сабота, 23 јуни 2007

ДОБРА ВЕСТ ЗА БУГАРСКАТА ДРЖАВА!

ОМО „Илинден - ПИРИН“ собра 5.000 потписи за партија

На Бугарија несакајки и се симна уште едно прашање во врска со нејзинита мелцинства, а тоа е прашањето со нивните политички партии. ОМО „Илинден - ПИРИН“ ги собраа потребните 5.000  потписи за регистрација на партија што ќе се бори за правата на Македонците во Бугарија

Приврзаниците на ОМО „Илинден - ПИРИН“ ги собраа потребните пет илјади потписи за регистрација на политичката партија што ќе се бори за признавањето на правата на Македонците во Бугарија.

Стојко Стојков, портпаролот на организацијата, вчера изјави дека бројката на пристапниците ќе биде надмината до крајот на месецов, кога истекнува рокот за собирањето потписи.

- Планираме да собереме околу шест илјади потписи, за да не се случи барањето за регистрацијата да ни биде одбиено оти некој потпис не е валиден - рече тој.

Барањето за регистрација на партијата ќе биде испратено до надлежниот суд во Софија. Судот во рок од еден и пол месец има обврска да се изјасни за барањето.

Последниве недели во бугарските медиуми се водеше кампања со која се оспоруваше намерата за формирање на таа политичка партија, бидејќи Уставот на Република Бугарија не дозволува да се формираат етнички партии.

- Таквиот аргумент нема да може да се примени во однос на нашето барање бидејќи во тој случај ќе мора да кажат дека во Бугарија постои и македонско етничко малцинство. А тоа постојано се негира - изјави тој.

Останува уште да го признаат македонското малцинство и со тоа се чекор до затварање на проблемот со малцинските права.

(Овде мала дигресија од worm):

Од овој линк:

 http://www.crwflags.com/fotw/flags/bg-polit.html

се гледа дека DPS Bulgarian Turks - е партија на Турците во Бугарија, така да самата партија не мора да биде со етнички предзнак, но може да ги застапува реалните интереси на онаа групација, која ја сочинува. Оттаму не гледам причини за прекршување на Уставот на Бугарија.

1 коментар:

Spartak рече...

#

сега е на потег судот..
ако одбие формирање на национална партија..
која е ТАА националност?..
ако не..добро е..
(anaveno13 Септември, 2006 - 12:20 | избриши | одговори)
# Български съд неможе да регистрира сепаратистка партия.
(Burgas13 Септември, 2006 - 12:27 | избриши | одговори)
#

Конечно Македонците во Бугарија ќе добијат право на политичко организирање. Тоа мора да биде проследено и со формирање на културни институции на Македонците во Бугарија.

Освен тоа со доаѓањето на Стојко Стојков на чело на ОМО Илинден - Пирин веднаш се почувствува подобра организираност на нашите во Бугарија. Стојко Стојков е човекот за кој допрва ќе се слушне. Млад интелектуалец, доктор по историски науки и човек со одлични организациони способности.

Нашата држава мора да ги вложи сите напори да им помогне на сите можни начини на Македонците во соседството.
(кибицер13 Септември, 2006 - 12:28 | избриши | одговори)
#

Кибицер, апсолутно се сложувам со тебе.
Бургас, пишувај си песни. Остави ја политиката.
(Spartak13 Септември, 2006 - 12:30 | избриши | измени | одговори)
# Нема такава националност и нема такива подписи. Кратко и ясно. Наказанието за купуване на гласове вече е 3 год. затвор! "Агенция "Фокус" Между 800 и 1000 лева за подпис за ОМО прибирали емисарите на сепаратистите Между 800 и 1000 лева за подпис в полза на регистрацията на “ОМО - Илинден-Пирин” прибирали емисарите на сепаратистите, които през последните дни масово навестяват циганските махали и помашките села в региона, предаде кореспондент на “Фокус”. Трескавото събиране на подписите било продиктувано от недостига на желаещи да се включат в регистрацията на македонистката партия. Според запознати, на македонистите не им стигали още около 2 000 подписа. Парите за заплащане на подписите, които по условие оставали у емисарите, били заделени от македоно-канадско-австралийски организации, създадени навремето с благословията на титовата федерация. Естествено за подписващите се, оставала само почерпка, подобна на скромната закуска при учредяването на партията в Гоце Делчев, преди три месеца. “На нас ни купиха по един сандвич и по една лимонада, а с парите за подписите искат да си построят къщи и затова обикалят циганските махали и селата на помаците. Прав беше бай Йордан (Костадинов – б.ред.), който каза, че всичко е за пари”- заяви разочаровано за “Фокус” дългогодишен член на ОМО “Илинден”, който не пожела за бъде цитиран. "
(банско13 Септември, 2006 - 12:31 | избриши | одговори)
#

Обично немам намера да влегувам во полемики со „блгарчетата“. Најпрво нека се извинат за геноцидот извршен врз Евреите во Македонија извршен за време на Втората светска војна и за убиствата кои ги вршеле врз македонското население за време на истиот период. Нека се извинат за своите фашистички недела, како што тоа го направи Вили Брант во името на германскиот народ. Најпрво бугарските историчари нека го признаат геноцидот врз Евреите и Македонците во Втората светска војна па потоа ќе дискутираме на научни теми.

но друга сакам да кажам. Ова што го пишува анонимецот од Банско е обична лага и пропаганда. Очигледно се уште му се свежи гебелсовите методи. А сакаат да станат членка на ЕУ. Со влезот во ЕУ ќе мораат да го признаат постоењето на македонската заедница во Бугарија. Едноставно ќе мораат.
(кибицер13 Септември, 2006 - 12:38 | избриши | одговори)
#

Кой и защо гласува за "Атака" и какъв отпор може да се даде?

Една част - надяваме се, някакво малцинство - гласува за "Атака", защото споделя расистките изказвания на лидерите: "Ще престанат да ви управляват педерасти, евреи, цигани и турци… Дециганизация и детурцизация…" и подобни. Такова говорене попада под ударите на поне четири български закона и необозримо количество международни документи, ратифицирани от Република България.
..ЗА ОВИЕ ЛИ ГЛАСАШЕ?..
(anaveno13 Септември, 2006 - 12:41 | избриши | одговори)
#

Пожелавам му на Стойко да стане дактор на науките ,ам все още нее.Учител е човека,но наистина е ерудит и много начетен мъж.Мога да ви уверя че несподеля сепаратистки идеи....поне неги изказва нито устно нито писменно.Достоен човек за беседа и спор ,никога не е обиждал никого,за разлика от някои особи тук.Мога да кажа, с риск да си навлека нечий гняв, че споделяме едно и също мнение относно сегашното положение на нещата.Разминаваме се в интерпретацията на миналото и переспективата на бъдещето.Но всеки човек има право на собствени възгледи, стига да не засягат основните човешки потребности.
(стани13 Септември, 2006 - 12:43 | избриши | одговори)
# Има само един начин НИКОГА да не влезем в Европа. Ако признаем съществуването на несъществуващи "македонци", разбра? И не виждам как ще дискутирам на научни теми с човек, който говори за "геноцид" в Македония на македонци и евреи /над този народ наистина е вършен геноцид, но е вършен на 3000 км.!!!! от Македония и България/.
(банско13 Септември, 2006 - 12:45 | избриши | одговори)
#

Мала подршка на Македонско тло во Бугарија.

Твојот пост е целосно представен на:

http://worm.blog.bg/viewpost.php?id=13767

со една моја мала дигресија.
(worm13 Септември, 2006 - 13:00 | избриши | одговори)
# По автоматизам треба и ВМРО да ја избришат. Во името пишува Македонска.
(Spartak13 Септември, 2006 - 13:16 | избриши | одговори)
# Мизия, Тракия, Македония, Добруджа са географски области, а не имена на републики. В този смисъл няма нищо лошо във името на ВМРО - една от най-българските организации в исторически план.
(Burgas13 Септември, 2006 - 13:33 | избриши | одговори)
#

В Тел Авив има благодарствен паметник към българският народ затова че Е СПАСИЛ СВОИТЕ ЕВРЕИ.Само България и Дания недаде своите евреи във фашистки концлагери!
Лично зам.председателят на Народното събрание на България Димитър Пешев и архимандрит Стефан Софийски поведоха прлотесната манифестация в София в защита на евреите на 24.05.1942г.
(стани13 Септември, 2006 - 13:42 | избриши | одговори)
#

Евреите велиш?
Читај овде за евреите во Бугарија.
http://www.mediapool.bg/site/bulgaria/2003/03/06/13_060303bg.shtml
(Spartak13 Септември, 2006 - 13:50 | избриши | одговори)
# В началото на март 2003 година в България се развихри яростна антибългарска кампания от страна на българофобите сред ционистите. Техни най-ярки представители - Анжел Вагенщайн и Ешуа Алмалех написаха десетина статии, в които поискаха извинение, компенсации и възмездие от българите. Така и не се разбра защо тези люде мразят българите - българските евреи бяха спасени от българите по време на Холокоста. Чест прави на свестните евреи като Сами Рафаел, които защитиха българите от братята си българофоби. Анжел Вагенщайн е известен също и с антибългарския сценарий на филма "След края на Света", в който живеещите в България турци, цигани, арменци и евреи са представени като духовноизвисени ангели, а българите са показани като тъпоумни говеда.
(Spartak13 Септември, 2006 - 13:52 | избриши | одговори)
#

Еве уште еден евреин од болгариа кој вели:

ИНТЕРВЮ

Ешуа Алмалех: Не Борис III е спасил евреите

България трябва да се извини за страданията ни

http://www.segabg.com/online/article.asp?issueid=832§ionid=4&id=00004

Е мој Стани. Не е се така розово во Бугарија. Само сведоците ја знаат правата вистина. Бугарија да го испере газот за сојузот со Хитлер, пропагира заштита на Евреите.
(Spartak13 Септември, 2006 - 14:03 | избриши | одговори)
#

Че койказва дето Борис ІІІ е спасил евреите? Но това което направиха Пешев и нашето духовенство и в то период когато Германия бе доминантна в Европа ,никой,НИКОЙ него омаловажава ,освен ...Спартак.
а колкото до ортодоксалният комунист,бивш партизанин и депутат Вагенщайн.Сценарист на "култовият" филм "човек от народа" посветен на Тодор Живков.Лауреат на няколко Димитровски премии.Та въпросният господин през 1992 година получи ефективна присъда от Втори състав на Софийски градски съд за ...лъжесвидетелстване по тъй нареченото дело за "Танковата касета".Човек ,който лъже под клетва......
(стани13 Септември, 2006 - 14:25 | избриши | одговори)
#

И още нещо.Никога несъм изповядвал човеконенавистни доктрини.Но това което твори сега Израел в близкият изток е срам за човешкия род.И да се държи като момченце което иска да изяде цялата торта щото вчера са му ударили шамар и тако му е малко гузен ......това е недопустимо!Ти какво мислиш?
(стани13 Септември, 2006 - 14:30 | избриши | одговори)
#

Спартак тебе терминът полемика познат ли ти е? докога ще задавш само въпроси ,без самият ти да даваш отговори?
(стани13 Септември, 2006 - 14:32 | избриши | одговори)
# Българските евреи след края на войната беха повече от 50 000 души, това ли е пропаганда, фироме?
(банско13 Септември, 2006 - 14:34 | избриши | одговори)
# А на почетокот на војната?
(Spartak13 Септември, 2006 - 15:04 | избриши | одговори)
# С около 3000 по-малко.
(банско13 Септември, 2006 - 15:06 | избриши | одговори)
#

Ха,ха
Добар виц. Сте ги оплодиле,а?
Не се лути. Јас ова не го измислив. Тоа се изјави од бугарски евреи дадени на бугарски медиуми.
(Spartak13 Септември, 2006 - 15:19 | избриши | одговори)
# Виц, така? Епа затова сте ФИРОМ, не за друго!
(банско13 Септември, 2006 - 15:27 | избриши | одговори)
# Камарата на представителите на Конгреса на САЩ прие Резолюция № 77 за отбелязване на 60-ата годишнина от спасяването от холокоста на 50 000 български евреи [ 12 Март 2003 ] На 11 март 2003 г. Камарата на представителите на Конгреса на САЩ прие Резолюция № 77 - "За отбелязване на 60-ата годишнина от спасяването на 50 000 български евреи от холокоста и отдаване заслуженото на българския народ за съхраняване и продължаване на неговата традиция на етническа и религиозна толерантност". Текстът на документа бе гласуван с пълно единодушие от всичките 418 конгресмени, присъстващи в залата. Вносители на резолюцията са конгресмените - републиканецът Джое Уилсън и демократът Том Лантош. При представянето на мотивите за нея бе подчертана изключителната значимост на акта на спасяването на българските евреи по време на холокоста и ролята на парламента, православната църква, цар Борис ІІІ, правителството и българския народ, които през 1943 г. са предотвратили депортирането на 50 000 български евреи и изпращането им в лагерите на смъртта. Изтъкнато бе, че България е единствената държава, съюзник на нацистка Германия, спасила своите евреи и единствената, в която след края на Втората световна война техният брой е нараснал. Том Лантош оцени делото на България през 1943 г. през призмата на днешните съдбоносни за света дни и поведението на страната като бъдещ член на НАТО и съюзник на САЩ в борбата срещу тероризма. Приемането на Резолюция 77 от Камарата на представителите на Конгреса на САЩ е съществена стъпка в развитието на връзките между двете държави в навечерието на отбелязването на 100 години от установяването на дипломатическите им отношения. "Дългосрочно стратегическо партньорство" е терминът, с който завършва последния абзац от резолюцията, подчертаващ ролята на президента на САЩ Джордж Буш и българския министър-председател Симеон Сакскобургготски за активизирането на съвременните българо-американски отношения.
(банско13 Септември, 2006 - 15:32 | избриши | одговори)
# Ама човеку, сето тоа е ОК. Коментирај интервјуата. Ништо друго.
(Spartak13 Септември, 2006 - 15:46 | избриши | одговори)
# Точно това правя фироме - броя на евреите в България през 1944 г е най-точният коментар. Един от тези евреи дори беше до скоро министър на външните работи. Всичко друго е ала-бала.
(банско13 Септември, 2006 - 16:10 | избриши | одговори)
# Дали сакаш да кажеш дека овие двајца евреи 100% се лажат?
(Spartak13 Септември, 2006 - 17:33 | избриши | одговори)
# Не сакам на тебе НИЩО да ти обяснявам. Мислам, на секой е ясно защо - 1 0000000 пати е по-лесно на некое мало дете (или дори куче) да се обясни нещо елементарно.......
(Банско13 Септември, 2006 - 17:46 | избриши | одговори)
# О.К. Се ми е јасно. Немаш објаснување.
(Spartak13 Септември, 2006 - 20:01 | избриши | одговори)
#

Спартак , това разбрали го ? :
...Та въпросният господин през 1992 година получи ефективна присъда от Втори състав на Софийски градски съд за ...лъжесвидетелстване по тъй нареченото дело за "Танковата касета".Човек ,който лъже под клетва......
(стани13 Септември, 2006 - 21:55 | избриши | одговори)
# Не сум целосно сигурен, но овие луѓе интервјуата ги имаат дадено 2003 година.
(Spartak13 Септември, 2006 - 22:03 | избриши | одговори)
#

Три месеци затвор за обвинетите за случајот „Радко“
Миле А. Ристески

07.10.2005
Три месеци затвор за Јован Стојановски и Александар Марковски. Луѓето кои пред пет години го натепаа новинарот Спасе Шуплиновски на промоција на сега забранетото про бугарско здружение „Радко“. По изрекување на пресудата, на Јовановски му беа виновни новинарите.
„Донесена е пресудата дека сме Бугари - за тоа ни судат. Ќе ви дојде крајот. Вие државата ја расипавте, некои новинари, па тешко е мене да ме осудите“, изјави Јован Стојановски.

Новинарот Спасе Шуплиновски, кој во тепањето заработи искршеница на раката и потрес на мозокот - задоволен од пресудата.

„Судската правда е спора, но сепак се реализира“, рече Спасе Шуплиновски, новинар.

На промоцијата на „Радко“ три момчиња фрлија чадни бомби. Подебелиот крај го извлече Спасе Шуплиновски, кој беше натепан затоа што некој од присутните сметал дека тој е поттикнувачот на инцидентот.

Судскиот процес за случајот „Радко“ е доказ за инертноста во работењето на судовите. Судскиот процес, се тераше цели пет години.

Пред очите на 100-тина присутни, но и пред објективите на фоторепортерите и камерите, се случи нападот. Оттаму е спорно, зошто процесот мораше толку долго да трае.

Во низата одлагања на рочиштата и злоупотребата на правните лавиринти, не јасно е како можеше налогот за вештачење од судот до институтот за судска медицина да патува цели 10 месеци.

--

Случая Радко е доказ, дека освен гръцото и кипърското вето, ще има и още едно вето за членството на Македония в ЕС - като му дойде времето
(Кубер13 Септември, 2006 - 22:09 | избриши | одговори)
# Доколку ова се случеше во Бугарија, дали напаѓачите ќе останеа неказнети? Дали сметаш дека треба да бидат неказнети и до што би довело тоа? Сигурно до анархија.
(Spartak13 Септември, 2006 - 22:27 | избриши | измени | одговори)
#

Кубер,
Пази како се изразуваш. Еве ти го сајтот на партијата на македонците во Грција.
http://www.florina.org/
(Spartak13 Септември, 2006 - 23:32 | избриши | одговори)
#

Спартак ,имашли някаква информация за това дали успя Виножито да има свой депутат в гръцкия парламент? Търсих, но нищо неуспях да намеря ,даже и на посоченият от тебе сайт
(стани14 Септември, 2006 - 07:56 | избриши | одговори)
# Не, не знам.
(Spartak14 Септември, 2006 - 09:15 | избриши | измени | одговори)
# На Спартак му е се ясно. Хахахахахахахахахахахахахахахахахах Епа може............
(банско14 Септември, 2006 - 09:21 | избриши | одговори)
# Еве како фирома "ги разбира" нещата: "...Та въпросният господин през 1992 година получи ефективна присъда от Втори състав на Софийски градски съд за ...лъжесвидетелстване по тъй нареченото дело за "Танковата касета".Човек ,който лъже под клетва......" и комента на фиром: "Не сум целосно сигурен, но овие луѓе интервјуата ги имаат дадено 2003 година." е просто не е истина.............
(банско14 Септември, 2006 - 09:26 | избриши | одговори)
#

ОТВОРЕНО ПИСМО

ДО ПРЕЗИДЕНТА НА РБ

Копие:
ДО МИНИСТЪРА НА ВЪНШНИТЕ РАБОТИ НА РБ

Уважаеми г-н Президент!

Уважаема г-жо Министър!

Съдбата на Македония никога не е била чужда, нито пък може да бъде чужда на свободните българи от РБългария, тъй като българите от Македония винаги са били неразделна част от българската етническа общност.

През дългите векове на политическо и духовно робство и времето на епохалните борби за църковно-езикова и културна свобода духовните връзки между македонските и останалите българи укрепнаха от огъня на много общи жертви и страдания и станаха неразривни.

Двете балкански и двете световни войни, в които свободните българи положиха върховни усилия и дадоха толкова скъпи жертви за свободата на еднородните си братя в Македония е второто голямо доказателство за постояннството на българското духовно единство. Пролятата кръв на българските синове и принесените морални и материални жертви остават незабравими за всяко македонско сърце.

За съседите на РБългария Македония и македонците остават единствено политическа тема, предмет на политически кроежи и империалистически стремежи. Но ако се вгледаме в българската култура, която изразява душата на българския етнос, неоспорим е фактът, че Македония и българите от Македония са втъкани в същността й.

Но за съжаление злощастната съдба на Маедония и на българите от Македония не позволи аргументите да се превърнат във фактор за формирането на политическа реалност.

От друга страна, след като човечеството няколко века се е развивало и ръководело от националните идеи, доказали чудото на творчеството във всички области на живота, днес съвременният свят , с всички свои постижения, изисква по-различно поведение и съзнание, които поставят общочовешките ценности над всичко. Само с развитието на общоевропейския процес на интеграция, асоцииране и възприемане на общоевропейската ценностна система, чиято основа са християнският морал и светоглед, процесите ше вземат друга насока. Тогава хората ще се вдъхновяват не от териториални придобивки, а от културни и икономически влияния. В такъв контекст трябва да се разглежда възможността от възобновяване на нашето духовно единство и ясно дефиниране на българското културно пространство.

Предходните мисли предпоставят заключението, че Европа създаде македонския въпрос през последната четвърт на XIXв. , а той ще бъде решен в рамките на интегрална Европа на XXIв.

В духа на тези протичащи европейски процеси и в контекста на възобновяване на духовното единство на българите от РМакедония и РБългария, зачитането на всички граждански права на македонските граждани, които открито демонстрират съзнание за собствената си, българска етническа принадлежност, трябва да бъде основа на взаимодействието между двете държави. Тази позиция ще представлява и моста на обединението.

С появата на сдружението “РАДКО" за първи път в РМакедония се институционализира групата на македонските граждани, които открито декларират собствената си българска етническа идентичност. Иначе “РАДКО" е гражданско и неполитическо сдружение, конституирано и регистрирано въз основа на македонския правен ред и стандартите на международното право с цел да действа в културно-просветната сфера, като я анализира и се отнася критично към официалната македонска историография. Промоцията на “РАДКО" и извършеният опит за войнстваща диверсия спрямо дейността му, а по-късно – повикът за неговата “изолиране”, “прогонване”, “неотложна забрана”, след това дръзкото героизиране на “бомбаджиите”, които безусловно водят до репресии спрямо членовете на “РАДКО", са факти, решително затвърждаващи извода, че в РМакедония не се уважават елементарните граждански права на българите.

Описаната обстановка е причината за обръщението ни към Вас с това отворено писмо, както и с молба за проява на солидарност от Ваша страна към положението ни и открита подкрепа на действията ни.

Охрид 17. 01. 2001г.

С уважение:

Владимир Панков

Изпратено:
до Министъра на Външните работи на РМ
до Председателя на Хелзинския комитет за защита на човешките права в РМ

*************************************************************************
Та какво по-точно за демократичността в Македония говорите?
(стани14 Септември, 2006 - 12:42 | избриши | одговори)
#

Ето какво значи да имаш бьлгарско самосьзнание в Македония http://217.16.70.236/?pBroj=1739&stID=8647
(Kuber14 Септември, 2006 - 12:46 | избриши | одговори)
#

Понеделник, Април 10, 2006
Симеон Симев-"Скопие пише за българите с омраза"

Старата номенклатура управлява бившата югорепублика
Скопие пише за българите с омраза.Македонските политици искат граждани като андроиди, казва Симеон Симев

Симеон Симев е поет и изкуствовед, автор на няколко книги. Дългогодишен журналист в македонската радио-телевизия. През 2002 г. срещу него е организирана жестока кампания чрез почти всички печатни и електронни медии в бившата югославска република Македония. Той е освободен от поста "отговорен директор" на канал "Култура" в националното радио. Вината му е, че е "бугаризирал радиото". С вземането на властта от Социалдемократическия съюз през 2003 г. е уволнен от радиото.
Елитът
се държи като слепец за бастун
към повелите на времето. Реалното е едно, но се сменя с модел на симулацията. Най-удобно за елита е македонският гражданин да е без спомени, без памет, без минало. Идеалът е македонецът да е андроид.
- Смятате ли, че политиката на "еквидистанция" (равноотдалеченост - б.р.) по отношение на всички балкански съседи е най-разумната за Македония?
- Глигоровата политика на еквидистанция вече е изоставена. Сега се теоретизира в някои среди катахреза - разбирателството, свързано с "проблема" на Другия. Съседите имат история, ние не, затова трябва да им се противопоставяме катахрезис. Значи да злоупотребяваме с техния модерен дискурс. Какво означава това? Конкретно - първо, истинската история на Македония се прикрива. След това всичко се изпразва от смисъл
Следва внушаване, че македонците не са това, което са били, а онова, което трябва да запомнят, че са - антични македонци, македоняни, югословени... Всеки си откъсва от омесения хляб на българското минало на Македония.
- Остава ли парче хляб и за самоидентифициралите се като българи в Македония?
- Българите в Македония живеят в немилост, в мълчание. "Всеки за всичко пред всички е виновен", би казал Достоевски. Впрочем хората се разпознават именно по жаргона на автентичността. Не казвам, че трябва да се дават вчерашни отговори на днешни въпроси. Но това не означава, че българската идентичност трябва да бъде оспорвана. За част от хората родината е митологическата същност, татковината - политическа. Първата е България, втората Македония. Родината я възпяват, за Татковината се борят.
Що се отнася до организирането на българите, в Македония съществуват редица организации: ИНТЕРАКЦИЯ, Македонци - Славянобългари; Хоризонти; Сдружение на България в Р. Македония. ДЕАМ, фракция доскоро във ВМРО, застава зад принципа за неделимост на общата ни история и общото духовно наследство. Но тези организации нямат медии. И това е най-лошото, тъй като не могат да обявят позициите си пред обществото.
- Какво като цяло е състоянието на медиите в Македония?
- Затворени за свободата на словото са македонските медии все още. Да вземем например македонската радио-телевизия. Там владее страх от властта, работи се с изпробваните средства: клевета, интриги, прикриване на информацията и фалшифициране на фактите... С други думи, липсата на реално демократично общество е източник на страха...
Онази част от енергията, която трябва да се превърне в работа: известия, коментари, интервюта, е в състояние на ентропия. За България
не се пише например нищо хубаво
Доминират заглавия от рода на "Изгонени девет български сервитьорки"; "В България нови случаи на ХИВ"; "Българите запалиха черквата "Св. Богородица" в Скопие" (станало през 1944 г.!.)" и т.н.
- В Македония днес се води полемика около действията на бившия епископ на Македонската православна църква Йован Враншикович, който се подчини на Сръбската патриаршия. Смятате ли, че това е прелюдия към подчиняване на цялата македонска църква, непризната досега от нито една православна църква в света.
- На Балканите появата на всяка нова национална държава се предшества от появата на собствена църква, чиито църковни граници ставаха идеал за политически граници. Така стана със Сърбия. Така стана и с България, чиито санстефански граници бяха всъщност църковните граници на създадената осем години по-рано Българска екзархия. В този смисъл и съществуването на МПЦ е гарант за съществуването на независима Македония. Тоест - Йован Вранишковски, екзарх на сръбския патриарх Павле в Македония, действа твърдо и непоколебимо като агент на Велика Сърбия. Наистина, под натиска на обществото властта се опитва да му пречи, но не особено решително. ОССЕ е на становище, че правителството не трябва да се меси в църковните дела. Но това е добре дошло за властимащите, които по принцип са свързани с Белград и белградската политика. Президентът на републиката Бранко Цървенковски дори се ръкува с Йован Вранишковски на една среща с манастира "Прохор Пчински". Медиите
отразяват проблема приглушено "с мед и восък"
както казваме в Скопие. По историята на проблема всички бъркат. Затова македонските журналисти не е зле да четат фундаменталния труд на българския академик Иван Снегаров "История на Охридската архиепископия".
- Как виждате бъдещето на Македония?
- Македония или ФИРОМ, както я наричат в ООН, е консервиран мини модел на комунистическа Югославия. Това е нещо като резервата Бриони (резиденция на Тито и югославския политически елит- б.р.). Бившата номенклатура си управлява страната по югославски. Членовете й живеят в уютни апартаменти, карат скъпи автомобили по улици с двойни имена: "Маршал Тито" ("Македония"), "Велко Влахович" ("Димитър Чуповски"), "Сава Ковачевич"("Христо Татарчев"). По заведенията и на сватбите се слуша задължително сръбски турбо фолк, а по телевизията им се излъчват сръбски сериали от преди 20-30 години. Тези, които искат да скъсаме с югоносталгията, се клеймят като българи - татари, радковисти (ванчомихайловисти - б.р.) и т.н. В този вид Македония няма бъдеще, но онзи глух ропот в недрата на обществото рано или късно ще я промени.

Виржиния СТОЯНОВА

СПАРТАК,ВМЕСТО ДА БРИШАШ ОТГОВОРИ ТОВА ЛИ СЕ СЛУЧВА СЬС ВСЕКИ БЬЛГАРИН В МАКЕДОНИЯ
(Kuber14 Септември, 2006 - 12:58 | избриши | одговори)
#

Кубер,
Не пишувај долги коментари. За тоа отвори си блог, па пишувај. Јас не реков дека во Македонија не постои бугарското малцинство. Симеон Симев си е бугарин и никој тоа не му го брани. НО, ако си бугарин, не значи дека треба да ја злоупотребуваш јавната ДРЖАВНА функција и да го шириш бугарофилството.За тоа во најмала рака следи сменување од работното место. Тоа важи и за Србите, албанцит и за сите. Јас верувам дека кај вас е истото (знам дека е бетер). Тука нема ништо чудно. Мене на блог.бг три пати ми го избришаа блогот на кој ништо не сум напишал против бугарите и бугарската држава, камо ли да делува некој на овој начин.
(Spartak14 Септември, 2006 - 14:02 | избриши | измени | одговори)
#

Стани,
Прво кажи ми, кој е овој Владимир Панков. После ќе ти го кажам моето мислење, иако темата не е Радко. А доколку сакаш да ја актуелизираш темата “Ратко“, имаш свој блог, и бујрум, кој сака нека ти коментира. Или мене замоли ме да напишам пост на таа тема.
(Spartak14 Септември, 2006 - 14:14 | избриши | одговори)
#

Не спартак, с "Радко" неискам отделно да се занимавам.Това са вече минали ,макар и харизматични неща.Просто го дадох интервютому като контра теза за това което се случва с ОМО-вци в България.Ти казваш че :
"...Симеон Симев си е бугарин и никој тоа не му го брани. НО, ако си бугарин, не значи дека треба да ја злоупотребуваш јавната ДРЖАВНА функција и да го шириш бугарофилството..." Това би трябвало да важи и за ОМО-вци в България относно македонизма,нали?
(стани14 Септември, 2006 - 14:20 | избриши | одговори)
# ОМО-вци не злоупотребуваат никоја функција. Они се политичка партија и се “борат“ за своите човекови права.
(Spartak14 Септември, 2006 - 14:40 | избриши | одговори)
# И некој ОМО-вец да е вработен на некое државно работно место и да спомнал нешто за правата на Македонците бо Бугарија н не рекол дека бугарите се македонци, што на пример го рекол Симеоб Симев во обратна насока. Тоа не е исто.
(Spartak14 Септември, 2006 - 14:42 | избриши | одговори)
# А сепаратизмът към кава "функција" е? А и честно да ти кажа след гафа с регистрацията на ДПС едвали ще се допусне ново нарушение на Конституцията.
(стани14 Септември, 2006 - 14:50 | избриши | одговори)
#

стани
Ако си државен функционер и си на некое работно место дојден како член на политичка партија која е во позиција и е член на владата, и не се придржуваш до официјалната политика, и делуваш спротивно од неа, тогаш ќе бидеш променет. Доколку си само член на политичка партија, па макар таа е парламентарна партија и таа е во опозиција, твое легитимно право е преку политички средства ги бараш своите човекови права.
Се надевам дека ме разбра што сакав да кажам.
(Spartak14 Септември, 2006 - 17:20 | избриши | одговори)
# Фироме, а как ще коментираш факта, че Стойко Стойков е учител и държавен служител?
(Банско14 Септември, 2006 - 17:51 | избриши | одговори)
#

Да ,разбирам те.Съгласен съм и с изводите ти ,но нали разбираш - нещата са валидни както за България ,така и Македония.
Просто давай това ,което сам искаш да получиш и неправи на другиму това ,което неискаш на теб да бъде направено.
Надявам се да се съгласиш с мен.
(стани14 Септември, 2006 - 18:10 | избриши | одговори)
#

банско
Он е учител но не ја злоупотребува должноста. Он својата “борба“ ја води надвор од училишните клупи.
(Spartak14 Септември, 2006 - 18:52 | избриши | одговори)
# Така ли фироме? А кой учи децата в училище, че бр. Миладиновци не били българи? Дедо Коледа, така?
(Банско14 Септември, 2006 - 18:57 | избриши | одговори)
# Стани зашто вие нас ни правите тоа штпо не сакате вас да ви прават?Ги поздравувам ОМО Илинен Пирин и им го честитам успехот.Тоа не е крај.
(Krapp14 Септември, 2006 - 19:06 | избриши | одговори)
#

Krapp уточни си въпроса.Не те разбирам.Какво правим ние? Тоест кои ние ? Българите? На кого? На българите в Македония? Несхващам нещо ,извинявай но се уточни.
(стани14 Септември, 2006 - 19:20 | избриши | одговори)
#

Спартак , абе нали Стойко беше "професор" Smiling, а?
(стани14 Септември, 2006 - 19:22 | избриши | одговори)
#

...мамицата ваша бугарска... абе и тоа администраторот уште малце ќе почнам да го пцујам затоа што дозволува вакво нешто... анти- македонската пропаганда да ровари по нетов... и тоа на блогерај...

ps. Stani стојко не е професор.... стојко е тука кај мене у гакиве... пази се од него... македонската гордост е ГОЛЕМА.... !!!!!!!!

Поздрав Македонци!

Патриота
(patriota214 Септември, 2006 - 19:39 | избриши | одговори)
#

Амен бе......ще падна от стола бре момче!Уплашиме бре!Като гознам Стойко ,ще взема и аз едно "катинарче" да си пусна и ще събирам подписи срещу кебапчета за създаване на партия на ......Капанците.Чувал ли си ги? От тях по-люти няма! Питай баю си Никифор.
(стани14 Септември, 2006 - 20:06 | избриши | одговори)
#

Македонец съм овчар...

Македонец съм овчар,

сиромах козар;

инаку рекано чист българ

но с еднаква леснина

ръката ми кривака вий

и с пушката за приказ бий!...

Който знае - нека знае, -

а който не знае, -

прав му пътя в хюкюмата

да пита агата.

Македонец съм копач,

сиромах орач;

но с еднаква вещина

земя копам и ора

и турски кожи аз дера!...

Който знае - нека знае, -

а който не знае, -

прав му пътя в хюкюмата

да пита агата.

Спартак , това знаеш ли от кого е? Дали ти харесва?
(стани14 Септември, 2006 - 20:38 | избриши | одговори)
#

стани
Јас незнам што работи Стојко Стојков. Тоа го кажа твојов гад од Русе:
Фироме, а как ще коментираш факта, че Стойко Стойков е учител и държавен служител?
(Банско 14 Септември, 2006 - 16:51 | избриши | одговори)
(Spartak14 Септември, 2006 - 20:41 | избриши | одговори)
# Хахаха, абсурд. На бас, че НИКОЙ фиром не е чувал за това? Аз черпя!
(Банско14 Септември, 2006 - 20:42 | избриши | одговори)
# Фироме Спартак? Значи вие малтретирате човек, ваш държавен служител който твърди, че братя Миладинови са българи, а България НИЩО не прави на ДЪРЖАВЕН служител, който ПРЕПОДАВА на учениците, че (същите) братя Миладинови НЕ са българи, така??????
(Банско14 Септември, 2006 - 20:45 | избриши | одговори)
#

A? нон каписко... бугарос... зборувај македонски за да те разбере целиот свет... Smiling

...Блгарче бе не си ми јасен.... абе седете си мадро... да не биде МОДРО...

ПАТРИОТИШТЕ
(patriota214 Септември, 2006 - 20:46 | избриши | одговори)
# Па да бидеме искрени, не се болгари. Македонци се.
(Spartak14 Септември, 2006 - 21:31 | избриши | одговори)
#

Така е ! Разгеле откири топлата вода! Най накрая ти се изясни - дали българи ,дали македонци ,добружанци ,траки-
йци, се сме си българи!Smiling :)
(стани14 Септември, 2006 - 21:35 | избриши | одговори)
# ХАХАХАХА, 5000 педери во Бугариjа се подпишале да ги дупаат Шиптари од FYROM!!! Во Бугариjа никогаш немало, нема и не ке има "македонско" малцинство! Мегу друго и во FYROM никогаш немало, немо и не ке има "македонско" малцинство, а барем сега за сега има сеуште БУГАРСКО мнозинство! Сите педери и лезбаjки одма морат да се зачленаат во ХОМО "Илинден"...Аjде на дупенье од Шиптарите фиромски!
(Trakiec14 Септември, 2006 - 21:40 | избриши | одговори)
# Стани ке сватиш кога ке им ги дадете сите права на македонците во бугарија.Собрава потписи.Сега пак не ги регистрирајте па ке видите кеко моча кокошка.
(Krapp14 Септември, 2006 - 21:41 | избриши | одговори)
# Ај, тракиец преиспитај се кои глупости ги тресеш.
(струмикс14 Септември, 2006 - 21:42 | избриши | одговори)
# ХАХАХАХА, 5000 педери во Бугариjа се подпишале да ги дупаат Шиптари од FYROM!!! Во Бугариjа никогаш немало, нема и не ке има "македонско" малцинство! Мегу друго и во FYROM никогаш немало, немо и не ке има "македонско" малцинство, а барем сега за сега има сеуште БУГАРСКО мнозинство! Сите педери и лезбаjки одма морат да се зачленаат во ХОМО "Илинден"...Аjде на дупенье од Шиптарите фиромски!
(Trakiec14 Септември, 2006 - 21:47 | избриши | одговори)
# Кубер јас сум работел во иста фирма со луге кои се изјаснива за бугари.Ништо не им фалеше никој не ги малтретираше и колегите не ги избегнуваа.Напредуваа во службата.Слободно кажуваа дека се бугари.Дали е така во бугарија со македонците?
(Krapp14 Септември, 2006 - 21:47 | избриши | одговори)
# Тракиец не само тие 5000 него и сите што добива бугарски пасош на следниот попис кој ке мора да биде европски ке се изјаснат за македонци.Тие ке ви ги исчукаат роговите.
(Krapp14 Септември, 2006 - 21:50 | избриши | одговори)
# Така , де ! Исто како и во државата -членка на ЕУ од 1981 г. - соседна Грцjа ги признале "македонците"! хахахахахахах! Европа и светов не се корави ислепи...тие знаат вистината за Бугарското потекло на поекето славjаноjазично население во Грчка и во Српска Македониjа /fyrom/!
(Trakiec14 Септември, 2006 - 21:57 | избриши | одговори)
#

Krapp Охлювски ,това като нежна форма на дипломатическа заплаха към мен персонално ли е ? На 26.08 Стойко казва в едно интервю за Макмедия ,че е сигурен че до края на септември ще минат 5000 подписа ,но ще гонят поне да станат 6000.Към тая дата били минали 2500 подписа. Е и ? Е и ,питам аз ,какво променя това? Ще поскъпне тока или ще поевтинеят колите ли? Няма проблем и партия на марсиянци да има ,стига да не нарушават конституцията и да се обявяват за малцинство , каквито в българската конституция няма.Да не се изявяват като етническа партия ,което не се допуска от българската конституция! Да не пропангандират сепаратизъм,верска нетърпимост и расова сегрегация.
Малко ще е трудничко ,щото доста снимков материал има на ОМОвци които веят чужди знамена на "партийни" сбирки и носят плакати изявяващи заплахи към териториялната цялост на страната ни.
ДПС ,зад гърба на което стоят 800.000 души не си позволява такива неща и спазва конституцията, ако и зад гърбаи да е ресурсът на Турция,та тия ли пършави баби и дядовци дето се осланят на една държава с неизяснен статус ,име и национални символи!?
(стани14 Септември, 2006 - 22:01 | избриши | одговори)
# Стани дрн дрн јариња.
(Krapp14 Септември, 2006 - 22:06 | избриши | одговори)
# Тракиец ке ги признаете и ке прашате има ли уште.Во грција имаат партија.И во албанија.
(Krapp14 Септември, 2006 - 22:07 | избриши | одговори)
# како ке се дели FYROM? Албанците ке jа зедат Западна МК со Скопjе и Куманово или тие ке припагаат на Србиjа?! Бугариjа ич не ве сака, ама ич! Доста Роми има , па и уште фиРоми до доагаат!
(Trakiec14 Септември, 2006 - 22:07 | избриши | одговори)
# За ВИНОЖИТО и ОРАНИО ТОКСО велаат самите членови дека веке тие се ПОБУГАРЧИЛЕ!!!
(Trakiec14 Септември, 2006 - 22:11 | избриши | одговори)
#

Абе веселяк това "дрн дрн" разговорно можешли го каза без да се оакаш ?
(стани14 Септември, 2006 - 22:15 | избриши | одговори)
# По повод коментарите за правата на болгарите во Македонија сакам да напиша нешто кое е 100 % истина и можам да докажам ако е необходимо.Имам другарка-бугарка во Скопје ,мажена за македонски државјанин.Жената има лична карта за странец и временен пристој во Р.Македонија,додека си извади државјанство.Бара работа и знаете што е причина да не најде работа?Некои от причините са-не сбори на мк.,нема опит во професиата која бара.А тја е со висше образование ,работата којато бара е било каква -чистачка ,метачка и така.Разбирам причина да е безработицата -това го разбирам,но езика?С метлата ли ште си сбори,а македонскиот го разбира.И Али Ахмети ли сбори на македонски?Опита -опит за што ?Да мете со метла?А 30 годишната министерка на МВР во Мк.колко работен опит има?И така ,најде си работа мојата позната при 1 газда -частник,но само за 1 ден.Требало да му чисти куќата ,но...цитирам"....един бакнеж ништо не значело..."тоа са сборове на газдата...вие си вадете извод што е требало да работи.Това ли е правото на болгарите во Мк.?И жената стои без работа сега .Алал да ви е братја македонци. Коментирајте го сега ова.
(атака14 Септември, 2006 - 23:02 | избриши | одговори)
#

алал да ви е....
(omx14 Септември, 2006 - 23:08 | избриши | одговори)
# Јас познавам болгарка мажена во Македонија, која добро го знае македонскиот јазик и работи во yellow pages. Јас 5 години огласував преку неа во каталогот. Има секакви животни приказни.
(Spartak14 Септември, 2006 - 23:12 | избриши | одговори)
# Може,на Балканите всичко е вазможно.Аз познавам во Болгарија 3 от мк.етнос работат во полицијата.Така ,че сме квит.А това което казах по горе е истина,както и това което написах сега.
(атака15 Септември, 2006 - 00:06 | избриши | одговори)
#

А примери от миналия век за отношението към бежанците от Македония колкото щеш.Едно на ръка колко от тях са били министър-председатели ,генерали ,министри,директори и т.н.
Ето един от историята на моят род :
Когато моят прадядо пристига в Русе от заточението си в Сирия,тогава част от Османската империя, през 1909 г. е бил точно с 23 лева български пари в джоба.Бил научил занаят в Сирия от един арабин да прави лодки.Отива в лодкостроителницата на Герган Стойчев.Човека като разбира че прадядо се е върнал от заточение и е бил участник в Илинденско-Преображенското въстание, казал: "И хич нужда да нямам от хора ,веднага те вземам" , после го заразпитвал и когато пък разбрал че прадядо е бил учител в родното си село Бреново /Тиквешко/,скокнал и му рекъл "Даскал значи.Никакви лодки бре момче.Айде с мене в Общината." Завел го там и на втория ден го назначили учител и му дали едно стайче за живеене в самото училище.
(стани15 Септември, 2006 - 09:30 | избриши | одговори)
#

Значи македонец во Русе ги учел да пишуваат и да читаат. Пак ние им ја ширевме писменоста. Хаха
Па стварно и по суратот се гледа дека семчето ти е македонско. Само ми ти го испрале мозокот. Ти можеш да и бидеш благодарен на болгарија што те школувала и ти дала леб да живееш, но Македонското чувство треба да остане во тебе. Но, тебе мозокот ти е испран.
(Spartak15 Септември, 2006 - 09:45 | избриши | одговори)
#

Ще цитирам :
"Ако некой ми рече ,че несум македонец одма ке му избода окото,но ако некой рече че несум българин ,ке му ги извадам и двете!"
Така е! По майчина линия съм македонец , по бащина съм капанец.Лелееееей.......па дали сум бугарин язе?Smiling
(стани15 Септември, 2006 - 10:02 | избриши | одговори)
# Евреите важноста ја даваат на мајчината линија.
(Spartak15 Септември, 2006 - 10:53 | избриши | одговори)
#

Що велиш бре!? Сум евреин язе?Smiling
(стани15 Септември, 2006 - 13:36 | избриши | одговори)
#

Спартак,
Имам двама сина . Майка им е италиянка и по прабаби и по прадядовци. Аз съм българин, по майчин прадядо македонец, по бащин прадядо капанец /чувал ли си за капанците?това са българска фолклорна общност от Лудогорието/.Ти като човек на ти с расовите теории можеш ли ми каза те какви трябва да са?Българи ,италиянци ,македонци......
(стани15 Септември, 2006 - 16:12 | избриши | одговори)
# Стани во европа секој сам си определува кој е.
(Krapp15 Септември, 2006 - 17:44 | избриши | одговори)
# стани Ама воопшто не ме интересира што си. Биди што сакаш. Само немој мене да ми велиш дека сум вугарин. Тоа не ми се допаѓа. Ти, биди што сакаш.
(Spartak15 Септември, 2006 - 19:12 | избриши | одговори)
# Бабите и дедовците ви били бьлгари и сборували на бьлгарски,а вие сте македонци и сборувате македонски-ха-ха-ха.
(Кубер15 Септември, 2006 - 19:17 | избриши | одговори)
#

....бананамен....
(org15 Септември, 2006 - 19:18 | избриши | одговори)
# Брееее, шо глупи бугари се вртат по нетов.
(Spartak15 Септември, 2006 - 19:22 | избриши | одговори)
#

Е , добро!Разбрали смо се
(стани15 Септември, 2006 - 21:28 | избриши | одговори)
#

Спартак, значи тако:
Ти си македонец и аз те приемам като таков.Ако и прадедо да е исто македонец и за него ово да е слично на българин.
Аз съм раснал като българин и верувам дека ти също ме имаш за таков.Ако и зе теб бугарите да са само братучедите от Казан и Чебуксары.
Тако?
(стани15 Септември, 2006 - 21:40 | избриши | одговори)
# Мои другари од Литваниjа ми биле на гости лани. Ги носев во РМк и поточно во Струмица и во Битола.Jас историjа и политика не сум им зборувал Тие, литванците, ме прашаа:" Па вие со македонците еден ист jазик ли зборувате? Како така се разбирате помегу без преводач?". Еве тие странци коишто се неутрални посматрачи не наjделе никаква разлика мегу бугари и македонци. Морам да одбележам дека тогаш jас зборев со македонците на книжевен бугарски jазик!
(Trakiec15 Септември, 2006 - 22:34 | избриши | одговори)
#

Тракиец,
Ајде кажи ми каде си роден и каде сега престојуваш.
стани,
Не сме братучеди, соседи сме. Кажи ми, рече дека си од Русе а во Софија сега работиш и живееш?
(Spartak16 Септември, 2006 - 01:15 | избриши | одговори)
# Spartak, гледаjки го моjов ник мораш да се подсетиш дека сум од географската област Тракиjа. Поточно од Бугарска/Северна/Тракиjа, а од каj потекло од едната ми баба и од Беломорска/Грчка/ Тракиjа, од каj градот Ксанти. Бугарин сум на 100%-бел, со плави очи, од средноевропски антрополошки типаш! Не припагам ни jас, ни било коj од фамилиjава нити кон монголската, нити кон татарската заедница.Од антрополошки истражуваньа на генетските и антрополошките типови на населениjата на Балканот врел, делот на поеденците, имаjки го некаков /во различна мера/рецидив добиен од монголската раса е следниов: БУГАРИJА-3,7%(; ТУРЦИJА-21%;ГРЦИJА-3,2%/овде мора да се спомни дека каj Грците се пронаjдени околу 7,5%(!?!?) афрогенетски структури/; РОМАНИJА-3%; СРБИJА-2,5%; ХРВАТСКА-2%;АЛБАНИJА-2%; МАКЕДОНИJА-2,6%(наjмногу во подрачjата на Битола и Куманово). Морам да спомнам дека каj Руснаците/кои се самоодредуват ко такви/ монголоидната црта и широкиот нос се срекаваат во близу 17% од етничките Руснаци. Истото е и каj Скандинавците-речиси околу 15% се со монголски рецидиви во генетската структура.Не постои европска држава во коjа барем близу 1% од автохтонците да не ги имаат квазимонголска геноструктура. Каj Кинезите-автохтонци во Кина исто пак има до 2% луге кои ги имаат европски геноструктури. Чисто никаде нема по светов!
(Trakiec16 Септември, 2006 - 07:38 | избриши | одговори)
#

Здрасти,
Спартак не си ме разбрал. Говоря за братовчедите ни в Казан и Чебоксары. Друг е въпроса ако мислиш че там има македонци.Или пък това са градове в Македония.... Просто потвърждаваш че тук постираш неща които просто не сати ясни. Копваш и после пийствъш директно ,без да ти е ясно за какво става на въпрос....,но това си е твой проблем. Да , аз съм роден в Русе , но от 18 години живея и работя в София. Русе е нещо много особенно явление за България. Бил е най-големият град в следосвобожденска България. Първата железница на Балканския полуостров тръгва от тук и стига до Варна.Бил е вилаетски център на Туна вилает ,в който са влизали турските владения от Белград до Тулча в Добруджа.Бил е с павирани улици и улично осветление още от 1860г. Първата кинопрожекция в България е направена тук. Сградите в старата част са в типично Виенски стил ,затова е наричан и Малката Виена . Има и сгради в стилове късен Сецесион ,Ампир и Рококо .
(стани16 Септември, 2006 - 08:04 | избриши | одговори)
#

ЛОША ВЕСТ ЗА МАКЕДОНСТВАЩИТЕ!
Тръгнали сега емисарите на ОМО да събират лични карти от циганите в пиринско. Незнам дали щеше да стане такава врява , ако небяха нагазили в "територията" на Доган. ДПС направо пощуряха. Вдигнали прокуратура и полиция . Иззели са събрани лични карти и са разпитвали циганорите . Доган трудно ,ама много трудно ще си отстъпи и един глас! Де да бяха като него и останалите ни родни политици....
Значи твърде далече са от заветните 5000 подписа ,щом са тръгнали от циганите лични карти да събират и с Доган да се конфронтират.
То верно че има нещо "слично" : РОМ = фиРОМ ..... Smiling
(стани16 Септември, 2006 - 08:10 | избриши | одговори)
#

Зарем циганите не се луѓе? Зарем тоа не докажува дека ОМО ИЛИНДЕН е граѓанска а не национална партија?
стани
Неможам се да те разберам. И сега незнам што сакаш да кажеш, но не не битно. И двајцата не сте искрени
стани,
ти и сега постираш од Русе
тракиец,
ти постираш од Пловдив и мислам дека студираш таму и вероватно добиваш и по некое левче за провоцирање на интернетов. Но, што ќе правиш после тоа? Или те врбувале за стално?
(Spartak16 Септември, 2006 - 09:37 | избриши | измени | одговори)
# Македонците од грција ке добијат буквар на македонски и тоа во иднина ке го финансира грчката влада.Ете уште една добра вест.Нормално се што е добра вест за нас тоа е лоша вест за татариве.
(Krapp16 Септември, 2006 - 15:04 | избриши | одговори)
# уште ли ги тинтрате бугариве. па нели се договоривме да ги баталиме. што им давате толку на значење незнам.
(PINCHER BARNET16 Септември, 2006 - 15:08 | избриши | одговори)
# Барнет што да прајме кога овие курви бугарски уште на кур ни рипаат?
(Krapp16 Септември, 2006 - 19:22 | избриши | одговори)
#

Ето как циганите,опааа пардон ромите станаха македонци.Абре Спартак тия ХОМОВЦИ дотам ли стигнаха че пари на ромите да дават за един подпис?Ако ще защитават правата на ромите,ОК.ОМО-ХОМО-РОМО http://viara-online.com/show_news.php?show=12712
(Аспарух16 Септември, 2006 - 19:25 | избриши | одговори)
#

Грешка са нещо в локацията Спартак. Верно че почти всяка събота и неделя съм си в Русе,както и днес, но постирам от лаптопа си от различни места.Най-често от София. Но какво значение има това?
Циганите че са хора ,хора са , ама като се подпишат ,ОМОвци ще ревнат че не са роми , а фироми....
Ето ти един бюлетин от агенция Фокус:
"Благоевградската полиция започва проверка по случая с предлагането на пари срещу подписи за регистрацията на ОМО “Илинден” – Пирин. Комисар Кирил Георгиев заяви в ефира радио “Фокус” – Пирин, че приема като сигнал подадената от "Фокус" информация, че в района на Гоцеделчевско вървят емисари, които предлагат пари на ромското население. Ще се разследват главно изнесените данни от Николай Рибналиев от ромската махала в Гоце Делчев, както и цитираното от него лице Иван Гаргавелов. Ако фактите се потвърдят, ще бъде образувана преписка по случая. "
(стани16 Септември, 2006 - 19:35 | избриши | одговори)
# Вие бугарите значи не примате цигани во вашите партии.Значи имате еднонационални партии.Што се чудите кога другите сакаат да се организираат во партија ако вие не ги примате во вашите партии?
(Krapp16 Септември, 2006 - 19:42 | избриши | одговори)
#

Абре Спартак,много добре знаеш че циганина за 5 лева и майка си ще продаде и марсиянец ще се пише,дотам ли я докараха алкохолиците от ХОМО Илинден?Ето как сьбрали подписите.КОМЕДИЯ-ТРАГЕДИЯ
(Аспарух16 Септември, 2006 - 19:49 | избриши | одговори)
#

Бе имаги ,как да ги няма? Особенно в ДПС, също и в БСП , има и ромски организации към СДС.Има роме даже в Атака! Но те там са си като роми. Разбирашли - роми , не фироми.
(стани16 Септември, 2006 - 19:50 | избриши | одговори)
# Spartak, аj кажи што мислиш да ми е потеклото, односно од кое место на МК потекнувам?
(Trakiec16 Септември, 2006 - 20:00 | избриши | одговори)
#

тракиец
Наскоро ќе дознам. Моја препорака:Чувај си го грбот.Те бараат. Подобро пиши ми приватна порака.
Пола бугарија се зачленила во еуророма. Азиз им е председател.А тоа што пишува фокус, тоа се полициски измислици. Водат хајка против членовите на ОМО ИЛУНДЕН.Но знам дека ќе го издржат и овој притисок, и овие подметнувања. И на крај, државата за се ќе им плати. За цело малтретирање.
(Spartak16 Септември, 2006 - 23:28 | избриши | одговори)
# хахаха!Овоj коjшто понекогаш пишуваше со моjов стар nick TRAKIEC, повеке нема да го гледаш на овоj блогериjа! Навистина ке ти бидам благодарен ако го пронаjдиш и малце да му го научиш дека " се што лети, не е секогаш за jаденье".хехехехе! Се работи за малиот ми брат! Веке е далеку од моjов...студира за прва година во Германиjа! ОД СЕГА НАТАМУ JАС СУМ СО НОВ BLOG, ОДНОСНО NICK! Тракиецот веке не постои на блогеријава! Одлучив дека никот "Trakiec" се компрометирал и за тоа морам на чисто! Да живеј паметниот диалог помегу нас! p.s. А инаку не ми е страв мене , Spartak од ништо...било од УДБА, било од бугарското ШЕСТО, било од евреjската MOSAD...
(Dialog17 Септември, 2006 - 08:33 | избриши | одговори)
#

С грешка си пак спартак , Дон Цеци /Цветелин Кънчев/ им е председател на Евророма.Оня педер , междудругото с отлични гласови данни, им бе само кандидат за депутат.
(стани17 Септември, 2006 - 08:54 | избриши | одговори)
# Значи има шанси еден ден шеф да ти стане
(Spartak17 Септември, 2006 - 11:26 | избриши | измени | одговори)
#

Диалог
Доста тие приказни за помалиот брат. Ја играш улогата на добар и лош полицаец. До 19х беше тука а сега наеднаш малиот р во Германија. Па и ние пиеме вода, а не нафта. Сега и никот ти е помирољубив.
(Spartak17 Септември, 2006 - 11:33 | избриши | одговори)
# Абе твоj проблем е да веруваш или не!
(Dialog17 Септември, 2006 - 13:51 | избриши | одговори)
# Аспарух дали во бугарија сите грагани имаат исти права или постојат грагани од втор ред?
(Krapp17 Септември, 2006 - 14:06 | избриши | одговори)
# Стани дали во вашиот закон пишува дека македонците можат да соберат потписи само од македонци а забрането е да соберат од роми?
(Krapp17 Септември, 2006 - 14:08 | избриши | одговори)
# А ти Spartak, дали ке си го менуваш никот, бидеjки легендарниот водач на робите во Древниот Рим - Спартак, имал ТРАКИСКО ПОТЕКЛО! Бидеjки денешните Тракиjци се самоодредуваат ко Б'ЛГАРИ, следува по аналогиjа дека афирмирааш и jа пропагандирааш Бугарштината, иако неосазнаено тоа го вршиш/или можеби сосем осазнаено и намерно!?/! Само немој ми докажувај сеа дека Спартак имал античкомакедонско потекло,како што рекол некојси професор од МАНУ! Ма , немоj!Нема потреба!
(Dialog17 Септември, 2006 - 14:10 | избриши | одговори)
# Нема да го менувам никот. Јас не сум сонлоглед и вртикапа. А Спартак во гроб би се превртел да може да види кој се представува како негов наследник.
(Spartak17 Септември, 2006 - 17:05 | избриши | измени | одговори)
#

Не , ама се правите на канарчета.....Това плитки хитреци е подписка не толкова за партия , a за доказване на едно етническо присъствие. Защото като се разпише Драган Мангалов и си даде ЕГНто ,вие ще ни скъсате ушите че са се подписали.......5000 македонофироми , а не че от тях примерно 3000 са си просто..... роми.
Така че още веднъж ,ако смея да отбележа тук, ний доматите не ги ручаме со колците.....А и много пиленца жълтички се рзписукват окло главите ви.
Мисля ,че съм заслужил поне дане ме плъзгате така наивничко. Поне не мен. Айде со здраве! Eye-wink
(стани17 Септември, 2006 - 17:08 | избриши | одговори)
#

Па и не си баш остроумен кога веруваш во се што ќе ти го пласира МВР. Јас верувам дека тоа е смислена и директна атака врз демократијата во Бугарија и врз правото на македонвите и граѓаните на пиринска Македонија да си ја регистрираат партијата. Но, 100% сум сигурен дека то ќе биде надминато и партијата ќе биде регистрирана. Само МВР не смее да му прети на членството и на граѓанството.
(Spartak17 Септември, 2006 - 17:14 | избриши | одговори)
#

Всичко е възможно на този свят. Аз лично имам опит и болезнен спомен от родното ни МВР , е вярно от далечната 1986 ,но.....
Сега отивам на стадиона. Само Левски,Оле !
(стани17 Септември, 2006 - 17:40 | избриши | одговори)
# Многупаметни Спартаку, во право си дека не си сончоглед...Како можи да си сончоглед, кога си дрво неделкано!? Ама доста! Реков мораме диалог!
(Dialog17 Септември, 2006 - 19:08 | избриши | одговори)
# Гледаjки го последниов попис на населението на ВG се гледа дека вкупно населението на Благоевградска област е 298 000 луге. В тоj есап се вклучуваат циганите, помаците/слични на торбешите/, цинцарите, мал броj Грци, Турци, Евреи и други. Речиси христиjанското бугарскоjазично население /кои ти ги дамгосуваш како "Македонци по националност"/ е близу 200 000 луге, па и по-малце.Во Пловдив, град коj брои близу 350 000 луге, сите jузни населби се на бегалци и потомци на бегалци од Егеjска Македонија и Егејска Тракија! Тие бројат 60-70 000 луге, а можи и поеке ако ги вклучиме и Гркоманите егејци. Во Софија пак се поеке од 250 000 луге родени или потомци на Б'лгари од сите делови на Македониjа. Македонци/не во етничка смисла!/ и нивните потомци ги има доволно и во Варна и во Русе, и во Хасково и во Плевен и на Црното море и во илjади села и гратчиньа ширум Бугариjа...со еден збор тие македноци се над 1 000 000 од граганите на BG! Вие во РМк колкумина сте!? Бар 1 000 000 луге имате веке??не прашувам за Албанци, цигани, Турци, Власи и т.н. ме интересира вие македонците колкумина сте! ОМО "Илинден" нешто ич го нема низ егеjците и вардарците што живеjат низ цела Бугариjа и никоj не ги осека како да се нешто различно от шопи, тракиjци, мизиjци, балканджии, добруджанци...Па се плашат кутрите алкохоличарчиньа и распуштеничиньа од ХОМО"Илинден" да шетааа надвор од дома...зашто знаат што е да jадеш КУТЕК од Македонски Б'лгарин! Ако ве се толку драги и омилени овие Омовците,другар Спартаку, ке ве ги пратиме армаган за беспари...ама неранимаjковци мислам не требаат на РМК!
(Dialog17 Септември, 2006 - 19:37 | избриши | одговори)
# Диалог ке можеш рамноправно да дискутираш кога вие во бугарија ке направите попис каков што правиме ние пола век.Македонците ке си останат во бугарија не е сега 19век и ке ги добијат сите права.
(Krapp17 Септември, 2006 - 20:05 | избриши | одговори)
#

тракиец,
ќе го смениш никот, ама исто ѓ..ре си. Во поисните листи нема македонци, зошто нема графа каде да се запишат. Тоа е целата работа.Ќа ги земеме сите македонци од Пиринска Македонија, ама под еден услов. Сосе територија. Ти сакаш да се откачиш од народот, а нивните добра и територијата да ви остане. Сакаш иста финта што ја направи шефот твој со турците да ја направите и со македонците? Умре тоа време.
(Spartak17 Септември, 2006 - 20:16 | избриши | одговори)
# Е , арно ама како сакате цела Пиринска Македониjа само заради 500! Ами останатите 199 500 православни во пиринската, кои не се одредуваат така како што вие сакате, што со нив ке праиме?! Не бидува тоа заради вошката да го запалиме jурганот!
(Dialog17 Септември, 2006 - 20:45 | избриши | одговори)
# Добро, ама судеjки од твоето мисленье морате да ги зедете и сите jужни населби на градот Пловдив топтан со се 70 000 народ, бизеjки се тие егеjци и нивни потомци! Шо ке праите?... Анклави!? Слепи сте за западот на РМк , а барате под волот теле на исток од Деве баир! Нема да jа биде оваа вашата...ама албанската!!!!
(Dialog17 Септември, 2006 - 20:51 | избриши | одговори)
# Прво го решете поблемите како што е например БАЧИЛО... па по тоа ке видиме шо е работава!
(Dialog17 Септември, 2006 - 20:55 | избриши | одговори)
#

Спартак ,абе как неме разбираш баш когато не ти изнася? Има една такава приказка - откакто оглушах ,съм си най-добре.Чувам само това което искам....Те това си и ти.
(стани17 Септември, 2006 - 21:42 | избриши | одговори)
# А ти не си?
(kicevcanec18 Септември, 2006 - 00:00 | избриши | одговори)
#

тракиец
Кое бачило? Ги има поеќе?
(Spartak18 Септември, 2006 - 01:04 | избриши | одговори)
# Во право е е Стани, Spartak! Го читаш и го слушнаш само тоа што ти се бендисува! Зборувам за криминалскиот и судски судир "Бачило"! Или можеби не си ти во Мк и ти е преку "дедовиот" што се случува во државава?!
(Dialog18 Септември, 2006 - 03:14 | избриши | одговори)
#

ви оди диалогот..

продолжете..

не дозволувајте лудите да ви пречат...
(koment18 Септември, 2006 - 03:34 | избриши | одговори)
#

Интернет војната одамна е започната. Антимакедонските пропаганди ги има насекаде. Се води дискусија и на форумот на бугарската антимакедонска партија ВМРО-БНД ( http://www.vmro.bg ). Би ги повикал сите македонски патриоти кои имаат желба за пишување да се приклучат на тој форум и да ги произнесуваат македонските ставови, докази и вистини. Инаку ВМРО-БНД е партија главно составена од одродени македонци во Бугарија кои денес се најголемиот непријател на Македонците во Бугарија и на македонските организации ОМО Илинден Пирин. Веќе е очигледно дека војната се води преку интернет, а ние Македонците не смееме да останеме пасивни. Да им дадеме поддршка на браќата од ОМО Илинден во борбата против ВМРО-БНД.

Spartak, брат, извини ако го сметаш за спам. Ако можеш разшири и дај веќе еднаш да ја префрлиме топката од македонските на бугарските форуми. Доста само на наши форуми татарите знаат да с*рат.

Поздрав!
(Дејан В.19 Септември, 2006 - 02:32 | избриши | одговори)
#

Аман бре бракя македонци , голема бела е станала во Сандански града голема. Хванали в неделя една госпожа от данъчното влезла со едан активист на ОМО и да вади ЕГНта от компютерот во службата за приходи. Ама ползвала парола на колежка ,не своя....Що ли? И е било всичко нормално , но ОМОвецът отишал да моча и се сработил СОТа . Та идва полиция и ги хваща.....Бре , ами сега? Каде 400 ЕГНта на все баби и дедовци били извадили веке. Бре урочило де!Вещачка е ова работа......
(стани19 Септември, 2006 - 22:21 | избриши | одговори)
# Додека не сватите дека македонците и ОМО Илинден Пирин се реалност, нема другарство.
(Spartak19 Септември, 2006 - 22:30 | избриши | одговори)
# Такви монтирани случаи имало и во минатото. Не ретко во Македонските организации во Бугарија се уфрлувале и шпиони од страна на Бугарските власти. Но, се ке си дојде на свое место. Без почитување на правата на малцинствата, нема Европа. тоа го знае секој Бугарин. Не е толку битно дали има 500.000 или 5.000 или пак 500 Македонци во Бугарија. Колку и да има тие си имаат право на свои малцински национални права.
(Дејан В.19 Септември, 2006 - 22:39 | избриши | одговори)
#

Бе има сигурно ,що да няма. На последното преброяване даже неколко ескимоси имаше. Нема лошо. А това за ЕС, последните дето им искат мнението са на югозапад от София!...тоа го знае секој Бугарин... А!Ти значи познаваш всеки един от 8.000.000.000 българи!? Браво! А дали те те знаят ?
(стани19 Септември, 2006 - 22:53 | избриши | одговори)
#

ОМО Илинден доведе ЕТА в България

София, 17 септември 2006 година
От няколко дни на обиколка в Югозападна България са евродепутати и представители на Европейския свободен алианс – Бернад Джоан, Гюнтер Дауен, Нели Майс. Те са тук по покана на нерегистрираната и антибългарска организация ОМО Илинден – ПИРИН и целта е да се запознаят на място с „потъпкването на правата на малцинствата в България”.
Евродепутатът Бернад Джоан при всички срещи с българските институции дебело подчертава, че той е представител на баската сепаратистка организация ЕТА и не намира нищо смущаващо в исканията на ОМО-вци за откъсване на български територии и присъединяването им към съседни държави.
Подчертано бе, че ОМО и ЕТА са със сходни идеологии и виждания за правата на малцинствата и получаването от тях на политическа автономия.
Дано обаче не са сходни и методите им, тъй като на съвестта на ЕТА за дългите години на борба за автономия лежат стотици убийства, множество бомбени атентати, палежи и банкови обири.
(КУБЕР22 Септември, 2006 - 22:21 | избриши | одговори)
# Кубер, тук паралел между обективна необходимост, исторически предпоставки, цели, финансови интереси, качество на членски състав, стоят на съвсем различна плоскост! Баските като един от най-старите етникуми в Европа датират документално от 5-ти век. Те имат собствен език, който не принадлежи към никое от европейските езикови семейства! Коренно различен от официалният испански /и френски/, баският език разкрива сходства с някои африкански езици! Македонският език не разкрива такива сходства...хехехехехе
(Dialog22 Септември, 2006 - 23:05 | избриши | одговори)
# Приемаме ги циганите - у сички партии са добре дошли! Ама тия дето се писаха македонци -- самите цигани им викат мангали !
(пацо5 Октомври, 2006 - 10:56 | избриши | одговори)