сабота, 23 јуни 2007

П О С Л Е Д Н А П Е Т И Ц И Ј А

ЗА ПОСЛЕДЕН ПАТ

За да не стои на почеток, петицијата нема да ја избришам, ќе ја оставам на блогот но не на врвот. Не ги знам причините на нашиов Блогмастер што несака да ги брише странскиве агенти. Вели дека ја почитува слободата на говорот (неговиот колега од blog.bg ги нема тие проблеми, двапати ме бришеше), а некои блогери тврдат дека несака да се замери со бугарите поради договорот за Милионер.
 Како и да е, ќе Ви презентирам една приватна порака која ми ја испрати еден вработен во една бугарска агенција кој вели дека е историчар и одговара на моето прашање “колку го плаќаат да пишува по интернет форумите и блогерајов (и којзнае каде и што се пишува) и во која владина агенција работи“, еве го неговиот одговор:

Читај порака

Од: стани
До: Spartak
Тема: O: обща
Дата: 22 Август, 2006 - 09:11
> Здрасти!Ако е за работата ми питането ти , то аз съм асистент в Институтът за международни отношения.Виж за доходите си няма да пиша - де дазнам дали няма да се обадиш в данъчното?/ха-ха-ха-ха/ Ако под "агенция" намекваш за едно учереждение дето работниците му се викат "агенти" -не ,за съжаление не ме вземат нещо.....А ти в кой отдел и в коя Белградска , пардон , Скопска служба работиш?Ако работиш естественно нещо....
Одговори | Избриши | Сите пораки                                                                                                                                                          Се надевам дека овојпат Блогмастерот ќе се замисли околу петицијата и ќе постапи исправно. Што бара историчар во агенција за меѓународни односи? Да пишува историски глупости и да пропагира антимакедонизам. Кога сме кај петицијата, таа уште трае и кој ќе го прочита постов веднаш нека се потпише одејки со КЛИК ТУК.

UРDATE

Повторно иницијативи.

1 коментар:

Spartak рече...

#

Абе се е јасно
Само нашиве СУРТУЦИ глумат невиност
(sting EYE25 Август, 2006 - 21:53 | избриши | одговори)
#

Стани е болно татаро-монголче..
мене ми праќаше ПП..му ги бришев одма..
сега и коментарите..
(cakamtedadoides25 Август, 2006 - 21:54 | избриши | одговори)
# Овојпат сметам и на гласовите на сите “демократично расположени македонци“, а богами и на неверните томи кои не веруваат во платените г...о јадци.
(Spartak25 Август, 2006 - 21:56 | избриши | измени | одговори)
#

Стани покушаваше да ме врбува со пораките од стилот: Јас и ти културно ќе разговараме по овој пат...бла,бла,бла
Нашол црква каде ќе се крсти.
(Spartak25 Август, 2006 - 23:21 | избриши | одговори)
#

тоа e pravo na urednikot na blog.com.mk и точка.нов ред!
муабетот ми е овој:
ПЛАН Б!!!
постирајте издржани и аргументирани факти и факти кои неможат да се раздрмаат со еден удар на некаков печат!
(istok26 Август, 2006 - 02:45 | избриши | одговори)
#

Ето ви един ФАКТ http://img52.imageshack.us/img52/4181/memorandum0oq.jpg
(Филибето26 Август, 2006 - 13:21 | избриши | одговори)
#

Ето ви още един http://img86.imageshack.us/img86/4454/skopie18701nx.jpg
(Филибето26 Август, 2006 - 13:22 | избриши | одговори)
#

А тук http://img156.imageshack.us/img156/6843/invitation1893jj6.jpg
(Филибето26 Август, 2006 - 13:24 | избриши | одговори)
# А фактот дека си македонски изрод?????
(Migmar26 Август, 2006 - 13:39 | избриши | одговори)
#

ИНTEPBЈУ НА ИВАН /ВАНЧО/ MИXAJЛOB ВОДАЧОТ НА ВМРО ПОСЛЕ 1924 Г.

РАЗГОВОРОТ Е ПРОВЕДЕН СО КОРЕСПОНДЕНТ НА В. „ХРВАТСКА" ВО 1970 г.
ПРАШАЊЕ: Во што се состои, поточно во што може да се види некаква разлика измеѓу кралскиот и комунистичкиот режим во Македонија?
ОДГОВОР: Кралскиот режим започна веднаш со посрбувањето. А сегашниот режим ја усвои препораката на српскиот политичар Стојан Новаковиќ, која тoj кон кpaj на минатиот век ja даваше на белградските одговорни фактори. Против Бугарштината, кoja ја признаваше Новаковиќ дека има длабок корен во Македонија, мастерски треба да се противопостави „македонството", т.е. треба да се използува географското име на земјата.
Титовци започнаа со физички напади врз бугарската интелигенција и сите влијателни Бугари. Истовремено започнаа и систематска пропаганда, дека Македонците се оделна народност, а не Бугари. Оваа демагагија со географското име достигна огромни размери.
Верно е, дека ние покрај нашето бугарско име сме се нарекували и македонци, но само во онаа смисла како далматинците Хрвати се нарекуваат себе си далматинци, или херцеговците Хрвати - се нарекуваат и херцеговци. Во Македонија Турците, Грците и Ароманите исто се означуваат и како Македонци.
Секој малку пописмен човек знае, дека во скоро сите европски земји има области со различ-ни географски имиња, а суштествуваат и племенски имиња. При Бугарите имаме географски имиња: Добруџа, Тракија и Македонија, но и денес се среќаваат уште племенски имиња: рупци, торлаци, брсјаци, мијаци, шопи.
Ако новите скопски жупани, поради омраза против Бугарштината, сакаат под маската на гео-графското име да прогласуват „Македонска народност", логично е да ги запрашаме: зошто не ги прогласуваат во својата жупанија како оделна народност Брсјаците, така како населението околу градовите Кичево и Крушево е позното под истото име?
Во Италија и Германија би следувало, врз основа на географски и стари племенски имиња, да бидат прогласени барем десетина нови „народности". Но никој не тргнува по таков погрешен пат, освен зеслепените шовинисти од категоријата на Новаковиќ, или оформилите се во негов дух рене-гати, какви се денешните комунисти во Македонија под југословенска власт.
Кажав, дека имињата Македонија и Далмација се стари, како е старо името Галија (денешна Франција). Но не суштествуваат народности македонска, далматинска или галска".

Иван (Ванчо) Михајлов 1970
(Филибето26 Август, 2006 - 14:07 | избриши | одговори)
#

Правилно пишете иситини ,защото на простотиите които пишете тук краката са къси....като на всяка лъжа естественно.Спартак , ти си направо за главната квартира на ЮНЕСКО ! Занчи плочата от Битоля е фалшификат ? Значи в музея на Битоля съхраняват един фалшификат вече 50години ? СМЕШЕН СИ......ПРОСТО ВСИЧКО ДРУГО ОЧАКВАХ НО РЕЛИКВА ВЛЯЗЛА В АНАЛИТЕ НА ЮНЕСКО ДА БЪДЕ ОБЯВЕНА ЗА ФАЛШИФИКАТ!? Срамота е ! И защо го съхраняват в музея , а? Защото се води в списъците на ЮНЕСКО и наказанията за унищожаване са жестоки.Особенно опасно е за държава коато се опитва да излезе от имиджа на последен резерват на Коминтерна и да пробва присъйденаване къв ЕС и НАТО.
(стани26 Август, 2006 - 15:33 | избриши | одговори)
#

А ти пробвай да ми отговаряш на питанетата ,защото много станаха.А ти се пробваш да отвличеш вниманието на хората с пършави балони.Това че работя като преподавател в Институтът за международни отношения под егидята на Комисията на ЕС , сигурно не е новина от световна величина ......като "новото" разчитане на Розетскиат камък от скопските "учени" да кажем........ха-ха-ха-ха-ха.......Хайде трийте ме ,забранете ми достъп ,защото от понеделник ще започна да публикувам поредица от фалшификати на скопските "чудотворци" от МАНУ!
(стани26 Август, 2006 - 15:38 | избриши | одговори)
#

така и треба..
еве почни од овде..
http://www.blog.com.mk/node/40031
(cakamtedadoides26 Август, 2006 - 15:45 | избриши | одговори)
#

..................................................................................................................................................ЕТО ТЕКСТЪТ НА БЪЛГАРСКИ /В ДВЕТЕ МУ ФОРМИ - ТАЗИ В БЪЛГАРИЯ И ТАЗИ В МАКЕДОНИЯ/ И НА АНГЛИЙСКИ ОТ УИКПЕДИЯ :....................................................................................................................................................„Во 6523 година од создавањето на светот [1015-1016] се обнови оваа крепост sидана и правена од Јоан самодржец Болгарски и со помош и со молитвите на пресветата владичица наша Богородица и застапувањето на врховните апостоли таа крепост беше направена за убежиште и за спасување и за животот на Болгарите. Започната беше крепоста Битола во месец октомври во 20 ден, а се заврши во месец ... во крај. Тој самодржец беше Болгарин по род внука на Никола и Рипсимија благоверните, син на Арон, кој е брат на Самуил цар самодржавен и кои двајцата ја разбија во Штипон грчката војска на Цар Василиј каде беше земено злато ... а овој в ... цар бидува разбиен од Цар Василиј во /6522 година од создавањето на светот во Клуч и почина во крај на летото." ............................................................................................................................ "През годината 6523 [1015-1016] от сътворението на света обнови се тази крепост, зидана и правена от Йоан, самодържец български, с помощта и с молитвите на пресветата владичица наша Богородица и чрез застъпничеството на дванадесетте и на върховните апостоли. Тази крепост бе направена за убежище и за спасение и за живота на българите. Започната бе крепостта Битоля през месец октомври в 20 ден, и се завърши в месец […] в края. Този самодържец беше българин по род, внук на Никола и на Рипсимия благоверните, син на Арон, който е брат на Самуил, царя самодържавен, и които двамата разбиха в Щипон [Ихтиман] гръцката войска на цар Василий, където бе взето злато […] а този в […] разбит биде от цар Василий в годината 6522 [1014] от сътворението на света в Ключ и почина в края на лятото." ............................................................... И НА АНГЛИЙСКИ :

....."The Bitola inscription is an inscription made by order of Bulgarian Tsar Ivan Vladislav in 1015 or 1016 in connection with the fortification of the Bitola fortress. The inscription was found in 1956 in Bitola, Republic of Macedonia and is stored at the Bitola Historical Museum.Text of the inscription (translation from Old Bulgarian):In year 6253 (1015) since the creation of the world, this fortress, built and made by Ivan, Tsar of Bulgaria, was renewed with the help and the prayers of Our Most Holy Lady and through the intercession of her twelve supreme apostles. The fortress was built as a haven and for the salvation of the lives of the Bulgarians. The work on the fortress of Bitola commenced on the twentieth day of October and ended on the… This Tsar was Bulgarian by birth, grandson of the pious Nikola and Ripsimia, son of Aaron, who was brother of Samuil, Tsar of Bulgaria, the two who routed the Greek army of Emperor Basil at Stipone where gold was taken… and this… Tsar was defeated by Emperor Basil in 6522 (1014) since the creation of the world in Klyutch (the Battle of Kleidion) and died at the end of the summer"
(стани26 Август, 2006 - 15:53 | избриши | одговори)
#

а бре се посравте со тоа..
го има и на МК веб страни..
под рубрика..
ФАЛСИФИКАТИ НА БУГАРИТЕ..
никој не го крие..што се потресувате толку..
(cakamtedadoides26 Август, 2006 - 15:59 | избриши | одговори)
#

Задавам няколко прости въпроса.Затворети ми устата с отговори.Неискам обаснения и разсъждения , а отговори .Да ви видя колко сте мъже сега :
1. Кој од преродбениците кои денес и официјалната македонска историографија ги смета за духовен темел на современиот македонски идентитет, се чувствувал нешто друго освен Бугарин?
2. Чии учители биле основачите и најистакантите членови на ВМРО? Во која институција предавале и кои предмети?
3. Членовите на Врховниот комитет основан во Софија можеле да бидат само офицери родени во Македонија, за разлика од ВМРО, каде што најистакнатите членови биле егзархиски учители, но без услов да се родени во Македонија. Во вашите книги наведувате дека Врховниот комитет е бугарски, а ВМРО е македонско, во смисла на етничка различност!?
4 Како го објаснувате фактот дека иницијативата за формирање на Бугарската Егзархија доаѓа од Македонија, како и првиот импулс за прогласување на бугарска национална и духовна самосвест, најпрво презентиран од отец Паисиј Хилендарски, роден во Банско, Пиринска Македонија, во неговата книга “Историја Славјаноб'лгарска” напишана во 1762 година?
5. Во официјалните документи за востанието од 1903 година се наведува дека е Илинденско-Преображенско востание, кое било кренато само во два од десетте окрузи на ВМРО. Зошто Вие и официјалната македонска историографија не го споменувате Преображенското востание во Одринско, област каде што живеат Бугари, за разлика од Македонија, каде според Вашите изјави живеат етнички Македонци, различни од Бугарите?
6. Документите со кои што сум запознат, во однос на водачите на ВМРО што Вие ги споменувате во книгата, секаде посочуваат на нивниот етнички бугарски идентитет?
7. Зошто Бугарија по Кресненското, Илинденското и другите востанија и по Балканските и големите светски војни, прима толку големо количество “етнички Македонци”, дозволувајќи да & се смени етничката структура со прилив на “туѓо” население? Тоа ја прави единствена таква држава во светот. Зошто, пак, “етничките Македонци” бегале токму во Бугарија? Денес секој четврти граѓанин на Бугарија е по потекло од Македонија!
8. Тематската концентрација во вашите книги е генерално македонизмот како феномен. Што мислите за интерпратецијата на македонизмот, на некогашниот српски министер на просветата, Стојан Новаковиќ?
9. Познатиот славист, лингвист и историчар од германското јазично подрачје - Австриецот Ото Кронштајнер - веројатно не би се согласил со многу од Вашите тврдења. Сепак, тој е светски научен авторитет!?
(стани26 Август, 2006 - 16:26 | избриши | одговори)
# Стани од бугарски извори ли ти се овие точки?
(Krapp26 Август, 2006 - 17:44 | избриши | одговори)
#

се е за џабе !!!
не се секирај и ти и сите други вистински МАКЕДОНСКИ блогери.
ќе изникне нов медиум ( мисам на блогерски ) каде се ќе ни е безбедно, па птициве ( мислам на нашава УПРАВА ) может да се ебет слободно со Азис Smiling
П.С. АЗИС СИ ГО ИЗДОЛЗИЛ КУРОТ СПЕЦИЈАЛНО ЗА НАШИОТ НИ БЛОГ МАСТЕР И УПРАВА ...
(paranoic rel…27 Август, 2006 - 13:28 | избриши | одговори)
# Ако на азис му е издолжен нека си го сврти у газ.
(Krapp27 Август, 2006 - 18:08 | избриши | одговори)
#

Spartak seга и од мојот блог ќе повикам на оваа петиција и ако ништо не успејт бегам од ова змијарников. Не сакам да ми се администратори бугарофилишта ... Поздрав
Срамота само 53 ан петицијата
Жив срам сме сите
(paranoic rel…6 Септември, 2006 - 17:00 | избриши | одговори)
#

Нема бегање,
Само не пишувајте коментари преку “одговор“ не болгарските коментари, за да можам на раат да ги бришам.
(Spartak6 Септември, 2006 - 17:23 | избриши | одговори)
# историски коментар, Јанко коментира за нероденото дете на Трендо!
(atractivART8 Септември, 2006 - 14:21 | избриши | одговори)
# Јанко е познат гомнојадец, шо коментира за теми за кои не треба да го замара своето “мало“ мозоче.
(Spartak8 Септември, 2006 - 16:19 | избриши | измени | одговори)
# ТРЕНДО Покај се.
(Spartak15 Септември, 2006 - 12:05 | избриши | одговори)
#

Спартак ,абе немой да му дириш кусур на Трендо.Той направи що можа човекот.Аз за това и "стани2" регестрирах щото малце нещо ме непускаше , ама нейсе оправихмесе.
(стани15 Септември, 2006 - 14:10 | избриши | одговори)
# Нема врска. Целиот блог сервис имаше проблем. Да сакаше да те избрише,ехее ќе те летнеше до сега.
(Spartak15 Септември, 2006 - 14:43 | избриши | одговори)
#

Ами явно е че несака.....Smiling
(стани15 Септември, 2006 - 15:37 | избриши | одговори)
# Како на блог.бг не ги интересира ништо. Само кврц и готово. Три пати ме избришаа.
(Spartak15 Септември, 2006 - 19:07 | избриши | одговори)
#

Верно? Е, евалла на нашиот блгмастер.....Smiling
(стани15 Септември, 2006 - 21:42 | избриши | одговори)
# И после сакате да си ги мерите со нас?
(Krapp16 Септември, 2006 - 19:24 | избриши | одговори)
#

Кое да си мерим со вас бре друже? Уточни се ,плиийз....
(стани16 Септември, 2006 - 19:52 | избриши | одговори)