сабота, 23 јуни 2007

ОД КАДЕ ПОТЕКНУВА ЛУДИЛОТО НА БУГАРИТЕ

     Денеска еден посетител на мојот блог ми остави еден линк за да видам што представувале бугарите низ историјата. И имаше што да видам. Тоа е web страна на некое си Българско Дипломатическо Дружество со име “Експерт“ и се објавува веќе 5 години. Незнам дали има и пишувани изданија но и ова е доволно за да направи штета во младите умови. Прочитав само една статија напишана од некои си Д-р Васкен Кантарджиев со работен наслов “Българите – Народ с велико минало, срамно настояще и потенциал за знаменателно бъдеще“. Почнав да го читам и неможев да верувам со своите очи. Нема целото да ви го пренесам, тоа самите ќе го прочитате доклку сакате, но меможам ако не ги истакнам само насловите на деловите од натписот, а тоа се:


1.           НЕПОЗНАТИЯТ НАЙ-ДРЕВЕН ПРОИЗХОД И КАЧЕСТВА НА БЪЛГАРИТЕ


Најлуд дел е оној каде што пушува колку долго постојат бугарите како народ.
Според професор Васил Златарски началото на време-измерването по българския календар се отнася към 5500 г. преди новата ера. Това точно съвпада с предположението, че може би по това време на Земята е кацнал космически кораб.“
WOW што ќе беше ова. Од Марс да не дошле? И уште пишува дека “Името “Българин” означава “мъдар, знаещ човек”, отбелязва арабският пътешественик Абу Хамид Ал Алдалуси.
 И уште ова:
 А доскоро в Македония се е казвало: “Българин е който не лъже, не крадне, не завидуе и не сменя идеала си за печена кокошка”.
АЈДЕЕЕ, ЗАБЕГАА. Па освојувањето не е крадење?


2.           БЪЛГАРИТЕ – СПАСИТЕЛИ НА НАРОДИ И ЦИВИЛИЗАЦИИ.


 Брее, напишале дека целото европско христијанство го имаат спасено од муслиманството (гледаме колку). Понатаму се вели
По този повод италианският професор Сандре Грачоти подчертава: “Историческата заслуга на България се състои в това, че тя създава преграда за турците в Европа.
 А 500те години турците во Македонија?
Един български конник може да излезе на глава на 100 или 200 конници. Ето така е ликвидирана ислямската опасност за Европа от Изток.
 Што луѓе ќе беа?

3.   БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВНА ТРАДИЦИЯ – НАЙ-ДРЕВНА В ЕВРОПА И ВЪЗПРИЕТА ОТ ДРУГИ НАРОДИ


А римската, Македонската, Грчките, Византиската,......?????
Преди да умре през 665 г. Кан Кубрат завещава на синовете си “…да владеят навсякъде и да не робуват на друг народ”.
 Колку да се знае чив е Хан Кубрат.


4. ДРЕВНИЯТ АФИНИТЕТ НА БЪЛГАРИТЕ КЪМ ХРИСТИЯНСТВОТО


5. БЪЛГАРИТЕ – ИНТЕГРАТОРИ НА НАРОДИ И КУЛТУРИ


И на крај како шлаг на торта доаѓа шестата точка


6. БЪЛГАРСКАТА ДИАСПОРА ДНЕС – МОЩЕН НО ПРЕНЕБРЕГНАТ ИЗВОР НА РОДОЛЮБИЕ И ИКОНОМИЧЕСКИ ПОТЕНЦИАЛ.


 Каде што пишуваат каде колку ги има, и тоа:
1 400 000 – в Македония,
200 000 – в старите северозападни български земи на Моравия и
27 000 – в Западните покрайнини на днешна Сърбия,
150 000 – православни и банатски българи – католици в Румъния,
400 000 – в Украйна,
90 000 – в Молдова,
135 000 – българи гагаузи в Молдова,
50 000 – християни и мюсюлмани в Албания,
300 000 – българи-мюсюлмани в Турция,
50 000 – в Казахстан,
50 000 – в Израел,
700 000 – в Унгария, Чехия, Словакия, Германия, САЩ, Канада и Австралия,
30 000 – В Аржентина, Бразилия и ЮАР или
3 582 000 общо. 


 И после се чудиме зошто бугарите го имаат тоа мислење за нас, а и за себе се разбира. Овде ги опфатиле сите турки народи и ги представуваат како бугари (татари, турци, чуваши, монголи, кумани, печенеги, хуни) и териториите од Монголија, преку цела Русија и се до Италија. Ако не ве мрзи прочитајте го сами па просудете зошто ја правам ПЕТИЦИЈАТА.

1 коментар:

Spartak рече...

# имаш порака...читај....
(sting EYE11 Август, 2006 - 15:17 | избриши | одговори)
#

не знам за другите..
ама знам зошто од нас..
www.blog.com.mk/node/38575
(cakamtedadoides11 Август, 2006 - 15:22 | избриши | одговори)
# Е, сега разбрахме, че Русия всъщност е до Италия, а "турките" народи са в Моравия и Аржентина .......... и после що били ФИРОМ.....
(банско11 Август, 2006 - 15:34 | избриши | одговори)
#

Банско потекнува од..
ДВЕ ЧРВЕНИ..
(cakamtedadoides11 Август, 2006 - 15:36 | избриши | одговори)
# А татко му е Љубе Лигавиот
(Migmar11 Август, 2006 - 16:24 | избриши | одговори)
# по всички точки може да се спори, но ми се струа че единствените подплатени с факти са точки 2 и 4. по точка 4-т знае се че династята ДУЛО най - вероятно е била христианска - Кубрат е въспитан в Константинопол а и погребението му не е езическо. по точка 2-ра никой в световната историография не отрича заслугите на българите за спасението на европейската цивилизация кан Тервел разбива арабите през 8-ми век и с това спасява европа от арабско нашествие от изток. през 14-15. век Волжка България нанася не малко поражения и спира настъплението на татарската златна орда.На балканите Българите понасят основният удар на османските турци.
(gelkov11 Август, 2006 - 17:31 | избриши | одговори)
# Татаришта,дефинитивно не сте нормални.
(Migmar11 Август, 2006 - 17:41 | избриши | одговори)
#

Византийският хронист Теофан, като въвежда понятието Стара Велика България, съществувала от II до VII век от н.е., пояснява, че тя е била заслон и фактор в отношенията с многобройнитете и най-често враждебно настроени номадски племена тюрки през VII век, когато побеждават дори и Халиф Сюлейман, и хазари през VIII век. Стара Велика България е спряла също нашествията на Узи, Кумани и Печенеги, а през 552 г. – 572 г. разбива и нашествието на Муга Хан.
Волжко – Камска България, съществувала от VII до XIV век, благодарение на мощните си фортификационни съоръжения и умела военна стратегия възпира настъплението на татаро-монголите към Централна Европа. През 852 г. Армения търси помощ от Волжка България срещу арабите. През X век арабският пътешественик Ал-Масурди, респектиран от военната мощ на Волжка България, пише в своята книга: “Царството на бурджаните е голямо и просторно. Те са огромен, могъщ и войнствен народ, който воюва с византийците, славяните, хазарите и тюрките”. Според арабският автор от XIII век Ибн Ал Насир в битката при Жигулевските възвишения през 1221 г. българите на Кан Челебир нанасят съкрушителен удар на 30 000 татаро-монголска армия, смятана до тогава за непобедима. Пленените 4 хиляди войници не са продадени в робство, каквато е традиционната практика по онова време, а са разменени с Чингиз Хан срещу 4 хиляди овни. В народната памет това събитие остава под името “Овчата битка”. Така Волжко – Камска България става първата европейска държава, нанесла поражение на Чингис Хан (1167 г. – 1227 г.) и на новите нашественици в зенита на тяхното могъщество по пътя им към Европа. По този повод известният историк и археолог от Казан, професор А. Халиков, пише: “Съпротивата на Волжка България, продължила до 1278 г., е първопричината Русия и руските земи да не бъдат включени в състава на Златната Орда. В това отношение може да се каже, че Волжка България е спасила древна Русия от унищожение"”
В 717 г., по времето на Дунавска България, започнала съществуването си през VII век и възкръснала преди стотина години, столицата на Византия е обкръжена от 200 000 араби с 5000 кораба. Тогава българският Хан Тервел спасява европейската християнска цивилизация, като нанася на арабите тежки загуби - 32 000 убити, твърди западния историк Алберик. За тази битка арабският пътешественик Ал Масуди пише: “Българите са огромен, могъщ и войнствен народ. Един български конник може да излезе на глава на 100 или 200 конници. Ето така е ликвидирана ислямската опасност за Европа от Изток. Разпространеното в западната историография становище, че Европа е спасена от арабското нашествие в битката при Поатие през 732 г. е опровергано от френския историк Кристиян Жерар, доказал решителната роля на българите на Тервел в отблъсването на исляма през 717 г. – 718 г. Той сравнява военната катастрофа на арабите край Константинопол с разбиването на Наполеон при Ватерлоо през 1813 г. През 40-те години на XIII век многочислените орди на Хан Батий преминават през Северна България, но според един западен хронист татарите са “съвършено разбити от Цар Иван Асен II”. През 70-те години на същия век воините на Цар Ивайло отново разбиват елитните татарски орди на Хан Ногай. През 1389 – 1402 г. Дунавска България обезкървява ордите на Султан Баязид I и срива тяхната мощ по пътя им към Европа. Но цената е страшна за България – избита е българската аристокрация от османските турци, посечен е Цар Иван Шишман, почти всички жители на Търново са отведени да робуват в Мала Азия, десетки хиляди българи са насила потурчени, зверски са потушени над 400 бунта и въстания на българите. По този повод италианският професор Сандре Грачоти подчертава: “Историческата заслуга на България се състои в това, че тя създава преграда за турците в Европа. България заплаща кръвен данък за това, заплаща с вярата си, със свободата си и с упадъка на блестящата си култура по онова време”.
Милко Бочаров, българин, участвувал в гръцкото въстание срещу турците през 1821 г. Признателните гърци нарекли Милко Бочаров “Гарибалди на гръцката революция”, издигнали му паметници, възпели го в песни. Виктор Юго съчинява поема за него и го нарича “Леонид на нова Гърция”. Трайни следи в гръцкия епос оставя и българина Хаджи Христо, дал своя принос за освобождението на Гърция, награден през 1834 г. с най-високия гръцки орден и му издигат паметник в Атина след неговата смърт.
(Филибето11 Август, 2006 - 21:08 | избриши | одговори)
#

татарче..кога ќе ти ги покажам тие..
грцки..атински фаци..
и ти ќе фатиш усвет..
не паламуди многу..
(cakamtedadoides11 Август, 2006 - 21:18 | избриши | одговори)
#

Чететеhttp://www.geocities.com/makedonski_list/mazovski.htm
(Филибето12 Август, 2006 - 21:21 | избриши | одговори)
# Има една приказка за хремата - с лекарство и без лекарство те държи една седмица. Мисля, че същото е и с "македонците". Оставете ги. В историята една седмица може да се равнява и на 100 години. Хората са заблуждавани десетилетия. Не можем да искаме от тях да се излекуват за пет или десет години. Ще си преболедуват и ако не се "споминат" скоропостижно като "макединци" ще осъзнаят нещата. Тогава ще бъдат по-големи патриоти и от нас. Ако болестта се окаже по-силна от това, което имунната им система може да понесе - ясно е какво какво ще се случи. Насила хубост не става. Колкото повече им обръщаме внимание - толкова по-значими се чувстват. Само легитимираме детските им претенции. Да си живеят и да си приказват каквото си искат.КОЙ ГИ БРЪСНЕ ЗА СЛИВИ ПО СВЕТА?
(fyromitupi23 Август, 2006 - 09:35 | избриши | одговори)
#

Задавам няколко прости въпроса.Затворети ми устата с отговори.Неискам обаснения и разсъждения , а отговори .Да ви видя колко сте мъже сега :
1. Кој од преродбениците кои денес и официјалната македонска историографија ги смета за духовен темел на современиот македонски идентитет, се чувствувал нешто друго освен Бугарин?
2. Чии учители биле основачите и најистакантите членови на ВМРО? Во која институција предавале и кои предмети?
3. Членовите на Врховниот комитет основан во Софија можеле да бидат само офицери родени во Македонија, за разлика од ВМРО, каде што најистакнатите членови биле егзархиски учители, но без услов да се родени во Македонија. Во вашите книги наведувате дека Врховниот комитет е бугарски, а ВМРО е македонско, во смисла на етничка различност!?
4 Како го објаснувате фактот дека иницијативата за формирање на Бугарската Егзархија доаѓа од Македонија, како и првиот импулс за прогласување на бугарска национална и духовна самосвест, најпрво презентиран од отец Паисиј Хилендарски, роден во Банско, Пиринска Македонија, во неговата книга “Историја Славјаноб'лгарска” напишана во 1762 година?
5. Во официјалните документи за востанието од 1903 година се наведува дека е Илинденско-Преображенско востание, кое било кренато само во два од десетте окрузи на ВМРО. Зошто Вие и официјалната македонска историографија не го споменувате Преображенското востание во Одринско, област каде што живеат Бугари, за разлика од Македонија, каде според Вашите изјави живеат етнички Македонци, различни од Бугарите?
6. Документите со кои што сум запознат, во однос на водачите на ВМРО што Вие ги споменувате во книгата, секаде посочуваат на нивниот етнички бугарски идентитет?
7. Зошто Бугарија по Кресненското, Илинденското и другите востанија и по Балканските и големите светски војни, прима толку големо количество “етнички Македонци”, дозволувајќи да & се смени етничката структура со прилив на “туѓо” население? Тоа ја прави единствена таква држава во светот. Зошто, пак, “етничките Македонци” бегале токму во Бугарија? Денес секој четврти граѓанин на Бугарија е по потекло од Македонија!
8. Тематската концентрација во вашите книги е генерално македонизмот како феномен. Што мислите за интерпратецијата на македонизмот, на некогашниот српски министер на просветата, Стојан Новаковиќ?
9. Познатиот славист, лингвист и историчар од германското јазично подрачје - Австриецот Ото Кронштајнер - веројатно не би се согласил со многу од Вашите тврдења. Сепак, тој е светски научен авторитет!?
(стани26 Август, 2006 - 16:32 | избриши | одговори)
#

Стани е од 1 червена..затоа е толку луд..
(cakamtedadoides26 Август, 2006 - 16:43 | избриши | одговори)
#

Суперотговор на толкова въпроси ! Е нема що престрашисе , и ......?
(стани26 Август, 2006 - 16:46 | избриши | одговори)
# Стани во европа каде сакате да одите (и во дебар маало) се почитува личното изјаснување. Дискусија за нечие национално чувство се смета за краен балкански примитивизам. Прошетајте малку сега не ви бараат виза и разговарајте малку со европјаните. Тоа ние сме го правеле пред пола век.
(Krapp26 Август, 2006 - 17:40 | избриши | одговори)
#

Крапп , въпросите съм се постарал да са на скопската езикова норма.Негили разбираш ?
(стани27 Август, 2006 - 08:29 | избриши | одговори)
# Стани твојата аргументација нема врска со денешните европски норми.Ке даде господ ке влезете во еу и ке научите.
(Krapp27 Август, 2006 - 10:21 | избриши | одговори)
# Ние ке влеземе во EU , ама вие фиромците ке морате да влезете туку во Албанските и Српските WC! Како слуги и како евтини секспарталици!
(Trakiec27 Август, 2006 - 11:51 | избриши | одговори)
# тракиец ке влезете во еу ама и европа ке влезе кај вас низ газ.Топрава ке видите што е европски стандард за малцински права.Ке отворите македонски школи.Ке ве доболи ама ке биде со вазелин и ке ви помине.
(Krapp27 Август, 2006 - 18:12 | избриши | одговори)
#

Тракиец
Ти, бидејки си наше(за жал) гомно, и ти ја делиш истата судбина. Затоа, по кроце со изјавите.
(Spartak27 Август, 2006 - 18:21 | избриши | измени | одговори)
#

и оној историчарот им е од Тракија..
таквите фаци јас ги знам како МАСЕРМАНГИ..
(cakamtedadoides27 Август, 2006 - 18:28 | избриши | одговори)