сабота, 23 јуни 2007

България братска земја, но со кого?

А со кого ако не со нивните браќа Срби. Ќе речете дека сега баш ништо не ви е јасно. Ќе пробам да го разјаснам со некои примери:

Българският език принадлежи към южнославянската езикова група и по степен на генетична близост е най-близък до сръбския. Съвременният български книжовен език е наследил основните еволютивни черти на южнославянския макродиалект... Граматики: Лили Лашкова, Граматика на сръбско-хърватския език, 2001 (II изд.). Български език се следва като основна специалност в Белградския университет и като втори език в Университета в град Ниш. Српски језик данас се студира на неколико универзитета у Бугарској: на филолошким факултетима у Софији, Пловдиву, Великом Трнову и Благојевграду.

Народну културу Срба и Бугара заједнички словенски и балкански корени, али су оне и различите у неким регионалним посебностима. Рад Вука Стефановића Караџића на сакупљању српских народних умотоворина, био је подстицајан и за бугарске етнологе и фолклористе. Вук је и сам записао неколико бугарских народих песама, а Сима Милутиновић, романтичарски песник, објавио је бугарску народну причу о жртвовању детета госту намернику - прикривеном Богу у посвети свог спева бугарском пријатељу Христофору. У народном благу Срба и Бугара срећу се заједнички јунаци, посебно Краљевић Марко [Крали Марко], али и јунаци косовског епа, хајдуци, комите и др. Компаративна проучавања јужнословенског фолклора показују судбину мотива и тема у умотворинама блиских народа. Народној култури пограничних крајева посвећена су истраживања Шопа, а култури банатских Бугара студија Телбизових (СбНУ 51). Овде се представљају и текстови о бугарском фолклору, о магији и паранормалном.

Историја

Бугарска је на Балкану имала снажне средњевековне државе - прво бугарско царство са престоницама у Плиски и Преславу (VII-XI в.) и друго бугарско царство са престоницом Велико Трново у XII-XIV веку. У време другог царства бугарски владари били су и у рођачким везама са српским двором. Свети Сава је умро и сахрањен у Трнову, престоници бугарске државе, у припрати цркве Четрдесет мученика. Како је бугарска средњевековна држава пала под власт Османлија пре српске, дошло је до пресељења учених духовника у деспотовину...    

-  Национални препород проистекао је код Срба и Бугара из тежњи за ослобођењем од турског ропства, кроз формирање националне идеје на новим, просветитељским основама. Важну улогу су при томе имале идеје о словенској узајамности, које су из дела попут Историје разних словенских народа, најпаче Бугара, Хорвата и Срба Јована Рајића, Стематографије Христифора Жефаровића, утицале и на бугарске препородитеље. Након просветитеља, националне барјаке су понели романтичари. Када су српски устаници почели да освајају све већу аутономију од Турака, Обреновићи су подржавали на различите начине напоре Бугара за ослобођењем. Велики број бугарских књига и неки часописи су штампани у српским градовима. С друге стране, Бугари су учествовали у акцијама побуне у српским градовима, као нпр. после догађаја на Чукур чесми

-  Током ратова Турске против Русије и православних држава на Балкану, ослобођена је Бугарскa 1878. године, да би потом била призната, најпре на Сан-Стефанском миру, а после ревизије, у суженим границама на Берлинском конгресу. Обостране територијалне претензије према неослобођеним деловима турске империје довеле су до српско-бугарског рата 1885. године, који је Србија изгубила на Сливници, те балканских ратова, које је изгубила Бугарска. Насупрот ратним решењима односа на Балкану, паралелно и увек постојала је и идеја стварања балканске федерације јужнословенских народа.

Прави браќа! После ова почнувам да се сомневам дека не сум бил во право со теоријата за бугарските агенти. Не во тоа дека не постојат, но се поеќе ми личи дека они како и Зоран Вранишковски, всушност се финансирани од Белград.

1 коментар:

Spartak рече...

# Най-после нещо, което не е от Донски, браво фироме! С едно изключение за Сръбско-българската война, горният текст е точен и коректен! Браво! Само ква е връзката със сърбизацията - ТИ си знаеш????
(Банско11 Септември, 2006 - 19:02 | избриши | одговори)
# Поздрав и от мен за статията като цяло!Само не искам и да си мисля какви изводи са се родили в главата на Спартак от тая статия че ми се чини че пак ще извади от вола теле
(gelkov11 Септември, 2006 - 20:32 | избриши | одговори)
# Хахаха, Спартак е "посебен" случай, така е, хахахаха - м/у другото той не може да чете и не разбира писани текстове. Не разбира и дума от горния текст.
(Банско11 Септември, 2006 - 20:41 | избриши | одговори)
# Гледајки колку големи пријатели сте со Србија, за почеток би требало да го користите вокабуларот од типот: србомани, српски глави и сл. Ова е доказ дека вие србите си ги осеќате како браќа.
(Spartak11 Септември, 2006 - 21:12 | избриши | одговори)
# Обяснявам просто като за фиром: сърбите са ни братя (нормално дека НЕ сте ни братя вие - монголците, туку србите - братя славяни), но НИКОЙ от нас не ходи да вика за ПАРТИЗАН, нито па се кефиме на "уствари", "йесте", "вальда", "утакмица", "болье" и т.н. и т.н. Правиш разлика фироме или .......?
(Банско11 Септември, 2006 - 21:30 | избриши | одговори)
#

Тоа се србизми кои ги користиме, исто како О.К. Чао или вие Мерси и сл.
(Spartak11 Септември, 2006 - 22:10 | избриши | измени | одговори)