сабота, 23 јуни 2007

БУГАРИЈА СЕ ИСПАНИЧИ!!!

Се бара признавање на Македонците во Бугарија

Нашиот народ вели: на лагите им се кратки нозете. И точно е тоа. Бугарија долго време лаже дека дека кај нив нема македонско малцинство, но гледаме дека полека, полека ќе мора да ја прифатат реалноста и да го признаат долго оспоруваниот факт. Но зошто толкава паника? Паниката се состои во то дека покрај македонското малцинство по автоматизам ќе мора да признае дека постои Македонски народ, и дека жителите во Република Македонија се МАКЕДОНЦИ. А кога тоа ќе го признаат, по автоматизам и паѓа во вода тврдењето дека Македонците се болгари. Ќе мора да признаат дека историјата им е една голема лага и еден обичен фалсификат. Во овој момент треба да се обратиме кај своите пријатели низ Европа и да ги потсетиме обврските на Бугарија дека доколку сака да влезе во ЕУ, треба да ги признае правата на малцинствата во својата држава.

KalfinТипичен пример на паника е и реакцијата на болгарскиот министер за надворешни работи г.Ивајло Калфин кој рекол дека   „Ако на Македонија и треба поддршка од Бугарија за евроинтеграциите, тогаш не смее да пројавува агресија кон бугарската историја и нација“.  

Верувам дека оваа изјава е дадена во паника од скорешните случувања во болгарија за кои имам пишувано, и по повод отвореното писмо до еврокомесарот за проширување, Оли Рен, испратено од Претседателката на Европската слободна алијанса, Нели Маес. Во него се вели:

Европската комисија треба да ја следи ситуацијата во Бугарија и да помогне да се регистрира партијата на Македонците ОМО Илинден ПИРИН, побара Европската слободна алијанса. Антимакедонската хистерија во Бугарија мора да престане, а партијата на Македонците ОМО Илинден ПИРИН треба што поскоро да се признае, како и македонското малцинство на ниво на целата држава, препорачува Европската слободна алијанса. Овие барања таа ги искажува во писма со идентична содржина испратени на 18 јули до највисокото бугарско раководство и до претседателот на Комитетот на Министрите за надворешни работи на Европската Унија Елмар Брок и до еврокомесарот задолжен за проширувањето, Оли Рен.

Во писмото на ЕФА се истакнува дека на 25 јуни годинава, во Гоце Делчев, ОМО Илинден ПИРИН одржа основачко собрание и избрало ново раководство за партијата повторно да се регистрира пред бугарските органи.

OMOОва предизвика хистерија во медиумите, а некои претставници на власта сметаат дека треба да им се упатат закани на Македонците во Бугарија, употребувајќи ги зборовите „етничка група“. Општинскиот советник од Варна, Веселин Данов, рече дека „тие треба да бидат стрелани на улица“, пратениците Борис Лачев и Красимир Каракачанов изјавија дека „тие веднаш треба да се испратат во затвор“, а градоначалникот на Благоевград Лазар Причкапов побара „сите Македонци да бидат протерани од Бугарија“.

ЕФА, партија што се залага за почитување за правата на националните малцинства, во писмото истакнува дека некои партии го негираа правото на ОМО да се регистрира, иако највисокиот европски суд во Стразбур веќе двапати пресуди дека таа партија го има тоа право. Сметаме дека омразата не е корисна за никого и затоа веруваме дека брзото признавање на таа партија може да доведе до поголемо заедничко почитување на бугарската држава, смета ЕФА.

„Затоа, од Европската комисија бараме во наредните недели да ја следи ситуацијата, што ќе овозможи партијата ОМО Илинден ПИРИН да се регистрира“, истакнува во писмото ЕФА.

Во Европската слободна алијанса членува Виножито, партија на Македонците од Грција, а од неодамна ОМО Илинден ПИРИН стана посматрач во Алијансата.

1 коментар:

Spartak рече...

# Браво на Калфин,време е да ви се скрьцне сьс зьби че вие с добро неразбирате,15г ви помагаме и навсякьде лобираме за вас,а вие всячески се опитвате да ни мьтите водата.ХРАНИ КУЧЕ ДА ТЕ ЛАЕ-та и вашата такава,айде сега кучето ще седи гладно,па дано му дойде акьла в главата.
(Петьр25 Јули, 2006 - 21:38 | избриши | одговори)
#

Най -после една адекватна реакция на Външно министерство,но трябва да се втвърди позицията особено след предполагаемото ни влизане в ЕС.
Докато не си оправят бакиите дето ги изсраха да вървят в комплект с Турция към ЕС.Тогава след 30 и повече години когато и последното фироме гушне букета може да помислим и за тяхното еврочленство.
(elemag26 Јули, 2006 - 07:24 | избриши | одговори)
# Јас мислам дека оваа изјава на Калхин е кажана во духот на предизборието шти ќе се одржи во Септември оваа година. Но, како министер за над. работи треба да знае дека вакви изјави може скапо да го чинат.
(Spartak26 Јули, 2006 - 09:18 | избриши | одговори)
# А ква връзка имат изборите с неговата работа? Упс, забравих ти си монгол - имаш проблеми с мисленето........ А тази изява е съвсем нормална и правилна. И се очакваше. Човекът просто направи това, което се очакваше от него да направи. Нищо особено. Сега следва визов режим, скъпи визи и изолация. Нормална работа.
(банско26 Јули, 2006 - 09:27 | избриши | одговори)
#

Спартак грешиш.
Това ще стане официална българска позиция за близките няколко години и определено ще затрудни приемането на Македония в ЕС.
Не за друго а защото ще затвърди гръцката позиция...
И за това са виновни само глупаци като теб, които пишат глупости за България и българите.
Аз лично само заради твоите глупости си смених позицията от промакедонска на категорично антимакедонска Sad((

А за останалите в България им стигат няколко статии като тази на Божидар Димитров, вярвай ми:
http://www.standartnews.com/bg/article.php?d=2006-07-26&article=154371
(naskonn26 Јули, 2006 - 09:29 | избриши | одговори)
# БОЈКОТИРАЈТЕ ГИ ОВИЕ БЛОГЕРИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИ!!!!! ЈАС НЕ СУМ ЗА КОМЕНТАРИ, ЗОШТО НЕ ВРЕДИ ...
(nesonija26 Јули, 2006 - 09:32 | избриши | одговори)
# Навистина ми е мило ако болгарската држава ја промени својата политика заради мене. Не сум знаел дека сум толку важен и опасен. А во врска со твоето мислење,подобро е да е антимакедонско. Тоа значи дека си сватил дека Ние сме посебен Македонски народ а не она што до тогаш си го мислел. Ова значи дека целта е постигната. Верувам дека во овој момент твојот антимакедонизам произлегува од твојот гнев према својата државна политика што те задоила со погрешни информации. Но верувам дека со време ќе изчезне гневот и ќе прејде во разбирање и ќе сватиш дека како два соседски христијански народа треба да се помагаме и поддржуваме. Поздрав.
(Spartak26 Јули, 2006 - 09:46 | избриши | одговори)
# Никой в България не иска да има нещо общо с фиромския народ, а фиромите са обект на най-откровено презрение. не само ние, а и никой друг не иска да има нещо общо с фиромите, а камо ли да бъдем един народ. Ти, фироме Спартак живееш в гето и не можеш да разбереш колко ви презират хората извън ФИРОМ. От друга страна ЯСНО ви казаха, че ние имаме по-важна работа от това да ви помагаме - ОПРАВЯЙТЕ СЕ САМИ! Да ти го преведа ли на сръбско-турски? никой тук нема намерение да ви поддържа или въобще да се занимава с вас. Вие си стойте у ФИРОМ и пълнейте.
(банско26 Јули, 2006 - 10:02 | избриши | одговори)
#

банско
Ти си многу тупав за да ти докажувам понатаму. Инаку, тоа што сакав, тоа и го постигнав. Биди су болгар и остави ме сам да си ги средувам работите. Ти гледај си ја својата и више не се појавувај на мојот блог. Карај братче.
(Spartak26 Јули, 2006 - 10:12 | избриши | одговори)
# сите сму тупави - цел свет, а само Донски е пророк и паметен. Се гледа от Космоса. А ти, фироме си стой у ФИРОМО, разбра?
(банско26 Јули, 2006 - 11:20 | избриши | одговори)
#

татарчињава се се позбркани..
те ние сме "најромантичниот дел"..те сме недостојни..
Фокус (БГ) пренесува и изјава..Божидар Димитров..
Зборот Бугарин е валкан збор во Македонија. Тоа е срамота. Безобразното сквернавење на бугарските споменици на културата се ниски и долни. Државата Македонија треба да ја признае вистината за нејзината егзистенција - смета Димитров.
Колку е само прав татаров..
додека има валкани татарски дејства..
дотогаш ќе бидат "срамота"..
потоа пак татари
(anaveno26 Јули, 2006 - 11:44 | избриши | одговори)
#

банско
Не се нервирај. Доколку не ти се допаѓаат натписиве, те молам не ги читај и не пишувај коментари.
(Spartak26 Јули, 2006 - 11:44 | избриши | измени | одговори)
# Много сте тъпи бе фироми, НЕ вие сте най-романтичната част от нашата история, а нещо съвсем ДРУГО, за което пойма си немате. Толку сте дебилни, че насекъде се тикате без да има връзка с вас. А ти фироме Спартак, позапри малко със заповедите. Дори и ФИРОМ не е Кения или може би е Кения, да?
(банско26 Јули, 2006 - 11:50 | избриши | одговори)
# а дали сте вие свесни што сте за нас?..благо кажано ЃУБРИЊА..
(anaveno26 Јули, 2006 - 12:01 | избриши | одговори)
# А дали сте вие свесни дека сте познати и ясни на ЦЕЛ свет. М/у другото свесни сме и дека денес не е утре, веруваааааааааааааааааш?
(банско26 Јули, 2006 - 12:17 | избриши | одговори)
# Хора,знайте че в Македония има много честни хора,които с гордост се наричат бьлгари,а тези тук наистана са еничарите на нашето време,за жалост те успяват да влошат отношенията между Македония и Бьлгария.Затова и реакцията на Калфин е сьвсем закономерна ,трябва да разберат че тази дето са я намислили няма да стане и колкото по-бьрзо се осьзнаят,толкова по-добре за тях.А иначе македонския посланик в Бьлгария(албанец)си вьрши перфектно работата,опитваики се да влоши отнишенията между двете дьржави,преследваики целта на всеки албанец Велика Албания.
(Петьр26 Јули, 2006 - 13:11 | избриши | одговори)
#

"Но верувам дека со време ќе изчезне гневот и ќе прејде во разбирање и ќе сватиш дека како два соседски христијански народа треба да се помагаме и поддржуваме. "

АААААААА така ли било вие да осерете работата и а после да се помагаме и поддържаме .Че то серсеми такива я докарахте дотам че на гърци и турци да вярваме а на вас не.Ей богу 15 години ние с вас като приятели вие с нас като врагове да не говорим преди това.След тоновете помия дето изливате по наш адрес може и да мине някак номера но след факта че крадете и продължавате да присвоявате нашата история,културни традиции и всичко онова с което се гордеем като нация, като същински мародери се подиграхте с паметта на хиляди българи от всички краища на страната дали живота си за онова късче земя което носи името Македония и се държите с нас така както и турците не са го правили и после:"како два соседски христијански народа треба да се помагаме и поддржуваме."
Тая просто няма да стане.Копаейки ни гроб сами ще скочите в него или както казват руснаците:Войну зажег тьi пламя но в нем сгориш тьi сам.
Ако сте решили да си спечелите врагове-поздравления успяхте.
Все е било простотия на Балканите но вие сте уникати/нейната еманация/.Бай серсеми HOMO IDIOTIS FIROMOS.
И съм на мнение всеки който кандидатствува за българско гражданство да знае наизуст АЗ СЪМ БЪЛГАРЧЕ и да държи изпит по българска история.
(elemag26 Јули, 2006 - 14:13 | избриши | одговори)
#

a бе вие немате некоја попаметна работа... а чуваши!
Татари едни монголоидни, ајт сиктер зад Касписко
(Lavot26 Јули, 2006 - 14:26 | избриши | одговори)
#

Елемаг,
200 000 български войници са загинали в двете балкански войни и в първата световна заради свободата на тези мекерета!
По един на 6 фуромеца в днешна Македония Sad
Да не забравяме загубения излаз на Егейско море, Западните покрайнини и Южна Добруджа (за щастие върната обратно след успешни преговори).
Две национални катастрофи заради които България от най-бързо развиваща се балканска държава е върната обратно в 19ти век...

Ами политическите убийства между крилата на ВМРО, предизвикали военния преврат през 34-та година?
Това, че живяхме 45 години под съветски комунизъм не е ли свързано с желанието на кретена Филов да "освобождава" Македония???

Всички злини, които България е преживяла през 20 ти век са свързани с Македония...

Аз предлагам не само да им се забрани да взимат български паспорти, ами и да се затвори границата с Македония!
Както направиха гърците.

И да не се гласува за политици, които изобщо се занимават с Македония като Станишев и Първанов...
(naskonn26 Јули, 2006 - 14:38 | избриши | одговори)
# Си заљубив едно татарско девојче....се искавме се искавме кога еден ден ми вели...Јас си сум КУРВА....Таква ми е сичко фамилија и народ....Не си бех изненаден...и дадох 5 чрвени и магла вов лов на нова татарска љубов (текстот е извадок од животна приказна на еден бугаро ебач од Македонија кој секое лето оди на македонското чрно море и ги ЕБЕ КУРВИТЕ БУГАРСКИ-ОД 7 ДО 77-ЈЕБИГА)
(sting EYE26 Јули, 2006 - 14:40 | избриши | одговори)
# Абе фиромски монголецо, ТВОЯТА рода живее в Монголия бе, ти си от семето на хан Кубер - немой да ни мешаш нас с твоите монголски корени. Еве ти я твоята семейна слика: http://www.un.org/ga/president/56/photo/210188.jpg пак те прашам - дали се викааш Юмжагин Кубероски?
(банско26 Јули, 2006 - 14:42 | избриши | одговори)
# Фиром, вие не сте никви ебачи щото сте перманетнто наебани. А освен това и пари за море немате. Ако. Вервайте си.
(банско26 Јули, 2006 - 14:44 | избриши | одговори)
#

Аз предлагам не само да им се забрани да взимат български паспорти, ами и да се затвори границата с Македония!
-И јас сум за тоа. А требало да загинат 500.000. Вие сте гинеле за да ја поробите Македонија и за да излезете на егејско море. Потврда дека сте окупатори.
(Spartak26 Јули, 2006 - 14:49 | избриши | одговори)
#

Ако човек погледне етнографската карта на Лежан от 1861 г., не може да не му направи впечатление, че цялата територия от устието на Дунав до Русе и на юг до Бургас, т.е. там където се настаниха тюрко-българите през 7 в., е дадена като плътно населена с турци.

Първото официално преброяване на населението на България през 1880 г. показва, че в тези региони турски говорещото население е преобладаващо, а имало и места, където славофонно население въобще нямало.

Ето данните от това преброяване:
турското население

в Шуменска околия е 70%;
в Ески Джумайска – 76%;
в Осман Пазарска (Търговишка) – 87%;
в Ал. Кандарска – 90%;
в Курт Бунарска – 94%;
в Новопазарска – 71%;
в Ново Селска – 75%;
в Преславска – 59%;
в Тутраканска – 66%;
в Добричка – 64%;
Провадийска – 75%;
Поповска – 70%;
в Разградска – 69%;
Силистренска – 57% и т.н.

Тук не са отчетени гагаузите-християни.
Като такива, при преброяването, са се декларирали 20,000 човека.
Освен това преброяването е станало след Руско-турската война от 1877-78г., когато вълни от турско население се изсели към Цариград и Мала Азия.
Ще отбележим още, че след Руско-турската война от 1828 г. голяма маса гагаузи напускат тези крайща, след изтеглянето на руските войски и се заселват в Бесарабия, Украйна,Узбекистан.
Трудно би могло да се намери друго обяснение за такова масово заселване на турци, само в този ъгъл на Балканите.

E pa,vo 1870 god. nemalo ni komunisti,ni Tito,ni G.Dimitrov...
ЕТЕ кои се на Банско предците..
(anaveno26 Јули, 2006 - 14:50 | избриши | одговори)
#

интересна работа..а потражиш "данните" за бугари..
веднаш се појавува Бесарабија..Чувашија..Гагаузија..Туркменистан..
и Банско и компанија
(anaveno26 Јули, 2006 - 14:55 | избриши | одговори)
# Монголецо, и индивида "Лежан", и неговата "карта" са познати само на индивида Донски, па ти сеа види. Иначе за твоя монголски произход читай от ТУРСКИ източник: The Oghur Turks, who were living in the Southwest Siberia in a confederation of tribes, were forced to leave their lands by another Turkish tribe, Sabirs, and entered into Europe passing the Volga river. This Oghur migration coincides with the decline of Europe (Western) Hun Empire. So, they filled the Eastern Europe geography, emptied by the Hun power. Oghurs founded their first state �Great Bulgaria� on the north of the Caucasus and Black Sea, today�s Southern Russia and Ukraine, at the first half of the 7th century, gaining independence from Göktürks in the East and Avars in the West. But life of this state did not long much, and its decline resulted in also their scattering towards different directions. One of the scattered groups came to the Balkans to establish the first Bulgarian state; one founded Hungary with its Finnish allies; another one went to Upper Volga to create the Bulgarian Khanat. Another group, about whom is said that it remained in the Caucasus, is likely ancestors of today�s Balkars. A little part of the scattered Oghurs, led by Kuber Khan, who took refuge among Avars living on the Middle Danube basin, soon rebelled with Slavs called Sorbs, who were Avar vassals and had come from Eastern Germany, against the Avar state; then they fled to Byzantine land and settled near Thessaloniki. These Turks and Sorbs (Serbs), who did not enjoy the environment, wanted to return but were stopped on the mid-way by Byzantine commandants and forced to settle just in the heart of today�s Serbia. Being generally in good relations with the Byzantine rule, this community developed a separate and independent political identity and the first Serb state was founded by Kuber Khan and his companions. Turkish factor of the community lost its identity in the course of time, being assimilated by Serbs and overcrowded Slavs, who came to the land earlier than Oghurs and Serbs. So, those who first founded and centuries-long ruled the Balkan Serb state were Turks. Key Words : Slav, Turk, Byzantine, Avar, Oghur, Serb, Croat, The Balkans http://www.yesevi.edu.tr/bilig/biligEng/Bilig18/abstract18.2.htm
(банско26 Јули, 2006 - 15:28 | избриши | одговори)
# ХАХАХАХАХАХ - нов бисер от Донски: "...Трудно би могло да се намери друго обяснение за такова масово заселване на турци, само в този ъгъл на Балканите...." Верно е трудно, ако човек е фиром и си мисли, че Волга е с повече от едно устие или, че Тракия е на север от Балкана. ХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХА Фироми, само продължавайте с Донски - тоя е ВЕЛИК географ и още по-ВЕЛИК историчар, хахахахахахаха
(банско26 Јули, 2006 - 15:32 | избриши | одговори)
# Интересна работа, защо мислиме, че фиромете са тъпи лъжци, еве колко интересно: "...интересна работа..а потражиш "данните" за бугари.. веднаш се појавува Бесарабија..Чувашија..Гагаузија..Туркменистан.. и Банско и компанија.." и "Sign in Go to Google Home Web Images Groups News Froogle Maps more » Advanced Search Preferences Web Results 1 - 10 of about 38,400 for бугари. (0.22 seconds) Бугари - Википедија Бугари исламске вероисповести су познати под именом Помаци. Бугарски језик припада словенској групи индоевропске породице језика. Бугара укупно има око ... sr.wikipedia.org/wiki/Бугари - 25k - Cached - Similar pages Категорија:Бугари - Википедија Бугари по занимању. Б. Бугарски спортисти. Странице у категорији: „Бугари“. У овој категорији се налази 16 чланака. Ђ. Николај Ђауров. Б ... sr.wikipedia.org/wiki/Категорија:Бугари - 22k - Cached - Similar pages [ More results from sr.wikipedia.org ] Илија Николић - Бугари грађани Земуна у другој половини XVIII века У Св. Николајевској цркви су се тек рођени Бугари крштавали, стасали младићи и ... Бугари грађани Земуна занимали су се тада: земљорадњом, сточарством, ... liternet.bg/publish1/inikolich/zemun.htm - 29k - Cached - Similar pages Конференции на Линукс за българи Сайт на редовните месечни конференции на "Линукс за бълга... conf.linux-bg.org/ - 51k - Cached - Similar pages BNR Радио Бугарска Друштвени живот Бугари чине колебљив заокрет према позитивнијем размишљању ... Бугари постају све сигурнији да се последњих година ситуација у земљи стабилизовала‚ па чак и ... www.bnr.bg/RadioBulgaria/Emission_Serbian/Theme_Obshtestvo/Material/1906_pozitivno_mislene.htm - 47k - Cached - Similar pages BNR Радио Бугарска Друштвени живот Бугари очекују да ће ЕУ допринети просперитету земље ... Бугари гледају у приступању Бугарске ЕУ основни критеријум успешне политике. ... www.bnr.bg/RadioBulgaria/Emission_Serbian/Theme_Obshtestvo/Material/eu_prosperitet.htm - 46k - Cached - Similar pages [ More results from www.bnr.bg ] Самите Бугари си потврдуваат дека Македонците не им се братя, че ... Самите Бугари си потврдуваат дека Македонците не им се братя, че не сме българи. ... Самите Бугари си потврдуваат дека Македонците не им се братя, ... forum.abv.bg/index.php?showtopic=1729 - 52k - Cached - Similar pages Kanal 77 - ГРАГАНИТЕ МОЖАТ НО ФУНКЦИОНЕРИТЕ НЕ СМЕАТ ДА БИДАТ БУГАРИ! Joomla - the dynamic portal engine and content management system. www.kanal77.com.mk/index.php?option=com_content&task=view&id=73&Itemid=35 - 11k - Cached - Similar pages “За македонцките работи” (1903 г.) Македонцките словени, шчо се викаат бугари ... Сите велеа, оти Македонците сет бугари ... Соiединеiн’ето мег’у турцки и бугарцки бугари во Македониiа ... www.macedoniainfo.com/bul/knigi/misirkov/part1.htm - 8k - Cached - Similar pages Светски научници: Бугари, сачувајте своје писмо — Наше писмо Текст са еместа http://www.novinite.com/view_news.php?id=53000 који је г-дин Љубиша В. Јовановић превео на српски. Овај текст пружа неке аргументе у корист ... www.nasepismo.net:9080/nasepismo/Members/ctpajgep/44143243544244143a438-43d43044344743d438446438-43144343... - 34k - Cached - Similar pages Result Page: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Next Free! Get the Google Toolbar. Download Now - About Toolbar Google Toolbar Search within results | Language Tools | Search Tips | Dissatisfied? Help us improve Google Home - Advertising Programs - Business Solutions - About Google ©2006 Google http://www.google.com/search?hl=en&q=%D0%B1%D1%83%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8&btnG=Google+Search
(банско26 Јули, 2006 - 15:35 | избриши | одговори)
#

чукнат Банско..
турски документи..
а он пак Донски..фобија братче
ај малку од вашиот парламент..
Г-да! Още по-тъжно е това, че този господин от Обществената безопасност говореше на македонски акцент, искаше да се представи, че е македонец." Мене ми е чудно, как може властта да си служи с такива хора, да не им посочва имената, да злепоставя самите нещастни македонци, които са дошли от своя край да търсят тук препитание или да намерят свобода? Такива хора злепоставят македонската емиграция.
Някой от сговористите: Демагогията ти е слаба.
http://www1.parliament.bg/kns/Pkontrol/21%20ons/3rs/21ons-3rs-p13-1.htm
и каква е таа општина и тој..
Татар-Пазарджикският окръжен управител..
реков јас..цела Бг..
ТАТАРИ
(anaveno26 Јули, 2006 - 15:38 | избриши | одговори)
# Абе фиром, я ми покажи точно къде виде некви турски документи, че те замолам, може? И кво нещо искаш да кажеш с цитата от народното събрание, не е ясно? А виде ли за тракийските емигранти кво пише?
(банско26 Јули, 2006 - 15:54 | избриши | одговори)
#

http://www.pollitecon.com/html/macedonian_spark/ms_images/Oct_1946_Vol_1_No_1_Page_1.jpg

Това отляво е писмо на КОМУНИСТИЧЕСКИТЕ МЕКЕРЕТА В МАКЕДОНИЯ, написано до македонската диаспора в Австралия с молба за помощ.
А отдясно е апела на Македонския Болничен Комитет (Австралия) към МАКЕДОНСКИТЕ ЕМИГРАНТИ в Австралия!

НА ЧИСТ БЪЛГАРСКИ ЕЗИК!!!

http://www.pollitecon.com/html/macedonian%5Fspark/

Четете и сравнявайте първите и последните броеве на вестника и ще видите как е бил променян българския за да се получи "македонски":)))

Така комунистическите югомекерета са създали изкуствено езика на който говорят фуромите във ФУРОМ!!!

Изпържени фуромски мозъци...
(naskonn26 Јули, 2006 - 16:22 | избриши | одговори)
# Много е готино това, Наско прав си. Бех го чел навремето и на мен ми направи впечатление езика на първия македонски вестник в Австралия. И кой ли ги е учил македонците в Австралия на литературен български.......Екзархията/хахахахахаха/ или цар Борис?
(банско26 Јули, 2006 - 16:25 | избриши | одговори)
#

А бре простаци. Значи вие професионално си ги пратите овие работи. Вам ќе ви се наведе некој македонски извор на информацина - не ви е добар, западноевропски - не ви е добар, болгарски - и тој не ви чини. Сега за своето турско потекло барате турски извор. Па стварно сте терсене народ.
п.с.
Уште еднаш, весникот е пишуван со латинично писмо на Македонски јазик. Дај ми некој весник од 1946 кој е пишан на болгарски па да успоредиме.
(Spartak26 Јули, 2006 - 19:21 | избриши | одговори)
#

Какво да ви поробваме и окупираме-та вие сте си роби по рождение и за какво са ни вашия чифт скъсани гащи-вегетирайте си там те албанците така ще ви го намъкнат че ще мирише на изгоряла гума.Като ви просвирят гъзунките като жътварки бардук по пладне да не цъфнете на югозападната ни граница-там за фиромски дупедавци ЩЕ Е ЗАТВОРЕНО!!!
(elemag26 Јули, 2006 - 19:35 | избриши | одговори)
# Глупав, болгарија ни е на исток. Глуп си ко болгар. хахахаха
(Spartak26 Јули, 2006 - 19:37 | избриши | одговори)
# Македонија е западна Европа за Болгарија. хахахаха
(Spartak26 Јули, 2006 - 19:40 | избриши | одговори)
# Си заљубив едно татарско девојче....се искавме се искавме кога еден ден ми вели...Јас си сум КУРВА....Таква ми е сичко фамилија и народ....Не си бех изненаден...и дадох 5 чрвени и магла вов лов на нова татарска љубов (текстот е извадок од животна приказна на еден бугаро ебач од Македонија кој секое лето оди на македонското чрно море и ги ЕБЕ КУРВИТЕ БУГАРСКИ-ОД 7 ДО 77-ЈЕБИГА)
(sting EYE26 Јули, 2006 - 19:42 | избриши | одговори)
# Фироме Спартак, вестника бил писан на македонски език, да? ХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАЪХ Абе фироме, да те прашам - ти мазохист си, да?
(Банско26 Јули, 2006 - 19:50 | избриши | одговори)
#

А оная прекрасна буква Ъ какво търси в надписа Орган на македонцкиа народен СЪЮЗ в Австралия.Нали по това време имахте фиромска писменост бе монголлар.Къдеи защо я заебахте тази буква та сега вместо Черноризец Храбър пишете Црноризец Храбар серсеми смотани.
(elemag26 Јули, 2006 - 19:51 | избриши | одговори)
# Е па, тоа е тоа, фиромът Спартак си призна, че "македонски език" НЕМА, еве: "..Уште еднаш, весникот е пишуван со латинично писмо на Македонски јазик.." Фала ти фироме, ти си дори по- ценен за нас от самиот монголец Донски! Фала ти пуно, фироме Спартак!!!! Да си ни жив и здрав! Хахахахахахахаха
(Банско26 Јули, 2006 - 19:54 | избриши | одговори)
# Абе цървул ние сме ви на изток но вие сте ни на югозапад.Говоря за ЮГОЗАПАДНАТА НИ ГРАНИЦА бе серсем.
(elemag26 Јули, 2006 - 19:54 | избриши | одговори)
# Я погледни "Апела" - според фирома Спартак това било "македонски език". ХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХХАААА - тоя бил по-голем дебил дори и от обичен фиром, хахахахахахахахахахаха - невероятен фиром е Спартак - БЕЗЦЕНЕН! Фироме Спартак, официално искам да ти предложа награда от България за заслугите ти към компрометирането на фиромските умствени "нива". Дай координати или банкова сметка?
(Банско26 Јули, 2006 - 19:58 | избриши | одговори)
#

ајде чувашки накот, шо нема попаметна работа...
ајде гагаузи едни коњоопашници...
(Lavot26 Јули, 2006 - 20:02 | избриши | одговори)
#

ќе пиздат уште многу..фашистичките навики не ги изгубиле..
но..во Европскиот Парламент се зборува и преведува на Македонски..
ќе дојде време за тоа и во БГ-бастардија..
да не сме им се мешале во историјата?..
бог да чува..
па кој сака да се меша со азијато-монголо-татаро-чувашко и какви уште не племиња..
п.с. ова не важи за женскиот дел од таму..
сме ги наденувале..
и пак ќе ги наденуваме
(anaveno26 Јули, 2006 - 20:02 | избриши | одговори)
# ".во Европскиот Парламент се зборува и преведува на Македонски .." Во право си фироме, грчкиот е официален язик таму, а що общо имате вие фиромете со тоа?? Си ти нормалан фироме?
(Банско26 Јули, 2006 - 20:25 | избриши | одговори)
#

Сте приметиле овие глупаци колку србизми користат? Околу она ЈУ во весникот австралиски, не ли мислиш дека тоа е буква создадена од Македонските просветители? А сеуште ја користат и во Русија и Украина и т.н.. И они ли пишуваат болгарски,тупаци едни. Тој Тодор Живков ви испрал мозоците и сите мислите дека сте словени, и сега кога дознавте вистината....Пиздите. Донски ќе ве просветли. хахаха
(Spartak26 Јули, 2006 - 20:43 | избриши | измени | одговори)
#

татарски гомнари..
нека прикажат документи на кој јазик зборувале и пишувале..
почеток на 19 век..пред да им дадат Русите држава..
и тоа вазална..од тогаш до скоро..
затоа сега се чукнати морончиња..
(anaveno26 Јули, 2006 - 20:57 | избриши | одговори)
#

Чао монголлар морето ме зове -ще се чуем пак доста преди да заревете на югозападната ни ....пардон на източната ви граница.Дерзайте пичове и мачкайте фиромските серсеми те друго и не заслужават.
(elemag26 Јули, 2006 - 23:16 | избриши | одговори)
#

"...невероятен фиром е Спартак - БЕЗЦЕНЕН! Фироме Спартак, официално искам да ти предложа награда от България за заслугите ти към компрометирането на фиромските умствени "нива". Дай координати или банкова сметка?"

Редно е да му се присъди и почетно звание "Тъпанар на годината"за изключителни усилия в неговото доказване.Кат гушне букетя трябва да бъде препариран за показ и доказ на идните поколения Smiling
(elemag26 Јули, 2006 - 23:22 | избриши | одговори)
#

http://www.pollitecon.com/html/macedonian_spark/ms_images/Oct_1946_Vol_1_No_1_Page_2.jpg

http://www.pollitecon.com/html/macedonian_spark/ms_images/Oct_1946_Vol_1_No_1_Page_3.jpg

http://www.pollitecon.com/html/macedonian_spark/ms_images/Oct_1946_Vol_1_No_1_Page_4.jpg

Абе Спартак ти вярно си ПРОСТ като ГЪЗ!!!
Това е МАКЕДОНСКИ ВЕСТНИК на МАКЕДОНСКАТА ЕМИГРАЦИЯ В АВСТРАЛИЯ!!!

И е списван на чист БЪЛГАРСКИ ЕЗИК С ЛАТИНСКА АЗБУКА!!!!

Абе вие фуромите и на черното бяло ще кажете защото ДРУЖЕ ТИТО ТАКА ВИ Е УЧИЛ:))))
(naskonn27 Јули, 2006 - 00:08 | избриши | одговори)
#

глупи татаро-монголи..виделе букви и паѓаат во транс..
што има врска весникот со вашиот скапан,заостанат говор..
толку знаете за македонските дијалекти..
ако некои Македонци од Пиринска Македонија пишувале на источните пиринско-македонски дијалект што е нормално..
вие одма сте не фатиле за муда а?..
јазикот и азбуката се жива материја и еволуираат..
за разлика од вас..кои дезеволуирате..
и уште пострашно..мутирате..во идиоти..
а што убаво си бевте Туто-Бугаринот..
(anaveno27 Јули, 2006 - 00:23 | избриши | одговори)
#

имроко само едно ще ти кажа:)))
И ти си прост като онзи ГЪЗ спартак:))))

Вие не само не може да мислите - ВИЕ НЕ МОЖЕТЕ И ДА ЧЕТЕТЕ!!!

Защото сте неграмотни гъзове:)))
(naskonn27 Јули, 2006 - 00:28 | избриши | одговори)
#

Не ние, ГЪРЦИТЕ и АЛБАНЦИТЕ ще ви ебат вас!
Ние само ще седим и ще ви гледаме сеира:)
(naskonn27 Јули, 2006 - 00:29 | избриши | одговори)
#

http://www.pollitecon.com/html/macedonian_spark/ms_images/Oct_1946_Vol_1_No_1_Page_3.jpg

"...Delegata T.Todoroff ot Bulg. Org. "Hristo Boteff" pozdravi konferenciata i pozhela nai dobri yspehi i polzotvorna rabota na svoite sabratia Makedontsi..."

Това пише в първия брой на вестник Македонска Искра!!!

Тогава сме били събратя но ВЕЧЕ НЕ СМЕ!

Защото ние сме си останали БЪЛГАРИ а вие от МАКЕДОНЦИ СТЕ СТАНАЛИ ФУРОМИ!!!

Вие долни фуроми сте срам за бащите и дедите си и за земята си!
За която те заедно с нашите бащи и деди са проливали кръвта си!

Долни фуромски изчадия на титова югославия сте вие - не сте хора!
(naskonn27 Јули, 2006 - 00:42 | избриши | одговори)
# "..Sledobednata sesija zapochna v 2 chasa sled obed predsedatel be S. Manoff sled kato otkri sesiat dade dumata na sekretaria na V.P.Komitet K. AngelkoFF koito dokladva i dade pulen otchet za purvata kampania. Otcheta be izslushan i odobren..." Така - според единия монголец, това било: "Уште еднаш, весникот е пишуван со латинично писмо на Македонски јазик". След това същият индивид вече твърди: "..Сте приметиле овие глупаци колку србизми користат? Околу она ЈУ во весникот австралиски, не ли мислиш дека тоа е буква создадена од Македонските просветители?.." Както виждате "македонските просветители са създали ...../опа, опа/ ЛАТИНСКАТА АЗБУКА. След това другият монголец почва с бисерите: " што има врска весникот со вашиот скапан,заостанат говор.. толку знаете за македонските дијалекти.. ако некои Македонци од Пиринска Македонија пишувале на источните пиринско-македонски дијалект што е нормално". както се вижда според другият монголец - Австралия е Пиринска Македония и там говорят на македонски диалект, който нема нищо общо с литературният български! хахахаха. А сега да направим един експеримент - да "преведем" цитата от вестника на литературен български език: "..Sledobednata sesija zapochna v 2 chasa sled obed predsedatel be S. Manoff sled kato otkri sesiat dade dumata na sekretaria na V.P.Komitet K. AngelkoFF koito dokladva i dade pulen otchet za purvata kampania. Otcheta be izslushan i odobren..." "..Следобедната сесия започна в 2 часа след обед председател бе С. Манов след като откри сесията даде думата на секретаря на В.П.Комитет К. Ангелков който докладва и даде пълен отчет за първата кампания. Отчета бе изслушан и одобрен ...." тоа е тоа.....
(банско27 Јули, 2006 - 07:39 | избриши | одговори)
#

Абе naskonn,ти вярно си ПРОСТ като ГЪЗ!!!

Па кој прав болгарин пишува на латиница? Прочитај убаво. Или најди некој болгарски весник од тој период и да споредиме како е пишувано. И имај во предвид дека тие луѓе се тамо мин. 10г. и прашање е колку биле запознаени со литературниот Македонски јазик. Вероватно е пишувано на акцент од каде е и уредникот на весникот, но со сигурност тврдам дека е Македонски.
(Spartak27 Јули, 2006 - 09:30 | избриши | одговори)
#

Банско,
Абе вие стално се заебувате. Види сега:
Еве овој веснок е издаден во 1946г. во Австралија. Таму нема срби, нема Тито. Па зашто авторите на текстовите пишуваат за себе како за Македонци и за Македонија. Зошто не за болгарија. И тамо им ги испрале мозоците,а?
(Spartak27 Јули, 2006 - 09:40 | избриши | измени | одговори)
# Фироме Спартак ПАК те питам, твърдиш ли, че това е македонски език, отговори само с "да" или "не": "..Sledobednata sesija zapochna v 2 chasa sled obed predsedatel be S. Manoff sled kato otkri sesiat dade dumata na sekretaria na V.P.Komitet K. AngelkoFF koito dokladva i dade pulen otchet za purvata kampania. Otcheta be izslushan i odobren..." Фироме Спартак, прочете ли "превода" на горният текст на български? Кои разлики откри? А некакъв "акцент" откри ли? И наистина си прав, че не са били запознати с литературния македонски, а ОТКЪДЕ тогава са запознати с литературния български, бе фироме? Чети фироме, как звучи ЛИТЕРАТУРНИЯ ПРАВИЛЕН ГРАМАТИЧЕСКИ ЧИСТ И ХУБАВ БЪЛГАРСКИ ЕЗИК ОТ АВСТРАЛИЯ: "..Sledobednata sesija zapochna v 2 chasa sled obed predsedatel be S. Manoff sled kato otkri sesiat dade dumata na sekretaria na V.P.Komitet K. AngelkoFF koito dokladva i dade pulen otchet za purvata kampania. Otcheta be izslushan i odobren..." "..Sledobednata sesija zapochna v 2 chasa sled obed predsedatel be S. Manoff sled kato otkri sesiat dade dumata na sekretaria na V.P.Komitet K. AngelkoFF koito dokladva i dade pulen otchet za purvata kampania. Otcheta be izslushan i odobren..." "..Sledobednata sesija zapochna v 2 chasa sled obed predsedatel be S. Manoff sled kato otkri sesiat dade dumata na sekretaria na V.P.Komitet K. AngelkoFF koito dokladva i dade pulen otchet za purvata kampania. Otcheta be izslushan i odobren..." Искаш ли да видиш как звучи СЪЩИЯТ текст на фиромски език???
(банско27 Јули, 2006 - 10:08 | избриши | одговори)
#

глуп си или тренираш?

а копук чувашки...
Татар еден коњољубец гагаузки...
(Lavot27 Јули, 2006 - 10:34 | избриши | одговори)
#

Не са имали коли на кирилица в печатницата бе глупако:))))
Все пак е Австралия а там ползват латиница!!!

Ти си прост човек с промит мозък:)
Ти не можеш нито да четеш нито да мислиш!

Можеш само да бълваш отровната пропаганда, която са ти набили сърбите в главата изроде...

Казах ти вече - аз съм напълно убеден че ти или си етнически сърбин или етнически албанец...
Ти за това не можеш да разбереш написаното, ЗАЩОТО НЕ ТИ Е МАЙЧИН ЕЗИК!!!

Не може да си толкоз прост и заблуден и да си македонец:(((
(naskonn27 Јули, 2006 - 10:36 | избриши | одговори)
#

"Вероватно е пишувано на акцент од каде е и уредникот на весникот, но со сигурност тврдам дека е Македонски."

И аз това ти казвам бе кретен!!!
Това е чистия, красив и звучен източен македонски диалект на БЪЛГАРСКИЯ КНИЖОВЕН ЕЗИК!

Който са говорили македонците преди да емимигрират в Австралия!
И после са го говорили и сигурно още го говорят тези които са останали живи...

Прочети всички броеве на вестника и ще видиш как под влияние на Титовите комунисти от Македония македонците навсякаде по света, не само в Австралия са си изменили езика!!!

Така е работила КОМУНИСТИЧЕСКАТА ТИТОВА ПРОПАГАНДА!!!
Ако беше наистина македонец, и езика който са ползвали македонците в Австралия ти беше МАЙЧИН ЕЗИК, щеше да разбереш какво ти говоря:)))

Ама понеже си сърбин или албанец и си го учил този език само в училище НЕМОЙ ДА МЕ РАЗБЕРЕШ!
(naskonn27 Јули, 2006 - 10:50 | избриши | одговори)
#

Мисля, че трябва да се поправя:)
Вестника си е списван на ЧИСТ ЛИТЕРАТУРЕН БЪЛГАРСКИ ЕЗИК...

Много трудно се откриват думи от македонския диалект.

Абе Спартак, издателите на този вестник на Македонците в Австралия са го писали на по-добър български, отколкото е моя и на останалите българи които пишат тука:)))

Македонците в Австралия са били по-българи и от нас!!!
(naskonn27 Јули, 2006 - 10:56 | избриши | одговори)
# Наско. Тъкмо щех да те поправя - къде виде некакъв диалект във вестника?? Писан е на граматически 100% правилен български литературен език, който според фирома Спартак бил "македонски". Т.е. фирома откровено признава, че нашият език НЕ е близък, а е ЕДНАКЪВ с фиромския. Аз мисля, че Спартак е заслужил и медал!
(банско27 Јули, 2006 - 11:19 | избриши | одговори)
#

насконн
Ако Македонецот пишувал на подобар болгарски од тебе, значи ти си прост и неук или си Македонец ама запослен во агенцијата и мораш да сереш за ова.Или пак е нешто трето во прашање.
Ако немало букви кирилични, а имало за насловот.
Ајде и јас да напишам нешто од весникот:
DRAGI BRAKIA
Драги браќа

Na novo od m. April 1945,god. Na vamo se izdignue chad nad nashite rodni sela, shto gi paliat Monarho-ashistite jelati na Damaskinos.
Повторно од Април 1945 год. навамо се издига чад над нашите родни села , што ги палат Монархо-фашистичките џелати на Демаскинос. и т.н.да не препушувам уште. Ова се луѓе вероватно избегани од Пиринска и Егејска Македонија уште од Балканските војни. Си пишуваат сосема добро Македонски.
(Spartak27 Јули, 2006 - 12:42 | избриши | одговори)
# Бедно Спартак, бедно. Точно този текст, който цитираш не е написан в Австралия, а в Скопие, а текста който Наско ти цитира Е написан В АВСТРАЛИЯ. Правиш ли неква врска м/у разликите в езика и МЕСТОТО на писане на двата текста или ти е малце тежко, да? хехехехехех. Иначе не е ясно ква връзка има азбуката. Дали ако напиша "обед" вместо "obed" това ще промени ФАКТА, че нито едното нито другото НЕ е на "македонски" език? И не е ясно ква е връзката на факта, че "македонците" в Австралия са писали на перфектен български език с езика, на който пише Наско, пък и дори с неговите личност?? Ама ти си фиром - вие "врски" не правите.........
(банско27 Јули, 2006 - 13:11 | избриши | одговори)
#

Банско
Овде дознав за страната:
http://www.pollitecon.com/html/macedonian_spark/ms_images/Oct_1946_Vol_1_No_1_Page_1.jpg

Това отляво е писмо на КОМУНИСТИЧЕСКИТЕ МЕКЕРЕТА В МАКЕДОНИЯ, написано до македонската диаспора в Австралия с молба за помощ.
А отдясно е апела на Македонския Болничен Комитет (Австралия) към МАКЕДОНСКИТЕ ЕМИГРАНТИ в Австралия!

НА ЧИСТ БЪЛГАРСКИ ЕЗИК!!!

http://www.pollitecon.com/html/macedonian%5Fspark/

Четете и сравнявайте първите и последните броеве на вестника и ще видите как е бил променян българския за да се получи "македонски":)))

Така комунистическите югомекерета са създали изкуствено езика на който говорят фуромите във ФУРОМ!!!

Изпържени фуромски мозъци...

Од:naskonn, 26 Јули, 2006 - 15:22 | избриши | одговори

Оди провери:
http://www.pollitecon.com/html/macedonian_spark/ms_images/Oct_1946_Vol_1_No_1_Page_1.jpg
(Spartak27 Јули, 2006 - 13:24 | избриши | одговори)
#

Банско - този Спартак вярно е гламав:)))
И е шиптър ако не е гламав ...
Аз съм ги забелязал шиптърите, че не разбират като им говориш на български, защото албанския им е първи език.
Аз мисля, че и английски не разбира Спартак иначе ще му обясня на английски.
Той не може да е толкова тъп, че да не разбира какво му казваме?
Или може - нали е юго-сърбо-фуромо-шиптър...
Те не може да са умни след като толкова пъти са им прали мозаците?

Абе Спартак!
Ти освен родните си албански и сърбохърватски и това чудо "македонскиот език" дето си го учил в Югофуромия какви други езици разбираш?

Кажи ми на какви езици сборуваш, да ти кажа на тях каквото искам да ти кажа?
Щото ако и на тях не ме разбереш, зхачи си НЕПОПРАВИМО ТЪП и няма какво пожече да се разправяме с теб:)))

Абе
(naskonn27 Јули, 2006 - 13:58 | избриши | одговори)
#

http://www.pollitecon.com/html/macedonian_spark/ms_images/Oct_1946_Vol_1_No_1_Page_2.jpg

http://www.pollitecon.com/html/macedonian_spark/ms_images/Oct_1946_Vol_1_No_1_Page_3.jpg

http://www.pollitecon.com/html/macedonian_spark/ms_images/Oct_1946_Vol_1_No_1_Page_4.jpg

Абе Спартак ти вярно си ПРОСТ като ГЪЗ!!!
Това е МАКЕДОНСКИ ВЕСТНИК на МАКЕДОНЦИТЕ В АВСТРАЛИЯ!!!
И е списван на чист БЪЛГАРСКИ ЕЗИК С ЛАТИНСКА АЗБУКА!!!!

Абе вие фуромите и на черното бяло ще кажете защото ДРУЖЕ ТИТО ТАКА ВИ Е УЧИЛ В КОМУНИДОСЛАВИЯ:))))
(naskonn27 Јули, 2006 - 14:04 | избриши | одговори)
#

Спартак глупако (глупак защото само глупости си казал досега)
Писмото, което цитираш е написано на "македонски" и е изпратено от СКОПИЕ!!!
Отдолу има подпис, печат, дата и МЯСТО ОТ КЪДЕТО Е ИЗПРАТЕНО:)
Скопйе 16. 8. 1946 год.

Нали това те карам да сравниш досега!
Писмото написано от комунистическа Югославия на измисления "македонски" с останалата част от вестника написана от МАКЕДОНЦИТЕ В АВСТРАЛИЯ НА ЧИСТ БЪЛГАРСКИ ЕЗИК!!!
(naskonn27 Јули, 2006 - 14:16 | избриши | одговори)
#

ајде чуваши гагауски, татари едни пропагатори, каде се чуло видело, Македонци на бугарски....
море коњољупци едни прости, припрости, ами Македонците ви го дадоа јазикот да зборувате, инаку уште по чувашки че зборувавте ...
Тој Методиј што се борел со вашите татарски племиња и брат му негов Кирила, Македонците од Солун и писмо ви дале, а вие сега курнази се прајте ко Америка да ја имате откријано...
Ај уште еднаш че речам.... Мрш гавази едни татарски, таму во то степите чувашки да ве нема овде....
Накот чувашки!
(Lavot27 Јули, 2006 - 14:28 | избриши | одговори)
# Абе монголец, ако македонците ни беха "дали" език сега щехме да говорим на чист гръцки бе, тъпоумен!
(банско27 Јули, 2006 - 14:32 | избриши | одговори)
#

каков грцки копук еден чувашки, оди прочитај некоја книга ко за промена, и после трескај глупости...
разбра чуваш... и оди ај сери по буг. блогови (ако ги имате) ебаве чуваши татарски...
ајт сиктер Јусуф
(Lavot27 Јули, 2006 - 14:35 | избриши | одговори)
# Наско, верно е, че фиромът Спартак трудно или въобще не вдява нито на руски, нито на английски, отдавна съм забелязал. Пускал съм му например текстове на руски, откъдето е очеизвадно, че Донски лъже яко и представи си - фирома след това продължи да цитира същата дърта лъжа на Донски, без дори да пробва да прочете руския текст на извора. Нормално. Четенето и разбирането не им е силната страна.
(банско27 Јули, 2006 - 14:36 | избриши | одговори)
# Искаш да знаеш какъв гръцки ли монголецо, немаш проблеми, еве ти го во фацата от еден велик МАКЕДОНЕЦ, кой що се викал ЙОАН КАМЕНИАТ и бил сограгянин на Кирил и Методий: " ....."..С немалым трудом и тревогами мы достигли гавани. Там оказался и предводитель вражеского войска; сопровождавшие нас варвары доложили ему обо всем и объяснили, по каким причинам именно нас из всех захваченных в плен ГРЕКОВ они пощадили...." http://www.vostlit.info/Texts/rus/Kameniata/text1.phtml?id=653 Разбра ли фироме какъв гръцки точно или ПАК сакаш да ти се обясни, сЛободно повели: "..С немалым трудом и тревогами мы достигли гавани. Там оказался и предводитель вражеского войска; сопровождавшие нас варвары доложили ему обо всем и объяснили, по каким причинам именно нас из всех захваченных в плен ГРЕКОВ они пощадили...." "..С немалым трудом и тревогами мы достигли гавани. Там оказался и предводитель вражеского войска; сопровождавшие нас варвары доложили ему обо всем и объяснили, по каким причинам именно нас из всех захваченных в плен ГРЕКОВ они пощадили...." "..С немалым трудом и тревогами мы достигли гавани. Там оказался и предводитель вражеского войска; сопровождавшие нас варвары доложили ему обо всем и объяснили, по каким причинам именно нас из всех захваченных в плен ГРЕКОВ они пощадили...." уще сакаааааааааш?
(банско27 Јули, 2006 - 14:40 | избриши | одговори)
#

море суртук еден чувашки... шо кажа со то, ај преведи си сам, гагауз еден коњољупски...

Diodorus Siculus
Ancient Greek Historian

The ancient Greek historian Diodorus wrote much of the history of Macedonia from the times of Philip II and Alexander the Great up to the last Macedonian king Perseus. In his writings, Diodorus is clear that the ancient Macedonians were a distinct nation, not related to any of the Balkan peoples (Greeks, Thracians, and Illyrians). The below 40 quotes from his books XVII, XVIII, XIX, XX, XXII, XXVIII, XXIX, XXXI, and XXXII are indeed an overwhelming proof of that:

[1] For even Greeks – Thespians, Plataeans and Orchomenians, and some other hostile to the Thebans who had joined the king (of the Macedonians) in the campaign. 17.13.5.

[2] For many days the king lay helpless under his treatment, and the Greeks who had been settled in Bactria and Sogdiana, who had long borne unhappily their sojourn among peoples of another race and now received word that the king has died of his wounds, revolted against the Macedonians. They formed a band of 3000 men and underwent great hardship on their homeward route. Later they were massacred by the Macedonians after Alexander’s death. 17.99.5-6.

[3] The Macedonians and Alexander backed Coragus because he was one of them while the Greeks favored Dioxippus. 17.100.4.

[4] Then the Macedonian (Coragus) poised his long lance and charged, but the Greek (Dioxippus), when he came within reach, struck the spear with his club and shuttered it. After these two defeats, Coragus was reduced to continuing the battle with sword, but as he reached for it, the other leaped upon him and seized his swordhand with his left, while with his right hand the Greek upset the Macedonian’s balance and made him lose his footing. 17.100.6-7

[5] He (Alexander the Great) was plainly disappointed at the defeat of the Macedonian. Dioxippus released his fallen opponent, and left the field winner of the resounding victory and bedecked with ribands by his compatriots, as having brought a common glory to all Greeks. 17.101.1-2.

[6] From Europe, the Greek cities AND the Macedonians also sent embassies, as well as the Illyrians and most of those who dwell about the Adriatic Sea, the Thracian peoples and even those of their neighbors the Gauls, whose people became known then first in the Greek world. 17.113.2.

[7] When Perdiccas heard of the revolt of the Greeks, he drew by lot from the Macedonians 3000 infantry and 800 horsemen. 18.7.3

[8] They (the Greeks) had more then 20000 foot soldiers and 3000 horse. 18.7.2. 3000 of these 23000 Greeks were led by a "traitor" who "left his allies without warning and withdrew to e certain hill, taking his 3000 men". 18.7.6.

[9] When oaths to this effect had been sworn and the Greeks were interspersed among the Macedonians, Pithon was greatly pleased, seeing that the affair was progressing according to his intentions; but the Macedonians remembering the orders of Perdiccas and having no regard for the oaths that had been sworn, broke faith with the Greeks. Setting upon them unexpectedly and catching them off their ground, they shot them all down with javelins and seized their possessions as plunder. Pithon then, cheated of his hopes, came back with the Macedonians to Perdiccas. 18.7.8-9

[10] When Alexander died a short time thereafter and left no sons as successors to the kingdom, the Athenians ventured to assert their liberty (from Macedonia) and to claim the leadership of the Greeks. 18.9.1

[11] When the Aetolians listened to him gladly they gave him 7000 soldiers, he sent to the Locrians and the Phocians and the other neighboring peoples and urged them to assist their freedom and rid Greece of the Macedonian despotism. 18.9.5.

[12] The decree of the Assembly of Athens: "people should assume responsibility for the common freedom of the Greeks and liberate the cities that were subject to (Macedonian) garrisons; that they should prepare 40 quadriremes and 200 triremes (ships); that all Athenians up to age of 40 should be enrolled; that three tribes should guard Attica, and that the other seven should be ready for campaign beyond the frontier; that envoys should be sent to visit the Greek cities and tell them that formerly the Athenian people, convinced that all Greece was the common fatherland of the Greeks, had fought by see against those (Macedonian) barbarians who had invaded Greece to enslave her, and that now too Athens believed it necessary to risk lives and money and ships in defense of the common safety of the Greeks." 18.10.1-3.

[13] Of the rest of the Greeks, some were well disposed toward the Macedonians, others remained neutral. 18.11.1

[14] A few of the Illyrians and the Thracians joined the alliance (with the Greeks) because of their hatred of the Macedonians. 18.11.1-2

[15] As soon as, however, as he learned of the movement concerted against him by the Greeks, he left Sippas as general of Macedonia, giving him a significant army and bidding him enlist as many men as possible, while he himself, taking 13000 Macedonians and 600 horsemen, set out from Macedonia to Thessaly (into Greece). 18.12.2

[16] Now that this great force had been added to the Athenians, the Greeks, who far outnumbered the Macedonians, were successful. 18.12.4

[17] As the Macedonians defended themselves stoutly, many of the Greeks who pushed on rashly were killed. 18.12.1-2

[18] Antiphilus, the Greek commander, having defeated the Macedonians in a glorious battle played a waiting game, remaining in Thessaly and watching for the enemy to move. The affairs of the Greeks were thus in thriving condition, but since the Macedonians had command of the sea, the Athenians made ready other ships… 18.15.7-8.

[19] Then after such a combat I have described, the battle was broken off, as the scales of victory swung in favour of the Macedonians. More then 500 of the Greeks were killed in the battle, and 130 of the Macedonians. 18.17.5

[20] The commandant of the garrison of that city, Archelaus, who was a Macedonian by RACE, welcomed Attalus and surrendered the city to him… 18.37.3-4.

[21] Seleucus and Pithon again tried to persuade the Macedonians to remove Eumenes from his command and to cease preferring against their own interests a man who was a foreigner and who had killed very many Macedonians. 19.13.1

[22] Peucestes (Macedonian commander) had 10000 Persian archers and slingers, 3000 men of every origin equipped for service in the Macedonian array, 600 Greek and Thracian cavalry and more then 400 Persian horsemen. 19.14.5.

[23] Although the risk involved in all these circumstances was clear, nonetheless she decided to remain there, hoping that many Greeks AND Macedonians would come to her aid by sea. 19.35.6.

[24] Then, after making a truce with the other Boeotians and leaving Eupolemus as general for Greece, he went into Macedonia, for he was apprehensive of the enemy’s crossings. 19.77.5-6

[25] In this year Antigonus ordered his general Ptolemaeus into Greece to set the Greeks free… 19.77.2

[26] Ptolemaeus, the general of Antigonus, had been placed in charge of affairs thoughout Greece; 19.87.3 (not in Macedonia).

[27] This was the situation in Asia and in Greece AND Macedonia. 19.105.4

[28] And first he planned to establish order in the affairs of Greece … and then go on against Macedonia itself if Cassander did not march against him. 20.102.1

[29] While these held office, Cassander, king of the Macedonians, on seeing that the power of the Greeks was increasing and that the whole war was directed against Macedonia, became much alarmed about the future. 20.106.1-2

[30] Demetrius was followed by 1500 horsemen, not less then 8000 Macedonian foot-soldiers, mercenaries to the number of 15000, 2500 from the cities throughout Greece. 20.110.4

[30] The utmost spirit or rivalry was not lacking on either side, for the Macedonians were bent on saving their ships, while the Siceliotes wished not only to be regarded as victors over the Carthaginians and the barbarians of Italy, but also to show themselves in the Greek arena as more then a match for the Macedonians, whose spears had subjected both Asia and Europe. 21.2.2

[31] Brennus, the king of the Gauls … invaded Macedonia and engaged in battle. Having in this conflict lost many man .. as lacking sufficient strength … when later he advanced into Greece and to the oracle of Delphi which he wished to plunder. 22.9.1-2

[33] A native of Terentum, Heracleides was a man of surprising wickedness, who had transformed Philip from a victorious king into a harsh and godless tyrant, and had thereby incurred the deep hatred of all Macedonians AND Greeks. 28.9.2

[34] Flamininus held that Philip (the Macedonian king) must completely evacuate Greece, which should thereafter be ungarrisoned and autonomous. 28.11.1

[35] To this Flamininus replied that there was no need of arbitration whom he ha wronged; furthermore he himself was under orders from the Senate to liberate Greece (from Macedonia). 28.11.3-4

[36] When the news of settlement reached him, Flamininus summoned the leading men of all Greece, and convoking an assembly repeated to them Rome’s good services to the Greeks. 28.13.2 (Macedonians excluded from the leading men of Greece)

[37] In defense of the settlement made with Nabis he (Flamininus) pointed out that the Romans had done what was in their power, and that in accordance with the declared policy of the Roman people all the inhabitants of Greece were now free (of Macedonia), ungarrisoned, and most important of all, governed by their own laws. 28.13.3

[38] Philip threatens the Greek Thessalians: "They were not aware, he said, that the Macedonian sun had not yet altogether set." 29.16.1-2

[39] He said, namely, that after seeing the sun rise as he was about to begin transporting his army from Italy to Greece… five day later he arrived in Macedonia. 31-11.2-4

[40] Having as his accomplice a certain harpist named Nicolaus, a Macedonian by birth… 32.15.9

забележуваш разлики...
ај најди 40 се вкупно...
имам и уште 40 по толку...
учи коњољубец учи малку чуваш еден татарски....
оти вчера дојде од степите, денеска сакаш европеец да бидиш...
е не оди то така....
разбра татар!
(Lavot27 Јули, 2006 - 14:51 | избриши | одговори)
# Шо го дрвите бре олку ТАТАРИШТА ни едни бреееее.....Ајт
(sting EYE27 Јули, 2006 - 14:55 | избриши | одговори)
#

досадни се ко бумбар на лајно...
ко прдеж в гајчи....
татари малоумни
(Lavot27 Јули, 2006 - 15:01 | избриши | одговори)
# Монголец, си я промашил работава. ако /случайно/ не си разбрал иде реч за 9 ВЕК и за Кирил и Методий, а твоите извори са со най-малце 10 векови ДАЛЕКО от 9 век /хахахахахахахахахахахахаха/ и КИРИЛ И МЕТОДИЙ. Йоан Камениат Е МАКЕДОНЕЦ толку колко що се македонци Кирил и Методий, а какво имало по времето на Филип - ама ИЧ нема врска ......... тоа е тоа. Ако случайно не можеш да сметаш да ти кажам дека 1 век = 100 години, а 10 века = 1000 години, сега разбра?
(банско27 Јули, 2006 - 15:34 | избриши | одговори)
#

да... а во мејџувреме, Македонците исчезнаа, нели?
или заминаа да ги е*** татарките...
ебате глуп монголоиден чуваш
(Lavot27 Јули, 2006 - 15:49 | избриши | одговори)
# А во мегювреме македонците ли го напишале тоа ""..С немалым трудом и тревогами мы достигли гавани. Там оказался и предводитель вражеского войска; сопровождавшие нас варвары доложили ему обо всем и объяснили, по каким причинам именно нас из всех захваченных в плен ГРЕКОВ они пощадили...." или го напишал дедо Коледа?
(банско27 Јули, 2006 - 16:09 | избриши | одговори)
# И тоя смешен и елементарен аргумент со "исчезнуваньето" си го запази за Донски и неговата аудитория от фироми, важи? Значи тракийци, мизийци гети, илири, хети, скити и т.н. големи народи изчезнали без проблем, а мижавите македонци останали в дълбока нелегалност 13 века и кусур чак до другарот Тито, заеби.....
(банско27 Јули, 2006 - 16:12 | избриши | одговори)
# Гнаси татарски,за колку червени ви се ебат сестрите и мајките?
(Migmar27 Јули, 2006 - 17:18 | избриши | одговори)
#

http://www.pollitecon.com/html/macedonian_spark/ms_images/Oct_1946_Vol_1_No_1_Page_2.jpg

http://www.pollitecon.com/html/macedonian_spark/ms_images/Oct_1946_Vol_1_No_1_Page_3.jpg

http://www.pollitecon.com/html/macedonian_spark/ms_images/Oct_1946_Vol_1_No_1_Page_4.jpg

Това е МАКЕДОНСКИ ВЕСТНИК на МАКЕДОНЦИТЕ В АВСТРАЛИЯ!!!
И е списван на чист БЪЛГАРСКИ ЕЗИК С ЛАТИНСКА АЗБУКА!!!!

Абе вие фуромите и на черното бяло ще кажете защото ДРУЖЕ ТИТО ТАКА ВИ Е УЧИЛ В КОМУНИДОСЛАВИЯ:))))
(naskonn28 Јули, 2006 - 08:55 | избриши | одговори)
#

http://www.pollitecon.com/html/macedonian_spark/ms_images/Oct_1946_Vol_1_No_1_Page_2.jpg

http://www.pollitecon.com/html/macedonian_spark/ms_images/Oct_1946_Vol_1_No_1_Page_3.jpg

http://www.pollitecon.com/html/macedonian_spark/ms_images/Oct_1946_Vol_1_No_1_Page_4.jpg

Това е МАКЕДОНСКИ ВЕСТНИК на МАКЕДОНЦИТЕ В АВСТРАЛИЯ!!!
И е списван на чист БЪЛГАРСКИ ЕЗИК С ЛАТИНСКА АЗБУКА!!!!

Абе вие фуромите и на черното бяло ще кажете защото ДРУЖЕ ТИТО ТАКА ВИ Е УЧИЛ В КОМУНИДОСЛАВИЯ:))))
(naskonn28 Јули, 2006 - 08:56 | избриши | одговори)
#

Коментар:
"Dragi chitateli poradi lipsa na pechat za nasha Kirilitca Redaktionia
kommittet na vestnik "MAKEDONSKA ISKRA" Prinyden e sthoto, vsitcki
materiali da gi pechati na latinitsa"
TOVA E ZA VSITSKI GLYPACI KATO SPARTAK, KOITO NE SNAIAT CHE NA
BALGARSKI MOGE DA SE PISHE I S LATINITSA:))))
OTVORETE SI OCHITE MAKEDONCI!!!
(naskonn28 Јули, 2006 - 09:07 | избриши | одговори)
#

Коментар:

"Dragi chitateli poradi lipsa na pechat za nasha Kirilitca Redaktionia
kommittet na vestnik "MAKEDONSKA ISKRA" Prinyden e sthoto, vsitcki
materiali da gi pechati na latinitsa"

TOVA E ZA VSITSKI GLYPACI KATO SPARTAK, KOITO NE ZNAIAT CHE NA
BALGARSKI MOZHE DA SE PISHE I S LATINITSA:))))
(naskonn28 Јули, 2006 - 09:15 | избриши | одговори)
#

гагузи татарски,
Или однесувајте се пристојно, или ќе ве бришам.
(Spartak28 Јули, 2006 - 09:29 | избриши | одговори)
# Лелеее, немой, молам ти се да не бришеш - еве признавам дека зборот "obed" е чист македонски антички збор, овой збор нема врска со бугарски и е най-най-най-прав антички македонски збор, кой що македонците во Австралия го зачувале от предедовци и прапрапрапрапрадедовци! Що още треба да признаме, само не бриши, молам те! хехехехехехехеее
(банско28 Јули, 2006 - 09:56 | избриши | одговори)
#

море сељаци едни гагауски, пола јазик ви е македонски, татари едни малоумни... коњољупци степски од касписко шо сте дошле...
ајт едно темане да напрајте прошка да побарате, оти библиска земја навредувате...
(Lavot28 Јули, 2006 - 10:34 | избриши | одговори)
#

Банско, аз наистина мисля че Спартак е или фуром-шиптар или фуром-србин и сега ще ти обясня защо:
Първо не разбира езика на който е написан вестника на македонската емиграция - аз познавам много албанци от Македония и с тъх винаги ми се налага да говоря на английски. Те не ме разбират като им говоря на български, защото все пак майчиния им език е албански. Най-малкото не правят разлика м/у српски, български и "македонския'дето са го учили в училище...

Ако не е шиптар, то тогава е србин. Те винаги се хвалят с югославия, защото за тях тя е "Велика Србия" но с друго име:) Забелязал ли си как защитава югопартизаните? Това е типично за србите, защото всички други народности от бивша югославия ги мразят!
И последно - никога не е казвал нищо лошо срещу гърците!
Само србите на балканите се разбират с гърците, защото все заедно са преебавали останалите народности като нас и македонците.
Особено македонците...

Спартак е фуром-шиптар или фуром-србин. Само това обяснява всичките му глупости!
(naskonn28 Јули, 2006 - 10:35 | избриши | одговори)
# Има логика в това, което казваш, Наско, днес Спартак отново доказа, че или не може да чете или не може да разбира прост елементарен текст. Показах му гагаузки сайт, а той дори не разбра, че е гагаузки и въобще не схвана кво пише в него.
(банско28 Јули, 2006 - 10:52 | избриши | одговори)
# Монголецо Лав, нашият език нема нищо общо с гръцкия и нема как да е пола македонски. А от степите са дошли не нашите дедовци - Славун, Драгомъж, Добромир и Славна, а твоите дедовци - Кубер, Мавър, Дристра и т.н. Разбра монгол? Или да ти цртам - аре чупка у Монголия - всички дето личат на Бранко Цървенкоски немат место у Европа, аннадънму монголлар?
(банско28 Јули, 2006 - 10:56 | избриши | одговори)
#

море толку ти делиле, копук еден номадски...
оди таму паси коњи, самар еден монголски...
ами вие си ги барате корењата во степите сељак!
и дај малку прочитај нешто да видиш колку има разлика од грци до македонци...
Разбра србин!
(Lavot28 Јули, 2006 - 11:19 | избриши | одговори)
# Монголецо, представи си /ако не ти е премногу тежко, хахахахаха/, не вие монголците и Донски, а НИЕ знаем точно къде са НАШИТЕ корени и къде си ги "бараме", ама ти продолжи си да го читаааааааш Донски - на нас тоа, ама ЕКСТРА ни одговара. Има едни институции /ти не ги знаеш/ се викат Окфорд или примерно РАН, каде що ясно се знае какви корени имате вие монголците и какво корени имаме ние славяните.
(банско28 Јули, 2006 - 11:29 | избриши | одговори)
#

од каде ние монголци, сељак еден татарски...
вашите историчари си ги бараат корените во чувашија, копук, не нашите...
ебате глуп татар , малоумен, чуваш од гагаузија....
(Lavot28 Јули, 2006 - 11:48 | избриши | одговори)
#

од вашата википедиа

Най-ранният европейски източник, споменаващ българите е т.нар "Анонимен римски хронограф" - списък изброявaщ племена и народи, написан на латински през 354 г. от неизвестен летописец. Той споменава сред потомството на Шем (семитите ?), някои си Ziezi ex quo Vulgares , "зиезите, от които произлизат българите" [1]. Българите, според него, населявали земите около Каспийско, Азовско и Черно море, стигайки на юг до предпланините на Кавказ.

Според наложилата се в началото на 20 век в българската историография хипотеза, българите са група хунски племена, появили се на река Урал през първата половина на 2 век. Въпросът с произхода на самите хуни не е напълно изяснен. Днес преобладава мнението, че те са свързани с народа хунну, създал през 2 век пр.н.е. своя държава северно от Китай. Хуните вероятно произлизат от северния клон на хунну, изтласкан около 93г. от народа сянби в днешен Северен Казахстан. През следващите два века те живеят в този район и вероятно са повлияни от местните угри. Според тази хипотеза те произлизат от същата група народи, от която няколко века по-късно се появяват и тюрките.

и кој е сега монголец, бе копук
(Lavot28 Јули, 2006 - 11:52 | избриши | одговори)
#

Лъвът, я прочети това:
"Македонският въпрос и Титовата клика"

http://www.pollitecon.com/html/macedonian_spark/ms_images/Feb_1950_Vol_4_No_2_Page_3.jpg
http://www.pollitecon.com/html/macedonian_spark/ms_images/Feb_1950_Vol_4_No_2_Page_4.jpg

Я виъ и това:
"Двата пътя за разрешаване на македонския въпрос"
http://www.pollitecon.com/html/macedonian_spark/ms_images/Mar_1950_Vol_4_No_3_Page_3.jpg
http://www.pollitecon.com/html/macedonian_spark/ms_images/Mar_1950_Vol_4_No_3_Page_4.jpg

Нещо май ви е пържил мозъчетата Тито а???
Smiling))
(naskonn28 Јули, 2006 - 12:27 | избриши | одговори)
#

Лаве,
Абе ова болгариве се ептен бучкуруш народ. Што сој ќе беа, мешавина од чуваши,Ал маринци,болгари-татари,монголи,турки, гагаузи, македонци и др. Ова испадна дека циганите се почиста раса од болгариве. Браво Азиз, ти си со чистокрвно потекло. ха ха ха
(Spartak28 Јули, 2006 - 13:44 | избриши | одговори)
#

http://www.pollitecon.com/html/macedonian_spark/ms_images/Apr_1953_Vol_7_No_4_Page_4.jpg

Спартак, ти понеже не разбираш български я чети тук на англииски:

"TITO ENEMY OF THE MACEDONIAN PEOPLE"

Нали Тито ти беше бащицата србино???
(naskonn28 Јули, 2006 - 13:46 | избриши | одговори)
# Spartak е агент провокатор
(МАКЕДОНЕЦ28 Јули, 2006 - 13:47 | избриши | одговори)
#

http://www.pollitecon.com/html/macedonian_spark/ms_images/Apr_1953_Vol_7_No_4_Page_4.jpg

Спартак, ти понеже не разбираш български я чети тук на английски:

"TITO ENEMY OF THE MACEDONIAN PEOPLE"
(naskonn28 Јули, 2006 - 13:56 | избриши | одговори)
#

Аз съм фиромче
Аз съм фиромче и силна
майка мене е родила;
Клеопатра, с пазва тъй обилна
от нея и от Буцефал добивам сила.
Аз съм фиромче. Обичам
наште учени скопени,
българин да се наричам –
първа мъка е за мене.
Аз съм фиромче свободно,
в край свободен аз живея,
всичко титовско неродно
любя, тача и милея.
Аз съм фиромче и расна
в дни велики, в славно време,
син съм на земя античка,
нося Ацевото семе.
ха-ха-ха-ха-ха-МАМКАВИ ПОГАНСКА
(МАКЕДОНЕЦ28 Јули, 2006 - 14:01 | избриши | одговори)
# Монголецо лъжлив, а защо не цитираш ЦЕЛАТА статия, за да не ЛЪСНЕ монголската ти мутра лъжлива така: Прабългари от Уикипедия, свободната енциклопедия Произход на прабългарите Основна статия: Произход на прабългарите Най-ранният европейски източник, споменаващ българите е т.нар "Анонимен римски хронограф" - списък изброявaщ племена и народи, написан на латински през 354 г. от неизвестен летописец. Той споменава сред потомството на Шем (семитите ?), някои си Ziezi ex quo Vulgares , "зиезите, от които произлизат българите" [1]. Българите, според него, населявали земите около Каспийско, Азовско и Черно море, стигайки на юг до предпланините на Кавказ. Славяните са значително по-многобройни от прабългарите, което довежда до постепенното претопяване последните в периода 7-10 век. Около 1000 г. от смесицата от прабългари, славяни, а според някои историци и романизирани и хеленизирани траки, формират новата националност на българите. Те се класифицират като южно-славянски народ, каквито са например сърбите, а не като урало-алтайски, каквито вероятно са били прабългарите. След покръстването титлата хан се заменя с княз. По-късно Симеон I, синът на княз Борис I, приема титлата Цар на българите и василевс (император) на българи и гърци. Титлата василевс е призната от папата, но не и от византийския василевс. Неговата държава е наречена от някои историци Западна българска империя, за да се разграничи от другата прабългарска държава съществувала по това време - Волжска България. Времето на Симеон I е наречено златен век на българската книжнина. Сам получил образованието си в Константинопол изгражда множество книжовни центрове из цяла България. Симеон I се превръща в сериозна заплаха за Византийската империя като след множество военни успехи си поставя за цел превземането на Константинопол. Приема се, че по времето на Борис и Симеон се претопяват и последните остатъци от прабългарите като се образува един нов народ с българско национално самосъзнание, говорещ общ славянски език. Кубер от Уикипедия, свободната енциклопедия Направо към: навигация, търсене Хан Кубер е български владетел, брат на хан Аспарух и чичо на Тервел. След разпадането на държавността на Велика България на Кубрат, която се е намирала там където е сега Украйна, Кубер или Кувер с част от прабългарите се заселва в Панония около Срем като става васал на Аварския хаганат. След това, може би координирано с Аспарух, се насочва към завземането (поемането) на земи по на юг - във Византия. Преди това прави бунт в Аварския хаганат. В похода си във Византия през 680 г. достига до Солун. Сключва мирно споразумение с Византия и се заселва там, където е Керамисийското поле (Битолско поле). Споменат е в надписите около Мадарския конник. В началото на IX век земите му са включени в състава на България. Разбра ли сега кви са ви корените, монголецо, аре пак на читанье: Славяните са значително по-многобройни от прабългарите, което довежда до постепенното претопяване последните в периода 7-10 век. Около 1000 г. от смесицата от прабългари, славяни, а според някои историци и романизирани и хеленизирани траки, формират новата националност на българите. Те се класифицират като южно-славянски народ, каквито са например сърбите, а не като урало-алтайски, каквито вероятно са били прабългарите. След покръстването титлата хан се заменя с княз. По-късно Симеон I, синът на княз Борис I, приема титлата Цар на българите и василевс (император) на българи и гърци. Титлата василевс е призната от папата, но не и от византийския василевс. Неговата държава е наречена от някои историци Западна българска империя, за да се разграничи от другата прабългарска държава съществувала по това време - Волжска България. Времето на Симеон I е наречено златен век на българската книжнина. Сам получил образованието си в Константинопол изгражда множество книжовни центрове из цяла България. Симеон I се превръща в сериозна заплаха за Византийската империя като след множество военни успехи си поставя за цел превземането на Константинопол. Приема се, че по времето на Борис и Симеон се претопяват и последните остатъци от прабългарите като се образува един нов народ с българско национално самосъзнание, говорещ общ славянски език. Кубер от Уикипедия, свободната енциклопедия Направо към: навигация, търсене Хан Кубер е български владетел, брат на хан Аспарух и чичо на Тервел. След разпадането на държавността на Велика България на Кубрат, която се е намирала там където е сега Украйна, Кубер или Кувер с част от прабългарите се заселва в Панония около Срем като става васал на Аварския хаганат. След това, може би координирано с Аспарух, се насочва към завземането (поемането) на земи по на юг - във Византия. Преди това прави бунт в Аварския хаганат. В похода си във Византия през 680 г. достига до Солун. Сключва мирно споразумение с Византия и се заселва там, където е Керамисийското поле (Битолско поле). Споменат е в надписите около Мадарския конник. В началото на IX век земите му са включени в състава на България.
(банско28 Јули, 2006 - 14:05 | избриши | одговори)
#

Да, и што?
Па ние одсекогаш сме сакале самостојна Македонска држава. Ако нешто не е како што треба, ние тоа ќе го кажеме. Дали Вие сте смееле Вакво нешто за Тодор да напишете иако 50 години во гето ве држеше.
(Spartak28 Јули, 2006 - 14:05 | избриши | одговори)
#

Как е създаден от Тито "македонскиот" език:

http://www.pollitecon.com/html/macedonian_spark/ms_images/Apr_1953_Vol_7_No_4_Page_4.jpg

"TITO ENEMY OF THE MACEDONIAN PEOPLE"
(naskonn28 Јули, 2006 - 14:08 | избриши | одговори)
# Може, ама нема врска со фиромската мешавина - азърбайджанци, монголи, узбеки, уйгури, евенки, казахи, сигани, егюпци, арапи, киргизи и таджики - сета таа мешавина се вика фиромска салата или по-кратко ФИРОМИ. се разбира монголите имаат предност що се гледа и по корените що ги влечат от Кубер и мавър па се до изгледот на мутрата на фиромскио председател.
(банско28 Јули, 2006 - 14:10 | избриши | одговори)
#

Ти и английски не разбираш!!!
ако пък разбираш, значи си улав Smiling

Абе тук пише как тито от МАКЕДОНЦИ ви е направил ФУРОМИ бе кретен!
В титова Югославия!!!!

Нали това ти повтарям през цялото време бе кретен - българите и македонците са братя!
А с фуромите като теб нямаме нищо общо!!!
(naskonn28 Јули, 2006 - 14:12 | избриши | одговори)
#

кои се бугарите? (во фаци)..
http://macedoniancivilization.blog.com.mk/node/36808
МОНГОЛО-ТАТАРИ
(anaveno28 Јули, 2006 - 14:13 | избриши | одговори)
# Глеј си ја чувашијата турско-монголска мешавино. 1989г. Тодор ви ги избрка братовчедите во Турција, ама гледам скоро сите се вратија. Браво, си ги вративте браќата турки дома. Полека ќе станете демократска земја. Уште малку ви фали. Сега кога ќе ги признаете во уставот Македонците, ќе ве биде права држава.
(Spartak28 Јули, 2006 - 14:15 | избриши | измени | одговори)
#

Банско как се пише на български?
Република Фиром или Република Фуром???

А на жителите фуроми или фуромци трябва да казваме?

На мен фуроми по ми харесва...
(naskonn28 Јули, 2006 - 14:15 | избриши | одговори)
# Имроко, многу убави слики си ставил. Штета шо го скинаа ХТМЛ. Е таков им е суратот.
(Spartak28 Јули, 2006 - 14:19 | избриши | измени | одговори)
# Наско, правилното им име е ФИРОМ/фироми/.
(банско28 Јули, 2006 - 14:40 | избриши | одговори)
#

Супер
занапред като срещна някой от Фиром така ще го наричам - фиром:))
Но само ако не знаят миналото и езика си като Спартак и Импоко...

Ако са истински МАКЕДОНЦИ и знаят българския си произход ще се отнасям с пълно увачение и респект!!!

Чао и весело изкарване на летните почивки:)
Това е поздрав само за българите и македонците в блога!

Фиромите да си ги **** майките и да се хващат за палците, че грците и шиптарите са им отзад:))))
(naskonn28 Јули, 2006 - 15:13 | избриши | одговори)
#

каубојци и индијанци..во САД
бели..ние..монголи..вие..на балканите
па пиздете колку сакате..
не ви помага ни фиромци..ни срби..ни ништо
научете си родовите..кој од која орда сте..
па после за други..
почнете со Дурловци..Асановци
(anaveno28 Јули, 2006 - 15:32 | избриши | одговори)
#

море татари едни малоумни, си го видовте родот монголски, само не, ние не сакаме да сме дел од орда невоспитана, нецивилизирана, што најдобрата работа што ја знаеле било јавањето коњи....
е бугари, татаро-монголци... и сами си ги знаете корените, само немојте да се срамите, бидете доблесни и речете- ДА НИЕ СМЕ ТАТАРИ; ЧУВАШИ: ГАГАУЗИ ; МОНГОЛЦИ и сето тоа помешано во едно...
НАЈМНОГУ СМЕ ПОЧИТУВАЛЕ КОЊИ И ДО 9 ВЕК НАШ ГРБ БИЛА КОЊСКА ОПАШКА....
НАШИТЕ ПРЕДЦИ ИМАЛЕ КОСИ ОЧИ....
Во Македонија сме се задржале 15 години, и Македонците не избркаа...
Не сакаа тие Татарски чуваши....
Пробавме да им речеме дека се Бугари, за малку ќе поверуваа... ама ко ја видоа нашата чувашка нарав, рекоа.... МРШ ЧУВАШИ, ТАТАРИ ГАГАУСКИ, МРШ ОД КАЈ ШТО СТЕ ДОШЛЕ, ГАЗИТЕ ПО БИБЛИСКА ЗЕМЈА, НЕ ЈА ГНАСЕТЕ... ГРЕВ ЧИНИТЕ!
(Lavot28 Јули, 2006 - 17:55 | избриши | одговори)
#

Банско знаеш ли защо Спартак утихна така?
Мисля че това което прочете в Македонска Искра уби детската му вяра в друже Тито:)))

Той милия явно не е знаел че друже Тито е ПУСНАЛ ГРЪЦКИТЕ РОЯЛИСТКИ СИЛИ ПОДКРЕПЯНИ ОТ АНГЛИЧАНИТЕ И АМЕРИКАНЦИТЕ ДА НИНАТ ПРЕЗ СФР МАКЕДОНИЯ И ДА УДАРЯТ В ГРЪБ ДАГ (Демократичната армия на Гърция, бивша ЕЛАС), в която е имало МАКЕДОНЦИ ОТ ЕГЕЙСКА МАКЕДОНИЯ!

Не само, че ги е пуснал но е прекратил и доставката на оръжие, защото е сключил съюз с англичаните и американците!!!

Спартак, в последните битки с гръцките и македонските партизани на Вици и Грамос роялистките сили са използвали даже НАПАЛМ!!!

И досега има в Грамос места, където НЕ РАСТАТ ТРЕВА И ДЪРВЕТА!

Там роялистите са изгаряли ЖИВИ партизаните, а ТВОЯТ ТИТО ИМ Е ПОМАГАЛ!

Това Спартак май не сте го учили в югославските учебници???
(naskonn28 Јули, 2006 - 18:41 | избриши | одговори)
#

Много има да учите още за югоисторията си фироми:)))
На Тито му е било през оная му комунистическа работа за МАКЕДОНЦИТЕ!
Яко ви е излупал в мозъците за да го обичате още:)))
(naskonn28 Јули, 2006 - 18:44 | избриши | одговори)
# Спартак не е утихнал. Спартак има попаметна работа да работи а не само монголите да ги учи историја. А вие агенти до колку ви е работно време? Ви немате гајле, во 3 смени одите на работа и користите исти никови.
(Spartak28 Јули, 2006 - 19:30 | избриши | одговори)
#

Всички си имаме работа...
само че част от моята беше сварзана с македонци и сега ще знам вече как да ги различавам от фироми като теб:)))

Ако мисли че българите са татари, гърците араби и луната е изконна македонска земля, значи е фиром и трябва да се мачка а не да му се помага:)))

Ти ми отвори очите - жив да си:)
(naskonn28 Јули, 2006 - 20:23 | избриши | одговори)
#

Насте бре, да те прашам да не е во Бугарија сега нова мода да бидеш Македонец ?
Ах, јасно ми е, на бугарите Македонија им е единствениот пајп за надворешна трговија...
Сосема трета работа е што ти не си бугарин туку македонец кој откако си ги избркал своите роднини од Пиринска Македонија, сега не сакаш да се вратат и да ти ја земат земјата, така ли ?

Ај поздрав, оди е*ни нешто за промена, тркни малку на одмор и среди си го паметот...
(e-man28 Јули, 2006 - 20:44 | избриши | одговори)
# Не бре каракудо фиромско,най-новата мода е истинските македонци да си врьщат бьлгарското гражданство,като декларират бьлгарски корени,а нещастните еничари като вас,винаги ще бьдат мразени и ненавиждани в Бьлгария и Македония.
(Филибето29 Јули, 2006 - 13:33 | избриши | одговори)
# ЗНАЧИ И ТУКА ИМА СЕЛЕНДУРЧЕТА ОТ МАКЕДОНСКО? БРАВО, БРАВО! ТА СЕЛЕНДУРЧЕТАТА ОТ ФИРОМ СЕ ПРАВАТ НА ОТВОРЕНИ, А НЕ СЕ ЗАМИСЛЯТ, ЧЕ ПРОДАДОХА ЧАСТ ОТ ТАЗИ "БИБЛИСКА ЗЕМЛЯ" НА АЛБАНЦИТЕ! ПОЛОВИНАТА! КАКТО ПИСАХ ПРЕДИ МАЛКО НА ЕДНО ДРУГО СЕЛЯЧЕ - ЩЕ ВИ ЧАКАМЕ ДА ДОЙДЕТЕ В ПАСПОРТНА СЛУЖБА, ЗА ДА СИ "ПОДЕСУВАТЕ ИЗВОД ОТ МАТИЧНАТА КНИГА И ВО КОЙ ИЗВОД КЕ ПИСУВАТЕ ДЕКА ДЕДО И БАБА ДУМАЛИ НА БУГАРСКИ". вЯРВАЙТЕ МИ ЩЕ ДОЙДЕТЕ! ДОРИ И ДА НЕ ИСКАТЕ!
(m. Def.29 Јули, 2006 - 13:41 | избриши | одговори)
# МОДАТА Е ПО "ПОЛИТИЧАРИТЕ" НАЛИ ТАКА? ЗНАЧИ Е МОДЕРНО МАКДОНЕЦ ДА СИ ВЪЗСТАНОВИ ИСТИНСКОТО ГРАЖДАНСТВО! ПАК КАЗВАМ, ДОРИ И ДА НЕ ИСКАТЕ ШИПТЪРИТЕ ЩЕ ВИ СКЪСАТ "ВИСТИНСКИТЕ ДУПЕНЦА" ОТ СЕКС!
(M. Def.29 Јули, 2006 - 13:43 | избриши | одговори)
#

АХ ДА ВИ ЈА ПОМОЧАМ ТАА ВАША СМРДЛИВА ПАСАПОРТНА СЛУЖБА
Р`ВИ СЕА (ВАКА СЕ ОДНЕСУВАА БУГАРИТЕ ПОРАНО НА ГРАНИЦА АКО СИ ВО КОЛА СО ДЕТЕ И АКО ДЕТЕТО ТИ Е БОЛНО А ТИ БРЗАШ ДА СЕ ВРАТИШ ОД ОДМОР И ДА ГО ОДНЕСЕШ НА ЛЕКАР) ОТИ НИШТО ДРУГО НЕ ТИ НИ ОСТАНУВА

Некој очигледно ви го има испрано мозокот. Јас не навлегувам во историјата, туку ги следам вашите постапки и навистина не знам која ви е целтаќ

1. Македонија постои многу одамна пред Бугарија а денес тоа го потврдува речиси целиот свет.
2. Знаеш и самиот дека Пиринскиот дел бил во состав на Македонија, а исто така и егејскиот.
3. Знаеш за граѓанската војна дека грците ги истераа македонците од своите домови а Бугарија беше фашистичка и окупаторска.
4. Македонија има многу добри политички односи со соседна Бугарија, а токму вие со вашиот однос овде на блоговите само ги нарушувате дипломатските односи а со тоа ке ги изгубите повекето македонци-туристи или трговци кои од немај каде одат на црно море и ви прават колку толку добар-промет.
5. Пасоши давате за да го бугаризирате македонското (и ова прашање ке дојде на ред на некои од следните состаноци во ЕУ) население, т.е. користите многу глупа ситуација затоа што ние овде заради албанците не можеме или тешко добиваме шенген или други тип на визи. Толку 23.000 барања од кои само 6000 добри бугари земаа пасоши...
6. Те прашувам што ке ни се нас тие 150 тенка кога ја имаме Америка позади себе која не заборавај неодамна отвори 3 бази во Бугарија ?
И за крај, не сакам а и немам толку време да се упуштам во муабети, гледаш и самиот дека никој од нас Македонците не доаѓа на бугарските блогови, што барате вие тука ? Да им кажувате на младите деца дека Македонија е бугарија ? Водите иста политика како и Грција ? Што ви е целта ? Нели гледаш и самиот дека светот и стави точка на таа тема ?
1. Македонија нема да се дели !!!
2. Умре добриот бугарин Љубчо со неговата идеја за поделба на Македонија.
3. Македонија ке стане кандидат во ЕУ пред Бугарија
4. Македонија има многу поголема меѓународна поддршка и од Бугарија и од Грција.
5. Бугарија треба да биде паметна и да го признае македонското население таму во Петрич, Ќустендил... т.е. да ги признае основните меѓународни принципи за човековите права а не да врши разни притисоци и да води ладна-модерна-интернет-војна против Македонија.
Си бил ли во Америка ? Си видел ли таму како се живее и како се почитуваат човековите права ?
Гледаш ли дека самите кралстава ВЕКЕ ПРИЗНАВААТ ДЕКА ПОТЕКЛОТО ИМ Е ОД МАКЕДОНИЈА А НЕ ОД БУГАРИЈА ИЛИ ГРЦИЈА ? Запознат ли си дека денес ако си македонец можеш да добиеш 10 годишна виза со 99,9% шанси да останеш во Америка ? Знаеш ли дека Америка, Англија и останатите кралства се спремни да го уништат и светот ако треба доколку некој е против Македонија ?
Гледам дека многу работи се уште не Ви се јасни, затоа ако и мислите добро на Бугарија, тргнете се од Македонските блогови и не ги создавајте повеке проблемите.

Поздрав
(e-man29 Јули, 2006 - 13:44 | избриши | одговори)
# СЕЛЯК: 1. ПАСПОРТИ СЕ ИЗДАВАТ САМО ПО ЖЕЛАНИЕ! 2. ИЗИСКВАНЕТО Е ДА ДОКАЖЕШ, ЧЕ ПОНЕ ЕДИН ОТ ПРЕДЦИТЕ ТИ Е ИМАЛ БЪЛГРАСКО САМОСЪЗНАНИЕ! ВИЕ ДОКАРВАТЕ ПО ДВАМА ДЯДОВЦИ И БАБИ. НАЛИ НЕ ВЯРВАШ, ЧЕ КОГАТО БАБА ТИ И ДЯДО ТИ СА НЕГРИ ТИ СИ МАКЕДОНЕЦ? 3. ТОВА ЗА ШЕНГЕН НЕ МИНАВА. ЗАЩО СЕЛЯК КАТО СТЕ ПО-НАПРЕД ОД БЪЛГАРИЯ, НЕ СТЕ В ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ? 4. ВИНАГИ ВНИМАВАЙ КОГАТО ИМА НЯКОЙ ЗАД ГЪРБА ТИ! ПА БИЛО ТОВА И АМЕРИКА. аМА ВИЕ СТЕ СВИКНАЛИ ДА СИ ДАВАТЕ ЗАДНИЦИТЕ ПОД НАЕМ - НА СЪРБИ, НА АЛБАНЦИ, НА АМЕРИКАНЦИ! ОТ ЛУНАТА (ЗЕМЯ МАКЕДОНСКА Е И ТЯ) ДА ДОЙДЕ НЕКОЙ ВЕДНАГА СЕ ДУПИТЕ! 5. ТИ ДА НЕ СИ ЛЯВАТА РЪКА НА БУШ ТА ЗНАЕШ КАКВО МИСЛИ ТОЙ ИЛИ ПЪК КОЙТО И ДА БИЛО ДРУГ! 6. ИНТЕРНЕТ Е СВОБОДЕН, НЕ Е ВЯРНО, ЧЕ НЯМА "МАКЕДОНЦИ" ПО БЪЛГ. БЛОГОВЕ! 7. НАУЧЕТЕ СИ ДЕЦАТА, ЧЕ СА БЪЛГАРИ САМИТЕ ВИЕ, ЗАЩО НИЕ ДА ГИ УЧИМЕ! ПО-ЛЕСНО ЩЕ ИМ БЪДЕ КАТО ДОЙДАТ ДА "СТУДИРАТ" В БЪЛГАРИЯ.
(M. Def.29 Јули, 2006 - 13:53 | избриши | одговори)
# PA TI SI BIO ISTI ZMAJ BE, SRPSKI JUNAK! БРАВО НА ТЕБЕ! ЯСНА Е РАБОТАТА КОЙ СИ И ЗАЩО СИ ТАКЪВ "ВИСТИНСКИ"! АЙДЕ ПО-ЗДРАВ ЗА ТЕБЕ!
(M. Def.29 Јули, 2006 - 13:56 | избриши | одговори)
#

копито
погледни си го алот со која нервоза и омраза ја пишуваш пораката

јас никогаш веке нема да и го начукам на некоја бугарка за да не раѓа вакви кретени како тебе

поздрав и не заборавај да ја прашаш мајка ти кој ти е таткото
(e-man29 Јули, 2006 - 13:57 | избриши | одговори)
# Татко му е некој Македонец,кој што и платил на мајка му 2-3 червени,па ја напумпал.А тој што го вика тато,е некоја гнасотија татарска.
(Migmar29 Јули, 2006 - 14:33 | избриши | одговори)
# Како пицајзли се досадни. Таман ќе осознаеме еден од нив, еве ти го друг. Или пак од иста канцеларија пишуваат само никот го менуваат. Демек сите исто мислат. Ама ќе мора малцинствата да ги признаат а со тоа целата историја ќе им испадне една голема лажга. Ќе биде смејурија.
(Spartak30 Јули, 2006 - 14:40 | избриши | одговори)
#

Стварно се досадни. Човек обично се разбира од збор. Ќе му кажеш дека не е пожелен и нема да замара. Ама ова говедо е, а не чоек.

Слушаш бе татар глуп. МРШ!
(МобиМак30 Јули, 2006 - 15:05 | избриши | одговори)
# Спартак! Си ги собрал речиси сите татарчиња забегани у умот. Ептен си ги успаничил. Ете предлог за уредниците на блогерајот: да ги објават сите татарско-болгарско-мутантни блог адреси. А?
(urbanokavadarci30 Јули, 2006 - 18:24 | избриши | одговори)
# А еве и малку лектира за прочистување на загноените татарски мозочиња: http://adventures.yahoo.com/macedonia
(urbanokavadarci30 Јули, 2006 - 18:34 | избриши | одговори)
# Монголец, ти имаш шанс да го начукаш единствено на некоя мустаката монголка не по-висока от 1,50 см, т.е. права ФИРОМКА. Аннадънму монголлар?
(Банско30 Јули, 2006 - 19:48 | избриши | одговори)
#

Добро банско, зошто не ја прифаќате реалноста? Да резимираме во кратки црти:
Факт е дека Македонци (Александар Македонски)живееле во овој реон уште од праисторијата. Факт е дека дошле словени овде и сакале, несакале со време се помешале со Македонците. Факт е дека во балканските војни се војувало за да се истераат турците и да се присвои-подели територијата на сојузниците (Пиринска, Егејска и Вардарска Македонија). И што е уште нејасно? Сето тоа е јасно како што е јасно и бугарското потекло (монголи, чуваши, татари , Анти, власи и др.). И сето тоа Живков го претопи на крај во бугари. Сето тоа е јасно, и дај не го тупете со ако си македонец ќе говориш грчки или Македонски и со монголите. Знаеме Дека Хан Аспарух ја формирал првата болгарска држава и монголите се ваши. И аман кажи нешто паметно.
(Spartak31 Јули, 2006 - 09:47 | избриши | одговори)
# Фироме Спартак, не се мъчи да пишеш, а първо се научи да четеш. Хората в нормалните държави /за разлика от тебе/ могат да четат. Пробвай и ти. Научи се да четеш и да разбираш писани думи и текстове. Тогава ела да си говорим. А иначе кое е ясно е повече от ясно - нито словените се мешали с македонци /хахахахахаха, кутрите македонци зер 1000 години чекале баш па словените за да се "мешат"/, нито вие монголците имате връзка с едните или другите.
(банско31 Јули, 2006 - 11:12 | избриши | одговори)
#

Ти си забеган како и твојот херој Димитров.

- БУГАРСКИ ХЕРОЈ

Божидар Димитров е бугарски политичар, доктор на историски науки. Роден е нa 3 декември 1945 година во Созопол, во семејство на бегалци од Источна Тракија. Околу неговотото етничко потекло постојат разни шпекулации: самиот тој се декларира за „потомок на Прабугарите“, но бројни се гласовите кои тврдат дека е Ром.
Својата кариера на научен и општествен работник ја има градено како член на бугарската комунистичка партија, а потоа и во нејзиниот наследник, Бугарската социјалистичка партија. Бил член на Централниот комитет на БСП.
Има врски со бившата „Државна сигурност“ (ДС) и разузнавачките служби од време на комунизмот во Бугарија, а и со лидерот на националистичката ВМРО-БНД ,Красимир Каракачанов - агент Иван.

*** Услов за да бидеш бугарски херој: Да си Циган, Комунист, Шпиун и како историски циркузант да се појавуваш на ТВ и да ја засмејуваш публиката.
(Spartak31 Јули, 2006 - 12:10 | избриши | одговори)
# Фироме Спартак, твоите глупотерии ни най-малко не ни интересуват. Още си много далеко от първоначалното натрупване на елементарно познаване за основни мисловни категории и мисловни процеси. На следващ етап ще се наложи за започнеш да изучаваш четене и най-важното РАЗБИРАНЕ на писмени текстове. За твое сведение Божидар Димитров не е нито политик, нито доктор на науки, нито нещо друго от това, което си изсрал по-горе. Единственото верно в целия текст е датата на раждане и местото на раждане - дори и това е постижение за обикновен фиромски "мозък" - да напише дата на раждане без да допусне грешка.
(банско31 Јули, 2006 - 13:03 | избриши | одговори)
# Димитров е циган и е комуњар.
(Spartak31 Јули, 2006 - 13:13 | избриши | одговори)
#

Димо Хаџи Димов во брошурката Назад кoн автономијата Декларација за решението на македонското прашање, застапувајки се за уредување на Македонија по образец на Швајцарија, на стр. 21-26 пишува:
"Вистина е, дека меѓу подјармените националности во Македонија најголема ролја и најрешавачко влијание извршуваа, секоја во својата сфера и со својот метод, бугарската и грчката... специјално за борбата против турскиот режим и неговото господарство воопшто треба да се каже дека бугарскиот елемент се покажа многу пореволуционерен... И ние гледаме дека, меѓу бугарското население во Македонија, исто и меѓу неговата интелегенција се зароди една нова идеја, имено идејата да се запази Македонија во нејзините географски граници... Идејата за автономијата на Македонија... е идеја бугарска... Бугарите во Македонија, најобесправени и најугнетувани од сите националности во Македонија... македонското бугарско население имаше неодложна потреба да се ослободи од турската тиранија... Македонија ќе има значение само како цела и неделива... Таа идеја меѓутоа си остана само бугарска. Автономната идеја кај Бугарите доби широк полет заедно со создавањето на Внатрешената македонска револуционерна организација, која бугарска по состав, се појави како организација доволно решителна..."
(Петьр31 Јули, 2006 - 13:40 | избриши | одговори)
#

Спартак бащицата ти Тито не беше ли и той КОМУНАР?
А титовите партизани дето са ги "избршали бугарските фашисти" от Македония какви са:)))?
А вашите "историчари" не беа ли комуничари у югославско:)???

Пържен мозък си ти батка:)
(naskonn31 Јули, 2006 - 13:44 | избриши | одговори)
# па и ти си комунист, фироме и плус тоа си монголец. И не значи дека си нещо посебен....
(банско31 Јули, 2006 - 14:02 | избриши | одговори)
#

прашај го другар ти Димитров кој е монголец...
ебави чувашите....смрдите до овде,,,,
(Lavot31 Јули, 2006 - 14:30 | избриши | одговори)
#

С поздрави за ЛЪВЪТ:))))

http://www.pollitecon.com/html/macedonian_spark/ms_images/Sep_1952_Vol_6_No_5_Page_1.jpg

"...Nie bratski izraziavame nashite chyvstva i hranime velika vera kam Narodnata Repyblika Bulgaria...."

Rezolutsia na Makedono-Avstraliiskiat Naroden Saiyz
(naskonn31 Јули, 2006 - 15:43 | избриши | одговори)
#

Ау ау ау ау, откога тоа Бугарите не се фашисти ?
Ова нешто сами се подјебавате или сега ке испаднете и партизани !?

Мирко, пази метак...
-Фијууууууууууууууу
Хвала славко спасао си ми живот

Иди бегај бе татар еден

Вас треба со закон да ви се забрани да слушате српски песни ... од татари сакате да бидете бугари, а од бугари желбата ви е да еволуирате во срби... САМО ВЕ МОЛАМ НЕ СЕ ПРЕТСТАВУВАЈТЕ КАКО МАКЕДОНЦИ !!!
(e-man31 Јули, 2006 - 18:20 | избриши | одговори)
#

За Е-МАН:

http://www.pollitecon.com/html/macedonian_spark/ms_images/Aug_1953_Vol_7_No_8_Page_2.jpg

Ilinden vo Sidney
MAKEDONSKA ISKRA Aug_1953

"...
Sled tova beha ispeni nekolko Makedonski pesni ot nashite novi doshli Makedontsi i Bulgari, i posle prodalgihme s orata chak do kasno vecherta.
..."

Koito moge da chete da chete!!!
Koito ne moge nito da chete, nito da misli - da pishe glyposti po blogove...
(naskonn31 Јули, 2006 - 18:24 | избриши | одговори)
# Го прашав - Димитров вели дека монголци сте вие монголците!
(Банско31 Јули, 2006 - 18:28 | избриши | одговори)
# Македонци, т.е. грци може и да сакаме, ама фироми т.е. монголци да бъдеме - е нема начин!
(Банско31 Јули, 2006 - 18:30 | избриши | одговори)
# Татари,заборавив да ве опцујам денеска. Епа да ве ебам во тоа главите гнасни,кучешки.
(Migmar31 Јули, 2006 - 18:31 | избриши | одговори)
#

АС ПРИЗНАВАМ И СЕ НАВЕЖДАВАМ, НИЕ БУГАРИТЕ СМЕ МОНГОЛЦИ
ДА ЖИВЕЕ МАКЕДОНИЈА

ЦРКНЕТЕ ТАТАРИСТАНИ
(БАНСКО31 Јули, 2006 - 18:32 | избриши | одговори)
# Да ти цркне најмилото,куче бугарско
(Migmar31 Јули, 2006 - 18:35 | избриши | одговори)
#

АС САМ ТАТАР НЕ САМ ВРАТАР
Б`ЛГАРИЈА ЗЕМЉА МОЈА ПОЗДРАВЉАВАМ ТЕ

ВИСЧКИ Б`ЛГАРИ СМЕ ТАТАРИСТАНЦИ ИЛИ МОНГОЛЕТИ СО ГЛАВИТЕ КЛЕТИ
(БАНСКО31 Јули, 2006 - 18:55 | избриши | одговори)
#

Абе ФИРОМИ:)))
Нещо ви изгърмяха фиромските чипове като прочетохте какво казват за БЪЛГАРИЯ ИСТИНСКИТЕ МАКЕДОНЦИ:)

МАЖ СУМ БИЛ, ФИРОМ НЕ СУМ БИЛ!!!

Четете Македонска Искра и дано от фироми пак станете МАКЕДОНЦИ И ХОРА!!!

http://www.pollitecon.com/html/macedonian%5Fspark/
(naskonn31 Јули, 2006 - 18:57 | избриши | одговори)
#

АС САМ Б`ЛГАР ДРМ-ДАМ МОЈА ЗЕМЈА ТАТАРИСТАН
(БАНСКО31 Јули, 2006 - 18:58 | избриши | одговори)
#

Четете фироми, четете ....

http://www.pollitecon.com/html/macedonian_spark/ms_images/Aug_1953_Vol_7_No_8_Page_2.jpg
Ilinden vo Sidney
MAKEDONSKA ISKRA Aug_1953
"...
Sled tova beha ispeni nekolko Makedonski pesni ot nashite novi doshli
Makedontsi i Bulgari, i posle prodalgihme s orata chak do kasno
vecherta.
..."
Koito moge da chete da chete!!!
Koito ne moge nito da chete, nito da misli - da pishe glyposti po
blogove...
(naskonn31 Јули, 2006 - 18:59 | избриши | одговори)
#

АС САМ КУЛТУРИСТИЧЕН И УЧЕН ЧОВЕК
УЧЕХ ЗА ВРАТАР ЗАТОШТО ПО КРВ САМ ТАТАР
(БАНСКО31 Јули, 2006 - 19:01 | избриши | одговори)
#

Четете това:
http://www.pollitecon.com/html/macedonian_spark/ms_images/Sep_1952_Vol_6_No_5_Page_1.jpg

"...Nie bratski izraziavame nashite chyvstva i hranime velika vera kam Narodnata Repyblika Bulgaria...."

Rezolutcia na Makedono-Avstraliiskiat Naroden Saiyz

Значи ИСТИНСКИТЕ МАКЕДОНЦИ обичат БЪЛГАРИЯ И БЪЛГАРИТЕ, a мразят Тито и Титова Югославия.
ФИРОМИТЕ мразят България и българите, а обичат Тито и Титова Югославия!!!

Толкова било лесно да различиш МАКЕДОНЦИТЕ ОТ ФИРОМИТЕ:))))
(naskonn31 Јули, 2006 - 20:44 | избриши | одговори)
#

Да не се повторувам. Добро е што свативте дека сте татари и монголи. Уште турки,чуваши, и останатите примеси да ги признаете.
Ќе ве биде. Полека, полека.
Тито бил комунист ама сега е мртов. Димитров бил комунист и уште е. Како велат: еднаш комуњар, стално комуњар. А и Тодор Живков ви е комуњар. И цела армија во 1944г. била составена од комуњари. Додише помалку ги имало од фашистите пред тоа,ама...
(Spartak1 Август, 2006 - 09:34 | избриши | одговори)
# АБЕ, ДА НЕ БИ И СПАРТАК ДА Е МАКЕДОНЕЦ? И КАКВИ ВСЪЩНОСТ СТЕ ВИЕ? ДО СКОРО ВИКАХТЕ: "НИЕ СМЕ ТИТОВИ И ТИТО Е НАШ!". СЕГА СИГУРНО ЩЕ ЗАПОЧНЕТЕ: "НИЕ СМЕ ДЖАФЕОРВИ И ДЖАФЕРИ Е НАШ!". КАК ДА ГО РАЗБИРАМ ТОВА? ПО ТАЗИ ЛОГИКА ИЛИ ТИТО Е МАКЕДОНЕЦ ИЛИ ВИЕ НЕ СТЕ МАКЕДОНЦИ.
(M. Def.2 Август, 2006 - 00:07 | избриши | одговори)
# ГОЛЯМА ЧАСТ ОТ ПОЛИТИЦИТЕ СА БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИ - ДИМОВСКА, ГЕОРГИЕВСКИ, БУЧКОВСКИ. сЕГА ЧАКАМЕ И ДРУГИ ДА СИ ПРИЗНАЯТ. ЗНАЧИ ПОЛИТИЦИТЕ БЪЛГАРИ, НАРОДЪТ - МАКЕДОНСКИ. ТАМ ДА НЯМА ОКУПАЦИЯ БЕ БРАТЯ? ВИЕ ДА НЕ СТЕ ВАСАЛИ КАТО В СРЕДНИТЕ ВЕКОВЕ!
(M. Def.2 Август, 2006 - 00:11 | избриши | одговори)
#

Нија б`лгарите до скоро велевме НИЈА СМЕ СТАЉИНОВИ СТАЉИН Е НАШ
НИЈА СМЕ ЖИВКОВИ ТОДОР ЖИВКОВ Е НАШ
И ШТО Е НАИИНТЕРЕСНО ВИКАВМЕ
НИЕ СМЕ Б`ЛГААРИ АМА ВОВ ИСТО ВРЕМЕ СМЕ И ТАТАРИ
ТАТАРИЈА ТАТАРИЈА ЗЕМЈО МИЛА ТАТАРИЈА ТАТАРИЈА ТИ СИ Б`ЛГАРИЈА
(БАНСКО2 Август, 2006 - 06:15 | избриши | одговори)
# E, ТОВА Е ОТНОВО СЪЩАТА ИЗМИСЛИЦА КАКТО И ВСИЧКИ ПРЕДИШНИ! АЗ ПИША ЦИТИРАМ ФАКТИ, А ТИ ПРАВИШ МОХАБЕТИ! ТОВА БЕШЕ МАКЕДОНСКИ ЛОЗУНГ ДО СКОРО. ТОВА КОЕТО ТИ КАЗВАШ В БЪЛГАРИЯ НЕ ГО Е ИМАЛО! ВСЕ ПАК ПРИ НАС ИМАШЕ И СРАМ, ДОКАТО ПРИ ВАС - НЕ! ТИТО БЕШЕ "СВЕ ЩО ИМА НА СВЕТОТ".
(M. Def.2 Август, 2006 - 12:28 | избриши | одговори)
# ТОВА, КЪДЕТО СИ ПИШЕХМЕ ПРЕДИ ЗА "ПОЛИТИЧАРИТЕ ВО МНАКЕДОНИЯ", ЗА ЛЮБЧО, ДОСТА И МНОГО ДРУГИ. ================= РАЗКРИТИЕ НА “СТРУМА” ПОТВЪРДЕНО ОТ АВТОРИТЕТНОТО СПИСАНИЕ “ФОКУС” - СКОПИЕ ==============Списание “Фокус”, единственото независимо в Република Македония, което от 15 години е в опозиция на всяка власт в интерес на истината, потвърди в последния си брой от 28 юли разкритието на вестник “Струма”, че най-уважаваният в Скопие македонски президент Киро Глигоров е получил удостоверение за произхода си - българин. “Фокус” публикува факсимиле от удостоверението, което е издадено под - 5481 на 22 март 1943 г. от Скопското общинско управление. В документа се удостоверява, че въз основа на агентска проверка и направена справка в регистрите на населението Кирил Благоев Глигоров е записан като жител на град Скопие в том VII, стр. 18 113 и е български поданик. Същият е честен и благонадежден българин, от български произход, се уточнява специално в документа, който е издаден, за да послужи пред Министерството на просветата за легализиране на дипломата му за образование. Журналистът Никола Младенов, който разследва българския корен на “знамето” на македонизма Киро Глигоров, под заглавие “Любчо /б.р. - Георгиевски/ не бил роден, а КИРО /б.р. - Глигоров/ бил Българин! Прави интересни разкрития за произхода и на други вече “знаменосци” на антибългарската пропаганда. Любопитното е, че “македонецът” Лазар Кулишевски, който е най-високодостигналият йерархията на властта по времето на Тито и бивша Югославия, също е българин. Никола Младенов пише със сарказъм: Първият българин Киро Глигоров стана и първият борец против “бугарашите” и е бил в челото на дебългаризацията на Македония. Авторът иронизира и коментарите и оправданията за К. Глигоров и Л. Кулишевски, че били заявили: “Аз съм Българин” по време на Втората световна война, когато в Скопие имало български окупационни войски, а настоящият депутат и експремиер Любчо Георгиевски признал, че е българин, без да има сериозни причини. Каква окупация ги кара днес десетките хиляди македонци да искат българско гражданство, пита журналистът Никола Младенов. Накрая той заключава: София няма да гледа регионалното настъпление на албанците в Македония, след като ще има картата на ЕС в джоба. Пряк път към тази статия: http://www.struma.com/cgi-bin/archive.cgi?year=2006&month=07&day=31&issue=4328&page=home&article=3===================== НЕКА ДА КАЖЕМЕ, ЧЕ ТОВА Е МАКЕДОНСКО СПИСАНИЕ, АКО НЕ СЕ СЕЩАШ ИЛИ ПЪК НЕ Е УДОБНО ДА СЕ СЕТИШ.
(M. Def.2 Август, 2006 - 12:31 | избриши | одговори)
# ЕТО И НЕЩО ДРУГО:===================================================Младежи от Скопие облякоха тениски с картата на Велика България и афишираха край Благоевград: Българи сме Лидерът на ВМРО Кр. Каракачанов заяви: Българско гражданство само срещу изпит за познаване историята ни, Конституцията, химна и снимка пред трикольора Процедурата е много бавна, надявах се синовете ми тази есен да учат тук, а вместо това всеки месец ходя за печат до ГКПП - Станке Лисичково, оплаква се Стоян Георгиев от Македония, който живее временно в Черниче Младеж от Скопие гордо позира с картата на Велика България върху тениската си . Младежи от Скопие, облечени с бели тениски с щампована карта на Велика България, българския трикольор и надпис “България - на три морета” се превърнаха в голямата атракция на събора по повод 103-ата годишнина от Илинденско-Преображенското въстание, който бе организиран в събота от ВМРО в местността Бачиново над Благоевград. Младежите открито демонстрираха българския си произход, макар да съзнаваха, че това може да им създаде големи проблеми на връщане в Македония. На събора не дойдоха, въпреки че бяха поканени, лидерите на трите ВМРО-та от Македония Любчо Георгиевски, Доста Димовска и Никола Груевски. Честването бе уважено от пиринските депутати Борис Ячев и Ясен Попвасилев, от лидера на ВМРО Красимир Каракачанов, заместника му Николай Кънчев, от бившия областен управител на Благоевград Антон Бръчков, зам. кмета Кирил Пецев и др. Процедупата по получаване на българско гражданство в момента е изключително тромава, чака се от 8 месеца до две години, като през това време ставаме жертва на различни мошеници и посредници, които обещават да придвижат по-бързо документите срещу комисиона от 100-200 евро, оплака се Стоян Георгиев, който от няколко месеца се е установил в симитлийското село Черниче. Надявах се тази година двамата ми синове вече да учат в България, но вместо това сега в края на всеки месец трябва да ходя до ГКПП - Станке Лисичково да ми бият печат за удължаване на престоя, чувствам се като чужденец в собствената си земя, обяснява Стоян на народния представител Каракачанов. Нашата парламентарна група предложи промени в закона за получаване на гражданство преди три месеца. Процедурата за произнасяне по документите на кандидатите реално може да се редуцира до три месеца, ако се направи постоянно действащ орган, а не такъв, който заседава от време на време, отговори Каракачанов. Освен това лидерът на ВМРО смята, че всеки, който иска да стане български гражданин, както в САЩ, трябва да държи изпит по познаване на българския език, българската история, да научи химна и накрая да се снима пред българския трикольор. ИВАН ГЕОРГИЕВ Пряк път към тази статия: http://www.struma.com/cgi-bin/archive.cgi?year=2006&month=07&day=31&issue=4328&page=home&article=2
(M. Def.2 Август, 2006 - 12:32 | избриши | одговори)
# НАЛИ НЕ СИ СРЕЩАЛ НЯКЪДЕ ТВЪРДЕНИЕ, ЧЕ ТОДОР ЖИВКОВ, ЖЕЛЮ ЖЕЛЕВ, ПЕТЪР СТОЯНОВ, ГЕОРГИ ПЪРВАНОВ ИЛИ НЯКОЙ ДРУГ БЪЛГАРСКИ ПОЛИТИК Е МАКЕДОНСКИ ГРАДЖДАНИН? ТА ВЪПРОСЪТ Е ЗАЩО МАКЕДОНСКИТЕ ПОЛИТИЦИ ИСКАТ ДА СТАНАТ БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИ, ТОЕСТ "Т А Т А Р И"? И ЗАЩО НЕ ИСКАТ ДА ОСТАНАТ "ВИСТИНСКИ МАКЕДОНЦИ", Т.Е. НАСЛЕДНИЦИ НА АЛЕКСАНДЪР МАКЕДОНСКИ? ОТГОВОРЪТ Е ЯСЕН!!!! НЕ ИСКАТ ДА СА ТЪПАЦИ! МАКАР, ЧЕ НА ВАС ВИ РАЗПРАВЯТ ТОЧНО ТОВА - ЧЕ СТЕ ТЪПАЦИ, Т.Е. "ВИСТИНСКИ МАКЕДОНЦИ". НЯМА ДА МИНЕ ОТГОВОРЪТ С ЕВР. СЪЮЗ. кОГАТО ГЛИГОРОВ Е СТАНАЛ БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИН ТОЗИ ВЪПРОС НЕ СТОЕШЕ НА ДНЕВЕН РЕД ПО СЕГАШНИЯ НАЧИН. Е РАЗБИРА СЕ ВЪВ ВСЯКО СТАДО ИМА И МЕТИЛЯВИ ОВЦИ, КОИТО НЕ РАЗБИРАТ ЗА КАКВО СТАВА ВЪПРОС. ВИЕ СТЕ ЕДНА ШЕПА "ВИСТИНСКИ МАКЕДОНЦ", КОИТО ПОРАДИ АНГАЖИМЕНТИ КАМ ОПРЕДЕЛЕНИ КРЪГОВЕ В СЪРБИЯ, ПОРАДИ НИСКО НИВО НА ИНТЕЛЕКТА ИЛИ ПОРАДИ ЗАБОЯЛВАНИЯ НЕ МОЖЕТЕ (НЕ ИСКАТЕ) ДА РАЗБЕРЕТЕ, ЧЕ НЯМА МАКЕДОНСКИ НАРОД И МАКЕДОНСКИ ЕЗИК. НИКОЙ НЯМА ПРОТИВ ДА ИМА МАКЕДОНИЯ, ДАЖЕ БЪЛГАРИЯ ПРИЗНА ПЪРВА ТАКАВА ДЪРЖАВА, БЕЗ НИКАКВИ УСЛОВНОСТИ! НО НЕ МОЖЕМЕ ДА НАРИЧАМЕ БЪЛГАРСКИЯ ЕЗИК МАКЕДОНСКИ И ЧАСТ ОТ БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД - МАКЕДОНСКА НАЦИЯ. НИКОЙ НЕ Е ИСКАЛ ДА РАЗДЕЛЯ МАКЕДОНИЯ! кАК ДА РАЗДЕЛЯМЕ НАЩА СИ ЗЕМЯ С АЛБАНЦИ, ГЪРЦИ И СЪРБИ! ТОВА Е ЛУДОСТ! ОБАЧЕ, КАКТО КАЗА И МИНИСТЪР КАЛФИН - НЯМА ДА ВИ ПОЗВОЛИМЕ ДА КРАДЕТЕ ИСТОРИЯТА НА БЪЛГАРЯ В УСЛУГА НА СЪЩИТЕ ТЕЗИ СЪРБИ, ГЪРЦИ, АЛБАНЦИ И ВСЯКАКВА ДРУГА ПАСМИНА ОТ ЛЕШОЯДИ!
(M. Def.2 Август, 2006 - 12:41 | избриши | одговори)
# ВИЖ ДО КЪДЕ СТЕ ДОКАРАЛИ ДОРИ ПОЛИТИЧАРИТЕ СИ СЪС СРЪБСКИТЕ СИ ЖЕЛАНИЯ ============================Отказа Глигоров от нов мандат Отлично си спомням един дебат в македонския парламент, когато като премиер го обвиняваха, че малкото му име е "Любчо", а не Люпчо". (Колко хора в Македония съм питал за това - ако коренът на Любчо е "любя", "любов", какъв е коренът на Люпчо, вероятно "люпя" семки ли?) На първата редица в залата седеше президентът Киро Глигоров - този, който от трибуната на същото това събрание с гордост обяви, че дебългаризацията на Македония е завършена и че е останала само като фамилен спомен. Защитавайки се, Георгиевски заяви горе-долу следното: Какво съм виновен аз, че служителят в общината в Щип, където съм се родил, ме е записал в регистъра като Любчо. Какъв българин съм аз, след като дядо ми е класически сръбски джандар? А вие, и се обърна към президента, вие, господин Глигоров, вие сте този, който сте подписали декларация за българска принадлежност през 1942 г., за да работите като адвокат, нали? Глигоров побледня, но остана ням и не реагира. Няколко месеца след това обаче отказа да се кандидатира за нов мандат. ЛИНК: http://www.standartnews.com/bg/article.php?d=2006-08-02&article=154624
(M. Def.2 Август, 2006 - 12:52 | избриши | одговори)
# ЧАСТ ОТ ИНТЕРВЮ НА ДОСТА ДИМОВСКА ПРЕД В. "СТАНДАРТ" ============ Как оценявате отношенията между Македония и България? - От всички съседни държави Македония е в най-добри отношения с Република България, но има още възможности за сътрудничество. Винаги припомням, че България бе държавата, която първа призна независимостта на Македония, и то в един много тежък за нас момент. Тя ни подкрепи и по време на бежанската криза през 1999г., и преди това. България ни подари военна техника и винаги е подкрепяла Македония на международната политическа сцена. България може да бъде страна локомотив, който ще тегли Македония и ще й помага в евроинтеграцията и присъединяването на страната към НАТО. Смятам, че много повече може да се направи в областта на икономиката. Слабо е присъствието на български фирми и инвестиции в македонската икономика. Смятаме, че е много важно изграждането на Коридор Х 8, който е от голямо значение не само за двете страни, но и за целия регион. Това, което предстои, е изграждането на петролопровода АМБО - проект, който има не само икономическо значение, а и политическо. Неслучайно компании от САЩ искат да инвестират в този коридор. Още много работа трябва да се свърши, но оценявам много високо сътрудничеството между двете страни и смятам, че България е най-големият ни приятел от всички съседни страни. ============= НАЛИ СЕ СЕЩАТЕ, ЧЕ АКО ВИ НАПЪНАТ ДА ВИ ЕБАТ АЛБАНЦИТЕ ПАК НИЕ ТРЯБВА ДА ИДВАМЕ ДА ВИ СПАСЯВАМЕ ЗАДНИЦИТЕ! С ТАЯ ВОЕННА ТЕХНИКА ЕДВАМ СЕ ОПРАВИХТЕ С АЛБАНЦИТЕ, А ПОСЛЕ РАЗПРАВЯХТЕ ГЛУПОСТИ, ЧЕ БИЛА НЕ ЗНАМ КАКВА СИ, НЕ ЗНАМ ЩО СИ! НЕ Е ИМАЛО СНАРЯДИ. АМИ СЕЛЯЦИ НИЕ ВИ ПОДАРИХМЕ ЕДИН ТАНКОВ БАТАЛЬОН С ПЪЛНИЯТ МУ БОЕКОМПЛЕКТ И ЕДИН АРТИЛЕРИЙСКИ ДИВИЗИОН, ОТНОВО С ПЪЛЕН БОЕКОМПЛЕКТ! ТОВА Е ПОДАРЪК, АКО СТЕ ИСКАЛИ ДОПЪЛНИТЕЛНО БОЕПРИПАСИ, ЩО НЕ СИ ГИ КУПИХТЕ?! ТОВА, КОЕТО БЕШЕ В ПОДАРЪКА, СТИГА САМО ЗА 2 БОЙНИ ДНИ! ВИЕ МАЙ НЕ СТЕ НА ЯСНО И С ТОВА. КАКВО ОЧАКВАХТЕ? ТАЯ ТЕХНИКА НЕ СТРЕЛЯ С КАМЪНИ, ДЕТО ГИ ИМА ПО БАИРИТЕ НА МАКЕДОНИЯ!
(M. Def.2 Август, 2006 - 13:00 | избриши | одговори)
#

" Не ние, ГЪРЦИТЕ и АЛБАНЦИТЕ ще ви ебат вас!
Ние само ще седим и ще ви гледаме сеира:)"

Ama kak shte im sviriat firomskite gazunki kato zhatvarski barduk po pladne.Goliam keffffffffffffff Smiling:)Smiling
(elemag2 Август, 2006 - 15:29 | избриши | одговори)
#

Илинден за Бугарите е ЦрниДЕН и немаат они што да го слават.

Инакук ЧЕСТИТ ИЛИНДЕН ДРАГИ МАКЕДОНЦИ КАДЕ И ДА СТЕ !!!
(e-man2 Август, 2006 - 16:25 | избриши | одговори)
# ЗАЩО ПА СЪРБИН КАТО ТЕБЕ КЕ ПРАЗНУВА ИЛИНДЕН? НЕ РАЗБИРАМ!
(M. Def.6 Август, 2006 - 08:54 | избриши | одговори)
# Сите ФИРОМЦИ на форумов не се вистински Македонци. Овие се или Срби или Власи? Тие се наjтешките бугаромразци во Македониja! Сите медиуми во ПJРМ - вестници, ТВ, радио и нет-компании се држаат и управуваат од Срби и Власи во тоа и МРТ и "Нова Македониjа"...така е било и во титово време , така е и сега! Вистинските Македонци го немаат правото на глас и мисленьа! Тие се сеуште заробеници на ваквите србомани-комунисти, Шумадиски Срби, Власи, "jугословени" и слични одроди и криминалци! Обичниот Македонец знае дека е со бугарско потекло и jа чека матицата своjа Бугариjа да ги изтера ваквите губринньа надвор од Македониjа како што се АСНОМ-ските копилиньа предавници и убиjци на БУГАРСКИОТ НАРОД во Вардарска Македониjа! Ке доjди Видовдан, предавници србомански мекерета!
(Trakiec6 Август, 2006 - 21:04 | избриши | одговори)
#

ej татар, т.е. тракиец оди просвети се:

http://www.tatar.ru/
(Црнориз6 Август, 2006 - 21:21 | избриши | одговори)
# Не разбрав ти шумадиец си или влашко копилче?
(Trakiec6 Август, 2006 - 21:47 | избриши | одговори)
#

ТОЈ Е ЧИСТОКРВЕН МАКЕДОНЕЦ

А ТИ НЕ СИ ТРАКИЕЦ ТУКУ ЧИСТОКРВЕН ТАТАРИСТАНЕЦ, ПО ПОТЕКЛО ТРАВЕСТИТ И ДА И ГО ШМУКНЕШ НА БАБА ТИ КУРОТ
(e-man6 Август, 2006 - 21:51 | избриши | одговори)
# ХАХАХА чист викаш ! хигиената е добра ствар! Бравос! само курци се ти во главата и устата! Дали кога си било малолетно татко ти не ти го е дадал алатот да му го дjвакаш или одма ти го е пикал во газичето?
(Trakiec6 Август, 2006 - 22:11 | избриши | одговори)
#

АБЕ ТОА ОЧИГЛЕДНО ВО ТАТАРИЈА ГО ПРАВЕЛЕ, КАКО ИНАКУ КЕ ИМА ВАКВИ ДЕГЕНИ ГО ТЕБЕ ?

И ЗАРЕМ ТРЕБА ЈАС ДА СУМ ТИ ВИНОВЕН ШТО И БАБА ТИ Е ТАКА НАПРАВЕНА ПА ИЗЛЕГЛА ТРАВЕСТИТ

Е ТАКА, ЗНАЕМЕ КАКО ТЕ ГАЛЕЛА БАБА ТИ.. ЗАТОА АКО НЕ ЗНАЕШ ШТО ДА И ПРАВИШ
ПРОПОРАКА ДА И ГО ГРИЦНЕШ УШТЕ ЕДНАШ НА БАБА ТИ КУРОТ
(e-man6 Август, 2006 - 22:36 | избриши | одговори)
# А ти e-man мегувремено оди му го дудлаj на таткоти алатот,па потоа мораш маjкати да jа мастурбирааш со кочан од пченка!
(Trakiec7 Август, 2006 - 00:12 | избриши | одговори)
#

маструрбирајте си вие....
(макрок7 Август, 2006 - 00:34 | избриши | одговори)
# ДО ВСИЧКИ СРЪБСКИ МЕКЕРЕТА! ВИДЯХТЕ КАКВО СТАНА С МАЙКА СЪРБИЯ, РОДНАТА ВИ ДЪРЖАВИЦА! ВЕЧЕ И ЧЕРНОГОРЦИТЕ НЕ ВИ ИСКАТ! СЕГА ЧАКАМЕ УНГАРЦИТЕ ДА СИ ВЗЕМАТ ВОЙВОДИНА, АЛБАНЦИТЕ - КОСОВО И ТОГАВА ЩЕ ТРЯБВА ДА СЕ ВЪРНЕТЕ ОТНОВО В СРЪБСКО! ЗАЩОТО ВЕЧЕ Я НЯМА АНГЛИЯ ДА ВИ ПРАВИ "ВЕЛИКА СЪРБИЯ"! ЩЕ ДОЙДЕ МОМЕНТ КОГАТО ТРЯБВА ДА СИ ТРЪГНЕТЕ ОТ МАКЕДОНИЯ, КАКТО ПРЕДИ ВРЕМЕ СИ ТРЪГНА ГРАБИТЕЛСКАТА АРМИЯ - ЮНА! КОЯТО МЕЖДУ ДРУГОТО ИЗНЕСЕ И ТАПЕТИТЕ ОТ БЪЛГАРСКИТЕ КАЗАРМИ В МАКЕДОНИЯ! КАТО РЕШАТ АЛБАНЦИТЕ ДА СИ ПРАВЯТ "ВЕЛИКА АЛБАНИЯ" КАКВО ЩЕ ПРАВИТЕ? ЩЕ ИМ СЕ ДУПИТЕ ИЛИ ЩЕ ВОДИТЕ СМЕШНА "ВОЙНА" КАТО ПРЕД ВРЕМЕ? --------------- И Е ТО ЕДИН ВИЦ----------- СЛУЧКАТА Е ПРЕДИ БЪЛГАРИЯ ДА ВИ ДАДЕ ТАНКОВЕ И САМОХОДНИ АРТИЛЕРИЙСКИ УСТАНОВКИ -------------- ПИША ГО НА "ВИСИТИСКИОТ МАКЕДОСНКИ ЯЗИК" --------------- ЯВУВА СЕ НАЧЕЛНИКОТ НА ГЕНЕРАЛНИОТ ШТАБ НА АРМ ПРЕД ПРЕДСЕДНИКОТ ГЛИГОРОВ (на български ГРИГОРОВ, както самият той е писал името си KOГАТО Е БИЛ МЛАД) ДА ДОЛАГА СОСТОЙБАТА НА АРМИЯТА НА Р МАКЕДОНИЯ (АРМ). ДОЛАГА ДЕКА ТЕНКОВИТЕ ВОЙСКИ НА АРМ СА СПРЕМА НИ 50 ПО СТО (50%). ПРЕДСЕДНИКОТ ГЛИГОРОВ ГО ПИТА - ПА ЗАЩО ТАКА? ГЕНЕРАЛОТО ОДГОВАРА: ПА ВТОРИОТ ТЕНК Е НАРЕМОНТ! ---------------- ТА СЪС ВТОРИЯ ТАНК ЛИ ЩЯХТЕ ДА СПИРАТЕ АЛБАНЦИТЕ, АКО НЕ ВИ БЯХМЕ ПОМОГНАЛИ ОТ ТУКА, А? АЙДЕ СО ЗДРАВЕ! ЧЕКАМЕ СИТЕ "МАКЕДОНЦИ" ДА СИ ГО ЗЕМАТ ДРЪЖАВЛЯНСТОВО! А СРЪБИТЕ И ТЕХНИТЕ МЕКЕРЕТА ДА СИ ИДАТ У "велика СРЪБИЯ"!
(M. Def.11 Август, 2006 - 19:35 | избриши | одговори)
# ДО ВСИЧКИ СРЪБСКИ МЕКЕРЕТА! ВИДЯХТЕ КАКВО СТАНА С МАЙКА СЪРБИЯ, РОДНАТА ВИ ДЪРЖАВИЦА! ВЕЧЕ И ЧЕРНОГОРЦИТЕ НЕ ВИ ИСКАТ! СЕГА ЧАКАМЕ УНГАРЦИТЕ ДА СИ ВЗЕМАТ ВОЙВОДИНА, АЛБАНЦИТЕ - КОСОВО И ТОГАВА ЩЕ ТРЯБВА ДА СЕ ВЪРНЕТЕ ОТНОВО В СРЪБСКО! ЗАЩОТО ВЕЧЕ Я НЯМА АНГЛИЯ ДА ВИ ПРАВИ "ВЕЛИКА СЪРБИЯ"! ЩЕ ДОЙДЕ МОМЕНТ КОГАТО ТРЯБВА ДА СИ ТРЪГНЕТЕ ОТ МАКЕДОНИЯ, КАКТО ПРЕДИ ВРЕМЕ СИ ТРЪГНА ГРАБИТЕЛСКАТА АРМИЯ - ЮНА! КОЯТО МЕЖДУ ДРУГОТО ИЗНЕСЕ И ТАПЕТИТЕ ОТ БЪЛГАРСКИТЕ КАЗАРМИ В МАКЕДОНИЯ! КАТО РЕШАТ АЛБАНЦИТЕ ДА СИ ПРАВЯТ "ВЕЛИКА АЛБАНИЯ" КАКВО ЩЕ ПРАВИТЕ? ЩЕ ИМ СЕ ДУПИТЕ ИЛИ ЩЕ ВОДИТЕ СМЕШНА "ВОЙНА" КАТО ПРЕД ВРЕМЕ? --------------- И Е ТО ЕДИН ВИЦ----------- СЛУЧКАТА Е ПРЕДИ БЪЛГАРИЯ ДА ВИ ДАДЕ ТАНКОВЕ И САМОХОДНИ АРТИЛЕРИЙСКИ УСТАНОВКИ -------------- ПИША ГО НА "ВИСИТИСКИОТ МАКЕДОСНКИ ЯЗИК" --------------- ЯВУВА СЕ НАЧЕЛНИКОТ НА ГЕНЕРАЛНИОТ ШТАБ НА АРМ ПРЕД ПРЕДСЕДНИКОТ ГЛИГОРОВ (на български ГРИГОРОВ, както самият той е писал името си KOГАТО Е БИЛ МЛАД) ДА ДОЛАГА СОСТОЙБАТА НА АРМИЯТА НА Р МАКЕДОНИЯ (АРМ). ДОЛАГА ДЕКА ТЕНКОВИТЕ ВОЙСКИ НА АРМ СА СПРЕМА НИ 50 ПО СТО (50%). ПРЕДСЕДНИКОТ ГЛИГОРОВ ГО ПИТА - ПА ЗАЩО ТАКА? ГЕНЕРАЛОТО ОДГОВАРА: ПА ВТОРИОТ ТЕНК Е НАРЕМОНТ! ---------------- ТА СЪС ВТОРИЯ ТАНК ЛИ ЩЯХТЕ ДА СПИРАТЕ АЛБАНЦИТЕ, АКО НЕ ВИ БЯХМЕ ПОМОГНАЛИ ОТ ТУКА, А? АЙДЕ СО ЗДРАВЕ! ЧЕКАМЕ СИТЕ "МАКЕДОНЦИ" ДА СИ ГО ЗЕМАТ ДРЪЖАВЛЯНСТОВО! А СРЪБИТЕ И ТЕХНИТЕ МЕКЕРЕТА ДА СИ ИДАТ У "велика СРЪБИЯ"!
(M. Def.11 Август, 2006 - 19:36 | избриши | одговори)
# Се по список да ви испоебеме,кучиња татарски
(Migmar11 Август, 2006 - 20:21 | избриши | одговори)
# "200 000 български войници са загинали в двете балкански войни и в първата световна заради свободата на тези мекерета! Наско" Наско, не знам колко хиляди са точно, но немалък брой от тях са били именно македонци - по географски произход, защото тогава все още е нямало такава народност.
(Мира от Пловдив25 Август, 2006 - 07:10 | избриши | одговори)
#

барем пиринските Македонци се изнаебале татаро-монголки..
требало повеќе да ве сотрат..повеќе путки за нашите..и ќе бевте денес побела нација..
(cakamtedadoides25 Август, 2006 - 07:40 | избриши | одговори)
#

Това е ! Фиромите като нямат аргументи и почват да повръщат низки страсти. Ама така е : у фиром култура , като у муха мас......
(стани25 Август, 2006 - 07:44 | избриши | одговори)
#

Стани,
Во моите постари текстови и коментари (и во текстовите на imroko, makedonche) можеш да ги најдеш одговорите на сите твои прашања. Неможам на секој бугар во секое време да му се навраќам за се што го интересира. Читај повеќе и се ќе ти се разјасни. Верувам дека ќе го смениш мислењето.
(Spartak25 Август, 2006 - 10:07 | избриши | одговори)
#

Аз също вярвам че ще си промениш мнението.....
Клкото до въпросите които съм задал , на нито един несъм получил отговор адекватен . Но особенно един е всячески избягван , този за ПЛОЧАТА В БИТОЛСКИЯТ МУЗЕЙ . ДАЛИ ЩЕ ДОЧАКАМ НЯКОЙ ОТ ВАШИЯ "ОТБОР ЮНАЦИ" ДА МИ ОТГОВОРИ ?
(стани25 Август, 2006 - 15:31 | избриши | одговори)
# KOJ ГО ИЗМИСЛУВА МАКЕДОНИЗМОТ ОД ИЗВЕШТАЈОТ НА СТОЯН НОВАКОВИЌ ДО МИНИСТЕРОТ НА ПРОСВЕТАТА НА КРАЛСТВО СРБИЈА, БЕЛГРАД 1887 Г. ,,...Бидејќи Бугарштината, како на сите им е добре познато, има длабоки корени во Македонија, мислам дека е скоро невозможно таа да биде уништена ако и се противопостави само српската идеја. Се сомневам, дека оваа идеја ќе може да ја потисне Бугарската, ако остане само како чисто и голо противопоставење. Затоа голема корист би имале од свој соузник, остро противопоставен на Бугаризмот и содржејќи во себе си елементи кои да го привлечат народот и кои да бидат блиски на неговите чувства - точно тие ќе го одцепат от Бугарштината. Каков таков сојузник јac го гледам "Македонизмот..." (Кл. Џамбазовски, „Културно-општествените врски на Македонците со Србија во текот на XIX век." Скопје, 1960г. стр. 178) Македонија, чудна страна, нема да бидит гр'чка она! Шума и гора, и планина, самиј камен на таја страна, птица и риба во Вардар река, живо и м'ртво на свои крака ке станат и ке дадат ответ на цела Европа, на цел свет: Ја Б'лгарка сум, Б'лгарин сум ја, Б'лгари живејат во таја страна! Рајко Жинзифов, "Гуслјар во собор", 1862 НAJ-СТРАШНОТО ЗА НАШИОТ НАРОД се разцепувањата, кои ги ослабуваат силите и помагаат на непријателите. Еве што пишува за обидите за разцепување Апостолот на Македонија Гоце Делчев на 5 јануари1899 година во писмо до Никола Малешевски: „...Отцепувањата и разцепувањата никако да не те плашат. Дејтвително жално е, но што да правиме, кога сме си Бугари и сите страдаме од една општа болест! Ако таа болест не соштествуваше во нашите прадедовци, од кои е наследена и во нас, немаше да паднеме под грознииот скиптер на турските султани..." ОД „АВТОБИОГРОФИЈАТА" НА ГРИГОР ПРЛИЧЕВ" 1885 Г. „После отидов кај Рангвис и му зајавив, дека jac сум сочинителот на „О Арматолос". Тој ме прими многу ласкаво и со весел глас ја повика госпоѓата и ме препорача. - Од каква сте народност? - Болгарин. - Не е можно Болгарин да има црни коси и црни очи. На тоа не одговорив..." „Во мај 1868г., ако добро помнам ги поканив првенците во мојот дом. - Сакате ли да воведеме Болгарски јазик во цркви и училишта? - Сакаме." „...Во почетокот на ноември 1868 се вратив од Цариград и незабавено воведов болгарски јазик во цркви и училишта. Тоа не му се допаѓаше никако на Милетиј. Какви тој интриги скова против мене, ќе покажат фактовете... „Не скоро се приготвивме и се обгрнавме со сите затвореници... - Јавно е дека вие сакате да затриете совршено две цели фамилии поради мојата ми вина, дека сум вовел во Охрид Бугарски јазик, кога сам Султанот ми дозволи да предавам. - Гробно молчање... - Остави Бугарскиот јазик, кажа кајмакаминот, и сега те ослободувам. - Подобро смрт ОД „ХРОНИКА" НА ВИЗАНТИЈСКИОТ АВТОР ЈOAH СКИЛИЦА /XI ВЕК/ ОПИШУВАЊЕ НА НАВЛЕГУВАЊЕТО НА ВАСИЛИЈ II БУГАРОУБИЕЦ "...Императорот Василиј Бугароубиец, кој сакал да одмазди на Самуил за стореното ги собрал ромејските војки и решил сам да навлезе во Бугарија. Тој навлегол во Бугарија през Родопите и реката Хеброс /Марица/. Го оставил во тил магистар Лав Мелисин и му заповедал да ги, пази проходите, а самиот тој, како преминал през теснините и горите, крај Триадица, наречена порано Сердика /Софија/, стигнал до едно село, наречет Стопонион /Ихтиман/, се разположил на логор там и започнал да обмислува како да ја овладее со обсада Сердика..." ЗА ВОСТАНИЕТО НА ЦАР ПЕТАР ДЕЛЈАН ВО „ХРОНИКА" ОД СКИЛИЦА „Тој разгласил, дека е син на Роман, синот на Самуил и го бунтувал народот на Бугарите, кои одскоро го положиле вратот под јарем и силно се стремеле кон слобода. И така луѓето му повервували на зборовите и го провозгласили за цар на Бугарија. Кога тргнал од таму преку Ниш за Скопје, кој е главниот град на Бугарија, тие известувале за него по патот и го славеле." КНИЖНИНАТА ЗА МАКЕДОНИЈА Името на јазикот, говорен од населението во Македонија, преку целиот историски развој, недвосмислено е посочено во документите: Теофилакт Охридски (крај на XI - почетокот на ХII в.) во „Пространото житие" го нарекува Климент "прв епископ на Болгарскиот јазик"; Димитар Хоматиан, охридски архиепископ (крај на XII - почетокот на XIII в.) се оплакува на србскиот крал Стефан Радослав, дека "на бугарски јазик не може да се толкува или говори"; Византискиот историчар Никифор Грегора през 1326 година одбележува, дека Бугарите по Струма, Струмица и Скопје го поздравили "на свој јазик добродушно и засмеано". Во време на турското робство во Македонија робовите, купувани од Венецијанските трговци, се именувани "на бугарски јазик". Србскиот патриарх Василиј Бркиќ, составил „Опис на провинциите во турската држава" во 1771 година, одбележува: "но така како Болгарите се многу повеќе од Турците, та по цела Македонија сите говорат бугарски јазик". Францускиот чиновник од конзулатот во Солун Кузинери 1777-1779, 1786-1793 г. подцртува, дека Воденската епархија на запад од Солун: "Целата е населена со Бугари" и затоа "нејните архиепископи, кои доаѓаат во Воден, макар и Грци по народност, се принудени да научат бугарски јазик". Германскиот научник Гризебах, патувал низ Македонија во 1839 година, одбележува, дека од "Солун на запад не се слуша веќе грчки јазик и одтаму чак до албанскте гранични линии живеат Бугари". Рускиот монах Партениј во 1839 година пишува, дека во Македонија "бугарскиот говор е поблизок до словенскиот одколку рускиот". Австријскиот конзул Хан, ја обиколил Македонија на два пати (1858 и 1863 г.), посочува, дека "Србско-Бугарската јазична граница минува по река Бугарска Морава, чак до Призрен во полињата на Шар планина." ОД ДУКЉАНСКИОТ ЛЕТОПИС /XII век/ Потоа време во Бугарското племе се издигнал некој си Самуил, кој се провозгласил за цар. Тој водел долги војни со Грците и ги изгонил од цела Бугарија, така дека при негово време Грците не смееле да се приближат таму... „И така после смртта на Бугарскиот цар Владислав император Василиј, како собрал голема војска и множество кораби, започнал да ја завојува земјата и ја завладеал цела Бугарија, Рашка и Босна цела Далмација и сите крајбрежни области чак до пределите на Долна Далмација". НАЈМНОГУБРОЈНАТА НАРОДНОСТ ВО МАКЕДОНИЈА СПОРЕД ДИМО ХАЏИДИМОВ "НАЗАД КОН ABTOHOMИJATA", 1919 год., стр. 26. „Oваа идеја се пак си остана само идеја Бугарска, додека нajпосле исчезна и како бугарска. Ниту Грците, ниту Турците, ниту друга некоја националност во Македонија го прифатија тој лозунг. Нешто повеќе се објавија против него, против автономната идеја. Зошто автономната идеја кај Бугарите доби поширок полет напредно со создавањето на Внатрешната македонска револуционерна органиэација, која беше бугарска по состав, се пројави како организација доволно решителна и со силна боева моќ и сила на спротивоставување. Водството на македонските Грци не можеше да се нареди под знамето на една таква организација, која во никој случај не би станала орудие на елинизмот како национален идеал... Во лицето на Бугарија Грчкото кралство и неговите агенти во Македонија гледаа еден фактор посилен и со поголем воен престиж, а тоа наложуваше едно негативно однесување кон внатрешното бугарско движење... Без сомнение, штом македонските Грци како најмногубројата после Бугарите националност, земаа таков став спрема автономната идеја, таа последната не можеше да смета на успев..." „...Србите макар и подпомагани од чети на Внатрешната револуционерна организација, не можеа да не забележаат, дека населението чак до западните граници, како Бугарско, ги очекувало Бугарските ослободителни војки Разбрахте ли цинцари каква я вършите?
(elemag30 Август, 2006 - 19:52 | избриши | одговори)
# Како не ви е срам бе,говеда бугарски,и после 60 години да се прикажувате како ослободители?.Пичка ли ви мајчина ваша татарска.
(Migmar30 Август, 2006 - 20:02 | избриши | одговори)
# Елемаг не знам како ги дочекале ама знам дека ги избркале од македонија како кучиња.
(Krapp30 Август, 2006 - 20:54 | избриши | одговори)
#

Мигмар,така ли се посрещат окупатори? http://www.macedoniainfo.com/Freedom7.jpg http://www.macedoniainfo.com/Freedom17.jpg http://www.macedoniainfo.com/Freedom6.jpg
(Филибето30 Август, 2006 - 20:56 | избриши | одговори)
#

Крапе -старче,тук ли си бре грешка на природата
(Филибето30 Август, 2006 - 20:59 | избриши | одговори)
# Кrapp, jас мислев да си млад човек, пак ти си бил веке во трета доба и паметиш како сте ги избркале Бугарите од YU-Македониjа во 1944 година! Аj кажи ни како е било тоа од "лице место", бидеjки имаш присутно на овие настани!
(Trakiec30 Август, 2006 - 21:10 | избриши | одговори)
# Тракиец не сум директен учесник ама сум сведок.бугарите бегава пред македонците на цел фронт.Горги Димитров и Тито ги спасива од заробување.
(Krapp30 Август, 2006 - 21:15 | избриши | одговори)
#

Ето как бегава бугарите пред македонците http://knigite.abv.bg/partiz.html
(Филибето30 Август, 2006 - 21:23 | избриши | одговори)
# Krapp, аj доста политиченье! Така убаво се разлади каj нас вечерва, па време само за софра/трпеза/ и муабет! Таков што само ние балканците можиме да си напраиме!Се сетив еден стар виц за овие исторички и политички мумии Тито и Димитров! ------ По завршуваньето на ІІ-та светска воjна се собрале на заедничка седница Сталин, Рузвелт, Тито и Димитров. тие решиле да направат музички оркестар! На Димитров му jа дали гитарата, на Тито -виолината!Ама великите Сталин и Рузвелт се скарале коj од нив дваjцата ке биде диригентот. Така се случило што Сталин jа грабнал диригентската палка и почнал да мава со неа. Димитров почнал да дрнка на гитарата и да пее:" Дрн-дрн, што ке каже диригентот Сталин, така-вака ке ми биде...". Тито скрибуцал со виолинскиот лак, пееjки :"Цигу-мигу, мене секад ми е добро и со Сталин и со Рузвелт важно мене да е добро!"
(Trakiec30 Август, 2006 - 21:36 | избриши | одговори)
# Здрасти, ве, майна! хехехе! И аз съм "майна"...
(Trakiec30 Август, 2006 - 21:40 | избриши | одговори)
# Здрасти майна,добро го сборуваш тоя труден език.Да ти кажа само че тази грешка на природата Крап е син на партизанин,в речника си има само няколко думи-татари,монголи,фалсификат и бугарска пропаганда,но като се замисля маи всички еничари използват едни сьщи думи.Поздрав от мен.
(Филибето30 Август, 2006 - 21:49 | избриши | одговори)
# Много труден език е! Древен език е! Дори някои световно(не)известни автори/предимно от МАНУ/, изследователи в областта на социолингвистиката изказват хипотезата, че този език е възникнал паралелно с китайския език "мандарин" през 1945 година...но досадна грешка на коректора е причината поради която не е спомената една нищожна подробност. И така не става съвсем ясно дори и сред елитарните научни среди, кой от тези два езика е от 1945 година пр.Хр. и кой е от 1945 година сл.Хр.! Хехехехе! Поздрави , майна! p.s. Отивам да си взема дънките от простора, че вятърът ще ги издуха...
(Trakiec30 Август, 2006 - 22:26 | избриши | одговори)
# Тракиец, Ти си или брат ти. Кого залажуваш бре, агенту монголоиден.Велиш: Отивам да си взема дънките от простора, че вятърът ще ги издуха... Какви дрнки бре дрнко една, поглупави изрази од бугарските нема. И ти ќе ми кажуваш чив јазик е подревен и поубав.
(Spartak30 Август, 2006 - 22:48 | избриши | измени | одговори)
# Елемаг, од тука се гледа целта на твоето дејствување по блогерајов.Тресење глупости заради неизживеаност и елементарна некултура карактеристична за недоделкан wannabe познавач на одредени прашања. Биди ПИЧ и потпиши се со линк до твојот блог. Вака е многу кукавички. Од: струмикс, 30 Август, 2006 - 23:38 | избриши | одговори
(Spartak31 Август, 2006 - 09:21 | избриши | одговори)
#

Ден денувам, пътища потайни
нощ нощувам, кътища незнайни.
Немам тато, нито мама
тато да ругае, мама да ридае.

Леле, моя, ти Пирин планино,
море църно цариградско вино.
Е-е дум ду-дум дум (2)

С враг врагувам, мера според мера.
С благ благувам, вера зарад вера.
Немам братец, ни сестрица
братец да ме хвали, а сестра да жали.

Леле, моя сабя халосия,
море люта одринска ракия.
Е-е-ду-ду-дум, дум (2)
(теодор1 Септември, 2006 - 22:51 | избриши | одговори)
#

Абе каква е тая цензура и то в Западна България Фиромска област.Туй че сте монголско-фиромско малцинство не ви дава особени привилегии освен ако не се равнявате по циганите.Триете а защото не ви изнася нали така Спартак радетелю на "свободното слово".Тия Гьобелсови маниери май вървят само във Фиронет.Машалах бе пезвенци Smiling
(elemag2 Септември, 2006 - 15:11 | избриши | одговори)
# Многупочитувани браќа,вие не сте толку многу лоши ,ама сте како крвопијци ,многу сакате ,искате,стискате,се да има некој друг да ви го направи.Сакате права -какви?Училишта?Ами повелете,Бугарија ви дава ,само вие да си ги изградите,ама вие сте немале пари и возможност па требало др. да ви го оствари.Сакаме пруга -ние си направивме в рамките на нашата граница ,останува внатре во вашата земја ,ама сте немале пари ,а каде отидоа парите кои ве спонзорираа Бугарите за таа цел?Требало и тоа некој да ви го направи,па затоа одрекувате дека ви треба пруга со Бургас.Ами што да ви правам,цел живот ли ке лежите на туѓ грб ,а да се биете во градите дека сте држава?
(атака2 Септември, 2006 - 16:23 | избриши | одговори)
# А бе примитивни татари не знаете како треба во еу да влезете.Прво треба да им ги дадете сите права на мекедонците.Треба прво да им изградите со државни пари училишта и универзитет.Телевизија весници радио на македонски јазик.Да регистрираат партии.Право да зборат во државни институции на македонски.Ке ви влезе ама со зорт.
(Krapp2 Септември, 2006 - 17:34 | избриши | одговори)
#

Абе знаете ли какво се сетих.....Когато четох: “Средбите на Исус Христос со Македонците”на моят добър познайник Александър /маке/Донски, на стр. 127-138, четем: “Исус Христос имал контакти со македонците УШТЕ КОГА БИЛ БЕБЕ"! За съжаление не се съобщава “контактите” на какъв език са биле, имало ли е преводач или са си разговаряли на “македонски" бебешки език? Те това ми е баш интересно да ми отговорите.
(стани3 Септември, 2006 - 00:44 | избриши | одговори)
#

стани
И на Донски ли му ги фалсификувате книгите? Напиша која страна, а која книга ја пишувате. Да му се јавам, да го прашам дали сте му ја напишале.
(Spartak3 Септември, 2006 - 20:52 | избриши | одговори)
# Спартак, велиш , дека Бугарите краделе мк историjа, jазик...А сам крадеш "туго" со своjот nick името на славниот древен Тракиски Хероj СПАРТАК!? Или си го преземал nick-от од поранешното gаy-клубче во Софиjа "Spartakus"!?
(Trakiec3 Септември, 2006 - 21:39 | избриши | одговори)
# FIROMUNIA = Од грчки "железна пи.ка"! муахахаха!
(Trakiec3 Септември, 2006 - 21:46 | избриши | одговори)
# Спартак е Македонец, а ти ќе да си татар, това објаснава всичките зелени што ги тресеш.
(kicevcanec3 Септември, 2006 - 21:49 | избриши | одговори)
#

Какъв македонец - античен или ........?
/въпросът е риторичен/
(стани3 Септември, 2006 - 21:54 | избриши | одговори)
# Вероватно од Бардовци...од каj лудницата таму избеган!
(Trakiec3 Септември, 2006 - 22:03 | избриши | одговори)
# Абе и Бардовци си го знаел. Не си ти обичен бугар. Односно, или си домашно бугарашко гомно или пак си некој добро информиран бугарско гомнојадец на државна плата. За геј клубот првпат слушам од Вас. Јас не одам во такви клубови и не ги знам. А ник, како ник. Случајност.
(Spartak4 Септември, 2006 - 08:55 | избриши | одговори)
#

Спартак , при теб обаче случайностите са закономерност!Smiling
(стани4 Септември, 2006 - 10:00 | избриши | одговори)
# Ама и вие комшии го прекалихте вече ... Спартак е македонец начи. То че и при нас има "дървени глави" е безспорно, ама сега си давам сметка, че заради такива "македонски" тикви требе да има и достоен отговор.
(Saddam4 Септември, 2006 - 18:48 | избриши | одговори)
# Единствен достоен одговор за вас,татаришта,е АТОМСКА БОМБА во Софија
(Migmar4 Септември, 2006 - 19:03 | избриши | одговори)
# ОД „АВТОБИОГРОФИЈАТА" НА ГРИГОР ПРЛИЧЕВ" 1885 Г. „После отидов кај Рангвис и му зајавив, дека jac сум сочинителот на „О Арматолос". Тој ме прими многу ласкаво и со весел глас ја повика госпоѓата и ме препорача. - Од каква сте народност? - Болгарин. - Не е можно Болгарин да има црни коси и црни очи. На тоа не одговорив..." „Во мај 1868г., ако добро помнам ги поканив првенците во мојот дом. - Сакате ли да воведеме Болгарски јазик во цркви и училишта? - Сакаме." „...Во почетокот на ноември 1868 се вратив од Цариград и незабавено воведов болгарски јазик во цркви и училишта. Тоа не му се допаѓаше никако на Милетиј. Какви тој интриги скова против мене, ќе покажат фактовете... „Не скоро се приготвивме и се обгрнавме со сите затвореници... - Јавно е дека вие сакате да затриете совршено две цели фамилии поради мојата ми вина, дека сум вовел во Охрид Бугарски јазик, кога сам Султанот ми дозволи да предавам. - Гробно молчање... - Остави Бугарскиот јазик, кажа кајмакаминот, и сега те ослободувам. - Подобро смрт Читајте творчеството на Григор Прличев
(БЪЛГАРИН7 Септември, 2006 - 18:33 | избриши | одговори)
# Я давно читаю все что тут творится, все "жемчужины" свободного слово и не понимаю как можно есть такие малограмотные люди так незнакомы со своей истории.Татары не болгары как считают некоторые из вас, татары-ето монголы qскорее одно из монголских племен а настоящие болгары ето славянский народ которы дал нам, все славян писменость.Весь мир считает Кирила и Мефодия болгарскими славянами и если не была Болгария мы с вами наверно писали бы тут на латинское письмо.
(rurik7 Септември, 2006 - 22:31 | избриши | одговори)
# Бугари ! Носете се у пицку матер! Копилиња едни гадни. После сите ѕверства што сте ги направиле врз Македонскиот народ и Македоските револуционери (сите предадени или убиени од вас, меѓу кои се и тројца мои дедовци) сеусте имате дрскост да провоцитрате со смешните ваши идеички “Две држави еден народ“. Да си ја напикате таа ваша парола на местото каде сонце не ве огрева, морони едни! Ако сум ви ја ебел мајката тоа не значи дека сум ви татко копилиња едни бугарски! Се додека вака провоцирате ќе го имате гневот Македоски врз вас, кој постојано расте и еден ден ќе ве удри по глава. Прочитајте си ја својата историја и наушете ја веке еднас лекцијата : Македонија била и ќе биде само Македоска, Македонците биле и ќе бидат само Македонци. И вие ништо не можете против тоа! Неандрталци, живеете во 21 век, почнете и да се однесувате така!
(Слобода или …28 Септември, 2006 - 16:07 | избриши | одговори)
# много точно казано-съгласен съм
(cobos3 Ноември, 2006 - 15:54 | избриши | одговори)
# фиромче,фиромче,югомутантче-а жалко за фиромското Ви поколение- ходете при прецедателот Ви Тито!
(cobos3 Ноември, 2006 - 15:57 | избриши | одговори)
# Впринцепе Въь прави, но спор о "македонской"индентичности дело тонкое.Нельзя никому отрицат право на самоопределении, но не надо ето делат на базе отрицании правдьъ,и при том вороват истории - конечно ето в принципе и не возможно - то что бьъло то и бьъло- можеш только сфальшифицировать его.Так на базе фалшифицировании истории - самое древнее славянское государстве и состоялась идея - македонизма. Пусь сегодня существует такое государстве - но надо честно сказать что оно начинаеть свою истории с 1944-45года.И все.Не надо лгать, писать всякую фальсивку и т.д.Тогда и дать право людям дать право определиться такие какие они чувствують себя.Но подлиность истории не трогать -ана уже состоялась.Все!
(cobos3 Ноември, 2006 - 16:09 | избриши | одговори)
# Татари не само јас многу македонци ке ви кажат дека нивните дедовци уште од турско време се изјаснувале како македонци и не бугари или срби.Тоа е причината што вашата пропаганда не успева нити ке успее.Бадијала трошите пари и време.Бадијала давата пасоши.Тие ви се тројански коњ.Бадијала се резилите прд европа и светот.
(Krapp3 Ноември, 2006 - 19:17 | избриши | одговори)
#

Вие не сте македонци а фиромци от Бюрмето и не можете да бъдете ни българи,ни сърби защото тия са писмени народи с държавни традиции и култура докато вие сте паплач без корен.Тия които вземат паспорти са добре дошли а на тия като вас шиптарски во газ со все яйца- бюрмански опинци сплескани.
(elemag3 Ноември, 2006 - 19:38 | избриши | одговори)
# Па многу лошо тоа сведочи за граганите на РМакедониjа , иако велиш не се Бугари тие што го бараат , односно го добиле бугарскиот пасош!Е како така, за еден Бугарски пасош /па не е Бугариjа ни економски ни политички значаен фактор во ЕУ, па ни и во светов/ македонци од ФИРОМ ке си jа продадат националната свест и име за еден пасош, односно државjанство!? Зошто не го бараат Грчкиов пасош, барем тие државjани на ФИРОМ што потекнуваат од Егеjска Македониjа,туку Бугарскиот...???? Ако разлогот е тоj како што велиш, срам голем за општеството во ФИРОМ...да се продава за една паница лешта, односно Бугарски пасош!? Jас мислам дека не е така. Македонците од ФИРОМ кои сакаат да добиjат бг државjанство ишто го добиле веке сами декларираат дека се бугари по потекло и дека потекнуваат од Бугарски фэамилии од сите делови на Македониjа, не само од просторот на ФИРОМ. Тие не одан на зодолжителниот испит пред добиванье на бг пасош за владеенье на Бугарски jазик...30 000 го добиле бг пасош , го очекуваат моментално 50 000 луге. Што ли ке биде во 2007, 2008, 2009 година...?!?!?
(Dialog3 Ноември, 2006 - 19:53 | избриши | одговори)
# Дијалог, наивно бугарче.Побарале пасош окулу 30000 а добиле помалку од 10000 спрема зборовите на михов, ваш амбасадор во скопје.Тие што барале бугарски пасош не го бараат зашто сакаат да бидат бугари туку само за да го избегнат шенгенскиот зид.И други земји да им го нудат тоа тие ке направат исто.Тоа не значи дека станале бугари.Воведите грфа македонец на следниот попис и ке видите како ке ви се изјаснат тие македонци.Кога ке ја регистрирате ОМО ке видите за кого ке гласаат тие со пасоши.Тие ви се тројански коњ.Сами се наместивте како многу пати до сега.Срамот е ваш пред европа.Се покажавте нецивилизирани и примитивнеи пред европа.
(Krapp3 Ноември, 2006 - 20:11 | избриши | одговори)
# Е-еех! Мамка му стара! Какви сме си ние българите! Забравяме бързо обидите и простотиите от недорасчетата фиромци и почваме да им подаряваме визи от догодина....Защо? Защото сме .....а-а-а как беше "Болвария , татаромонголи ....." И не просто ще им ги даваме ами и ще им ги плаща Българската държава , тоест ние обикновенните данъкоплатци или така наречените тук " изроди , татари , морони , бастарди..." Защо? АЙДЕ БЕ ГОЛЕМИТЕ И ГОРДИ "АНТИЧНИ МАКЕДОНЦИ" ОТКАЖЕТЕ СЕ . БЪДЕТЕ МЪЖКАРИ! КАТО НЕ НИ ИСКАТЕ ЖИЛОТО ,РИТНЕТЕ НИ И МЕДА .ТАКА ПОСТЪПВАТ ИСТИНСКИ ГОРДИТЕ МЪЖЕ! Ама вие сте долни и осрани сърболизци.....това няма да го направите .Защото за 15 години лаене срещу нас, бързичко се разцивряхте от време на време я за ток я за танкчета я пък за кльопачка....Мерзавци и педераски души.Това сте вие. Днес /вчера вече/ вашото външно министърченце орева орталъка за малце ток , житце и тем подобни....А Калфин ,дето се бил"испаничил" се сагласи да им прости на "непослушните дечица" от Скопско и България като любвеобилна майчица ще ви ги даде.А вие с какво ще плащате? И кога? С псувни и обидили пак? Нещастни ревливи деца!!!
(vizov4 Ноември, 2006 - 00:12 | избриши | одговори)
# Визов ако не ви се допага што прави власта смените ја.
(Krapp4 Ноември, 2006 - 09:56 | избриши | одговори)
# Крапп, аj оди си ги пераj крвавите криминалски пари, што ги зедовте од народов, бре АСНОМовски разбоjници!
(Dialog4 Ноември, 2006 - 12:45 | избриши | одговори)
# А Михов баш на вас нема да ве jа кажи вистинската состоjба на ситуациjата со добиваньа на БГ пасоши! па сте ирелевантен фактор за тоа!
(Dialog4 Ноември, 2006 - 12:50 | избриши | одговори)
# Дијалог, што си го пикаш носот кај што не е место.Седи си таму у татарија и уживај.Никој овде не ве кани.Не се трпајте како бугати.
(Krapp4 Ноември, 2006 - 17:30 | избриши | одговори)
# Михов да беше дипломат немаше да направи таков гаф.Што повеке со бугарски пасош тоа е подобро.Тие утре, кога бугарија ке стане демократска земја, ке гласаат за ОМО.
(Krapp4 Ноември, 2006 - 17:32 | избриши | одговори)
# Хи-хи, ке ме умори тоа Крап. "...кога бугарија ке стане демократска земја..." За тебе Крапп, наj-убаво е да си уживаш во некоj туг систем, дека се грижаа за лугето као овци и кога овчарот рече "Ееееее" да го потврдувате со "Бееееее"
(Борисс4 Ноември, 2006 - 19:44 | избриши | одговори)
# Борис, топраа ке учите што е демократија и тоа ке ви влага низ газ без вазелин.
(Krapp5 Ноември, 2006 - 11:18 | избриши | одговори)
# Ти така ли jа изучи демократиjата, Краппе... без вазелин?
(Dialog5 Ноември, 2006 - 13:15 | избриши | одговори)
# Така учат само примитивни народи.Ние не сме тоа.А за вас се гледа од марс.Не почитувате човекови права.Не регистрирате партија од политички причини.Сте останале фашистички кучиња.
(Krapp5 Ноември, 2006 - 13:44 | избриши | одговори)
#

Ц,ц,ц... и сега што да правим? Научи не Краппе, спасителjу ОМО-вски, како да си измием ликот пред светот? Од дека да го земем тоjа еден македонец, кога потписот стана 4999? Да имаш некоj познат циганин, дека да му дадем 10-20 евро, да се навие да вземе бугарски пасош и да гласи за ОМО? Аj питаj каде тебе, може се наjде некоj. Ако не стигнат 10-20 и повеке можем му дадеме ( ама не многу повеке, еj), само го наjди.
(Борисс5 Ноември, 2006 - 14:09 | избриши | одговори)
#

немој да бидете не информирани
кликај за бугарЦките работи
(sting EYE5 Ноември, 2006 - 14:17 | избриши | одговори)
# Борисс, ОМО собра 6000 потписи.Не ти кажале дека после војната на пописите имаше 200 000 македонци во бугарија.Кога ке направите коректен попис ке видите колку македонци има во бугарија.И не само тоа.Ке видите колку бугари има.А тое ке биде само зорле.
(Krapp5 Ноември, 2006 - 21:07 | избриши | одговори)
# Krapp И дедо ми са го карали да се пишува "македонец". Ова е по порака на Коминтернот - другарите Тито и Г.Димитров са биле една стока. Ама на нему не му е било трудно - знаел е дека македонец е бугарин. Макар што... ако не се беа скарале Тито и Сталин и jас можеше да сум сега под влиjанието на Спартак... не, не можеше. Не го е имало тука теророт, дека е бил во Вардарска Бановина. И са знаели моjте родот си. И Тито не е бил глуп да ги вземе. Тогаш Голи Оток штеше да биле мал за сите бугари во Македониjа.
(Борисс6 Ноември, 2006 - 01:22 | избриши | одговори)
#

море Татар...
шо прајме со Македонците во Албанија, Грција и Бугарија?

И нив Тито да не им кажа да се викаат Македонци....

море од шо сте глупи чоек во недоумица го клавате дали да плачи или да се смеј...

Ебаве татари коњољуспки

-ова ко за крај Smiling
(Lavot6 Ноември, 2006 - 01:26 | избриши | одговори)
#

Видиш Борисс
Трескаш глупости. Дедо ти и татко ти имале “среќа“ и живееле кај Тодор Живков и Стаљин.А тука Сибир не му бегал. Се пишал болвар и тебе несмеел да ти каже дека си Македонец. А башка сапунот за миење мозоци. И што направиа од тебе? Јаничар.
(Spartak6 Ноември, 2006 - 01:29 | избриши | измени | одговори)
#

Да Лаве.
Ни Тито ни Србија не биле во Пирин. Или тоа Георги Димитров набрзинка ги измил...А ни во Егејска Македонија.
А го слушаше ли Чоекот од Албанија како зборува убаво. Па и нашион од Грција. И сите ли се измиени и србомани?
(Spartak6 Ноември, 2006 - 01:34 | избриши | одговори)
#

Според болварскиве глупости најбројни жители на Балканов се таканаречените “србомани“ или “Титови испрани мозоци“. Ги има сегде човече, и во Болварија, Грција, Србија, Албанија и нормално Македонија.
Овој Тито според болвариве и грциве бил семоќно типче - виртуоз! Како Дејвид Коперфилд - масовна хипноза! ХАХАХА!
Болвариве во очај стануваат патетични во нивните тврдења и тези! Тито за болвариве е “сламката“ на спасот. Се фатиле за неговата сламка и не пуштаат.Smiling
(Аминта6 Ноември, 2006 - 14:44 | избриши | одговори)
# Тито бил магионичар и ги направил македонците уште во турско време ретроактивно.И не само тоа.Ги направил во канада америка аустралија...Сум сретнал луге кои се иселиле пред втора светска војна во канада и се изјаснуваат за македонци.Тито ти бил нешто као господ.Глуп, поглуп, најглуп, бугарин.
(Krapp6 Ноември, 2006 - 18:34 | избриши | одговори)
#

Јас предлагам болвариве и грциве да го одбележат овој великан на целокупната светска историја со по еден монументален споменик во Софија и Атина. Според нив Тито ти е човек за почит, кога ќе се земе во предвид великиот подвик на глобална хипноза кој според болварскава и грчкава пропаганда го спровел врз сите Македонци низ светот.
Тито велики, врховен бог на кој се клањаат и грците и болварите!
Smiling
(Аминта6 Ноември, 2006 - 18:52 | избриши | одговори)
# си ги сретнал такви македонци, дека го лижеле газот на Тито , ама повекето македонци низ светов се биле, се чувствуваат , се декларираат и се гордеат со БУГАРСКОТО си национално име! Анаданму, jаничари и србомански партали! Од дупкаата на АСНОМ немоjте да sиркате ко некои отруени глувци!
(Dialog6 Ноември, 2006 - 19:47 | избриши | одговори)
#

Dialog, брцни си го Тито у гз и ај да ве нема таму во монголија дур не се описмените.Диво племе како вас, без идентитет заслужува само игнорирање или мајтап. Јас го практикувам второто. Интересно ми е да дупам диво болварско племе.
И во иднина ако сакаш диалог со Македонците, пробај да читаш и слушаш како е напишано и кажано а не како тебе ти одговара!
Морон!
(Аминта6 Ноември, 2006 - 19:57 | избриши | одговори)
# Дијалог, читај што ти пишувам.Македонци во канада кои отишле пред 1940г се декларираат како македонци и око ке ти извадат ако им кажеш дека се бугари.Тоа јас лично сум го доживеал и никој не може да ми го избрише од меморијата.Само со тој аргумент пага у вода целата ваша теорија дека тито ги направил македонците.Има уште милиони аргументи.
(Krapp6 Ноември, 2006 - 20:24 | избриши | одговори)
# Канал 5: В Битоля скоро ще бъде открито българско консулство 24 ноември 2006 | 11:53 | Агенция "Фокус" Битоля. В Битоля скоро ще бъде открито българско консулство, което ще е осмо поред след консулствата на Турция, Франция, Великобритания, Русия, Словения, Хърватия и Гърция, съобщава македонската телевизия Канал 5. Българското генерално консулство ще се помещава в сградата на УНИБАНК, в близост до общината. Тези дни в помещенията кипи усилен ремонт, а в тях трябва да работят професионални дипломати. Предвижда се българското генерално консулство да бъде открито до края на месеца или в началото на следващия. След присъединяването на България към ЕС на 1 януари 2007 г. тук ще се издават визи за гражданите от региона, посочва медията. Както по-рано бе съобщено, визите за македонските граждани ще бъдат безплатни, а чрез консулството трябва да се ускори и улесни процедурата за тяхното издаване. След гръцкото това е второто консулство, в което ще се издават визи. Останалите консулства в Битоля са почетни, посочва Канал 5.
(Valentinski24 Ноември, 2006 - 13:15 | избриши | одговори)
# Валентински, јас не одам таму кај што не сум добродојден.Не сум извадил нити ке вадам виза за ниедна европска држава а најмалку за бугарија.
(Krapp24 Ноември, 2006 - 19:04 | избриши | одговори)
# Ми аз на вас македонците ще ви предложа нещо,предполагам,че има все някъде все някъкви библиотеки,та отидете там и се разбарайте из старите книги и томове и ще намерите толкова много информация писана от "македонци" ,която напълно отрича наличието на македонска нация,ит очно обратното потвърждава си че сте си истински българи,така че вече казах,ходи там и прочети нещо,обаче не сръбските и македонските простотии,навярно оригиналните книги се пазят на някое закътано място в библиотеката,може и в мазето.И казахте нещо за това как европейците ще ви били защитят от Българите за това що сме ви притискали,но нали и вие се гласите да влизате в европейския съюз,но това няма да стане с фалшивата история и наивните оправдания,в съюза всичко ще излезе налице и тогава ще се види кой македонец,кой Българин. И на кратко нещо като послание както казва деда ни Паисий Хилендарски,така ше кажа и аз:"О неразумний,"македонецо",поради що се срамиш да се наречеш българин?!"
(zuki730 Март, 2007 - 18:03 | избриши | одговори)
# Спарти, жив да си, ама защо си мислиш, че ние 1300 години систематично си фалшифицираме историята само и само да угодиме на тебе? Или, ако не на тебе - то на тия, кои са те учили, че си фалшифицираме историята? Спарти, ами старинните византийски хронисти какво са фалшифицирали, приятелю? М? Я пак си помисли...освен това постингът ти е обърнат точно с главата надолу и ти нищо не разбираш от логика! Ние ви признаваме като каквито си искате да се самоопределяте - щото това е изконно човешко право, али не казвайте ние тука като какви да се самоопределяме. Във вашата конституция (или в Охридските ви споразумения - Господ знае, не си спомням) има заложен принципа да не се бъркате с претенции в границите на съседите си...сещаш ли се за какво ти причам? Тъй че - айде, ако обичаш!
(Ne e vajno30 Март, 2007 - 18:27 | избриши | одговори)
#

Спарти,да те поздравам со една песна ,сакаш?
http://todoralexandrov.hit.bg/songs/babo.mp3
(botev30 Март, 2007 - 18:37 | избриши | одговори)
# Хааа, тая песна ме сеща, Спарти, знаеш ли какво е пишело на знамето на Пито Гули (и вероватно на други знамена - ма сега се сещам за ово знаме)? И ако знаеш, знаеш ли откъде идва тоя надпис? М?...изобщо не те зафраквам - да не се разсърдиш сега - питам си само
(Ne e vajno30 Март, 2007 - 18:54 | избриши | одговори)
# Защо така бе"брате Аминта",ти откъде си,че ние сме от Монголия не е верно,защот когато България е била най-силната държава в Европа сме воювали и с монголците.Ти откъде си,данеби от Великоморавия или отсами България.Да знаеш някога ще тичате към българия
(zuki71 Април, 2007 - 18:22 | избриши | одговори)
#

Наистина трябва да се направи нещо, за да се решат проблемите на македонското малцинство в България. Трябва да вземем пример от Германия, Франция и др., които решиха голяма част от проблемите на френското малцинство във Франция, на немското малцинство в Германия и т.н.
(Багатурь26 Мај, 2007 - 23:20 | избриши | одговори)