу двете земји”.

 

Освен децидната содржина на овие писма, кои јасно сведочат за масовното постоење на македонско национално чувство во Илинденскиот период, малку е познато и дека во времето од пред крајот на Илинденското востание во Македонија биле направени обиди за отварање на македонски училишта.

2 коментари:

Spartak рече...

#

Абе глупако:)))
Като им е бил толкова труден "бугарскиа" на македонците, ЗАЩО СА СИ ИЗДАВАЛИ ЕМИГРАНТСКИТЕ ВЕСТНИЦИ НА БЪЛГАРСКИ:)))?

http://www.pollitecon.com/html/macedonian%5Fspark/
(naskonn31 Јули, 2006 - 13:52 | избриши | одговори)
#

Без коментар:))))

http://www.pollitecon.com/html/macedonian_spark/ms_images/Sep_1952_Vol_6_No_5_Page_1.jpg

"...Nie bratski izraziavame nashite chyvstva i hranime velika vera kam Narodnata Repyblika Balgaria...."

Rezolutcia na Makedono-Avstraliiskiat Naroden Saiyz
(naskonn31 Јули, 2006 - 14:06 | избриши | одговори)
# Много яко, Наско, направо ги прикла! Но не че некой фиром ще седне да чете такива важни документи - ще се разболеят, ще припаднат ако го прочетат.........
(банско31 Јули, 2006 - 14:32 | избриши | одговори)
# Абе спартак, путко не поръбена, какви граматики кви идиотщини първата ви граматика е от 60-те години на 20-ти век.И къде са тея документи за които говориш - всеки може да си напише каквото си иска и да каже - това е документ - покажи от къде си го взел! Покажи целия докуммент.Мисля си че няма да ми отговориш! Македончето се покри като му казах да даде целите документи! Лъжливи сръбски подлоги!
(gelkov31 Јули, 2006 - 17:41 | избриши | одговори)
#

GELKOV, NASKONN И БАНСКО
КУРИЊА ЗАКРЖЛАВЕНИ, ПАТРИОТИ БУГАРСКИ
УШТЕ ЛИ НЕ СЕ НАЈДОВТЕ ВО МАКЕДОСКАТА КУЛТУРА ?
КАКО КЕ СЕ НАЈДЕТЕ БЕ ПИЧУЛИЊА ДУПЧЕСТИ КОГА ВИЕ СТЕ Т А Т А Р И !!!

САМО ГРЦИЈА ЗА ВАС - ОПЕРАЦИЈА МЕТЛА
(e-man31 Јули, 2006 - 18:06 | избриши | одговори)
#

За Е-МАН Smiling

http://www.pollitecon.com/html/macedonian_spark/ms_images/Aug_1953_Vol_7_No_8_Page_2.jpg

Ilinden vo Sidney
MAKEDONSKA ISKRA Aug_1953

"...
Sled tova beha ispeni nekolko Makedonski pesni ot nashite novi doshli Makedontsi i Bulgari, i posle prodalgihme s orata chak do kasno vecherta.
..."

Koito moge da chete da chete!!!
Koito ne moge nito da chete, nito da misli - da pishe glyposti po blogove...
(naskonn31 Јули, 2006 - 18:19 | избриши | одговори)
# Добре, ама вие па сте МОНГОЛИ, а на нас па грцка култура ич не ни требва.
(Банско31 Јули, 2006 - 18:26 | избриши | одговори)
#

Во ред е дружба , ние македонците (а не македонТСи научи се еднаш) сме гостопримлив народ и имаме убав народен музички мелос. Како што гледам на сликата по презимињата ...onakoff, ...koff, sotitshkoff предпоставувам дека тоа се оние од МакедонТСката Патриотическа ОрганизаТСија кои не се ништо освен ДОБРИ БУГАРИ, а најмалку македонТСи

На пајнер ко ке слушнам како пеете македонТСки песни, си мислам, добри се татариве, од планина со пантомими и мимике, ако ништо друго барем ке ја земат македонТСката култура и ке станат ГРАЃАНИ.

Ееее ова не треба да ви е задоволство, туку чест и голема привилегија. Така е тоа кога како ТАТАР немаш сопствена култура, а и што ке научиш од тоа овците и кравите у планина, ке крадш туѓа култура и потоа ке кажеш дека е лично твоја ... ТАТАРИ - АРАМИИ И ЛОПОВИ
(e-man31 Јули, 2006 - 18:28 | избриши | одговори)
# Да си ми жив и здрав.
(Migmar31 Јули, 2006 - 18:33 | избриши | одговори)
#

Na E-MAN...

И ти не можеш да четеш май:)?
"Makedontsi" са се написали македонците от Австралия...

А ти защо мислиш че хората писали Македонска Искра за българи???
Само защото са го писали на български ли???

Не може само заради езика да ги наричаш българи!!!
Вестника е издаван от МАКЕДОНЦИ в Австралия, емигрирали предимно от ЕГЕЙСКА МАКЕДОНИЯ (90 % по техните думи в друг брой).
Понеже те са истински МАКЕДОНЦИ а не ФИРОМИ като теб и Спартак:)))
ГОВОРЯТ И ПИШАТ НА БЪЛГАРСКИ, А НЕ НА ФИРОМСКИ ЕЗИК!!!!
(naskonn31 Јули, 2006 - 18:37 | избриши | одговори)
#

НАСКОН
ЗЕМЉАКУ МОЈ, НИЕ СМЕ ПАДНИ-СТАНИ ЦРНИ ТАТАРИСТАНИ

САКАМ ДА СЕМ МАКЕДОНЕТС САКАМ ДА СЕМ МАКЕДОНЕТС

УААААААААААА ТАТАРИЈА, НЕ СЕМ ТАТАР, АС САМ МАКЕДОНЕТС

НЕ САМ Б`ЛГАР НЕ САМ Б`ЛГАР...
УСТВАРИ АС СЕМ Б`ЛГАР АС СЕМ Б`ЛГАР А КОГАТО СЕМ Б`ЛГАР АС СЕМ И ТАТАР
ИСТО КАТО ГРТСИТЕ КОИТО СА И МАКЕДОНТСИ АМА У ИСТОВРЕМЕНИЕ И ГРТСИ
ТАКВИ СМЕ СИТЕ ОД БАЛКАНИТЕ
НИЕ СМЕ ТАТАРИСТАНИ И ИСКАМЕ ДА БИДЕМЕ МАКЕДОНТСИ

ДА ЖИВЕЕ МАКЕДОНИЈА ПОЗДРАВЉАВАМ СИТЕ ПАМЕТНИ МАКЕДОНТСИ
(БАНСКО31 Јули, 2006 - 18:43 | избриши | одговори)
# Море да цркнеш,да даде Господ.
(Migmar31 Јули, 2006 - 18:45 | избриши | одговори)
#

ЦРКАВАМ ЦРКАВАМ И ПОЗДРАВЉАВАМ МОИТЕ БРАТЈА ТАТАРИСТАНИ АС СЕМ БЛГАР АС СЕМ БЛГАР
А КОГА ТО СЕМ БЛГАР АС СЕМ ИСТОВРЕМЕ ТАТАР ОД ТАТАРИСТАН

ПРИЗНАВЉАВАМ И СЕ НАВЕЖДАВАМ
(БАНСКО31 Јули, 2006 - 18:47 | избриши | одговори)
#

Абе ФИРОМИ:)))
Нещо ви изгърмяха фиромските чипове като прочетохте какво казват за БЪЛГАРИЯ ИСТИНСКИТЕ МАКЕДОНЦИ:)

МАЖ СУМ БИЛ, ФИРОМ НЕ СУМ БИЛ!!!

Четете Македонска Искра и дано от фироми пак станете МАКЕДОНЦИ И ХОРА!!!

http://www.pollitecon.com/html/macedonian%5Fspark/
(naskonn31 Јули, 2006 - 18:55 | избриши | одговори)
#

НИЕ Б`ЛГАРИТЕ ЧУЖДИ ЉУГЕ
ЗЕМЈА НАША МАЈКА МИЛА
ПАН ПАН ТАТАРИСТАН
(БАНСКО31 Јули, 2006 - 18:57 | избриши | одговори)
#

Четете фироми, четете ....

http://www.pollitecon.com/html/macedonian_spark/ms_images/Aug_1953_Vol_7_No_8_Page_2.jpg
Ilinden vo Sidney
MAKEDONSKA ISKRA Aug_1953
"...
Sled tova beha ispeni nekolko Makedonski pesni ot nashite novi doshli
Makedontsi i Bulgari, i posle prodalgihme s orata chak do kasno
vecherta.
..."
Koito moge da chete da chete!!!
Koito ne moge nito da chete, nito da misli - da pishe glyposti po
blogove...
(naskonn31 Јули, 2006 - 18:58 | избриши | одговори)
#

АС СЕМ Б`ЛГАР ОПА НИ-НА-НИ-НА-НА
ОПА НИ-НА-НАМ МОЈА ЗЕМЈА МАЈКА МИЛА ТАТАРИСТАН ТАТАРИСТАН
(БАНСКО31 Јули, 2006 - 19:00 | избриши | одговори)
#

Четете това:
http://www.pollitecon.com/html/macedonian_spark/ms_images/Sep_1952_Vol_6_No_5_Page_1.jpg

"...Nie bratski izraziavame nashite chyvstva i hranime velika vera kam Narodnata Repyblika Balgaria...."

Rezolutcia na Makedono-Avstraliiskiat Naroden Saiyz

Значи ИСТИНСКИТЕ МАКЕДОНЦИ обичат БЪЛГАРИЯ И БЪЛГАРИТЕ и мразят Тито и Титова Югославия.
ФИРОМИТЕ мразят България и българите а обичат Тито и Титова Югославия!!!

Толкова било лесно да различиш МАКЕДОНЦИТЕ ОТ ФИРОМИТЕ:))))
(naskonn31 Јули, 2006 - 20:41 | избриши | одговори)
#

http://www.pollitecon.com/html/macedonian%5Fspark

Македонска искра: фототипно издание на интернет
Интернет страната на Pollitecon Publications ги објави фототипните изданија на весникот Македонска искра. Станува збор за првиот весник на македонските иселеници во Австралија - месечник кој излегувал од 1946 до 1957 година. Македонска искра како прв весник на македонската емиграција во Австралија е од извонредно големо значење за македонската историја. Тој е историски извор од непроценливо значење и оттука неговото интернет реиздание е потег кој заслужува секаква почит. Интернет изданието е пред се добредојдено за студентите по историја, историчарите, но и сите оние кои се интересираат за поновата македонска историја.
(naskonn31 Јули, 2006 - 23:32 | избриши | одговори)
#

Протест http://stingeye.blog.com.mk
(sting EYE31 Јули, 2006 - 23:38 | избриши | одговори)
#

ИЗВОРНО ОТ ПАИНЕР-ПЛАНЕТА ВОВ ИЗВЕДБА НА АНЕЛИЈА:

КОГАТО СЕ РАЖДАВ ВОВ ТАТАРИЈА ИМАШЕ ГОЉАМА МАЛАРИЈА
ПА СЕ СИМНАХ У БУЛГАРИЈА ДА СТАНАМ АРАМИЈА

АС САМ ТАТАР НЕ САМ ВРАТАР, ТОВА НЕ Е ШАЛА ТАТАРИЈА НЕ Е МАЛА
(БАНСКО1 Август, 2006 - 04:06 | избриши | одговори)
#

централно-азиски татаро_монголоиди..
http://macedoniancivilization.blog.com.mk/node/37336
(anaveno1 Август, 2006 - 05:02 | избриши | одговори)
# Расови монголци от ФИРОМ... http://www.un.org/ga/president/56/photo/210188.jpg
(банско1 Август, 2006 - 08:37 | избриши | одговори)
#

банско
Признавте дека сте татари? Тоа е добро. Уште да признаете дека сте монголи, турци, суваши и т.н. А и признавањето дека си АРАМИЈА. Навистина тоа е храбро од твоја страна. Браво.
насконн
Немам појма кој и зошто го пишувал тој весник. Знам само како се пишувало во Македонија 1946г.Еве види:
http://www.vreme.com.mk/DesktopDefault.aspx?tabindex=4&tabid=1&EditionID=813&ArticleID=53776
А како се пишувало во бугарија 1946г.? И дали воопшто имало весник тогаш?
(Spartak1 Август, 2006 - 09:10 | избриши | одговори)
# Фироме Спартак, кво сме признали и кво не сме признали ти нема как да знаеш щото имаш яки проблеми с четенето и възприемането на писмени текстове. Аннадънму?
(банско1 Август, 2006 - 10:27 | избриши | одговори)
#

ТАТАРИЈО ЗЕМЉО МИЛА БУЛГАРИЈА ТИ СИ БИЛА
УСТВАРИ НЕ
Б`ЛГАРИЈА ЗЕМЉО МИЛА ТАТАРИЈА ТИ СИ БИЛА
УСТВАРИ АБЕ КАКО БЕШЕ ?
(БАНСКО1 Август, 2006 - 10:43 | избриши | одговори)
# Що е сиган све не може правилен да говори. Сигански акцент - кофти акцент. Споко фироме, нема а се пуашиш.......
(банско1 Август, 2006 - 10:50 | избриши | одговори)
#

АС САМ ТАТАРЧЕТА НАЈГОЛЕМА ЦИГАНЧЕТА
ПИТАМ ПРОСИМ ТАТАРИЈА ВОВ СРЦЕ НОСИМ
(БАНСКО1 Август, 2006 - 10:53 | избриши | одговори)
#

спартак .... брале ....
за ова ти кажуем ....

они ти се индоктринирани ....
мани ги ....

само им даваш простор .... повеќе ...
ај гони ги ....
(Вклучи се1 Август, 2006 - 10:59 | избриши | одговори)
# Мислам дека е веќе досадно да докажуваме кој сме и што сме....НИЕ НЕМАМЕ ПРОБЛЕМ , САМИТЕ СИ ГО ПРАИМЕ СО ТОА ШТО ПОВЕЌЕ СЕ БАВИМЕ НИЕ СО ТОА ОТКОЛКУ БУГАРИТЕ.А ТОА ШТО НАШИТЕ ДЕЈЦИ УЧЕЛЕ ВО БУГАРИЈА НИКОЈ НЕ НИЕ Е КРИВ И ВООПШТО ШТО СИ ЗЕМАМЕ ДРЖАВЈАНСТВА И ПАСОШИ БУГАРСКИ.ЗНАЧИ СО ЕДЕН ЗБОР ЏАБЕ СЕ ВОЗБУДУВАТЕ КОГА И ТАКА И ТАКА РЕФЕРЕНДУМОТ ПОКАЖА КОЛКУ МАКЕДОНЦИ ИМА,ЗА ЖАЛ ТОА НИ Е ВИСТИНАТА, И КАКО ТАКВА ЌЕ НЕ ДУПИ КОЈ СТИГНЕ.НЕКА НИ Е НА ЗДРАВЈЕ МИЛИ МОИ БЛОГЕРИ.
(EKV1 Август, 2006 - 11:37 | избриши | одговори)
# ИСКАМЕ И ОБИЧАМЕ СИ ВАШИТЕ ПИЧКИ ОБАЧЕ ВИСТИНСКИ, АС И МОИТЕ ПРИЈАТЕЛИ.
(EKV1 Август, 2006 - 11:39 | избриши | одговори)
# БАЦЕ, СЕКОЈ СИ ИМА ПРАВО ДА СЕ ИЗРАЗУВА ШТО ЧУСТВУВА.ТОА НЕМОЖЕШ ДА ИМ ГО ОСПОРИШ.САМО ПРАШАЈ ГО ЗАШТО НЕ ГО САКААТ ПИТУ ГУЛИ ЗА БУГАРИН И НЕ ГО ПРИСВОЈУВААТ.А ДЕКА ИМААТ НАЈСЕСКИ ПИЧКИ НА БАЛКАН И НАЕБАЧКИ РАСПОЛОЗЕНИ Е ИМААТ СЕКОЈА ЧЕСТ.
(EKV1 Август, 2006 - 11:41 | избриши | одговори)
# ТАКА Е ВО ПРАВО СИ.МАКЕДОНЦИТЕ ОБИЧАТ БУГАРКИТЕ АМА НЕ И БУГАРИТЕ.ИНАЧЕ НАЈПОВЕЌЕ ГИ ОБИЧАТ МАКЕДОНЦИТЕ И БУГАРИТЕ ОД -МАКЕДОНСКО ТАТКОВО ПОТЕКЛО- ПОЗДРАВ И АИР....
(EKV1 Август, 2006 - 11:44 | избриши | одговори)
# БРАВО МЛАД ЧОВЕКУ.КЕ ГО РАЗБОЛИШ КОЛЕГАТА ТВОЈ ТАТАРИНОТ ИЛИ ЦИГАНИНОТ СЕЕДНО МУ Е ТОА.
(EKV1 Август, 2006 - 11:46 | избриши | одговори)
# Прав си фироме, всеки има право да се чувства и изразява по собствено желание и това важи с пълна сила както за тебе, така и за Самуил, Паисий, Рилски, Миладиновци, Джинот, Гоце и т.н.
(банско1 Август, 2006 - 11:58 | избриши | одговори)
#

банско
Сега и циган ли си? Аман бе, шо мешавина сте? Шо народ ќе бевте? Измиксано творение од сите азијатско татарски творби. А јас не реков дека сте цигани, ти кажа.
(Spartak1 Август, 2006 - 13:03 | избриши | одговори)
# ДИЗЕЛ НАРОД...БЕ ПА ТИ....АЈ СЕА ЈАС ЛИ ДА ТИ ОБЈАСНУВАМ...хахаххах...Демек ти не се разбираш....поздрав Спартак
(sting EYE1 Август, 2006 - 13:10 | избриши | одговори)
# Фироме Спартак, учиш ли буквите? Се гледа дека тежко ти оди..........
(банско1 Август, 2006 - 13:11 | избриши | одговори)
# Знам stingeye, знам, само несакам ептен вилгарен да бидам.
(Spartak1 Август, 2006 - 13:15 | избриши | измени | одговори)
#

http://www.serbianna.com/news/2006/02122.shtml

Спартак ти ми обясни съвременната история, остави го миналото вече:)
Кажи ми колко фирроми (и ти самия) сте използвали думата "татар"???
Ами продължавайте така, може и заедно с Татарстан да влезете в ЕС!Smiling))

Нали сте им големи фенове на татарите - с тях ви е мястото...

Macedonia's efforts to join the European Union could face a new obstacle: a historical spat with neighbor Bulgaria over Macedonian identity and language.

Bulgaria, which is set to join the EU next year, had been a supporter of Macedonia's eventual accession to the bloc. But Bulgaria's foreign minister, Ivailo Kalfin, recently threatened to withdraw support for Macedonia's accession over a historical spat between the two Balkan neighbors.

"We have declared our support for Macedonia's membership, but this backing cannot be unconditional," Kalfin said at a recent meeting of Bulgarian ambassadors.

"There are criteria which must be met. We insist that Macedonian authorities strictly observe principles of good neighborly relations and lack of aggression toward the Bulgarian nation and history."
(naskonn1 Август, 2006 - 13:17 | избриши | одговори)
#

Само че Република Татарстан има РЕАЛНА ИНДУСТРИЯ, за разлика от Република Фиром:)))
Даже и Татарстан ще влезе преди Фиром в ЕС!

Защото не се заяждат със съседите си!
(naskonn1 Август, 2006 - 13:20 | избриши | одговори)
#

насконн
Дали тебе тоа те навредува ако кажеме татар? Па еве и песна сте направиле за тоа дека дел од Вас се татари. Дали е тоа навредливо за тебе?
(Spartak1 Август, 2006 - 13:23 | избриши | одговори)
# А защо се буните ако ви викаме монголи - па вие не само песни и книги имате дека сте монголи.
(банско1 Август, 2006 - 13:31 | избриши | одговори)
#

Поголема глупост не сум чул. Самиот рече дека не сме исти, што значи само вие си останувате монголи.
А знаејки какви фалсификати правите не е чудо да напишете книга за Македонија и на арапски јазик.
(Spartak1 Август, 2006 - 13:46 | избриши | одговори)
# Ха ха, браво Спартак, ги убиваш у поим Татариве.
(Migmar1 Август, 2006 - 14:04 | избриши | одговори)
#

ПРОТЕСТ http://stingeye.blog.com.mk
(sting EYE1 Август, 2006 - 14:05 | избриши | одговори)
#

Ви посакувам што побрзо да влезите во ЕУ, пошто жените ви се веќе таму.
(Vinetu1 Август, 2006 - 14:08 | избриши | одговори)
# Е как да бидеме исти като не ние сме монголи току ВИЕ - фиромете сте монголи!!! Тъп - по-тъп - фиром - фиром Спартак - .....
(банско1 Август, 2006 - 14:16 | избриши | одговори)
# Банско,да ти ебам се по список
(Migmar1 Август, 2006 - 15:11 | избриши | одговори)
#

Банско,
Сосема добро те сваќам, меѓутоа желбите и реалноста се различни поими. Историјата е наука а не бунар на желби. Монглски потомок си е монголски потомок. Не биди дете и не трескај глупости.
(Spartak1 Август, 2006 - 15:14 | избриши | одговори)
# До Банско, Вие ТатарБолгарите сакате да бидеме ист народ оти такви какви што сте за никаде не сте - ем глупи, ем прости, ем монголоидни. Јас ве разбирам дека сакате да ја продуховите, разубавите вашата лимон - раса и да станете барем малку налик на човечки суштества...Сакате и да си ја разубавете историјата - затоа и ја крадете нашата ама пошто сте прочитни, сега одете на друг штос - демек еден народ една историја и тоа онаа нашата! За ваша жал тука не можеме многу да помогнеме, освен да ги пратите Вашите сестри и мајки овде во Македонија да ги поминеме малку на дребонг...после две три генерации ќе избледнее тоа жолтиот ви сурат. Во знак на добра воља испрати ја сестра ти во Скопје, малку на шипка, малку на кол...и ќе тргне работа. Гарант!!!
(alexandro1 Август, 2006 - 15:16 | избриши | одговори)
# НЕКА НИ Е ЧЕСТИТ УТРЕШЕН ИЛИНДЕН И ПОЗДРАВ ГОЛЕМ ДО Е-man .
(nesonija1 Август, 2006 - 15:47 | избриши | одговори)
#

Ами защо вашите политичари не правят проблем дека бугарите ви я крали историята:)))?

Само гръцките и българските политици ?
"There are criteria which must be met. We insist that Macedonian authorities strictly observe principles of good neighborly relations and lack of aggression toward the Bulgarian nation and history."
(naskonn1 Август, 2006 - 15:47 | избриши | одговори)
#

централно-азиски татаро_монголоиди..
http://macedoniancivilization.blog.com.mk/node/37336
(anaveno1 Август, 2006 - 16:40 | избриши | одговори)
#

Се надевам кога кoj било од вас наредниот пат ке се jaви да полемизира со мене, прво ке ми го посочи тоа ливче xapтијa што го барам од вас, а дури потоа ке ми ги залепи сите останати етикети од типот на врховист, бугарофил, ванчовист и сето останато што го имате добро научено во вашата прак-тика на државни интелектуалци. Впрочем, ако сакате да полемизирате по ова прашање, не би било лошо да ми дадете и еден друг одговор, односно ако Александров и Михајлов зборувале за македонски Бугари, тогаш ви поставувам уште едно отворено прашање, за што зборувала ВМРО-Обединета. Впрочем, ако добро ме служат очите, при читањето на нивните документи, програмски декларации, книги или списанија издадени од нив, морам да ви признаам дека и ВМРО-Обединета сегде зборува за македонски Бугари. Во сите нејзини основни програмски декларации, во сите нејзини списаниja што ги издавала, а впрочем и сите неjзини лидери се декларирале како македонски Бугари како што е Димитар Влахов, Методиј Шаторов-Шарло, Павел Шатев, Владимир Поп Томов. Значи ли тоа дека треба да се откажеме од нив во македонската историјa, па дури тогаш да го направиме пребpojyвањето кoj со кого ќе се помирува и ќе остане ли нeкoj со кого ќе можеме да се помириме.-ЛЮБЧО ГЕОРГИЕВСКИ
(Петьр1 Август, 2006 - 20:38 | избриши | одговори)
# Ајде вака Бугари, без навреди да расчистиме некои работи. Сега забораваме кој колку петки добил по историја во училиште и ќе зборуваме за методологија. Бидејќи сум полагал ваков испит на факултет познати ми се малку работиве. Конкретно, можам ли јас, или било кој на светот, да стане политичар, историчар или некаква јавна личност? Може. Можам ли јас да кажувам што ми падне на памет, особено денес кога за слободен говор ретко каде се казнува? Можам. И јас ако кажам дека Македонците се Бугари ( да замислиме дека сум некој политичар ) после 100 години вие ќе велите - еве кнсис рекол дека Македонците се Бугари. А, јас сум треснал глупост. Мојата ( можна ) изјава нема никаква врска со науката. Изјавата на која било историска личност за припадноста на неговиот или туѓ народ не се смета за научен доказ!!! Па така, драго пријателче бугарче, тоа што си го нашол за Македонците во Бугарија мене не ми значи ништо. Тоа не е научен доказ. Не е ни доказ дека Димитар Влахов еден период во својот живот бил во заблуда дека е Бугарин. Така што, баталете ги изјавите. Најдете научен доказ. На пример, докажете дека имаме исто културно наследство, ист фолклор, ист музички мелос, иста колективна меморија, ист јазик... Нема да најдете. Вашата битка е одамна изгубена.
(кнсис1 Август, 2006 - 23:07 | избриши | одговори)
#

МИ ТАТАРИТЕ ИСКАМЕ ДА СЕ СТИСКАМЕ
ИСКАМ ДА СТАНАМ МАКЕДОНЕТС, ДА БИДАМ ЈУНАК КАТО ГОТСЕ ДЕЛЧЕВ
И НАШИ ТАТКО ДА МИ МАВА ГЛАТКО ПА ГАЗЕТО СЛАТКО
АС САМ ТАТАР ТОВА НЕ Е ШАЛА
АС САМ ТАТАР БУГАРИЈА НЕ Е МАЛА
(БАНСКО2 Август, 2006 - 06:41 | избриши | одговори)
# Пич горски, вземи прочети нещо от Миладиновци, Джинот, Паисий или Рилски и лесно че разбереш дали имаме исти неща, важит? И со сигурност немаме ист мелос, мемория и т.н. бидейки тие думи не ги и разбираме. Тоа се тугьи думи за нас и за Паисий, Рилски, Джинот, Гоце и Даме.
(Банско2 Август, 2006 - 12:19 | избриши | одговори)
#

Здравей КНСИС,
това е вестник на македонските емигранти в Австралия, които са предимно от беломорието (Егейска македония и тракия).
Вестникът е на БЪЛГАРСКИ ЕЗИК!!!
Четете първо МАКЕДОНСКИТЕ ИЗТОЧНИЦИ преди да повтаряте глупостите на Титовата пропаганда като папагали...

http://www.pollitecon.com/html/macedonian%5Fspark

Македонска искра: фототипно издание на интернет
Интернет страната на Pollitecon Publications ги објави фототипните изданија на весникот Македонска искра. Станува збор за првиот весник на македонските иселеници во Австралија - месечник кој излегувал од 1946 до 1957 година. Македонска искра како прв весник на македонската емиграција во Австралија е од извонредно големо значење за македонската историја. Тој е историски извор од непроценливо значење и оттука неговото интернет реиздание е потег кој заслужува секаква почит. Интернет изданието е пред се добредојдено за студентите по историја, историчарите, но и сите оние кои се интересираат за поновата македонска историја.
(naskonn2 Август, 2006 - 12:44 | избриши | одговори)
#

Честит Илинден!

http://www.pollitecon.com/html/macedonian_spark/ms_images/Aug_1953_Vol_7_No_8_Page_2.jpg

Ilinden vo Sidney
MAKEDONSKA ISKRA Aug_1953
"...
Sled tova beha ispeni nekolko Makedonski pesni ot nashite novi doshli Makedontsi i Bulgari, i posle prodalgihme s orata chak do kasno vecherta.
..."
(naskonn2 Август, 2006 - 12:47 | избриши | одговори)
# "Пред вид на критичната и ужасна положба, во која испадна Бугарското население од Битолскиот вилает после извршените опустшувања и жестокости од турските војски и башибозук ...пред вид на тоа, дека тук сето Бугарско ризикува да загине и се затрие без спомен од насилие, глад и настапуваштата мизерија, Главниот штаб смета за свој долг да обрне внимание на почитуваната Бугарска влада врз гибелните последици за Бугарската нација, ако тоа не го исполни својот долг спрема своите единородни браќа тука по еден внушителен начин, кое се наложува по силата на опасноста, која загрозува Општобугарската Татковина денес... Ни едно Бугарско училиште не е отворено, ниту ќе се отвори... Нищо не мисли за наука, кога е поставен надвор од законите на земјата зошто го носи името Бугарин... Поставени начело на народното ни движение тука ние апелираме кон Вас от името на робот Бугарин да му се притекате на помош..." Писмо на Главниот штаб до бугарското правителство. ,ВЛАХОВ,Г.ДЕЛЧЕВ,Т.АЛЕКСАНДРОВ,Я.САНДАНСКИ,П.ТОШЕВ,И.МИХАЙЛОВ И ДР.-ВСИЧКИ ТЕ В ЗАБЛУДА ЛИ БЯХА,ЧЕ СЕ ЧУВСТВАЛИ БЬЛГАРИ?НЕДЕЙТЕ ДА ПЕТНИТЕ ИМЕТО ИМ.
(Петьр2 Август, 2006 - 13:03 | избриши | одговори)
#

Илинден за Бугарите е ЦрниДЕН и немаат они што да го слават.

Инакук ЧЕСТИТ ИЛИНДЕН ДРАГИ МАКЕДОНЦИ КАДЕ И ДА СТЕ !!!
(e-man2 Август, 2006 - 16:26 | избриши | одговори)
# ОЩЕ ЕДИН СРЪБСКИ ГОВНАР! ТИ ТРЕБЕ ДА СЛАВИШ РОЖДЕНИЯ ДЕН НА ТИТО! "НИЕ СМЕ ТИТОВИ И ТИТО Е НАШ".
(M. Def.2 Август, 2006 - 17:04 | избриши | одговори)
# ТУКА ГЛЕДАМ, СИЧКИ СТЕ ЕБАЧИ ПО ТАА МАКЕДОНИЯ! пИТАМ ЗАЩО ЕБАЧИ ПРОДАДОХТЕ ПОЛОВИНАТА ОТ БЪЛГАРСКАТА МАКЕДОНИЯ НА АЛБАНЦИТЕ? ЗАЩО НЕ ЕБАХТЕ ТАМ "ПО СПИСОК"? ИМА ЕДНА НАША ПОГОВОРКА: "КОЙ НЕ ЦЕЛУВА ОБРАЗ, ЦЕЛУВА ГАЗ". КАТО ГЛЕДАМ КАК Е ТРЪГНАЛА РАБОТАТА ВЕИ КЕ ЦЕЛУВАТА АЛБАНСКИ КУР В НАЙ-СКОРО ВРЕМЕ! ТОГАВА ДА ВИДИМЕ КОЙ КОГО КЕ ЕБЕ "ПО СПИСОК"! ДАЛИ ВИЕ ИЛИ АЛБАНЦИ ВАС И ВАША ПОРОДИЦА? КАКО МИСЛИТЕ? АЛБАНЦИ НЕ СА ДОШЛИ ДА ВИ ПРАВАТ ТЕМАНЕТА!
(M. Def.2 Август, 2006 - 17:09 | избриши | одговори)
# ЧОВЕКА ВИ ЗАДАВА ВЪПРОС - ЗАЩО ВСИЧКИ ТЕЗИ "ВИСТИНСКИ МАКЕДОНЦИ" СА СЕ ЧУВСТВАЛИ БЪЛГАРИ? ОТГОВОРЕТЕ МУ! АЗ ПИТАМ - ЗАЩО Л. ГЕОРГИЕВСКИ, Д. ДИМОСВСКА, К. ГЛИГОРОВ И МНОГО ДРУГИ СА СТАНАЛИ БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИ? ОТГОВОРЕТЕ МИ! А НЕ МИ ПИШЕТЕ ТЪПОТИИ КОЙ КОГО КЕ ЕБАЛ! ЗА ЕБАНЕТО КЕ СЕ ВИДИ ПО-КЪСНО! ЗА СЪЖАЛЕНИЕ МИ Е ЯСНО КАКВО КЕ СТАНЕ! КЕ СЕ ПРОТОЧИТЕ У БЪЛГАРИЯ ДА ВИ РАНИМЕ! ИМА ЕДИН "ВИСТИНСКИ МАКЕДОНСКИ ХЕРОЙ" МИСИРКОВ СЕ ВИКА! ОВОЙ Е НАЙ-ВЕЛИКИОТ МАКЕДОНЕЦ. кОГА БЕГАЛ ОТ БЪЛГАРИЯ У МАКЕДОНИЯ - БИЛ МАКЕДОНЕЦ! КОГА БЕГАЛ ОБРАТНО - БИЛ БЪЛГАРИН, А НАЙ-НАКРАЯ КАТО ИЗБЕГАЛ У СЪРБИЯ - СТАНАЛ И СЪРБИН! Е И ВАЩЕ СА ТАКВИА - МИСИРКОВСИК РАБОТИ! ДЖАФЕРИ ОБАЧЕ НЕМА ДА СЕ ФАНЕ НА НОМЕРО КАТО ТИТО И ДРУГИТЕ!
(M. Def.2 Август, 2006 - 17:13 | избриши | одговори)
#

Не постои Б`лгарска, Грчка, Српска или Албанска Македонија, туку Македонија е ЕДНА И ЕДИНСТВЕНА (ИМА УШТЕ ДВА-ТРИ ДЕЛА ЗА ДА БИДЕ ЦЕЛА) а македонците се ЕДНИ, ЕДИНСТВЕНИ И УНИКАТНИ !!!

ИЛИНДЕН ЗА МАКЕДОНЦИТЕ !!!
(e-man2 Август, 2006 - 17:31 | избриши | одговори)
#

M-DEF объркал си се нещо Sad((
ТИТО Е НАЙ-ГОЛЕМИЯ ВРАГ НА МАКЕДОНЦИТЕ!!!

http://www.pollitecon.com/html/macedonian_spark/ms_images/Apr_1953_Vol_7_No_4_Page_4.jpg

"TITO ENEMY OF THE MACEDONIAN PEOPLE"

Този материал е на английски, но целия вестник е на български - майчиния език на емигрантите от Егейска Македония!

http://www.pollitecon.com/html/macedonian%5Fspark/

Тито е бил приятел на фиромите, но те не могат да четат македонските вестници, понеже знаят само фиромски:((
(naskonn2 Август, 2006 - 17:52 | избриши | одговори)
#

naskonn,
Ние македонците пред да го оформиме татарскиот народ, погрешивме што им дозволивме на татрките да ставаат унутра трендафил (демек татарската смрдеа подобро ке мирисала), па така наместо човек, од таму излегуваше ТАТАРСКА БОДЛИКАВА ЖИЦА.

Е сеа ако сакаш да занеш што си ти, ке мора да ми одговориш на прашањето, КАКО СЕ ВИКА ЕДНО ДЕЛЧЕ ОД БОДЛИКАВА ЖИЦА ?

ПОГОДУВАШ, ТИ НЕ СИ НИШТО ДРУГО СЕМ `РЃОСАН ШПОН
(e-man2 Август, 2006 - 17:59 | избриши | одговори)
#

Абе фироми провинциални, залупани:)))
Защо си мислите, че хората които живеят в Република Татарстан са изостанали???
Република Фиром има да мечтае за икономиката и стандарта на Република Татарстан!!!

Стопанство

Татарстан е меѓу стопански најразвиените членки на Руската Федерација, и втор по индустријализација, веднаш по областа Самара. Индустриското производство учествува со 45% во вкупниот општествен производ. Најразвиени гранки се хемиската и петрохемиската индустрија, машиноградбата и дрводелството.

Сигурно и во Фуром си купувате от тях камиони КАМАЗ???
Тези дето спечелиха ралито Париж-Дакар...
Ги знаеш камионите КАМАЗ:)))???
Или вие у Фуром произвеждате по-добри?
Оти Република Фиром е папот на планетата земля, че и на Луно моя землъо фиромска:))))

Много сте залупани - ако нещо е далеч от Фиром и завършва със стан накрая, значи е изостанало:))))
(naskonn2 Август, 2006 - 18:12 | избриши | одговори)
#

Европска унија за ИЛИНДЕН положи цвеќе токму на МЕЧКИН КАМЕН во Крушево во МАКЕДОНИЈА.

Кога го прашав ФУЕРЕ зошто тоа го стори токму во МАКЕДОНИЈА тој ми одговори

ПА ВИЕ МАКЕДОНЦИТЕ СВЕ ИМ ДАДОВЕТ НА ТАТАРИТЕ СЕМ ИСТОРИСКО МИНАТО И ЗАТОА СЕГА САКААТ ДА ГО ПРИСВОЈАТ
(e-man2 Август, 2006 - 18:13 | избриши | одговори)
#

Индустриското производство учествува со 45% во вкупниот општествен производ!!!!
А Република Фиром има ли индустриско производство воопште???

Аз многу сум бил у Фиромо ама не гу видеф индустриското производство...
Smiling))

Фироми, фироми залупани:)
На хората в Татарстан тръгнали да се смеят...

Вижте се вас! С 40 % безработица, никакво производство и визи за цял свят!!!
(naskonn2 Август, 2006 - 18:16 | избриши | одговори)
# Вие Бугарите сте навистина глупав народ. Јас ви кажувам нешто, а вие како расипана касета. Воопшто не ми е гајле како се чуствувале Делчев, Влахов, Џинот или било кој ( а знам како ). Не ми е гајле ниту за некаква си македонска искра. Секој може да каже и да напише што сака! Тоа не е научен доказ. Еве, ќе ви помогнам, глупави мои, да сфатите ( иако знам дека нема ). Најдете ми едно место во стара Бугарија во кое се задржале некакви спомени за Александар Македонски. Нема да најдете. Во етничка Македонија има безброј. Има и живи луѓе кои ги раскажуваат преданијата за Александар а кои ги научиле од нивните дедовци и баби. Исто така, најдете ми едно место во Македонија каде што има преданија за некои од вашите ханови. Нема да најдете. Не ви е доволно?
(кнсис2 Август, 2006 - 18:17 | избриши | одговори)
#

ЧЕСТИТКИ ОД ЏОРЏ БУШ
"НА МАКЕДОНЦИТЕ ОД ЦЕЛИОТ СВЕТ ИМ ГО ЧЕСТИТАМ ИЛИНДЕН, А НА ТАТАРИТЕ ИМ ПОЖЕЛУВАМ ДА СИ НАПРАВАТ СВОЈА ИСТОРИЈА"
(e-man2 Август, 2006 - 18:22 | избриши | одговори)
#

Буш най-добре я знае и историята и географията:)))
Вие фиромите затова сте толкова залупани и се смеете на хората в Татарстан...

ОТИ ДРУЖЕ ТИТО И МИСТЕР БУШ ВИ Я КАЖУВАТ ИСТОРИЯТА И ГЕОГРАФИЯТА:)))
(naskonn2 Август, 2006 - 18:26 | избриши | одговори)
#

Честитки од Рускиот Претседател Путин, “Руски чоловек требаше со босилче по меот на сите жени татарки да прави нација, МАКЕДОНЦИ погрешија, наместо босилче по меот, тие бутаа нивните големи КУРЕТИНИ”
(e-man2 Август, 2006 - 18:27 | избриши | одговори)
#

Ти виж как гърците ви я честитят новата "влада":))))

FM Bakoyannis outlines foreign policy, ministry issues to Greek ambassadors abroad
01 August, 2006

"... The foreign minister further highlighted Greece's dynamic economic and political presence in the Balkans, noting that the goal was the accession of the Balkan states in the Euro-Atlantic structures, and expressing hope that the new government in FYROM will submit proposals for a mutually acceptable solution to the name problem...."
(naskonn2 Август, 2006 - 18:34 | избриши | одговори)
#

Search for tatar…
Found tatar….
Е како го отрки бре ?
Едноставно, шуќмурест поглед, кос-оки онака педерски, ниско набиено, без еден тестис, во газот развиено и наместо полов орган, 2 сантима мевце што виси

Каков катастрофален промашај на Аце, ама ете секогаш од МРСУЛ кога ТАТАРКА КЕ СЕ ИСПОСЕРЕ, наместо човек добиваш ГОМНО ОД ТАТАР
(e-man2 Август, 2006 - 18:35 | избриши | одговори)
#

А овой си го читал е-ман???

http://www.greekembassy.org/Embassy/content/en/Article.aspx?office=1&folder=219&article=15984

Skopje must abandon its intransigent positions concerning the name issue in order to gain Athens' support in its efforts to join the EU and NATO.

"Otherwise, we draw a deep red line that we are determined not to cross. At the end of the negotiating process between Skopje and the EU, there is the option of holding a referendum, a useful institutional tool that Greece does not give up the right to,"
(naskonn2 Август, 2006 - 18:36 | избриши | одговори)
#

Еве што ми пиша naskonn приватно

АС НАСКОНН ИМАМ ГОЉАМА ЖЕЉА:

Моља га Аце Македонски да ме врне назад вов дупката на мајка от Татарија, и повторфно да плесне моја мајка АМА ОНАКА ЗДРАВО И ЈАС ДА СЕ РОДАМ ТАТАРЧЕ ПРАВО
(e-man2 Август, 2006 - 18:38 | избриши | одговори)
#

Абе глуп татар, greekembassy.org е измислица или од глуп грк или од глуп татар, тие користат gov.

А бе погрешен продукт од Аце, само ТАТАР може да е толку ГЛУП
(e-man2 Август, 2006 - 19:01 | избриши | одговори)
# Монголец, ако за тебе документите на Гоце, Джинот, Паисий, Рислки и т.н. не са научно доказателство, ние не можеме (а и никой не може) да ти помогнеме. Иначе предания за Александър Македонски има на много места, но със сигурност най-много са в Гърция и най-малко във ФИРОМ, па ти сеа види........
(Банско2 Август, 2006 - 19:04 | избриши | одговори)
#

ТАТАР, ТИ НЕ СИ ВРАТАР, ТУКУ МОНГОЛЕЦ
ДАЛИ САМ СО СЕБЕ ЗИ ЗБОРУВАШ ?

ТРЕБА ДА СИ НЕПИСМЕН МОНГЛОИДЕН ТАТАР ДА КАЖЕШ ДЕКА АЛЕКСАНДАР МАКЕДОНСКИ БИЛ ГРК ХАХАХА

ИЗВОР ВИДИ ЈА ОРИГИНАЛНАТА КАРТА НА МАКЕДОНИЈА
ЗАТОА НЕМАМ НАМЕРА ДА ТИ РЕПЛИЦИРАМ СО ИЗМИСЛЕНИ ЛАЖИРАНИ ДОЛГИ ТЕКСТОВИ, ТУКУ ВАКА НА ХУМОРИСТИЧЕН НАЧИН КЕ ТИ КАЖУВАМ КРАТКИ РЕЧЕНИЦИ ЗА ДА СИ ГО СВАТИШ ПОТЕКЛОТО И НАУЧИШ МАЛКУ ИСТОРИЈАТА
(e-man2 Август, 2006 - 19:12 | избриши | одговори)
# Монголец, не съм роден във ФИРОМ и нема как да съм монголец, разбра? Инаку дали бил Алекснадър грък (това го знае цел свет) или не бил грък, тебе кво те боли? Със сигурност Александър не е бил монголец като тебе.
(Банско2 Август, 2006 - 19:35 | избриши | одговори)
#

АААА ТИ СИ ЗНАЧИ МАКЕДОНЕ(ТС) А НЕ МАКЕДОНЕЦ ???
АКО СИ МАКЕДОНЕЦ А НЕ МАКЕДОНЕТС ОТИ БРЕ НЕ ГОВОРЕШ МАКЕДОНСКИ ? ОТИ ГОВОРЕШ ТАТАРСКО-МОНГОЛСИ-ЕЗИКОТ А ?

РАДТКО А ?

Еве што мислам за тебе

Tatar is the official language of the Republic of Tatarstan. The official script of Tatar language is considered to be the Cyrillic alphabet, but sometimes other scripts are used, mostly Latin and Arabic. All official sources in Tatarstan use Cyrillic LIKE BULGARIAN, NOT MACEDONIAN at their web-sites and publishing. In other cases, where Tatar has no official status, the use of a specific alphabet depends on the preference of the author. Guides in Tatarstan are published in two alphabets.
(e-man2 Август, 2006 - 19:40 | избриши | одговори)
# Аха,значи ние немаме нищо общо с Илинден и вас не ви интересува какви се чувствали всички революционери паднали за свободата на Македония,според вас всички те са били в заблуда(умните ви глави измислиха нещо ново).Маи вие нямате право да чествате Илинден,след като Илинденци се чувстваха БЬЛГАРИ,а вие техните потомци се мислите за потомци на Александьр Велики.
(Петьр2 Август, 2006 - 19:44 | избриши | одговори)
#

Јас ТОЧНО, ЈАС СУМ ПРАВ МАКЕДОНЕЦ И ПОТОМОК НА АЛЕКСАНДАР МАКЕДОНСКИ
А НЕ АЛЕКСАНДАР БУГАРСКИ ИЛИ АЛЕКСАНДАР ГРЧКИ,... ТУКУ
АЛЕКСАНДАР МАКЕДОНСКИ

Ок, Петре, навистина не знаев дека се чувствуваш Македонец. Те молам како Македонец, кажи ми дали можеш и какво е тоа чувство да можеш во исто време да се чувствуваш Бугарин или Грк ?

ЕЛАЈ СИ ПРИ НАС МАКЕДОНЦИТЕ ДА ВИДИШ КОЕ ХУБАВО ЧУВСТВО Е ДА СИ ПРАВ МАКЕДОНЕЦ
(e-man2 Август, 2006 - 19:54 | избриши | одговори)
# Тъп.....по-тъп....фиром... Как да съм македонец като не знам гръцки и не съм грък бе монголец??? Заеби и ФИРОМИЯТА.........
(Банско2 Август, 2006 - 19:56 | избриши | одговори)
#

ПЕТРЕ ЕБИВЕТРЕ
РАДКОВИСТ
ТОА ТИ Е ПРОБЛЕМОТ КАКО ШТО ТИ КАЖУВАВ ПОРАНО
ТАТКО ТИ Е МАКЕДОНЕЦ А МАЈКА ТИ ТАТАРКА
ЗАТОА СЕГА НЕ ЗНАЕШ СИРОТ ТИ, КОЈ СИ И ШТО СИ

АХ ТОЈ АЦЕ КАДЕ СВЕ НЕ ЗАМЕШАЛ ПРСТИ...
(e-man2 Август, 2006 - 19:58 | избриши | одговори)
# Фироме, един в Карлуково се чувства като Наполеон, искаш ли да се запознаеш с него?
(Банско2 Август, 2006 - 19:58 | избриши | одговори)
#

ЕТЕ БРЕ ПУСТИ ПЕТРЕ ЕБИВЕТРЕ
ВЕЛАТ КАКВИ ТИ СЕ ПРИЈАТЕЛИТЕ ТАКОВ СИ И ТИ
КОЈ ТИ Е ВИНОВЕН ШТО СЕ ДРУЖИШ СО ТАКВИ ЛУЃЕ
ТОЈ МИСЛЕЛ ДЕКА Е НАПОЛЕОН А ТЕБЕ СИРОТ ТЕ
УБЕДУВАЛ ДЕКА НЕ СИ ТАТАР ТУКУ МАКЕДОНЕТС
ПУСТИ ПЕТРЕ, КАДЕ ТИ Е ТОА АКАЛОТ
ТИ ГО ИСКЛУКАЛЕ КОКОШКИТЕ НА АЦЕ
(e-man2 Август, 2006 - 20:00 | избриши | одговори)
# Нема лошо фироме, твоите па родители и двайцата се монголци, ама тоа не е нещо лощо, просто си црн и космат, имаш ли 1,50 см? Немам видено фироми по-високи од 1,60 см........
(Банско2 Август, 2006 - 20:00 | избриши | одговори)
#

ПО МАЈКА ТАТАР, ПО ТАТКО МАКЕДОНЕТС, ПО ЈАЗИК МОНГОЛ

ТИ СИ НИКОЈ И НИШТО
ТИ НЕПОСТОИШ

И ЈАС ИЗГЛЕДА СИ ЗБОРУВАМ САМ СО СЕБЕ
НЕШТО МИ СЕ ПРИВИДУВА
(e-man2 Август, 2006 - 20:02 | избриши | одговори)
#

ПЕТРЕ 1,95 И 120КГР
А ЗА КУРЕТИНАВА ИСКРЕНО ДА ТИ КАЖАМ СО ТРАКТОР ГИ ВЛЕЧАМ ЈАЈАЦАТА
ПА ТИ ЗАМИСЛИ КОЛКАВА КУРЕТИНА ИМАМ, КАЗВАЈ ДАЛИ ИМАШ СЕСТРА ?
(e-man2 Август, 2006 - 20:03 | избриши | одговори)
# Имал съм приятели в Карлуково, така фироме? ХАХАХАХАХАХАХА Е па има една руска за такви "ентелегенти" како тебе, еве: "ФИРОМ ПИСАТЕЛЬ, ФИРОМ НЕ ЧИТАТЕЛЬ..." ХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХА..
(Банско2 Август, 2006 - 20:03 | избриши | одговори)
#

ВАСИЛ У УСТА КЕ ТИ ГО НАСТЕГАМ
ТАТАР Е ЧУКЧО ПИСАТЕЉ ТОЈ НЕ ЧИТАТЕЉ ЊАМА МОЗОК ЗА ТИЕ РАБОТА
(e-man2 Август, 2006 - 20:04 | избриши | одговори)
#

Secretary of State Edward R. Stettinius, Jr., in a Circular Airgram No. 868.014(Dec. 26, 1944) stated:

“This Government considers talk of Macedonian ‘nation,’ Macedonian ‘Fatherland,’ or Macedonian ‘national consciousness’ to be unjustified demagoguery representing no ethnic nor political reality."

В циркулярно писмо 868.014/26 декември 1944 г. , между другото, се казва:

"Правителството на САЩ смята говоренето за някаква македонска "нация", македонско "отечество" и македонско "национално самосъзнание" за безпочвена демагогия, която не представлява никаква етническа или политическа реалност".
(Петьр2 Август, 2006 - 20:05 | избриши | одговори)
#

ЗНАЕШ ЗАШТО ЧУКЧО ПИСАТЕЉ ?
ЗАТО ШТО ТАТАР Е ЕМБРИОН ОД
ГОЛЕМА МАКЕДОНСКА КУРЕТИНА И ТЕСНА ТАТАРСКА ДУНДЕТИНА
(e-man2 Август, 2006 - 20:06 | избриши | одговори)
# Фироме мора да си шиптър. Нема фиром по-висок од 1,70 см, па ти сеа види......провери си кой ти е татко........, заеби.......!!
(Банско2 Август, 2006 - 20:06 | избриши | одговори)
#

ЕВЛИЈА ЧЕЛЕБИЈА
ДОСТА КОПИ-ПРЕПРАВИ-ПАСТИРАЈ
ДОСТА СО ТОА АМАН, КАЖИ НЕШТО СО ТВОЈ ПАМЕТ
АКО САКАШ ДА ТИ ИЗМЕРАМ ПАМЕТОТ, ЗАСТАНИ МИ НА ПРСТИВЕ ОД НОЗЕТЕ И ГЛЕДАЈ МИ ВО МАКЕДОНСКАТА КУРЕТИНА ДА ВИДИШ КОЛКУ КЕ ПОКАЖЕ

ТАТАР ГЛУП
(e-man2 Август, 2006 - 20:07 | избриши | одговори)
#

НЕМА ТАТАР - МОНГОЛИД ПОВИСОК ОД МЕТРО И ЖЕЛБА ЗА РАСТЕЊЕ
(e-man2 Август, 2006 - 20:08 | избриши | одговори)
# А знаеш защо фиромите се по-ниски од тротоарите? Потому что они, блин, монголы вонючые. А “чукчО“ е твоята монголска тиква. Виж, “чукчА“ е твоят монголски роднина, монголецо, хехехехехе.....
(Банско2 Август, 2006 - 20:11 | избриши | одговори)
# Па и да има и да нема татар по-висок од МЕТРО вие нема начин да имате пойма, вие и не знаете що е тоа МЕТРО, фироме!!!!! Но со сигурност нема монголец по-висок от тротоар!!! (барем тротоари имате ли у ФИРОМО?)
(Банско2 Август, 2006 - 20:15 | избриши | одговори)
#

Банско е де што си се вознемирил што си како монголец со метро и желба за растење ?

Речи и на мајка ти да те врати назад, јас ке се потрудам да бидеш јунак покрупен и од Александар Македонски
(e-man2 Август, 2006 - 20:16 | избриши | одговори)
# Именно фироме, како монголец сум. А ти па не си како монголец, туку си си прав монголец и немаш грижи.....уживай си......
(Банско2 Август, 2006 - 20:24 | избриши | одговори)
#

ТАТАРЧЕТА,
There are 3 main dialects of Tatar: Western (Mişär or Mishar), Middle (Tatarstan's most popular language), and Eastern (Siberian). All of these dialects also have subdivisions.

http://en.wikipedia.org/wiki/Tatar_language

Kipchak Bolghar

hahaha

ЧИТАЈ ЧИТАЈ КЕ ТИ ТРЕБА
(e-man2 Август, 2006 - 20:29 | избриши | одговори)
# Монголец, еве и уще нещо од ИСТИОТ линк, може?: Kuber From Wikipedia, the free encyclopedia Jump to: navigation, search For the Hindu god, see Kubera Khan Kuber (Кубер in Bulgarian, also spelled Kuver) was a Bulgar leader from the 7th century who belonged to the same clan as the Danubian Bulgarian khan Asparukh - they both were sons of khan Kubrat. When Great Bulgaria collapsed under the attacks of the Khazars, Kuber lead one of the fractions of the Bulgar people from their former settlements in present-day Ukraine. The Bulgars led by Kuber travelled first to Pannonia and settled in the region of Srem, which was part of the Avar Khaganate. The Kuber was nominated by the Avars to rule over Srem as Avar vassal, but he started a rebellion against Avars, and, together with his people, moved from Srem around 680 AD and settled in the Balkans, in the Pelagonian plain in western Macedonia. There is not enough information about Khan Kouber and his people following the settlement in the western Balkans but Asparukh's son, Tervel, in the beginning of the 8th century, is said to have cooperated with "his uncles" from Macedonia. By the early 9th century the lands that Kouber settled had been incorporated into the First Bulgarian Empire. http://en.wikipedia.org/wiki/Kuber ХАХАХАХАХАХАХА, ХЕХЕХЕХЕХЕХЕХЕХЕХЕХЕХЕХЕХЕХЕХЕХЕ
(Банско2 Август, 2006 - 20:39 | избриши | одговори)
#

ТАТАРЧЕТА,
КАДЕТО ОТИДОВТЕ, ПОТРОШИВТЕ МОЗОКА ?
(e-man2 Август, 2006 - 20:39 | избриши | одговори)
#

ТАТАРЧЕТА КАДЕТО Е ТУКА МАКЕДОНИЈА ???
Tatar
татарча, tatarça, تاتارچا
Spoken in: Russia, Ukraine, Turkey, China, Finland, former Soviet Union
Total speakers: 8 million
Ranking: 95
Language family: Altaic (disputed)
Turkic
Northwestern (Kipchak-Bolghar)
Uralian
Tatar
Official status
Official language of: Tatarstan
Regulated by: no official regulation
Language codes
ISO 639-1: tt
ISO 639-2: tat
ISO/DIS 639-3: tat
Note: This page may contain IPA phonetic symbols in Unicode. See IPA chart for English for an English-based pronunciation key.
(e-man2 Август, 2006 - 20:41 | избриши | одговори)
# Во Битола сме монголецо, кай твойот монголски хан Кубер, ги гледаме тука жолтите фиромски фаци и косматите ниски фироми - мизерия.......
(Банско2 Август, 2006 - 20:43 | избриши | одговори)
#

ТАТАРЧЕТА МАГАРЧЕТА, ЧИТАЈ МАЛКУ СВЕТСКА ИСТОРИЈА

Bolghar - Wikipedia, the free encyclopedia
Bolghar (or Bolğar) was the capital (8th-15th century) of Volga Bulgaria ... Today, the capital of Tatarstan is Kazan, but many Tatars consider Bolghar to ...
en.wikipedia.org/wiki/Bolghar - 15k - Cached - Similar pages
(e-man2 Август, 2006 - 20:49 | избриши | одговори)
# Монголец, еве и уще нещо од ИСТИОТ линк, може?: Kuber From Wikipedia, the free encyclopedia Jump to: navigation, search For the Hindu god, see Kubera Khan Kuber (Кубер in Bulgarian, also spelled Kuver) was a Bulgar leader from the 7th century who belonged to the same clan as the Danubian Bulgarian khan Asparukh - they both were sons of khan Kubrat. When Great Bulgaria collapsed under the attacks of the Khazars, Kuber lead one of the fractions of the Bulgar people from their former settlements in present-day Ukraine. The Bulgars led by Kuber travelled first to Pannonia and settled in the region of Srem, which was part of the Avar Khaganate. The Kuber was nominated by the Avars to rule over Srem as Avar vassal, but he started a rebellion against Avars, and, together with his people, moved from Srem around 680 AD and settled in the Balkans, in the Pelagonian plain in western Macedonia. There is not enough information about Khan Kouber and his people following the settlement in the western Balkans but Asparukh's son, Tervel, in the beginning of the 8th century, is said to have cooperated with "his uncles" from Macedonia. By the early 9th century the lands that Kouber settled had been incorporated into the First Bulgarian Empire. http://en.wikipedia.org/wiki/Kuber ХАХАХАХАХАХАХА, ХЕХЕХЕХЕХЕХЕХЕХЕХЕХЕХЕХЕХЕХЕХЕХЕ
(Банско2 Август, 2006 - 20:54 | избриши | одговори)
#

ТАТАРЧЕТА ЧАТАЈ И ПАТАЈ

Bolghar (or Bolğar) was the capital (8th-15th century) of Volga Bulgaria, a predecessor state of the Khanate of Kazan, which in turn has cultural links to today's Russian republic of Tatarstan. Today, the capital of Tatarstan is Kazan, but many Tatars consider Bolghar to be their ancient and religious capital and to contain a glimpse of Tatar life before the Mongol invasion of the 13th century.
(e-man2 Август, 2006 - 20:55 | избриши | одговори)
# Точно така монголецо, еве ти пак за монголциве: Монголец, еве и уще нещо од ИСТИОТ линк, може?: Kuber From Wikipedia, the free encyclopedia Jump to: navigation, search For the Hindu god, see Kubera Khan Kuber (Кубер in Bulgarian, also spelled Kuver) was a Bulgar leader from the 7th century who belonged to the same clan as the Danubian Bulgarian khan Asparukh - they both were sons of khan Kubrat. When Great Bulgaria collapsed under the attacks of the Khazars, Kuber lead one of the fractions of the Bulgar people from their former settlements in present-day Ukraine. The Bulgars led by Kuber travelled first to Pannonia and settled in the region of Srem, which was part of the Avar Khaganate. The Kuber was nominated by the Avars to rule over Srem as Avar vassal, but he started a rebellion against Avars, and, together with his people, moved from Srem around 680 AD and settled in the Balkans, in the Pelagonian plain in western Macedonia. There is not enough information about Khan Kouber and his people following the settlement in the western Balkans but Asparukh's son, Tervel, in the beginning of the 8th century, is said to have cooperated with "his uncles" from Macedonia. By the early 9th century the lands that Kouber settled had been incorporated into the First Bulgarian Empire. http://en.wikipedia.org/wiki/Kuber ХАХАХАХАХАХАХА, ХЕХЕХЕХЕХЕХЕХЕХЕХЕХЕХЕХЕХЕХЕХЕХЕ
(Банско2 Август, 2006 - 20:57 | избриши | одговори)
#

АБЕ ГЛУП ТАТАР, ПА НЕЛИ ГЛЕДАШ ДЕКА ОД СРЕМ ДОШОЛ ВО MACEDONIA
ЗНАЧИ ГЛУПАКУ, МАКЕДОНИЈА ПОСТОЕЛА БЕ НЕПИСМЕНОТИЈО ЕДНА !!!

хахаха
Пуста Булгарија желба гољама да биде от Македонија
Цркни бе татар сам се побиваш
(e-man2 Август, 2006 - 20:58 | избриши | одговори)
# Епа така е, глупи сме ние во светот НАДВОР од ФИРОМ. За нас Македония постоела секогаш и нема спор тука. Но фиромите монголци немаат врска со Македония бидейки се обични гадни окупатори, нещо неясно фироме?
(Банско2 Август, 2006 - 21:02 | избриши | одговори)
#

Што те нема бе татар што ќутиш сега а ? или најде тука деца па ке им переш мозок а ?

ГЛУПЕРДА ТЕШКА САМ СЕ ПОБИВАШ
хехехе
(e-man2 Август, 2006 - 21:02 | избриши | одговори)
#

Ауууу па ние стигнавме и до окупатори а ?
Ауууу абе ти погледни мозокот да не ти пресушил ?

Кој е окупатор, кој кој ???

Р`ВИ БЕ ТАТАР Р`ВИ А ДОПРВА КЕ Р`ВЕШ...
(e-man2 Август, 2006 - 21:03 | избриши | одговори)
# Како сте монголци? Гот ли е во гетото?? Уживайте, ей........
(Банско2 Август, 2006 - 21:04 | избриши | одговори)
#

ТАТАРЧЕТА ОКУПАТОРЧЕТА

http://us.geocities.com/hvithrafn/mz/bulgmak.html
(e-man2 Август, 2006 - 21:05 | избриши | одговори)
# Па со сигурност вие монголците сте окупатори, ама не е чудно ако во ФИРОМ си мислат дека се осЛободители на Македония, ХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХААА епа нели затоа се викат ФИРОМ, не за друго!
(Банско2 Август, 2006 - 21:07 | избриши | одговори)
# Петре татарче едно земи си огледало и види дали ти се криви очите.Не се нели. Па глупо бугарче-татарче тоа е оти на мајкати и го истурил некој наш МАКЕДОНЕЦ и затоа ти си таков -малку личиш на човек .Инаку за тоа што си глуп нема помош тоа ти е наследно од мајкати.
(zizu102 Август, 2006 - 21:09 | избриши | одговори)
#

ТАТАРЧЕТА ТАТАРЧЕТА СВЕТСКА ОКУПАТОРЧЕТА

Bulgaria occupied much of Macedonia three times between 1878 and 1913, regarding it as part of an extended nation. In 1999 each nation renounced any claims to the territory of the other, but Bulgaria has still not formally recognized the existence of a Macedonian language or culture.

http://www.iht.com/articles/2006/07/23/news/bulgaria.php
(e-man2 Август, 2006 - 21:09 | избриши | одговори)
# Монголци - гадни окупатори: Монголец, еве и уще нещо од ИСТИОТ линк, може?: Kuber From Wikipedia, the free encyclopedia Jump to: navigation, search For the Hindu god, see Kubera Khan Kuber (Кубер in Bulgarian, also spelled Kuver) was a Bulgar leader from the 7th century who belonged to the same clan as the Danubian Bulgarian khan Asparukh - they both were sons of khan Kubrat. When Great Bulgaria collapsed under the attacks of the Khazars, Kuber lead one of the fractions of the Bulgar people from their former settlements in present-day Ukraine. The Bulgars led by Kuber travelled first to Pannonia and settled in the region of Srem, which was part of the Avar Khaganate. The Kuber was nominated by the Avars to rule over Srem as Avar vassal, but he started a rebellion against Avars, and, together with his people, moved from Srem around 680 AD and settled in the Balkans, in the Pelagonian plain in western Macedonia. There is not enough information about Khan Kouber and his people following the settlement in the western Balkans but Asparukh's son, Tervel, in the beginning of the 8th century, is said to have cooperated with "his uncles" from Macedonia. By the early 9th century the lands that Kouber settled had been incorporated into the First Bulgarian Empire. http://en.wikipedia.org/wiki/Kuber ХАХАХАХАХАХАХА, ХЕХЕХЕХЕХЕХЕХЕХЕХЕХЕХЕХЕХЕХЕХЕХЕ
(Банско2 Август, 2006 - 21:09 | избриши | одговори)
#

ГЛУПА ТАТАРЧЕТА, ТИ РЕКОВ ПРЕЕСКА ДЕКА ТОЈ ДОШОЛ ОД СРЕМ ВО МАКЕДОНИЈА
ЗНАЧИ ТОА БИЛА Е И КЕ ОСТАНЕ МАКЕДОНИЈА
ГЛУПА ТАТАРЧЕТА САМА СЕ ПОБИВЕТА ХАХАХА

ТАТАРЧЕТА ТАТАРЧЕТА СВЕТСКА ОКУПАТОРЧЕТА

Bulgaria occupied much of Macedonia three times between 1878 and 1913, regarding it as part of an extended nation. In 1999 each nation renounced any claims to the territory of the other, but Bulgaria has still not formally recognized the existence of a Macedonian language or culture.

http://www.iht.com/articles/2006/07/23/news/bulgaria.php
(e-man2 Август, 2006 - 21:11 | избриши | одговори)
# На Петар очите нема начиин да се криви како твоите монголецо: Монголец, еве и уще нещо од ИСТИОТ линк, може?: Kuber From Wikipedia, the free encyclopedia Jump to: navigation, search For the Hindu god, see Kubera Khan Kuber (Кубер in Bulgarian, also spelled Kuver) was a Bulgar leader from the 7th century who belonged to the same clan as the Danubian Bulgarian khan Asparukh - they both were sons of khan Kubrat. When Great Bulgaria collapsed under the attacks of the Khazars, Kuber lead one of the fractions of the Bulgar people from their former settlements in present-day Ukraine. The Bulgars led by Kuber travelled first to Pannonia and settled in the region of Srem, which was part of the Avar Khaganate. The Kuber was nominated by the Avars to rule over Srem as Avar vassal, but he started a rebellion against Avars, and, together with his people, moved from Srem around 680 AD and settled in the Balkans, in the Pelagonian plain in western Macedonia. There is not enough information about Khan Kouber and his people following the settlement in the western Balkans but Asparukh's son, Tervel, in the beginning of the 8th century, is said to have cooperated with "his uncles" from Macedonia. By the early 9th century the lands that Kouber settled had been incorporated into the First Bulgarian Empire. http://en.wikipedia.org/wiki/Kuber ХАХАХАХАХАХАХА, ХЕХЕХЕХЕХЕХЕХЕХЕХЕХЕХЕХЕХЕХЕХЕХЕ И не разбрах кво общо имате вие монголците с Македония, т.е. Гърция?!?! Заеби...............
(Банско2 Август, 2006 - 21:13 | избриши | одговори)
#

ТАТАРЧЕТА ОКУПАТОРЧЕТА

http://www.usip.org/virtualdiplomacy/publications/papers/molad.html

ЈАС ТИ КАЖУВАМ ДЕКА ЗА МНОГУ КРАТКО ВРЕМЕ ПИРИН КЕ БИДЕ МАКЕДОНСКИ
УМРИ СЕА ОД МАКА
(e-man2 Август, 2006 - 21:16 | избриши | одговори)
# Монголецо, некога Македония е била голема, ама сега е по-мала територия пощо вие - монголците сте я окупирале и сега веке вашиот дел не е Македония, туку ФИРОМ. Тоа е тоа, фироме - Македония сега нема нищо общо с ФИРОМ и македонците сега ви мразат и немате право да я валкате нивната света македонска земя!!!
(Банско2 Август, 2006 - 21:18 | избриши | одговори)
#

ТАТАРЧЕТА ОКУПАТОРЧЕТА

It has been almost a century since Macedonia was invaded, occupied and partitioned by Greece, Serbia and Bulgaria and to this day Greece and Bulgaria have done nothing to address the needs and rights of the Macedonian people. In fact Greece and Bulgaria have not only ignored the Macedonian people living in their States, but they have done everything they can to denationalize and extinguish them and all that is Macedonian.
(e-man2 Август, 2006 - 21:19 | избриши | одговори)
#

ДЕКА СИ БЕ ВРАТАР ?
ЧАКАМ ТЕ ДА ДОЈДЕШ ЧАКАМ ТЕ САС БУЈНА СТРАСТ
(e-man2 Август, 2006 - 21:23 | избриши | одговори)
# Пирин си Е македонски монголецо, вземи си виза и ела да го видиш МОЯТ Пирин. Македонците тука се секогаш добредойдени за разлика од фиромете! Фиромите преди време сакаха да се прават на българи кога одеа тука, ама ние лесно ги идентифицираме по монголските фаци и сеа не смеят да идват во Банско, а и не ги сакаме оти немаат пари - ние ги сакаме македонците и другите луге от цел свет кои що се тука кай нас......
(Банско2 Август, 2006 - 21:24 | избриши | одговори)
#

ТАТАРЧЕТА ТАТАРЧЕТА, ОШЕ МАЛКУ ЗА ПИРИН, ОШЕ МАЛКУ

Ever since the breakup of the Ottoman Empire, Macedonians have been struggling to assert their identity and to this day Greece and Bulgaria are doing everything they can to stop them. Why?

Why haven't Macedonians succeeded in gaining recognition and taking their rightful place in this world? Why do Greece, Bulgaria and to some extent Albania and Serbia oppose Macedonia's recognition?

The Macedonians only want back what is already theirs. Macedonians have never made unreasonable or outrageous demands yet they still have not succeeded in making any gains. Why not?
Why haven't Greece and Bulgaria addressed the Macedonian question?
Why haven't outside criticisms prompted Greece and Bulgaria to recognize the Macedonian minorities?
(e-man2 Август, 2006 - 21:26 | избриши | одговори)
#

ЖИВ ЛЕ СИ ТАТАРЧЕТА ?
(e-man2 Август, 2006 - 21:27 | избриши | одговори)
# ХАХАХАХАХАХАХ Има да чекаааааааааааааааааааааааааааааааааааш - па кой бре, фироме, ке дойде у ФИРОМ???? Си ти нормалан???
(Банско2 Август, 2006 - 21:28 | избриши | одговори)
#

ТАТАРЧЕТА МАГАРЧЕТА ГОЉАМА ОКУПАТОРЧЕТА

To adequately tackle these issues we need to go as far back as the breakup of the Ottoman Empire and explore the political climate and circumstances under which the successor States, specifically Greece and Bulgaria were created. Who were the architects of these States and what purpose did they have in mind for them when they were created?
Why were Macedonians denied the right to exist in spite of their long history, heroic struggles and desire to create a Macedonian State?

Greece was a multicultural, multiethnic state at its inception in 1829 but instead of embracing its true and rich heritage, it opted for something unreal, mythical and bizarre. Why did modern Greece, a multiethnic Christian State abandon its true roots and instead opt to adopt a 2,500 year old dead culture?
(e-man2 Август, 2006 - 21:30 | избриши | одговори)
# Монголецо, а защо мислиш че ни интересуват вашите фиромски глупотерии? Аре кюти у гетото и не ни разсмивай, важи?
(Банско2 Август, 2006 - 21:31 | избриши | одговори)
#

ТАТАРЧЕТА БУЛГАРЧЕТА НЕПИСМЕН СИ КАКО БУРЕ ГОМНА
ЉАКА ПОЉАКА ШТЕ ДОЈДЕМЕ И ДО КРАЈАТА

If Macedonia simultaneously belonged to Greece, Bulgaria and Serbia, as each claimed, why did they then agree to partition it? Why did they sign the 1913 Treaty of Bucharest agreeing to Macedonia's partition without any signs of protest?

To this day Greece and Bulgaria have done nothing to inform their citizens of the truth about Macedonia. Instead they continue to lie and deceive them maintaining that Macedonians don't exist. Worse, they label Macedonians as criminals and call them thieves for wanting back what is theirs.
(e-man2 Август, 2006 - 21:33 | избриши | одговори)
#

ТАТАРИСТАН ТУК ЛЕ СИ ?
(e-man2 Август, 2006 - 21:35 | избриши | одговори)
#

ЊАМА ТЕ ЊАМА ХАХАХА
А И ДА ТЕ ИМА, ШТЕ ТЕ СЊАМА ЗА МНОГУ КРАТКО...
(e-man2 Август, 2006 - 21:37 | избриши | одговори)
#

БИДНИ ТУКА ШТЕ ТИ СЕ ВРНАМ ЗА ПЕТ МИНУТКИ, ОЈДОХ ДА СИ ГО ИСТРЕСАМ МЛАКУ
(e-man2 Август, 2006 - 21:40 | избриши | одговори)
#

Глупако е-ман:)))
ГОВ разширемието е само за Американски институции, а Гръцкото посолство не е такова:)))

Абе глупако - в Казан, столицата на Татарстан има метро:
http://en.wikipedia.org/wiki/Kazan_Metro

Защо нямам спомени в Република Фиром да ИМА МЕТРО???Smiling))

Татарстан има метро а Фиром няма:))))

ВИЕ ЗАБИТИ ФИРОМИ ЩЕ СЕ ПОДИГРАВАТЕ С ТАТАРСТАН:)))
погледнете себе си - ЖИВЕЕТЕ В КАМЕННАТА ЕПОХА!!!
(naskonn2 Август, 2006 - 23:38 | избриши | одговори)
#

ДОБРО Е ТОВА КОГАТО СИ ПРИЗНАВАШ ДЕКА СИ МОНГОЛ ОД ТАТАРИСТАН ХАХА
ТАТАРЧЕ Б`ЛГАРЧЕ КО ПРИЗНАВА ПОЛА МУ СЕ НАДДАВА

The term "Macedonia" when used in this series will mean "Ethno-Graphic" or "Geographic" Macedonia. The part of Macedonia occupied by Greece in 1913 will be referred to as "Greek Occupied Macedonia". The part of Macedonia occupied in 1913 by Bulgaria will be referred to as "Bulgarian Occupied Macedonia". The part of Macedonia occupied in 1913 by Serbia and declared its independence in 1991, will be referred to as "Republic of Macedonia". The part of Macedonia given to Albania in 1919 will be referred to as "Albanian Occupied Macedonia".
(e-man3 Август, 2006 - 00:20 | избриши | одговори)
#

Неколку примери за нашите револуционери:
- Григор Прличев ја почнува својата автобиографија со „Ние Бугарите ...“
- Зборникот на Миладоновци се вика „Бугарски народни песни„
- Гоце (Георги) Делчев во сите свои лични писма се ословува како бугарин
- Кирил Пејчинович на крајот на својата книга им заблагодарува на “добрите бугари„ од многу македонски градови за помошта за издавањето на книгата
- Крсте Мисирков после објавувањето на “За Македонските Работи„ до крајот на животот пишува статии за како ги напишал тие работа како српска пропаганда и ги побива сите заклучоци од сопствената книга.
- Венко (Венјамин) Марковски
- Писмата на Михајло (Михаил) Апостолски (Аспостолов) и на татко му пред војната до бугарските власти за колку големи бугари се
- Ченто
(Петьр3 Август, 2006 - 07:58 | избриши | одговори)
#

Дали Тито се враќа во Македонија?
[10.05.2005] Претседателот Бранко Црвенковски во чест на 60 години од победата над фашизмот предлага во центарот на Скопје да се крене споменик на Јосип Броз Тито.

Црвенковски вели дека Јосип Броз Тито историска личност што даде исклучителен придонес за македонското национално прашање и градење на македонската државност. Со оваа идеја се согласуваат и Бучковски и градоначалникот на Скопје Трифун Костовски.

ВМРО-ДПМНЕ пак потсетува дека токму во времето на Тито беа затворани или стрелани сите оние кои јавно се произнесуваа дека сакаат независна држава Македонија. Нивните семејства во тој режим беа жигосувани и малтретирани, а не мал број од овие лица беа испраќани на Голи Оток, место каде се направени нејѕверските мачења и убиства на илјадници граѓани кои размислувале поинаку. Една од жртвите на тој режим е и Методија Андонов Ченто.

ВИЖТЕ СЕ БЕ НЕЩАСТНИЦИ,НИЕ ИЗДИГАМЕ ПАМЕТНИЦИ НА ИЛИНДЕНЦИ,А ВИЕ И ВАШАТА СРЬБСКА ПОДЛОГА БРАНКО ЦЬРВЕНКОВИЧ НА ТИТО.С ДВЕ ДУМИ -НЕМАМ ДУМИ.
(Петьр3 Август, 2006 - 08:07 | избриши | одговори)
#

наскоон
Во Татарстан може има и метро и просечна плата од 1000 ЕУР. Тоа е добро. Но ние само кажуваме дека дел од вашите сонародници потекнуваат од Татарстан. Тоа е целта на муабетот. Дека бугари како народ непостои. Вие сте именувани према прабугарите и према територија и према простотилук.
(Spartak3 Август, 2006 - 09:24 | избриши | одговори)
#

Абе Петре, те хубаво ще му правят паметник на Тито ама той поне едно да им беше построил на фиромите...Sad
Да не се срамят пред света...

Едно като в България да им бе построил поне, нема нужда да е голямо и красиво като метрото в Татарстан:)))

http://en.wikipedia.org/wiki/Kazan_Metro
(naskonn3 Август, 2006 - 09:40 | избриши | одговори)
#

Бракя фироми!
Да знаете дека между Азия и Европа постои една држава Татарстан?
Малце по-голема от нашиот Фиром, нейде како Хрватска е како територия и популациа но не може воопще да стапи на нишиот Фиром!!!

Еге ви ги фактите:
Татарстан произведува 16% от хеликоптерите во светот але Фиром 16% от доматите на Балканот!!!
http://www.kazanhelicopters.com

Татарстан е в 10 те най-големи производувачи на камиони во светот а па Фиром е во топ 10 на теа дето чуват пипер на Балканот!!!
http://www.kamaz.net/en

Теа у Татарстан имат 45 % индустриализациа а во Фиром има 45 % безработица!!!

Теа у Татарстан може да имат 1 милиард тона нефт ама у Охридското езеро ИМА ПОВЕКЕ ВОДА!!!

Ке ни фанат за к**о теа у Татарстан оти ние само след 50 ГОДИН КЕ ВЛЕЗЕМЕ У ЕУРОПСКАТА УНИЯ и тя ке ни построи по-големо и по-уваво метро от техното:
http://en.wikipedia.org/wiki/Kazan_Metro

Да живей Фиром и бракята грци дето са ни го дале името на држвата и ке ни помогнат да влезнеме у Европската Уния и НАТО!!!
(naskonn3 Август, 2006 - 09:56 | избриши | одговори)
# фироме Спартак, никой от нашите сънародници не потекнува от Татарстан, но повечето фироми потекнуват точно от там. за твое сведение и мъка Донски е непознат извън ФИРОМ, но затова пък светът ги познава имената като Успенский, Стивънсън и Каждан. как сме именувани ние не е твоя работа и е над твоите умствени възможности да разбереш, но се надявам, че е във възможностите ти да схванеш, че не сме откраднали чисто гръцко име и немаме намерение да крадем чужди имена......
(банско3 Август, 2006 - 10:22 | избриши | одговори)
#

Абе Банско тези фироми вярно са много зле:))))
Тръгнали да се подиграват на Татарстан колко е изостанал:)
Тия и след 100 години не могат да стигнат развитието на Татарстан!!!
Най-голям инвеститор във Фиром е Гърция КОЯТО НЕ ИМ ПРИЗНАВА ИМЕТО!
(naskonn3 Август, 2006 - 10:29 | избриши | одговори)
# името "Македония" е чисто гръцко и от лингвистична и от историческа и от географска гледна точка. Фиромите немат нищо общо с истинската Македония и македонците. те са окупатори и са предимно от монголски произход. некои от теха са се поизмешали с нас - славяните, ама повечето са си останали монголоиди. Виж им само президента и повече нема за кво да се говори.
(банско3 Август, 2006 - 11:20 | избриши | одговори)
# Наско,Тито направи нещо което турците за500г. неможаха,сьздаде македонска нация и македонски език.Затова искат паметник да му издигнат.
(Петьр3 Август, 2006 - 13:14 | избриши | одговори)
#

Банско - името Македония исторически е гръцко и това никой не може да им го вземе на гърците!!!
По принцип Македония е използвано като географско понятие и от Рим и от ромеите и от Отоманската империя. Оттам идва и в българския език и от края на 19 век служи за обозначаване на българите/славяните които живеят там...

Не мисля, че и съвременна Гърция щеше да има проблем страната която остана след разпада на Югославия да използва името Македония АКО НЕ БЯХА РЕВАНШИСКИТЕ АСПИРАЦИИ хората, които живеят там!
Затова и гърците взеха соломоновското решение да им дадат името ФИРОМ!

България също нямаше никакви проблеми с хората, кото живеят във Фиром - дори напротив. На фона на мизерията, която беше в България през последните 15 години всяко от правителствата се опитваше всякак да подпомага тази малка и тепърва прохождаща страна....

Но фиромите във Република Фиром оправдаха името си и надминаха най-лошите очаквания!!!

Изпратиха неподходящ посланник, който даже за връчването на АКРЕДИТАЦИЯТА СИ закъсня с 15 мин!!!!
Нещо напълно недопустимо в дипломацията.
А сега си позволява да се меси и във вътрешните работи на България...

Предполагам, че това ще определи позицията на България спрямо Фиром и в бъдеще.
С две съседни страни (членки на НАТО и ЕС), които имат резерви относно добронамереността на Фиром, фиромите ги очакват дълги и трудни предовори за приемане и в двете организации....

Отстъпките които ще трябва да направят са много по-големи от това което допускат.

Това обаче не е наша работа - както ти самия каза ние сме тук да се ебаваме с фиромите:)))
А аз вече имам и още по-интересна кауза:)

ДА ИМ ПОКАЖА КОЛКО СА ИЗОСТАНАЛИ СПРЯМО ТАТАРСТАН. Страна и народ, които те съвсем незаслужено обиждат, поради вродената си фиромска ограниченост, тъпоумие и невероятна злоба...
(naskonn3 Август, 2006 - 13:39 | избриши | одговори)
# И татарите са много почтени хора за разлика от фиромите. Живях известно време в чужбина и имам добри приятели - татари. Изключително достоен народ. Пълна противоположност на фиромите и външно и като човешки добродетели. Сравни например един световно известен татарин - Марат Сафин с който искаш фиром и ще разбереш, че на фиромите местото им е навсекъде другаде, но не и в Европа. За фиромите лъжата е нещо естествено, в бизнеса се отличават с изключителен непрофесионализъм и непочтеност. При татарите е точно обратното. Съвсем не е случайно и че Лукойл днес е една от най-успешните европейски корпорации - пак благодарение на татарите и техния професионализъм.
(банско3 Август, 2006 - 13:57 | избриши | одговори)
# види млад мораш да сфатиш дека и во фиром има македонија...ех ама тоа ве боли нели?...епа што да праиме нели секој си има право да се осека како што сака.зошто тогаш кај вас ги нема во пописот тие страници?..ама сега ви гори под нозе..сакате во европа..ха ха а до вчера за една чрвена ви ги скапавме жените од ебење...ај ќе биде само здравје.
(EKV3 Август, 2006 - 14:05 | избриши | одговори)
# бидете културни, па нели сега ќе влегувате во европа господа бугари ајде ВЕ молам .немојте сега да си ги вадите ОЧИТЕ како што на ЦАР САМОИЛ МУ ГИ ВАДЕЛЕ НЕКОИ.
(EKV3 Август, 2006 - 14:07 | избриши | одговори)
# НЕМОЈ ТОЛКУ ЈАКО Е-МАН, ЌЕ ПОЧНЕ ГАЗЕТО ДА ГИ БОЛИ НАШИТЕ БРАТА ОДНОСНО БУГАРИТЕ ОД МАКЕДОНСКО ПОТЕКЛО.НЕМА ИСТОРИЈА ЈАСНА Е РАБОТАТА И НЕМА ЛУТЕЊЕ.ПОСТОЈАТ САМО МАКЕДОНЦИ СЕ ДРУГО Е БУГАРИ, СРБИ ИЛИ ГРЦИ АМА ПАК И ПАК ОД МАКЕДОНСКО ПОТЕКЛО.ЈАСНА РАБОТА.ЕДИН НАРОД-МАКЕДОНСКИ ВО ДВЕ ДР=АВИ-БУГАРИЈА И МАКЕДОНИЈА ТОА Е ТОА .
(EKV3 Август, 2006 - 14:09 | избриши | одговори)
# БЛИЗУ СЕ И ДО ВАС НЕ СЕ РАДУВАЈ.А АКО НЕКОЈ ВИ ГИ ЕБЕ ЦЕЛ ЖИВОТ ЖЕНИТЕ ЗА ПРОСТИ ПАРИ ТОА СЕ АЛБАНЦИТЕ.БАРЕМ КАЈ НАС НЕМА ЈАВНИ КУЌИ И ДЕЦАТА ВЕЌЕ ВИ СМРДАТ НА АЛБАНСКО БУГАРСКА ПРОПАГАНДА ЗАЧИНЕТА СО СРПСКО МАСЛО.НЕЛИ ГЛЕДАТЕ дека е 21 век.АБЕ НЕМОЖЕТЕ ДУШАТА ДА НИ ЈА ЗЕМЕТЕ.ВНАТРЕ ДЛАБОКО ВНАТРЕ СМЕ МАКЕДОНИЈА И МАКЕДОНЦИ ФАКТ Е ТОА.
(EKV3 Август, 2006 - 14:19 | избриши | одговори)
#

Аз пък не познавам никакви татари и нямам преки впечатления.
Но се изненадах че Ана Ахматова например е от Татарстан.
Не знаех и за Лукоил ...

Знаееш ли че Лукойл имат бензиностанции в Челси:)?
Бях доста изненадан.

Относно фиромите съм склонен да се съглася с теб:((
Убеден съм че трудолюбието и чесността са им присъщи, но прекалено дълго са били в едно легло със сърбите и шиптърите:(
Първите са рядко мързеливи и нагли, а и на двете народности измамата им е в кръвта.

Малко ми е жал за фиромите - имаха своя исторически шанс и го изпуснаха:(
Тръгнаха по пътя на сърбите да се конфронтират с всеки за всичко...
(naskonn3 Август, 2006 - 14:23 | избриши | одговори)
#

татари, мрш ус татарстан таму да кажувате како-што тука ќе се однесувате како пристојни гости, и ќе дигате рака пред да барате збор. ај мирни да не ве постројам еден по друг и да ве измлатам прописно.
(петре3 Август, 2006 - 14:25 | избриши | одговори)
#

ШШШШШШШШТ ФИРОМ:))))
Вие що не въведете визи за манечкия си фиромски интернет ???Smiling))
Проявявайте повече инициативност - нели сте шутовите на Европа?
Затова ви измислиха србите и грците - като им е смешно да има с кого да се кодошат:)))

Я с името, я с църквата...

Абе Спартак - ваште титови бракя оти не ви пуснаха да си чествате Илинден у манастират, дека ви е създадена државата и "нацията"???
Нели ви ебаа 80 годин???
Нема ли и те да ви бутнат малце?
Као грците дето ви измислиха име на државата и люгето...
Грците поне као ви ебат ви бутат малце, не са као србите:))))
(naskonn3 Август, 2006 - 14:43 | избриши | одговори)
# Не само Анна Ахматова и Белла Ахмадубина е от татарски произход. Не се учудвам за Лукойл - те още преди 5 години закупиха верига от над 1000 бензиностанции в САЩ. Вагит Алекперов навремето сподели в Русе, че плановете на компанията включват мощна инвазия в Западна Европа и Америка.
(банско3 Август, 2006 - 14:46 | избриши | одговори)
# Вие фиромите не сте никви ебачи, пък и все наебани ходите. Отделно сте грозни, ниско ентелегентни и компенсирани. А това, че сте феноменално бедни го компенсирате с феноменална алчност. В Несебър почнаха да гонят фиромите от стария град щото немат пари за ресторанти и само се пречкат на белите хора....А дали имало македония във фиром - епа кой му дреме??
(банско3 Август, 2006 - 14:51 | избриши | одговори)
#

татари, ќе ви го викнам перо бургија,ќе ве буши ко балони...
(петре3 Август, 2006 - 14:52 | избриши | одговори)
#

насконн
Не се прави глуп. Ти си мешавина од татар, чуваш, монгол, хун и др. Ти не си чист Татар. Ти си бетер од торбеш. Ти си како џукела, мешанец.
(Spartak3 Август, 2006 - 14:55 | избриши | одговори)
#

Кво те бърка па тебе дали Наско бил чист или не бил чист - важно е, че ТИ си си апсолутно ЧИСТ монгол.
(банско3 Август, 2006 - 15:23 | избриши | одговори)
#

Банско за жените у Фиромо съм напълно съгласен с теб:)
Как няма фиромите да се радват на циганките в Благоевград - че те ако наште жени приличаха поне малко на фиромките да съм обърнал резбата досега:))))
Ако щеш ми вярвай но при толкова ходене до Фиром една жена не ми е хванала окото досега....

Аз затова им дадох на малките чикиджии е-ман и лавот един линк с красавици от Татарстан да поизплакнат очите:)))
http://www.misstatarstan.ru/32/

Ако питаш мен и Спартак ще се разпише над тези снимки - може да е по-голям от тях ама е същия чикиджия:)))))
(naskonn3 Август, 2006 - 16:02 | избриши | одговори)
#

мрш татари у татарстан! дур сте живи има да ви ја пљукам државата
(петре3 Август, 2006 - 16:34 | избриши | одговори)
# Монголец, баш ги заболе татарите дали некой си фиром ке ги плюка или немало да плюка, хахахахахахахахахаха абе фирoмe, голема си шамандура, хахахахахахахахах.....най-много Лукойл да ви спрат кранчето с нефта и газта и да си светите със свещи, хахахахахахаа
(Банско3 Август, 2006 - 18:03 | избриши | одговори)
#

Абе Банско,
фиромите два или три хеликоптера имаха?
Моите спомени са че са от същите модели които се произвеждат в Татарстан:)

Знаеш ли че от много лигавене да се мъча да им пиша на фиромски взех да правя грешки:)))

Днес ми върнаха един мейл с коментара, че все едно неграмотен ром го бил писал:)

Чак тогава ми светна защо харесвам толкова да им харесва ФИРОМ - римува се с ром Smiling))

Айде чао и приятна вечер.
Ще ходя да пия коктейлчета с жената, че от толкова лигавене с ФИ-РОМИТЕ:))) ме заболя стомаха.
(naskonn3 Август, 2006 - 18:12 | избриши | одговори)
# Да, наистина хеликоптерите им са татарски, но не са два, а повече. Точно два обаче са самолетите им, но не ми е ясно дали имат пилоти за тех и дали има место у ФИРОМ некой от тия самолети да излети без да наруши въздушното пространство на друга държава. Чао, че и жена ми има такива идеи в момента:))
(Банско3 Август, 2006 - 18:20 | избриши | одговори)
#

АС САМ БАНСКО ТАТАРЧЕТА СТАРА А НАСКОНН КОЈ САКА ДА МУ ГО НАКАРА, ШТЕ ПЛАТИ КАЈ МЕНЕ ДВЕ ЧЕРВЕНИ
(БАНСКО3 Август, 2006 - 18:24 | избриши | одговори)
# Ти си ром и пишеш ТОЧНО като ром.
(Банско3 Август, 2006 - 19:08 | избриши | одговори)
# Със Скопие стига деликатност 01 декември 2006 | 14:38 | Агенция "Фокус" София. “Със Скопие стига деликатност” е озаглавен авторският материал на Петко Бочаров в новия брой на “Бъди БГ”. “Заслужава ли внимание това измислено “ОМО Илинден” -Пирин, което влезе пак в новините с отхвърленото от Комисията по външна политика на Европарламента искане на някаква депутатка от немската Зелена партия да се признае наличието на “македонско малцинство” в България? Да, заслужава внимание според мен, но не защото ОМО-то е реална заплаха за сигурността и териториалната цялост на отечеството (като влияние и възможности то е кръгла нула), а поради факта, че нашите недоброжелатели в бившата югославска република Македония продължават с наглите си опити да разчитат на него като на маша за дестабилизиране на страната ни”, посочва се в материала. “Казвам “продължават”, защото отровният антибългаризъм на родоотстъпниците в Скопие се разнася от там като миазма още откакто нашенските комунисти започнаха да рисуват по вестниците си Тито със секирче (от което капе кръв) и голям орден на задника. Не се умориха от там с претенциите и клеветите си по адрес на всичко българско и след като Югославия се разпадна, дори след като София първа ги призна за независима държава. Искат и искат. Непрекъснато нещо искат – да им признаем смешния език за нещо друго, а не за изкилифещен български, да им признаем, че са “нация”, различна от българската, да им признаем, че Самуил бил македонски, а не български цар, и че историята е сбъркала, като е нарекла византийския император Василий “българоубиец”, а не “македоно убиец” , пише още в статията. “Най-забележителното в цялата тая чисто балканска простотия е, че се подклажда и поддържа както в миналото, така и сега от всички скопски управници една постоянна линия на поведение. Ако поискате от психиатър да ви я обясни, ще ви каже, че е признак на комплекс за малоценност. Може и така да е, но каквато и да е причината, добре е истината да не се забравя. И когато някога и някъде стане дума за ОМО-то, да се знае чий параван то е. И че проблемът не е в нагласите на хората от Пиринския край,а е в политиката на правителствата в Скопие. А нали уж и те, и ние искаме да живеем като културни и уважаващи се съседи?”, отбелязва се още в материала.
(Valentinski1 Декември, 2006 - 16:22 | избриши | одговори)
# Добре бе, ти Спартак каде си учил български - штото явно го разбираш - като е толку различен? Готова съм да ме убедиш в твоята истина, но, моля те, препечатай оригинални текстове, а не анализи! Пуснах един search за "македонски автори" (нели е така и по македонски?) и знаеш ли какво намерих - само автори, родени след 1950 г. Кои ваши класици са писали например от 1910-1945 г.? Искам да отворя тяхна книга в оригинал, на съвременен македонски. Тогава ще приема всичките ти тези.
(Ива15 Февруари, 2007 - 15:12 | избриши | одговори)
# Ива бугарка а. Ако ако. Да погодам твоја професија професионална газовејка. Него остај тоа. Зошто ја напаѓаш мојата татковина Македонија. Кога ќе сфатите заедно со твоите другарчиња дека Бугарија и Македонија немаат ништо заедничко. Не веруваш а! Епа сега ова македонско патриотче ќе се обиде да те разубеди. Според извадоците од текстот што ќе го постирам подоле сама ќе сфатиш дека ти уствари си само едно обично македонско бугарофилче кое знае по нешто за македонската историја но уствари не знае ништо од историјата на Бугарите кои се бугарските племиња и од каде уствари они потекнуваат. Во подолните цитати ќе бидат користени книги од бугарски академици, професори, и историчари повторувам бугарски, чии дела те. книги се користени при изработка на денешните учебници по Бугарска историја. Во тие книги самите Бугарски академици кажуваат за туркојазичниот јазик на Бугарите нивното турксомонголскоманџурско потекло од висините на Азија. ТИ самата ќе заклучиш дека Бугарите и Словените немаат ништо заедничко па одтаму и во корен ќе ја исечам вашата теза дека Бугарите и Македонците се еден народ.Ама што има јас тебе да ти раскажувам. Еве ти го текстот па ти анализирај.
(Persey15 Февруари, 2007 - 15:37 | избриши | одговори)
# Еве ви го текстот па вие откријте. Ива еве по стоти пат го постувам овој текст каде се збори за Бугарите што се и кои се, не текст од мене туку од Бугарски професори, академици, и историчари. Ако сметаш дека и они те лажат јас не знам повеќе што да ти кажам освен тоа дека се гледа дека не си ја знаеш сопствената историја и дека си бегала од часовите по бугарска историја бидејќи книгите од кои денес бугарските дечиња го учат овој предмет се истиве книги од истиве автори кои се цитирани нешто подоле, и истите книги кои служеле како библиографија при изработката на учебникот по Бугарска Историја. Во тие книги ти сама ќе извлечеш заклучок дека Словените и Бугарите не се ист народ. Во овој текст имам илустрирано книги натписи и текстови за вистинското потекло на Бугарите како турско-монголски-татарски племиња, публикувани најчесто од бугарски но и дел од странски автори. Во текстовите сите Македонци ќе извлечат заклучок за тоталната диферентност на македонскиот јазик, култура, и нација, во однос со оние на Бугарите. Македонската историографија грешеше што не им посвети поголемо внимание на презентирањето на потеклото на Бугарите, поради што кај дел од нашата јавност се создаде вакуум, те. непознаница во однос на вистинските етнички предци на денешната бугарска нација, а тоа се турко-монголските Бугари (т.н. Прабугари). Македонските бугаромани инструирани од Бугарија, сакаа да ја искористат ваквата состојба и без да споменат ниту збор за турко-монголското потекло на Бугарите, се обидоа преку прикажување бајки поврзани со 19 и почетокот на 20 век да ги убедуваат Македонците дека имале бугарски етнички корени. Бидејќи ниту еден од нив нема напишано за бугарските корени (кои според нив се и македонски), во овој текст ќе го сториме токму тоа. Така најлесно Македонците самите ќе сфатат дали Македонската нација има бугарски етнички корени или не. Логиката е едноставна. Кој сака да дознае дали нашите предци биле Бугари, нека се запознае со бугарската етногенеза, па така самиот најлесно ќе сфати дека Македонците немале никаква етничка врска со Бугарите. Но македонските бугаромани и овде даваат потврда за својата улога на класични јаничари. Имено тие можеби знаат по нешто за македонската историја (гледана низ бугарска призма), но ако ги прашате за бугарската историја и етногенеза за турко-монголските бугарски ханови, за нивниот номадски живот во Азија, за коњската опашка како нивен прв симбол, за нивните средновековни пустошења во Македонија и сл, ќе видите дека мнозинството од нив немаат поим од сето тоа. Значи се прават Бугари (или потомци на Бугарите), а немаат поим кои биле Бугарите. Така било и со јаничарите. Се надевам дека од овој текст ќе научат барем нешто. Прабугарите настанале од четири ХУНО-БУГАРСКИ ОРДИ Сега предлагам да го проследиме потеклото на (Пра)Бугарите, те. на првите признати етнички предци на денешната бугарска нација и тоа цитирајќи исклучиво бугарски и странски извори. Прикажувањето на нивното потекло ќе ги отфрли сите заблуди дека ние Македонците имаме било каква етничка врска со Бугарите. Најпрво да кажеме дека терминот ПраБугари е вештачки создаден од страна на бугарската наука. Имено таканаречените ПраБугари себеси изворно се нарекувале Бугари, а не ПраБугари, со цел да се прави разлика помеѓу нив и денешните Бугари во национална смисла на зборот. Меѓутоа се поголем е притисокот на современите бугарски историчари вештачкиот термин ПраБугари да се исфрли од науката и истиот да се замени со адекватниот термин Бугари. Впрочем некои бугарски историчари и во минатото за таканаречените ПраБугари го користеле терминот Бугари. Сепак за да им удоволиме и на едните и на другите историчари поради фактот што таканаречените ПраБугари (вистинските Бугари) дошле од нивната татковина Азија, предлагам во овој текст за нив да го користиме терминот Бугаро-АЗИЈАТИ. Ова со цел да го задржиме вистинскиот термин за нивното етничко име (Бугари наместо ПраБугари), но и да го потенцираме нивното географско потекло (АЗИЈА-АЗИЈАТИ), како би правеле разлика помеѓу нив и денешните Бугари припадници на современата Бугарска нација. ПА ДА ВИДИМЕ КОНЕЧНО КОИ БИЛЕ БУГАРИТЕ (БУГАРО-АЗИЈАТИТЕ)? СТАРИТЕ БУГАРИ ТАТАРИ Ќе почнеме со цитат од книгата (која и ден денес се користи како училишно помагало во Бугарските средни училишта), под наслов Графична историја на балканските народи од бугарскиот историчар Евгени Владиков (издадена во Софија 1992 година). За потеклото на Бугарите во поднасловот Бугари Владиков пишува: ...Бугарите припаѓаат на поновите народи кои се доселиле на Балканскиот Полуостров (околу 670 година) на северо-исток од делтата на реката Дунав каде се појавуваат ПраБугарите, кои се народ од турско потекло. Ги нарекуваме ПраБугари само поради фактот за полесно да ги разликуваме од денешните Бугари. Прататковина на ПраБугарите е централна Азија. Тие се придвижуваат кон запад и создаваат голем военоплемески сојуз наречен Голема Бугарија, на чело со ханот Кубрат, кој ги завзема земјите помеѓу Азовско Море и Северен Кавказ. Под притисок на Хазарите Голема Бугарија се распаѓа. Еден од синовите на Кубрат продолжува на запад и се населува крај делтата на реката Дунав. Тоа е ханот Аспарух кој со помош на Словените кои се населени по рамнините околу двата брега на долниот тек на реката Дунав успева да ги одземе од Византија земјите помеѓу Стара Планина и Дунав, и од Црното Море до реката Тимок. Со потпишувањето на мировен договор во 681 год. Византија ја признава новосоздадената држава Бугарија која се протега помеѓу Стара Планина и Карпатите – држава која е создадена само од турско-азијатските племиња те ПраБугарите... За азијатското (турско, татарско) етничко потекло на Бугарите постојат и други бројни сведоштва и цитати од разни автори и публикации, кои го наведуваат истото. Сега ќе наведеме некои од нив. Во големата Гроилер мултимедијална општа компјутерска ЦД енцинклопедија (објавена во САД, 1995 година, и преку интернет, достапна до десетици милиони корисници ширум светот) во поднасловот Бугари пишува: ... Бугарите се ТУРСКО племе, кое се населило на Балканот од Централна Азија во втората половина на 7 век. Тие го основале Првото Бугарско Царство во 681 година... Англискиот патеписец Вилијам Макмајкл во својот патепис од неговата посета на Бугарија во 1818 година (патепис денес објавен во делото Англиските патеписи за Бугарија, Софија, 1987 година) напишал: ...Бугарите се Татари кои дошле во Бугарија во 5 век од бреговите на Волга... Во непроценливо значајното древно историско дело под наслов Именик на бугарските ханови (напишано во Бугарија во далечниот 8 век) за татарско-монголскиот водач Атила-божјиот камшик (не Атила хунот), се вели дека е прататко на Бугарите. Тој во ова дело се срќава под името Авитолах, а како наследници (од неговиот турски род Дуло) следуваат хановите Ирник (син на Атила), потоа хановите Гурнук, Курт, и Базмер, за кои пишува дека во склад со азијатската традиција имале избричени глави. Под името Курт овде се подразбира бугарскиот хан Кубрат, што значи дека во овој Именик, Атила е сметан за директен крвен предок на Кубрат и Бугаро-Азијатите. Да потсетам дека денес ханот Кубрат се смета како првиот етнички владетел на денешната Бугарска нација, а гледам дека тој бил директен крвен предок на татарско-монголскиот водач Атила-божјиот камшик. (Па зарем Татаро-монголот Атила е првиот предок и на Македонците? Нависитина сешто од нашите Бугаромани) Инаку Именикот на бугарските ханови, е напишан во времето на ханот Аспарух, кој е еден од синовите на хан Кубрат, што значи дека овој Именик е напишан од добри познавачи на историјата на Бугарите. (Подетално за ова кај бугарскиот професор Димитар Ангелов: Образуване на блгарската народност објавено во Софија 1971 година, како и во: Христомати по истори на Блгари објавено во Софија 1964 година). Одиме понатаму. ДРУГИ СВЕДОШТВА Во Кратката бугарска енцинклопедија (објавена во Софија Прв Том стр. 30) пишува: ... Со името Бугари се нарекуваат прабугарските племиња, кои се од турско потекло и кои живеат на свер од Црното Море и Кавказ, од Днепар до Волга, Сите овие племиња предводени од ханот Аспарух се преселуваат на крајот од 7 век во североисточниот дел од Балканскиот Полуостров... Во Енцинклопедијата на Југославија (Загреб 1985 година), англискиот автор В. Вел за потеклото на Бугарите пишува: ...Зборот Булгар настанал од старотурскиот збор булгар (мешанец), што бил назив за едно од турско татарските племиња... Во делото Историја на јужните и на западните НЕСЛОВЕНИ (Москва 1969 година) за Бугарите пишува: ... Во втората половина на 7 век за првпат се појавиле турските племиња на Балканот дојдени некаде од северното Црноморие... Во книгата Образуване на блгарската народност од бугарскиот професор Димитар Ангелов (Софија 1971 година) на стр. 116 и 117, тврди дека веќе е дефинитивно утврдено турско-монголското потекло на Бугарите. Овде тој пишува: ...Успесите постигнати во областа на лингвистиката и откривањето на некои писмени паметници, во кои се среќаваат стари бугарски зборови постепено го формираат сфаќањето дека бугарскиот етнос спаѓал во семејството на туркојазичните племиња и племенски групи, како на пример: Хуни, Огузи, Ујгури, Хазари, Печенезе и други. Стојалиштето дека Бугарите за време на своето доаѓање на Балканот биле турко-јазичен народ веќе може да се смета дека е научно докажано. Еден од најблиските јазици на оригиналниот бугарски јазик според откриените камени записи е оној на турско-монголското бугарско племе Чуваши кое се доселило на Балканот некаде во 7 век, од црните делови на Азија. (Тука паѓа во вода дека Кирил и Методиј биле Бугари, и дека бугарскиот јазик се појавил со Солунските просветители. Па со ова се докажува и фактот дека македонскиот јазик е сосема различен од оригиналниот бугарски јазик). Во истоимената книга бугарскиот професор Димитар Ангелов пишува и за асимилацијата и претопувањето на оригиналниот бугарски јазик во старословенски, процес предизвикан од зголемувањето на моќта националната свест и културата на Словените кои биле протерувани со години надвор од татарско-монголските племиња и нивните турски територии места каде никад не стапнале... Еден од најпознатите бугарски историчари Васил Златаров во своето дело Историја на блгарската држава през средните векове (во том 1, објавена во Софија 1971 година) на стр. 55 пишува: ...Првата историја на Бугарите несомнено треба да ја бараме во историјата на оние средно-азијатски турски народи, кои се познати под општото име Хуни… …Во продолжение на својата книга (страна 152) бугарскиот професор и историчар Златаров тврди дека Бугарите настанале од четири орди. Овој бугарски професор ги дава и имињата на овие четири како што ги нарекува турско бугарски орди, кои го сочинуваат денешното етничко јадро на денешните модерни Бугари. Имињата на овие бугарски орди се: Купи-Булгар, Дучи-Булкар, Олхонтер-Блкар, и Чдар-Болкар… Овде не можам да се воздржам а да не ги запрашам нашине бугарофили: Зарем од овие орди настанала денешната македонска нација? Нас на правите македонски патриоти ни останува само да констатираме дека каква што е бројноста на македонските бугаромани кај нас таман има за секого по една орда (само прво ќе треба да се договорат кој од која од овие орди води потекло)… Во книгата Формиране на блгарската култура (Софија 1977) од бугарскиот автор Станчо Ваклинов на страна 15 пишува: …Бугарите биле туркојазичен народ чија татковина треба да се бара некаде на далечниот исток, во срцето на Азија. Бугарите претставувале една целина со монголските и манџурските племиња… На страница 34 Станчо Ваклинов пишува: …Родот на Аспарух и родот на Ирник (син на татаро-монголскиот водач Атила божјиот камшик) потекнуваат од древниот турско монголски род Дуло кои во историјата на Турците и Монголите оставиле многу поколенија на прославени водачи… Доколку не се престане со нападите врз мојата татковина Македонија располагаме со средства и можности овие акции да ги префрлиме на едно ново светско ниво каде ќе се раскажува за ваквата вистина на Бугарските варвари.
(Persey15 Февруари, 2007 - 15:41 | избриши | одговори)
# Заклучок Бугарите никад не говореле на словенски јазик по нивна волја. Некаде во 9 век од нашата ера Словенскиот јазик им бил наметнат од нивните омразени соседи околните Словени. Поради се понагласените опасности од бугарските племиња кои постојано ја нарушувале безбедноста во Византија на Солунските просветители од византискиот император им било наредено да ги христијанизираат Бугарите. Освен христијанизација Солунските учители поради поразвиените културни и цивилизациски придобивки на словенскиот народ успеале и да ги словенизираат бугарските племиња. А кога збориме веќе за бугарските племиња се надевам дека увиде од текстот дека бугарските племиња дошле на балканот околу 7 век од нашата ера некаде од Азија. Со себе си ги понеле своите карактеристики обичаи и традиции како јазикот името коњската опашка бричените глави итн итн. Никад на овие нови бугарски територии на Балканот нема траги од населувања на Словени или било какви други словенски карактеристики бидејќи двете различни племиња бугарското и словенското биле во нешто налик на студената војна, па замисли си сега ти Израел и Иран да направат една федерација. Никад немало Словени во Бугарија а немало ни Бугари надвор од неа. Немало бугарски племиња надвор од бугарската територија како на пример во Македонија нема никакви елементи кои биле карактеристични за бугарските племиња. Ва крај ве потсетувам дека цитатите се напишани во книги од бугарски академици и книги кои ден денес се користат како библиографии во учебниците по Бугарска Историја.
(Persey15 Февруари, 2007 - 15:55 | избриши | одговори)
# На въпросите на Ива отговаряш, като типичен македонски хвалипръцко, като сърбите и мързеливец, като църногорците. Който е толкова тъп, че сам се опровергава в собствените си писания, взети от некоя пропагандиска изтривалка !!! Българите се появили в Европа през 3-ти век - 8 века преди татаромонголите....Смесвали се със славяните преди и след образуването на Българската държава на Балканите !!! Доста от населението на държавата било християнско и преди официалното приемане на религията през средата на ІХ век. Некои владетели също били християни, като Кубрат в средата на VІІ век ! Приемайки християнството той получил и титлата патриций от Византия !!! В гроба му са намерени повече от 60 килограма златни, сребърни украшения и съдове инкрустирани с диаманти !!! Християнин бил и кан Тервел управлявал в началото на VІІІ век ! Той получил от императора титлата цезар/кесар/!!!...Ако не беше св.цар Борис, славянската писменост немаше да се наложи в България и по света !!! Ако не бе пратил св. Климент и св. Наум в "земята илирийска и лихнидска"със специална мисия щехте да си останете безписмени и поганци !?! Защото те налагат и християнството по тези земи, така пише в Житието на Климент !...Не те знам как изглеждаш но сред съвременните жители на РМ само около 20% приличат на славяни...
(тото15 Февруари, 2007 - 16:48 | избриши | одговори)
# Еми убаво кажа една работа. Само 20 проценти од Македонците личат на Словени но не верувам да личат на Бугари. Мислам дека личат на Македонци. А ова за текстовите што не веруваш, и мислиш дека те лажам. Па не можам ништо друго да ти кажам освен дека или си Македонски бугарофил кој нема поим за вистинската етногенеза на бугарите или си бегал од часовите по Бугарска Историја. Еми во текстовите ти пишува кој ги напишал тие книги каде се користени па и страниците со цитатите ги имаш. Повторувам сите книги се од бугарски автори, и тоа не било какви туку бугарски академици историчари а не како оние бугарски квази историчари кои се уствари усвитени политичари кои само бркаат гласови од обичниот бугарски народ кој наседнува на нивните извитоперени тези. За тебе немам ништо посебно да додадам освен тоа дека не си во тек со реалноста.
(Persey15 Февруари, 2007 - 17:12 | избриши | одговори)
#

тото
Не трескај глупости. Ние ако сме 20% словени, верувај останатиот птоцент сме антички Македонци.
Вие бугарите не сте ни 1% словени. Вие сте мешавина од сите веќе спомнувани турко-монголски племиња, збогатени со Аннтите (врста на словенски племиња), власи, цигани и 650.000 македонци со пописот од 1946г.
Незнам кои Българите се появили в Европа през 3-ти век, тоа Историјата не го познава. Болгари се Аспаруховци кои дошле на крај на 7-от век. Они се нарекле болгари.
Монголите.
Затоа те молам да не пропагираш нешто што нема врска со реалноста.
(Spartak15 Февруари, 2007 - 17:18 | избриши | измени | одговори)
# Вие и двамата правите една огромна грешка, налагана от сръбската пропаганда преди и от некои македонски кръгове сега. Че прабългарите са некакъв див народ, дошъл на Балканите и варварствал по тези земи !!?? Аз мога да докажа с арте факти, че прабългарите са имали по висока материална и духовна култура от славяните ! То Прабългарите са държавотворен народ, без чийто опит немаше да има други държави на полуострова поне още 200 години !?! Прабългарите разбиха Източно Римската империя /Византия/и създадоха своя държава, заедно със местните славяни. На федерален принцип в началото, преди взаимната асимилация. Тази държава бе единственият сериозен византийски противник и бе наричана в западноевропейските извори - империя !!!....Не знам как изглеждат античните македонци, дали като калашите ??? Или пък как са изглеждали славяните по вашите земи, преди да се смесят с други народи ??? За мен всички балкански народи си приличат по външни белези !...И аз мога да пиша, като вас....македонците са 1% славяни и 99% селджукски турци, кумани, печенези,Куберови прабългари и още Бог знае какви ???
(тото15 Февруари, 2007 - 17:45 | избриши | одговори)
# Никад барем јас не сум кажал дека бугарите се варвари ни овие модерниве ни нивните предци. А ова што ми нафрлаш некои твои комплекси за тоа како ти ги доживуваш македонците тоа е твое легитимно право. За крај преиспитај си го твоите ставови во однос на бугарија и бугарите бидејќи во твоите тези има многу нелогичности кои се судираат со твоите сопствени бугарски академици кои повторувам ги напишале учебниците по Бугарска историја, и кои ти се постирани на мојот текст погоре.
(Persey15 Февруари, 2007 - 17:55 | избриши | одговори)
# Те не ги написали учебниците точно така както ти ги преставяш. Поради което манипулираш...Има 17 теории за произхода на прабългарите,най приемливата сега е персийската хипотеза, Персей !!!
(тото15 Февруари, 2007 - 18:10 | избриши | одговори)
# Ако не веруваш купи си ги и самиот ќе си се увериш. Нема јас што да те лажам. Ако си од Бугарија трк во најблиската библиотека и купи ги. Ама изгледа македонски бугарофил си бидејќи ми имаат забушавано и вистински Бугари но кога им ги претставувам овие списи некако замолкнуваат.
(Persey15 Февруари, 2007 - 18:14 | избриши | одговори)
# Не съм македонски бугарофил а българин...Чел съм доста книги, включително и Златарски, но никъде не пише, че българите са татаро-монголи-турци???...Вие като не можете с друго да се фалите изтъквате некакъв произход, който е по висш от българската раса!?! И некаква култура на античните македонци, която надвор не се приема за ваша ???...Да ти църтам от Mein Kampf, кои са вистинските арийци ???
(тото15 Февруари, 2007 - 18:33 | избриши | одговори)
#

#

Всеки който поне малко е чел история би трябвало да знае,че татарите са едно от съставните монголски племена участвували в създаването на монголската империя през 13 век и в периода на нейния разцвет само два народа са им дали отпор виетнамците и волжките българи.Багодарение на тях беше забавена монголската офанзива на запад и само смъртта на великия хан Оготай върна монголските орди обратно и спаси Европа от разорение.Та точно тези монголи от западната част на империята /т.н. Златна орда/носят името татари,те покориха руските княжества,ядоха пердаха от българските царе Йоан Асен II и Ивайло а протежето Чака/кой е той ще те оставя да потърсиш стига съм давал уроци/е техен продукт.
Когато Аспарух идва тука той има зад гърба си освен хилядите изминати километри и умението да създава държава,защото прабългарите са държавотворен народ и Аспарухова България не е първата и последна държава създадена от прабългарите.За сведение по това време 7 век няма нито една славянска държава.
(еlemag14 Февруари, 2007 - 18:08 | одговори)
(elemag15 Февруари, 2007 - 18:38 | избриши | одговори)
# Вистината за бугарското потекло од бугарски автори и нивни книги кои биле библиографии при создавањето на учебниците по Бугарска Историја. ПА ДА ВИДИМЕ КОНЕЧНО КОИ БИЛЕ БУГАРИТЕ (БУГАРО-АЗИЈАТИТЕ)? СТАРИТЕ БУГАРИ ТАТАРИ Ќе почнеме со цитат од книгата (која и ден денес се користи како училишно помагало во Бугарските средни училишта), под наслов Графична историја на балканските народи од бугарскиот историчар Евгени Владиков (издадена во Софија 1992 година). За потеклото на Бугарите во поднасловот Бугари Владиков пишува: ...Бугарите припаѓаат на поновите народи кои се доселиле на Балканскиот Полуостров (околу 670 година) на северо-исток од делтата на реката Дунав каде се појавуваат ПраБугарите, кои се народ од турско потекло. Ги нарекуваме ПраБугари само поради фактот за полесно да ги разликуваме од денешните Бугари. Прататковина на ПраБугарите е централна Азија. Тие се придвижуваат кон запад и создаваат голем военоплемески сојуз наречен Голема Бугарија, на чело со ханот Кубрат, кој ги завзема земјите помеѓу Азовско Море и Северен Кавказ. Под притисок на Хазарите Голема Бугарија се распаѓа. Еден од синовите на Кубрат продолжува на запад и се населува крај делтата на реката Дунав. Тоа е ханот Аспарух кој со помош на Словените кои се населени по рамнините околу двата брега на долниот тек на реката Дунав успева да ги одземе од Византија земјите помеѓу Стара Планина и Дунав, и од Црното Море до реката Тимок. Со потпишувањето на мировен договор во 681 год. Византија ја признава новосоздадената држава Бугарија која се протега помеѓу Стара Планина и Карпатите – држава која е создадена само од турско-азијатските племиња те ПраБугарите... За азијатското (турско, татарско) етничко потекло на Бугарите постојат и други бројни сведоштва и цитати од разни автори и публикации, кои го наведуваат истото. Сега ќе наведеме некои од нив. Во големата Гроилер мултимедијална општа компјутерска ЦД енцинклопедија (објавена во САД, 1995 година, и преку интернет, достапна до десетици милиони корисници ширум светот) во поднасловот Бугари пишува: ... Бугарите се ТУРСКО племе, кое се населило на Балканот од Централна Азија во втората половина на 7 век. Тие го основале Првото Бугарско Царство во 681 година... Англискиот патеписец Вилијам Макмајкл во својот патепис од неговата посета на Бугарија во 1818 година (патепис денес објавен во делото Англиските патеписи за Бугарија, Софија, 1987 година) напишал: ...Бугарите се Татари кои дошле во Бугарија во 5 век од бреговите на Волга... Во непроценливо значајното древно историско дело под наслов Именик на бугарските ханови (напишано во Бугарија во далечниот 8 век) за татарско-монголскиот водач Атила-божјиот камшик (не Атила хунот), се вели дека е прататко на Бугарите. Тој во ова дело се срќава под името Авитолах, а како наследници (од неговиот турски род Дуло) следуваат хановите Ирник (син на Атила), потоа хановите Гурнук, Курт, и Базмер, за кои пишува дека во склад со азијатската традиција имале избричени глави. Под името Курт овде се подразбира бугарскиот хан Кубрат, што значи дека во овој Именик, Атила е сметан за директен крвен предок на Кубрат и Бугаро-Азијатите. Да потсетам дека денес ханот Кубрат се смета како првиот етнички владетел на денешната Бугарска нација, а гледам дека тој бил директен крвен предок на татарско-монголскиот водач Атила-божјиот камшик. (Па зарем Татаро-монголот Атила е првиот предок и на Македонците? Нависитина сешто од нашите Бугаромани) Инаку Именикот на бугарските ханови, е напишан во времето на ханот Аспарух, кој е еден од синовите на хан Кубрат, што значи дека овој Именик е напишан од добри познавачи на историјата на Бугарите. (Подетално за ова кај бугарскиот професор Димитар Ангелов: Образуване на блгарската народност објавено во Софија 1971 година, како и во: Христомати по истори на Блгари објавено во Софија 1964 година). Одиме понатаму. ДРУГИ СВЕДОШТВА Во Кратката бугарска енцинклопедија (објавена во Софија Прв Том стр. 30) пишува: ... Со името Бугари се нарекуваат прабугарските племиња, кои се од турско потекло и кои живеат на свер од Црното Море и Кавказ, од Днепар до Волга, Сите овие племиња предводени од ханот Аспарух се преселуваат на крајот од 7 век во североисточниот дел од Балканскиот Полуостров... Во Енцинклопедијата на Југославија (Загреб 1985 година), англискиот автор В. Вел за потеклото на Бугарите пишува: ...Зборот Булгар настанал од старотурскиот збор булгар (мешанец), што бил назив за едно од турско татарските племиња... Во делото Историја на јужните и на западните НЕСЛОВЕНИ (Москва 1969 година) за Бугарите пишува: ... Во втората половина на 7 век за првпат се појавиле турските племиња на Балканот дојдени некаде од северното Црноморие... Во книгата Образуване на блгарската народност од бугарскиот професор Димитар Ангелов (Софија 1971 година) на стр. 116 и 117, тврди дека веќе е дефинитивно утврдено турско-монголското потекло на Бугарите. Овде тој пишува: ...Успесите постигнати во областа на лингвистиката и откривањето на некои писмени паметници, во кои се среќаваат стари бугарски зборови постепено го формираат сфаќањето дека бугарскиот етнос спаѓал во семејството на туркојазичните племиња и племенски групи, како на пример: Хуни, Огузи, Ујгури, Хазари, Печенезе и други. Стојалиштето дека Бугарите за време на своето доаѓање на Балканот биле турко-јазичен народ веќе може да се смета дека е научно докажано. Еден од најблиските јазици на оригиналниот бугарски јазик според откриените камени записи е оној на турско-монголското бугарско племе Чуваши кое се доселило на Балканот некаде во 7 век, од црните делови на Азија. (Тука паѓа во вода дека Кирил и Методиј биле Бугари, и дека бугарскиот јазик се појавил со Солунските просветители. Па со ова се докажува и фактот дека македонскиот јазик е сосема различен од оригиналниот бугарски јазик). Во истоимената книга бугарскиот професор Димитар Ангелов пишува и за асимилацијата и претопувањето на оригиналниот бугарски јазик во старословенски, процес предизвикан од зголемувањето на моќта националната свест и културата на Словените кои биле протерувани со години надвор од татарско-монголските племиња и нивните турски територии места каде никад не стапнале... Еден од најпознатите бугарски историчари Васил Златаров во своето дело Историја на блгарската држава през средните векове (во том 1, објавена во Софија 1971 година) на стр. 55 пишува: ...Првата историја на Бугарите несомнено треба да ја бараме во историјата на оние средно-азијатски турски народи, кои се познати под општото име Хуни… …Во продолжение на својата книга (страна 152) бугарскиот професор и историчар Златаров тврди дека Бугарите настанале од четири орди. Овој бугарски професор ги дава и имињата на овие четири како што ги нарекува турско бугарски орди, кои го сочинуваат денешното етничко јадро на денешните модерни Бугари. Имињата на овие бугарски орди се: Купи-Булгар, Дучи-Булкар, Олхонтер-Блкар, и Чдар-Болкар… Овде не можам да се воздржам а да не ги запрашам нашине бугарофили: Зарем од овие орди настанала денешната македонска нација? Нас на правите македонски патриоти ни останува само да констатираме дека каква што е бројноста на македонските бугаромани кај нас таман има за секого по една орда (само прво ќе треба да се договорат кој од која од овие орди води потекло)… Во книгата Формиране на блгарската култура (Софија 1977) од бугарскиот автор Станчо Ваклинов на страна 15 пишува: …Бугарите биле туркојазичен народ чија татковина треба да се бара некаде на далечниот исток, во срцето на Азија. Бугарите претставувале една целина со монголските и манџурските племиња… На страница 34 Станчо Ваклинов пишува: …Родот на Аспарух и родот на Ирник (син на татаро-монголскиот водач Атила божјиот камшик) потекнуваат од древниот турско монголски род Дуло кои во историјата на Турците и Монголите оставиле многу поколенија на прославени водачи… Доколку не се престане со нападите врз мојата татковина Македонија располагаме со средства и можности овие акции да ги префрлиме на едно ново светско ниво каде ќе се раскажува за ваквата вистина на Бугарските варвари.
(Persey15 Февруари, 2007 - 18:42 | избриши | одговори)
# Атила не е татаро монгол, а хун ! Хуните не са един народ, ами племенен союз, който включва различни племена, включително и остготите,българите, маджарите....Доста владетели се изкарват потомци на Атила, поради неговата слава...В Именника на българските канове за пръв владетел е писан Авитохол, друг е въпросът, че некои историци виждат в него Атила ??? Името Атила се среща много често в Унгария, която се смета че е приемник на хуните - Хун-гария !! В текста, който пишеш наред с достоверни факти, слагаш по едно татари, татаро-монголи, турци, турски, с което тотално манипулираш ???... И накрая, това ли е най важното, когато албанците де факто са сепарирали Западна Македония ???
(тото15 Февруари, 2007 - 19:04 | избриши | одговори)
# Еми ако не веруваш во тоа што го пише купи си ги книгите. Ги имаш у Бугарија. Автори ти кажав. Не знам што сакаш поише. Во книгите пишуваше така као што напишав. Ако не ти се верува еве ти го текстот пак па прочитај си го и замисли се.
(Persey15 Февруари, 2007 - 19:10 | избриши | одговори)
# Бугари еве по стоти пат го постувам овој текст каде се збори за Бугарите што се и кои се, не текст од мене туку од Бугарски професори, академици, и историчари. Ако сметаш дека и они ве лажат јас не знам повеќе што да ви кажам освен тоа дека се гледа дека не си ја знаете сопствената историја и дека сте бегала од часовите по бугарска историја бидејќи книгите од кои денес бугарските дечиња го учат овој предмет се истиве книги од истиве автори кои се цитирани нешто подоле, и истите книги кои служеле како библиографија при изработката на учебникот по Бугарска Историја. Во тие книги ти сама ќе извлечеш заклучок дека Словените и Бугарите не се ист народ. Во овој текст имам илустрирано книги натписи и текстови за вистинското потекло на Бугарите како турско-монголски-татарски племиња, публикувани најчесто од бугарски но и дел од странски автори. Во текстовите сите Македонци ќе извлечат заклучок за тоталната диферентност на македонскиот јазик, култура, и нација, во однос со оние на Бугарите. Македонската историографија грешеше што не им посвети поголемо внимание на презентирањето на потеклото на Бугарите, поради што кај дел од нашата јавност се создаде вакуум, те. непознаница во однос на вистинските етнички предци на денешната бугарска нација, а тоа се турко-монголските Бугари (т.н. Прабугари). Македонските бугаромани инструирани од Бугарија, сакаа да ја искористат ваквата состојба и без да споменат ниту збор за турко-монголското потекло на Бугарите, се обидоа преку прикажување бајки поврзани со 19 и почетокот на 20 век да ги убедуваат Македонците дека имале бугарски етнички корени. Бидејќи ниту еден од нив нема напишано за бугарските корени (кои според нив се и македонски), во овој текст ќе го сториме токму тоа. Така најлесно Македонците самите ќе сфатат дали Македонската нација има бугарски етнички корени или не. Логиката е едноставна. Кој сака да дознае дали нашите предци биле Бугари, нека се запознае со бугарската етногенеза, па така самиот најлесно ќе сфати дека Македонците немале никаква етничка врска со Бугарите. Но македонските бугаромани и овде даваат потврда за својата улога на класични јаничари. Имено тие можеби знаат по нешто за македонската историја (гледана низ бугарска призма), но ако ги прашате за бугарската историја и етногенеза за турко-монголските бугарски ханови, за нивниот номадски живот во Азија, за коњската опашка како нивен прв симбол, за нивните средновековни пустошења во Македонија и сл, ќе видите дека мнозинството од нив немаат поим од сето тоа. Значи се прават Бугари (или потомци на Бугарите), а немаат поим кои биле Бугарите. Така било и со јаничарите. Се надевам дека од овој текст ќе научат барем нешто. Прабугарите настанале од четири ХУНО-БУГАРСКИ ОРДИ Сега предлагам да го проследиме потеклото на (Пра)Бугарите, те. на првите признати етнички предци на денешната бугарска нација и тоа цитирајќи исклучиво бугарски и странски извори. Прикажувањето на нивното потекло ќе ги отфрли сите заблуди дека ние Македонците имаме било каква етничка врска со Бугарите. Најпрво да кажеме дека терминот ПраБугари е вештачки создаден од страна на бугарската наука. Имено таканаречените ПраБугари себеси изворно се нарекувале Бугари, а не ПраБугари, со цел да се прави разлика помеѓу нив и денешните Бугари во национална смисла на зборот. Меѓутоа се поголем е притисокот на современите бугарски историчари вештачкиот термин ПраБугари да се исфрли од науката и истиот да се замени со адекватниот термин Бугари. Впрочем некои бугарски историчари и во минатото за таканаречените ПраБугари го користеле терминот Бугари. Сепак за да им удоволиме и на едните и на другите историчари поради фактот што таканаречените ПраБугари (вистинските Бугари) дошле од нивната татковина Азија, предлагам во овој текст за нив да го користиме терминот Бугаро-АЗИЈАТИ. Ова со цел да го задржиме вистинскиот термин за нивното етничко име (Бугари наместо ПраБугари), но и да го потенцираме нивното географско потекло (АЗИЈА-АЗИЈАТИ), како би правеле разлика помеѓу нив и денешните Бугари припадници на современата Бугарска нација. ПА ДА ВИДИМЕ КОНЕЧНО КОИ БИЛЕ БУГАРИТЕ (БУГАРО-АЗИЈАТИТЕ)? СТАРИТЕ БУГАРИ ТАТАРИ Ќе почнеме со цитат од книгата (која и ден денес се користи како училишно помагало во Бугарските средни училишта), под наслов Графична историја на балканските народи од бугарскиот историчар Евгени Владиков (издадена во Софија 1992 година). За потеклото на Бугарите во поднасловот Бугари Владиков пишува: ...Бугарите припаѓаат на поновите народи кои се доселиле на Балканскиот Полуостров (околу 670 година) на северо-исток од делтата на реката Дунав каде се појавуваат ПраБугарите, кои се народ од турско потекло. Ги нарекуваме ПраБугари само поради фактот за полесно да ги разликуваме од денешните Бугари. Прататковина на ПраБугарите е централна Азија. Тие се придвижуваат кон запад и создаваат голем военоплемески сојуз наречен Голема Бугарија, на чело со ханот Кубрат, кој ги завзема земјите помеѓу Азовско Море и Северен Кавказ. Под притисок на Хазарите Голема Бугарија се распаѓа. Еден од синовите на Кубрат продолжува на запад и се населува крај делтата на реката Дунав. Тоа е ханот Аспарух кој со помош на Словените кои се населени по рамнините околу двата брега на долниот тек на реката Дунав успева да ги одземе од Византија земјите помеѓу Стара Планина и Дунав, и од Црното Море до реката Тимок. Со потпишувањето на мировен договор во 681 год. Византија ја признава новосоздадената држава Бугарија која се протега помеѓу Стара Планина и Карпатите – држава која е создадена само од турско-азијатските племиња те ПраБугарите... За азијатското (турско, татарско) етничко потекло на Бугарите постојат и други бројни сведоштва и цитати од разни автори и публикации, кои го наведуваат истото. Сега ќе наведеме некои од нив. Во големата Гроилер мултимедијална општа компјутерска ЦД енцинклопедија (објавена во САД, 1995 година, и преку интернет, достапна до десетици милиони корисници ширум светот) во поднасловот Бугари пишува: ... Бугарите се ТУРСКО племе, кое се населило на Балканот од Централна Азија во втората половина на 7 век. Тие го основале Првото Бугарско Царство во 681 година... Англискиот патеписец Вилијам Макмајкл во својот патепис од неговата посета на Бугарија во 1818 година (патепис денес објавен во делото Англиските патеписи за Бугарија, Софија, 1987 година) напишал: ...Бугарите се Татари кои дошле во Бугарија во 5 век од бреговите на Волга... Во непроценливо значајното древно историско дело под наслов Именик на бугарските ханови (напишано во Бугарија во далечниот 8 век) за татарско-монголскиот водач Атила-божјиот камшик (не Атила хунот), се вели дека е прататко на Бугарите. Тој во ова дело се срќава под името Авитолах, а како наследници (од неговиот турски род Дуло) следуваат хановите Ирник (син на Атила), потоа хановите Гурнук, Курт, и Базмер, за кои пишува дека во склад со азијатската традиција имале избричени глави. Под името Курт овде се подразбира бугарскиот хан Кубрат, што значи дека во овој Именик, Атила е сметан за директен крвен предок на Кубрат и Бугаро-Азијатите. Да потсетам дека денес ханот Кубрат се смета како првиот етнички владетел на денешната Бугарска нација, а гледам дека тој бил директен крвен предок на татарско-монголскиот водач Атила-божјиот камшик. (Па зарем Татаро-монголот Атила е првиот предок и на Македонците? Нависитина сешто од нашите Бугаромани) Инаку Именикот на бугарските ханови, е напишан во времето на ханот Аспарух, кој е еден од синовите на хан Кубрат, што значи дека овој Именик е напишан од добри познавачи на историјата на Бугарите. (Подетално за ова кај бугарскиот професор Димитар Ангелов: Образуване на блгарската народност објавено во Софија 1971 година, како и во: Христомати по истори на Блгари објавено во Софија 1964 година). Одиме понатаму. ДРУГИ СВЕДОШТВА Во Кратката бугарска енцинклопедија (објавена во Софија Прв Том стр. 30) пишува: ... Со името Бугари се нарекуваат прабугарските племиња, кои се од турско потекло и кои живеат на свер од Црното Море и Кавказ, од Днепар до Волга, Сите овие племиња предводени од ханот Аспарух се преселуваат на крајот од 7 век во североисточниот дел од Балканскиот Полуостров... Во Енцинклопедијата на Југославија (Загреб 1985 година), англискиот автор В. Вел за потеклото на Бугарите пишува: ...Зборот Булгар настанал од старотурскиот збор булгар (мешанец), што бил назив за едно од турско татарските племиња... Во делото Историја на јужните и на западните НЕСЛОВЕНИ (Москва 1969 година) за Бугарите пишува: ... Во втората половина на 7 век за првпат се појавиле турските племиња на Балканот дојдени некаде од северното Црноморие... Во книгата Образуване на блгарската народност од бугарскиот професор Димитар Ангелов (Софија 1971 година) на стр. 116 и 117, тврди дека веќе е дефинитивно утврдено турско-монголското потекло на Бугарите. Овде тој пишува: ...Успесите постигнати во областа на лингвистиката и откривањето на некои писмени паметници, во кои се среќаваат стари бугарски зборови постепено го формираат сфаќањето дека бугарскиот етнос спаѓал во семејството на туркојазичните племиња и племенски групи, како на пример: Хуни, Огузи, Ујгури, Хазари, Печенезе и други. Стојалиштето дека Бугарите за време на своето доаѓање на Балканот биле турко-јазичен народ веќе може да се смета дека е научно докажано. Еден од најблиските јазици на оригиналниот бугарски јазик според откриените камени записи е оној на турско-монголското бугарско племе Чуваши кое се доселило на Балканот некаде во 7 век, од црните делови на Азија. (Тука паѓа во вода дека Кирил и Методиј биле Бугари, и дека бугарскиот јазик се појавил со Солунските просветители. Па со ова се докажува и фактот дека македонскиот јазик е сосема различен од оригиналниот бугарски јазик). Во истоимената книга бугарскиот професор Димитар Ангелов пишува и за асимилацијата и претопувањето на оригиналниот бугарски јазик во старословенски, процес предизвикан од зголемувањето на моќта националната свест и културата на Словените кои биле протерувани со години надвор од татарско-монголските племиња и нивните турски територии места каде никад не стапнале... Еден од најпознатите бугарски историчари Васил Златаров во своето дело Историја на блгарската држава през средните векове (во том 1, објавена во Софија 1971 година) на стр. 55 пишува: ...Првата историја на Бугарите несомнено треба да ја бараме во историјата на оние средно-азијатски турски народи, кои се познати под општото име Хуни… …Во продолжение на својата книга (страна 152) бугарскиот професор и историчар Златаров тврди дека Бугарите настанале од четири орди. Овој бугарски професор ги дава и имињата на овие четири како што ги нарекува турско бугарски орди, кои го сочинуваат денешното етничко јадро на денешните модерни Бугари. Имињата на овие бугарски орди се: Купи-Булгар, Дучи-Булкар, Олхонтер-Блкар, и Чдар-Болкар… Овде не можам да се воздржам а да не ги запрашам нашине бугарофили: Зарем од овие орди настанала денешната македонска нација? Нас на правите македонски патриоти ни останува само да констатираме дека каква што е бројноста на македонските бугаромани кај нас таман има за секого по една орда (само прво ќе треба да се договорат кој од која од овие орди води потекло)… Во книгата Формиране на блгарската култура (Софија 1977) од бугарскиот автор Станчо Ваклинов на страна 15 пишува: …Бугарите биле туркојазичен народ чија татковина треба да се бара некаде на далечниот исток, во срцето на Азија. Бугарите претставувале една целина со монголските и манџурските племиња… На страница 34 Станчо Ваклинов пишува: …Родот на Аспарух и родот на Ирник (син на татаро-монголскиот водач Атила божјиот камшик) потекнуваат од древниот турско монголски род Дуло кои во историјата на Турците и Монголите оставиле многу поколенија на прославени водачи… Доколку не се престане со нападите врз мојата татковина Македонија располагаме со средства и можности овие акции да ги префрлиме на едно ново светско ниво каде ќе се раскажува за ваквата вистина на Бугарските варвари
(Persey15 Февруари, 2007 - 19:12 | избриши | одговори)
# Атила не е татаро монгол, а хун ! Хуните не са един народ, ами племенен союз, който включва различни племена, включително и остготите,българите, маджарите....Доста владетели се изкарват потомци на Атила, поради неговата слава...В Именника на българските канове за пръв владетел е писан Авитохол, друг е въпросът, че некои историци виждат в него Атила ??? Името Атила се среща много често в Унгария, която се смета че е приемник на хуните - Хун-гария !! В текста, който пишеш наред с достоверни факти, слагаш по едно татари, татаро-монголи, турци, турски, с което тотално манипулираш ???... И накрая, това ли е най важното, когато албанците де факто са сепарирали Западна Македония ???
(тото15 Февруари, 2007 - 19:56 | избриши | одговори)
# Vистината за бугарското потекло од бугарски автори и нивни книги кои биле библиографии при создавањето на учебниците по Бугарска Историја. ПА ДА ВИДИМЕ КОНЕЧНО КОИ БИЛЕ БУГАРИТЕ (БУГАРО-АЗИЈАТИТЕ)? СТАРИТЕ БУГАРИ ТАТАРИ Ќе почнеме со цитат од книгата (која и ден денес се користи како училишно помагало во Бугарските средни училишта), под наслов Графична историја на балканските народи од бугарскиот историчар Евгени Владиков (издадена во Софија 1992 година). За потеклото на Бугарите во поднасловот Бугари Владиков пишува: ...Бугарите припаѓаат на поновите народи кои се доселиле на Балканскиот Полуостров (околу 670 година) на северо-исток од делтата на реката Дунав каде се појавуваат ПраБугарите, кои се народ од турско потекло. Ги нарекуваме ПраБугари само поради фактот за полесно да ги разликуваме од денешните Бугари. Прататковина на ПраБугарите е централна Азија. Тие се придвижуваат кон запад и создаваат голем военоплемески сојуз наречен Голема Бугарија, на чело со ханот Кубрат, кој ги завзема земјите помеѓу Азовско Море и Северен Кавказ. Под притисок на Хазарите Голема Бугарија се распаѓа. Еден од синовите на Кубрат продолжува на запад и се населува крај делтата на реката Дунав. Тоа е ханот Аспарух кој со помош на Словените кои се населени по рамнините околу двата брега на долниот тек на реката Дунав успева да ги одземе од Византија земјите помеѓу Стара Планина и Дунав, и од Црното Море до реката Тимок. Со потпишувањето на мировен договор во 681 год. Византија ја признава новосоздадената држава Бугарија која се протега помеѓу Стара Планина и Карпатите – држава која е создадена само од турско-азијатските племиња те ПраБугарите... За азијатското (турско, татарско) етничко потекло на Бугарите постојат и други бројни сведоштва и цитати од разни автори и публикации, кои го наведуваат истото. Сега ќе наведеме некои од нив. Во големата Гроилер мултимедијална општа компјутерска ЦД енцинклопедија (објавена во САД, 1995 година, и преку интернет, достапна до десетици милиони корисници ширум светот) во поднасловот Бугари пишува: ... Бугарите се ТУРСКО племе, кое се населило на Балканот од Централна Азија во втората половина на 7 век. Тие го основале Првото Бугарско Царство во 681 година... Англискиот патеписец Вилијам Макмајкл во својот патепис од неговата посета на Бугарија во 1818 година (патепис денес објавен во делото Англиските патеписи за Бугарија, Софија, 1987 година) напишал: ...Бугарите се Татари кои дошле во Бугарија во 5 век од бреговите на Волга... Во непроценливо значајното древно историско дело под наслов Именик на бугарските ханови (напишано во Бугарија во далечниот 8 век) за татарско-монголскиот водач Атила-божјиот камшик (не Атила хунот), се вели дека е прататко на Бугарите. Тој во ова дело се срќава под името Авитолах, а како наследници (од неговиот турски род Дуло) следуваат хановите Ирник (син на Атила), потоа хановите Гурнук, Курт, и Базмер, за кои пишува дека во склад со азијатската традиција имале избричени глави. Под името Курт овде се подразбира бугарскиот хан Кубрат, што значи дека во овој Именик, Атила е сметан за директен крвен предок на Кубрат и Бугаро-Азијатите. Да потсетам дека денес ханот Кубрат се смета како првиот етнички владетел на денешната Бугарска нација, а гледам дека тој бил директен крвен предок на татарско-монголскиот водач Атила-божјиот камшик. (Па зарем Татаро-монголот Атила е првиот предок и на Македонците? Нависитина сешто од нашите Бугаромани) Инаку Именикот на бугарските ханови, е напишан во времето на ханот Аспарух, кој е еден од синовите на хан Кубрат, што значи дека овој Именик е напишан од добри познавачи на историјата на Бугарите. (Подетално за ова кај бугарскиот професор Димитар Ангелов: Образуване на блгарската народност објавено во Софија 1971 година, како и во: Христомати по истори на Блгари објавено во Софија 1964 година). Одиме понатаму. ДРУГИ СВЕДОШТВА Во Кратката бугарска енцинклопедија (објавена во Софија Прв Том стр. 30) пишува: ... Со името Бугари се нарекуваат прабугарските племиња, кои се од турско потекло и кои живеат на свер од Црното Море и Кавказ, од Днепар до Волга, Сите овие племиња предводени од ханот Аспарух се преселуваат на крајот од 7 век во североисточниот дел од Балканскиот Полуостров... Во Енцинклопедијата на Југославија (Загреб 1985 година), англискиот автор В. Вел за потеклото на Бугарите пишува: ...Зборот Булгар настанал од старотурскиот збор булгар (мешанец), што бил назив за едно од турско татарските племиња... Во делото Историја на јужните и на западните НЕСЛОВЕНИ (Москва 1969 година) за Бугарите пишува: ... Во втората половина на 7 век за првпат се појавиле турските племиња на Балканот дојдени некаде од северното Црноморие... Во книгата Образуване на блгарската народност од бугарскиот професор Димитар Ангелов (Софија 1971 година) на стр. 116 и 117, тврди дека веќе е дефинитивно утврдено турско-монголското потекло на Бугарите. Овде тој пишува: ...Успесите постигнати во областа на лингвистиката и откривањето на некои писмени паметници, во кои се среќаваат стари бугарски зборови постепено го формираат сфаќањето дека бугарскиот етнос спаѓал во семејството на туркојазичните племиња и племенски групи, како на пример: Хуни, Огузи, Ујгури, Хазари, Печенезе и други. Стојалиштето дека Бугарите за време на своето доаѓање на Балканот биле турко-јазичен народ веќе може да се смета дека е научно докажано. Еден од најблиските јазици на оригиналниот бугарски јазик според откриените камени записи е оној на турско-монголското бугарско племе Чуваши кое се доселило на Балканот некаде во 7 век, од црните делови на Азија. (Тука паѓа во вода дека Кирил и Методиј биле Бугари, и дека бугарскиот јазик се појавил со Солунските просветители. Па со ова се докажува и фактот дека македонскиот јазик е сосема различен од оригиналниот бугарски јазик). Во истоимената книга бугарскиот професор Димитар Ангелов пишува и за асимилацијата и претопувањето на оригиналниот бугарски јазик во старословенски, процес предизвикан од зголемувањето на моќта националната свест и културата на Словените кои биле протерувани со години надвор од татарско-монголските племиња и нивните турски територии места каде никад не стапнале... Еден од најпознатите бугарски историчари Васил Златаров во своето дело Историја на блгарската држава през средните векове (во том 1, објавена во Софија 1971 година) на стр. 55 пишува: ...Првата историја на Бугарите несомнено треба да ја бараме во историјата на оние средно-азијатски турски народи, кои се познати под општото име Хуни… …Во продолжение на својата книга (страна 152) бугарскиот професор и историчар Златаров тврди дека Бугарите настанале од четири орди. Овој бугарски професор ги дава и имињата на овие четири како што ги нарекува турско бугарски орди, кои го сочинуваат денешното етничко јадро на денешните модерни Бугари. Имињата на овие бугарски орди се: Купи-Булгар, Дучи-Булкар, Олхонтер-Блкар, и Чдар-Болкар… Овде не можам да се воздржам а да не ги запрашам нашине бугарофили: Зарем од овие орди настанала денешната македонска нација? Нас на правите македонски патриоти ни останува само да констатираме дека каква што е бројноста на македонските бугаромани кај нас таман има за секого по една орда (само прво ќе треба да се договорат кој од која од овие орди води потекло)… Во книгата Формиране на блгарската култура (Софија 1977) од бугарскиот автор Станчо Ваклинов на страна 15 пишува: …Бугарите биле туркојазичен народ чија татковина треба да се бара некаде на далечниот исток, во срцето на Азија. Бугарите претставувале една целина со монголските и манџурските племиња… На страница 34 Станчо Ваклинов пишува: …Родот на Аспарух и родот на Ирник (син на татаро-монголскиот водач Атила божјиот камшик) потекнуваат од древниот турско монголски род Дуло кои во историјата на Турците и Монголите оставиле многу поколенија на прославени водачи… Доколку не се престане со нападите врз мојата татковина Македонија располагаме со средства и можности овие акции да ги префрлиме на едно ново светско ниво каде ќе се раскажува за ваквата вистина на Бугарските варвари.
(Persey15 Февруари, 2007 - 20:20 | избриши | одговори)
# Както казвате вие господине......со мука сме учеле бугарцкиот жезик ?????? хехехе ке умрем от смех ке умрем.... НЕМА МАКЕДОНСКИ жЕЗИК, НЕМА МАКЕДОНСКИ НАРОД, НЕМА МАКЕДОНСКА КУЛТУРА, АЛЕьАНДЕР ТхЕ греат Е ОТ ГРЦИА!!!!! СИТЕ СТЕ БУГАРИ!!!! КАКТО И жАС САМ МАКЕДОНЕЦ ,,,АМА ПРВО САМ БУГАРИН И ПОСЛЕ СЕ НАРИцАМ МАКЕДОНЕЦ ОТИ зИВЕА НА ТЕРИТОРИА НАРЕцЕНА ОТ ВЕКОВЕТЕ МАКЕДОНИЖА..... ДА жИВей БъЛГАРИА!!!! МАКЕДОНИjА СИ Е БУГАРСКА ЗЕМjА... А НА МАКЕДОНИСТИТЕ КЕ КАzЕММ...... КУcЕТА ВИ jЛИ БОКЛУЦИ СРПСКИ СО ИЗМИТИ МОЗАЦИ....
(Petko Atanas…12 Мај, 2007 - 00:04 | избриши | одговори)

Анонимен рече...

Поздрав: www.macedonia-history.blogspot.com